«Майже 40 тисяч осіб перебувають у розшуку за неявку до ТЦК»: як відбувається мобілізація на Івано-Франківщині

Щоб поповнити частини, які зараз виконують бойові завдання на передовій, працівники ТЦК та СП вимушені виходити на вулиці та здійснювати заходи оповіщення своїми силами.

Про це в інтерв'ю «Західному кур’єру» розповів заступник начальника Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи Роман Боднар, пише Фіртка.

«Головний наратив тих, хто шукає уникнення призову, що працівники ТЦК — ухилянти. Цивільні нам в обличчя кричать, мовляв, чому самі не йдете на війну?

І це при тому, що зараз 70% військовослужбовців нашого територіального центру, а якщо говорити про роту охорони, то і всі 90%, це військові, повернені з бойових частин.

Вони проходили військову службу і є непридатними або внаслідок набутих там захворювань, або через поранення.

Крайній випадок подібних «розбірок» ми бачили на франківському вокзалі. Було відео, у конфлікті брав участь наш працівник, людина після поранення. По мережі гуляє лише фрагмент запису, вирваний з контексту.

Насправді військовослужбовця спровокувала цивільна особа. У бійця очевидна травма, він опирався на милицю. Але люди довкола не зробили на це жодної поблажки.

В обличчя йому летіли стандартні наративи: що ти тут робиш, іди воюй і так далі», — розповідає Боднар.

Військовий каже, до заходів оповіщення також залучали жінок. Втім, з його слів, знову ж таки від суспільства отримують, або ігнорування, або провокативні дії.

«Зараз ми змушені 70-80% нашого особового складу залучати до мобілізаційних заходів. Це крайня міра, яка нам не приносить жодної радості чи матеріальної вигоди. Це зайва робота, яку б не мав робити ТЦК. Ще рік тому цієї задачі в нашому положенні не було.

Повторюся, цим мали б займатися органи місцевого самоврядування та керівники підприємств, установ, організацій. Але і влада на місцях, і начальники в спілці з підлеглими, шукають шляхи ухилення від призову. І зараз це їм вдається через неповну відповідність законодавства.

Це реалії сьогодення, які, маю надію, зміняються після прийняття закону про мобілізацію», — додає Роман Боднар.

Начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи продовжує, від нового закону про мобілізацію очікують врегулювання питання прибуття громадян до центрів комплектування для уточнення даних після оголошення мобілізації.

«Зараз у законі прописано, що цей процес відбувається тільки за викликом ТЦК. Це і провокує «біганину», конфлікти та всі інші непорозуміння. Через брак інформації виникають казуси з призовом обмежено мобільних громадян, померлих й так далі.

Так само відбувається і з громадянами, які у мирний час виїжджали за кордон на термін більше трьох місяців. Вони теж мали б прибути в ТЦК, написати відповідну заяву та бути тимчасово знятими з військового обліку.

Люди роками цього не робили. Тепер виходить, що ми працюємо впусту, оповіщаємо громадян, які вже давно фактично в Україні не проживають.

Але юридично ці люди в нас на балансі, тому ми змушені через поліцію оголошувати їх у розшук. Відтак ще одне велике очікування від закону про мобілізацію — розширення автоматизації процесу призову шляхом залучення цифрових даних про військовозобов’язаних з різних реєстрів.

У нас вже працює система «Оберіг», де занесено дані приблизно 90% військовозобов’язаних. Туди надходять дані з різних реєстрів, але поки не всіх».

Роман Боднар уточнює: осіб, які перебувають у розшуку за неявку у ТЦК, станом на грудень 2023 року в області налічували 36 тисяч. За поточний рік в цю базу внесли ще три тисячі громадян.

«Всі ці люди офіційно знаходяться у розшуку. Тому не треба дивуватися, коли когось з військовозобов’язаних зупинили на вулиці, перевірили по базі «Оберіг» і відразу примусово доставили до ТЦК.

Бо від початку війни тих, хто отримав повістку, не прибув до нас  і думає, що його ніхто не буде шукати, дуже багато.

Наголошую, зараз у нас обов’язкова явка до ТЦК за викликом. Цей виклик може здійснюватися в будь-який спосіб. Якщо людина думає, що не буде підписувати повістку і таким чином ухилиться, це не так. Зараз у нас працює відео фіксація за допомогою бодікамер, відбувається складання протоколу про відмову від підписання і так далі.

Ми маємо право сповіщати людину будь-яким доступним шляхом будь-де: в громадських закладах, на вулиці, на підприємстві, в транспорті, за адресою проживання. Ці заходи проводять і проводитимуть», — наголошує начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

"Самі йдіть на фронт": історія бійця Мирослава Перепічки з Івано-Франківська, який служить в ТЦК

Мобілізація триває, у людних місцях роздають повістки: що варто знати прикарпатцям

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці


25.03.2024 Тетяна Дармограй 10164 3
Коментарі (3)

Хіхоньки 2024.03.25, 17:56

"Затримали" "примусово доставили" - нічого не муляє у цих словах?

Мобілізовано вже під сотню тис ще 40 тис треба з області? Чи як розуміти ці цифри?

За полонених, нещасні випадки саботаж треба що працівники тцк і хто придумав ловити силою людей відповідав би. А то на фронті мають віддуватись за їх "цифри". Одного здорового замотивувати незалякати - вартуватиме тисячу тих що в розшуку, і сотню тих що силою зловили.

Тцк гестапо 2024.03.25, 23:47

Худоба брехлива припни своїх псів і дай людям добратися до роботів зранку. Після 8 починайте полювання, скотина. В кієві про буси тцк тільки з новин чули, мільйони ухилянтів не на обліку і ніхто їх не чіпає. А в івано-франківській бурятії гребуть всіх підряд на м'ясо і старих і слабих. 

Цифра 2024.03.26, 17:36

І ще 40 тис не вистачать якщо як так і далі буде. Москалі уже розробили і провели випробування навісного автоматичного обчислення вогню з мінометів - Барс, мише міілтарний. Враховується вітер, місцевість і траекторія польоту. Питання часу коли в серію піде. А в нас і далі людей ловлять як "основна зброя" проти москалів, котрих і на зараз лише 600 тис проти наших 800 тис. Зарано за розум братись? Ще потиснути ткашниками народ?

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1364
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2640
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2172
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2244
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6754 60
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2524 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

412

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1234

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1346

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1491
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

360
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

224
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

636
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

123
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26593
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

601
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10528 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

130
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

153
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

463
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

616
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

679