Військовий облік у 2023 році та відповідальність за його порушення: що варто знати прикарпатцям

В Україні вже 331-й день триває повномасштабна війна. Через російську агресію процес загальної мобілізації продовжили щонайменше до 19 лютого 2023 року.

Разом з тим Кабінет міністрів під час засідання 30 грудня затвердив новий порядок військового обліку чоловіків. Відповідна постанова опублікована 3 січня на сайті Кабміну під №1487. 

Наталія Лісова з волонтерського руху «Адвокати ЗСУ» пояснила, які обов’язки у призовників, військовозобов’язаних і резервістів та що нового передбачає порядок, передає Фіртка.

Так, призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов'язані проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі, проходити службу у військовому резерві.


Військовий облік за місцем проживання


Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим місцем проживання – у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки  (далі ТЦК та СП) (військовозобов’язані СБУ – у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі – органи СБУ), військовозобов’язані Служби зовнішньої розвідки – у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки). 

Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні ТЦК т аСП, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад.

Не рідше одного разу на 5 років призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов’язані звіряти власні персональні дані з обліковими даними ТЦК та СП, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов’язані особисто в 7-ми денний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до ТЦК та СП (органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, закордонної дипломатичної установи України), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік.


Зміна місця проживання


Призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов’язані особисто прибувати до ТЦК та СП, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки з паспортом громадянина України та військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі:

  • вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання; 
  • вибуття за межі України на постійне місце проживання або на строк більше 3-х місяців;
  • зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час можуть змінювати місце проживання за наявності дозволу керівника ТЦК та СП (військовозобов’язаних та резервістів СБУ, Служби зовнішньої розвідки – дозволу відповідного керівника).


Військовий облік за місцем роботи чи навчання


Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за місцем роботи.

Також в 7-ми денний строк зобов’язані повідомити органи, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну наступних персональних даних:

  • прізвище;
  • власне ім’я;
  • по батькові;
  • дата народження;
  • місце народження;
  • стать;
  • місце проживання та місце перебування;
  • відомостей про батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників та інших представників (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження);
  • відомостей про сімейний стан особи та членів її сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), а також дітей);
  • реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон (серія, номер, дата видачі, орган, що видав, строк дії);
  • відомостей про громадянство;
  • відомостей про документи, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою;
  • відомостей щодо визнання особи недієздатною (поновлення дієздатності);
  • відомостей про зайнятість (код підприємства, місце роботи, посада);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • відцифрований образ обличчя особи;
  • відомостей про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України;
  • відомостей про освіту та спеціальність;
  • відомостей про стан здоров’я (у тому числі про встановлення, зміну групи інвалідності), що збираються з метою визначення придатності для виконання військового обов’язку;
  • відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності (повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення);
  • відомостей про розгляд судом кримінальної справи, вирок, що набрав законної сили;
  • відомостей про наявність (відсутність) судимості;
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
  • відомостей про право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Військовий облік за кордоном


У разі вибуття за межі України на строк більше 3-х місяців призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні стати на військовий облік за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

Також призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні подавати щороку до 1 жовтня до ТЦК та СП документи, що підтверджують право громадян на відстрочку від призову на строкову військову службу.

  читайте також: Прикарпатцям пояснили, чи можливо звільнитись з військової служби під час воєнного стану


Виклик ТЦК та СП


Призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов'язані прибувати за викликом до ТЦК та СП, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) ТЦК та СП, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для:

  • взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період;
  • оформлення військово-облікових документів;
  • проходження медичного огляду;
  • направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності;
  • призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів.

Якщо за будь-яких обставин повістка ТЦК та СП не надійшла, громадяни призовного віку прибувають до призовної дільниці в 10 денний строк з дня початку відповідного чергового призову на строкову військову службу, визначеного указом Президента України.


Медичні огляди


Призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов’язані проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань приписки, призовних комісій або військово-лікарських комісій ТЦК та СП, закладів охорони здоров’я СБУ, а у Службі зовнішньої розвідки – за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії Служби зовнішньої розвідки.


Військово-обліковий документ


Призовники, військовозобов’язані та резервісти негайно  зобов’язані повідомляти ТЦК та СП, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем військового обліку про втрату військово-облікового документа.


Відповідальність за порушення правил військового обліку


Призовники, військовозобов’язані та резервісти за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів, яке спричинило їх втрату, притягуються до адміністративної відповідальності згідно із Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 510 до 850 гривень.

Повторне протягом року вчинення такого порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу від 850 до 1 700 гривень.

Зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов’язаними та резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), яке спричинило їх втрату тягнуть за собою накладення штрафу від 510 до 850 грн.

Повторне протягом року вчинення такого порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу від 850 до 1 700 гривень.

Громадяни, які ухиляються від військового обліку, навчальних (перевірочних) або спеціальних зборів, від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період, несуть кримінальну відповідальність.

Ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України карається штрафом від 5 100 до 8500 гривень або виправними роботами на строк до одного року.

Ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів карається штрафом від 8 500 до 11 900 гривень або виправними роботами на строк до двох років.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Війна: що варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок


21.01.2023 3544
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1997
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1876
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1875
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5563 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2167 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1527

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

766

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

827

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1028

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1017
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1790
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3697
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10282
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26166
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10205 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7733
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

915
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

245
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

399
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1299
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

900