Хто вони, звідки, куди ідуть

Якої національності Янукович, Лукашенко, Путін і його Мєдвєдєв? Не слухайте антисемітів – радянської! І їхні чиновники, і їхні міліціонери, і їхні виборці – всі радянські люди. У них з нами – національне гноблення, а у нас з ними – національно-визвольний рух.

Комуністичному експерименту "новая общность "совєтскій народ", передувала монархічна спроба сконструювати "дрєвнюю общинность" велико-русский народ".

Довгий час московські "прикази" і петербурзькі департаменти обходилися без народа, вистачало мужиків.

Катерина ІІ, яка пописувала під літературним псевдонімом Феліція, цариця Кіргізская і кайсацкія орди, можливо, перша відчула незручність виступати в європейській симфонії царицею орд. Їй та її наступникам хотілося володіти яким-небудь стародавнім народом, не гіршим за польській. І такий народ було створено методом літературної містифікації, яка саме тоді ставала модною, щоб абсолютно запанувати у ХІХ ст.

Росіян вигадували справді талановиті люди, яким не достатньо було прислужувати в "лічних канцеляріях", "третіх отдєлєніях", "присутствіях" і "управлєніях", їм хотілося служити трансцендентній сутності, яка тьмяно виблискувала за всім цим жахом. Згідно тренду ХІХ ст. такою трансцендентністю мав бути не рід чінгізідів, не "небесна гармонія" династії Цинь, не нічні ягуари Кецалькоатля, але ізначальний народ–богоносець.

І він був викликаний до життя заклинаннями славянофілів, намальований Васнєцовим, Білібіним і Сєровим, йому організували "народну творчість" - всі ці балалайки, самовари, матрьошкі (за прикладом британців, які саме тоді впроваджували індійські етнічні промисли, сандаловими скриньками і табуретками ми завалені й досі).

Йому вигадали минуле і написали саундтрек. Здібностей цих композиторів вистачило ще й на циганський романс, в який, щоправда, вони вклали більше натхнення.

Найбільш вдалою виявилася побудова мовного стандарту (адже, тривало золоте століття філології), хоча так і не вдалося досягти природної грації, скажімо, романських мов: видно, що словесна форма творилася за принципом тогочасного німецького мовознавства. У слові про-из-но-ше-ние всього лише на один склад менше, аніж у слові из-на-си-ло-ва-ние.

Знімемо капелюха перед Пушкіним і Жуковським адже від початку в їхньому розпорядженні не було такого багатого матеріалу, як в Шампольона.

Прикро те, що в ім'я вигаданої Росії була замовчана, проігнорована, або осміяна справжня Русь (все те, що західніше за Смоленськ), з її живими соковитими діалектами, з її справжньою бурхливою історією, з її дивовижними піснями. ЇЇ героїв не доводилося вигадувати: Федір Острозький був реальним історичним персонажем, на відміну від Ослябі з Пересвітом. Вітовту не потрібно було приписувати перемог, у нього були справжні, на відміну від Дмітрія Донського.

"Совєтський чєлловєк" взяв багато від руского мужика, головне він набув плоті і крові (море крові) і обзавівся власними досягненнями (у складі дивізій МГБ).

Льву Толстому, в ім'я створеного також і ним міфу, доводилося самому роззуватися і зображувати ідеального пейзанина. Натомість радянська людина вижила на Біломорканалі, на Букрінському плацдармі, в черзі за пєльмєнями і не заснула на Партзборах – це реальна людина.

Офіцерам Російської армії ХІХ ст. остаточно стати росіянами заважав не тільки мовний бар`єр, але й часто неусвідомлене почуття сорому за всі ті прикрості які вони спричинили Наполеону так його паладінам, які ніби вийшли з легенд "круглого столу".  1812 рік так і не став інтегральним Культом.

Натомість, Гітлер поступався в шляхетності Бонапарту, окрім того на середину ХХст. почуття сорому вже не існувало в природі, саме тому культ обелісків і вічних пекельних вогнів зміг стати осереддям самоусвідомлення радянської людини.

Хоч як би не опиралися креаціоністи, еволюція таки існує, хоча йде у зворотньому напрямку, не туди куди вказують неодарвіністи: від видів з вищою організацією до простіших. Простіші краще виживають. Тому мавпа походить від людини і так далі аж до бактерій, які примудряються існувати навіть в гарячих сірчаних джерелах.

Радянська людина простіша, тому краще виживає, ніж скажімо, українська. Щоб бути радянською людиною  потрібно просто не опиратися. Натомість для того щоб залишитися собою, Русі повсякчас необхідно було здійснювати надзусилля: під Грюнвальдом, під Жовтими Водами, під Базаром, і при Могильові. Русь потребує пошуку і розкопування замулених джерел, але щоб лишитися радянською людині достатньо побільше дивитися телевізор.

Радянська людина – Франкенштейн. Щоб його витворити знадобилися неабиякі зусилля, проте далі він існує за інерцією. Він нас ненавидить. Примиритися з ним неможливо. Всі наші вартості, кістки наших предків були розтерті в порох, щоб додати в алхімічну колбу де його вирощували.

Як писав поет:

" Це Франкенштейн, а заразом ДракУла,
Створіння й майстер, зло і породіННя зла!
Не допоможе з ним ані правнА регУла,
Ні сльози жАлобні, ні рОзумні слова.
З ним тільки меч, й одразу – межі очі,
Щоби не встиг роззявити іклА
Оце і все – заграва серед ночі.
Нарешті світло де була Москва."

 

Для www.tsn.ua


Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

495
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10981 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1834
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1732
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2736
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4592

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

329

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1034

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1448

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1319
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1698
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1506
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1221
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

590
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

666
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1861
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2082 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20361
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

336
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

692 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

724
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1072