«Якщо не можеш воювати — не воюй, але допомагай ЗСУ»: як прикарпатець на передовій наближає перемогу України

Фото коломиянина Віталія Юзюка, яке він зробив поблизу села Миролюбівка під час контрнаступу на Херсонщині, стало вірусним. Зараз військовослужбовець воює на Запоріжжі.

Про те, як інженер у нафтогазовій промисловості став воїном ЗСУ, Віталій Юзюк розповів в інтерв'ю Суспільному, передає Фіртка.


Як для вас почалася війна?


— Для мене війна ще розпочалася у 2014 році. Участі в ній я не брав, але інформацією володів, оскільки мій рідний брат тоді захищав кордони України на Донбасі.

Коли 24 лютого почалося повномасштабне вторгнення РФ, я вирішив піти на фронт. Зі своїм другом Антоном Боледзюком пішли у військкомат у Коломиї. Нас зачислили до лав 128 окремої гірсько-штурмової бригади. Я потрапив у зенітно-ракетний дивізіон старшим оператором "Шилки".


Чому вирішили воювати?


— Пішов воювати, тому що це — моя рідна земля, тут мають рости наші діти у спокої та безпеці. Тут би мало проходити їхнє спокійне дитинство, яке намагаються вкрасти у них мос**лі. Тому роздумів "йти чи не йти", не виникало.


Який для вас був найважчий бій?


— Важких боїв було чимало: в Малих Щербаках (Запорізька область), на Херсонщині. Ми бачили пекло у Соледарі Донецької області.

Один з найважчих був 29 серпня 2022 під час контрнаступу на Херсонщину біля села Миролюбівка Бериславського району. Наш екіпаж у складі командира екіпажу, старшого оператора, механіка-водія та оператора-гранотометника поїхали на бойове завдання прорвати позиції русні, яка там вкорінилася.

Підтримуючи піхоту у важкому бої, ми вдало виконали це бойове завдання та відвоювали Миролюбівку.

Протистояння тривало майже три години. Було дуже важко, але ми впоралися. Я з оператором-гранатометником отримали численні уламкові поранення.

Після лікування повернувся на фронт до своїх побратимів. Важко лежати в ліжку, лікуватися і відчувати, як твої побратими віддають останні свої сили та відстоюють наші землі. Дуже "тягнуло" до хлопців, бо розумів прекрасно, як їм важко. Тільки в єдності й коли разом — ми сила.


Що для вас війна?


— Війна — це щосекундна боротьба за життя, це — пекло. Багато смертей, біль, жах, втрати, понівечене життя багатьох людей.


Ви  спортсмен. Чи допомагає це на фронті?


— Я — кандидат у майстри спорту з баскетболу, обожнюю футбол. У спорті — все життя. Звичайно, що на фронті це дуже допомагає. Пильність, хороша фізична форма, рухливість — це складові успіху у бойових діях.


Чого ніколи не зможете пробачити росіянам?


— Колись я вважав росіян нашими побратимами. Тим паче, що багато наших громадян їздили до них на роботу і підіймали їм економіку. А те, що сталося 24 лютого, не пробачу їм ніколи: смерть дітей, стрес людей, розбиті школи та лікарні. Не будемо ми братами й сестрами більше ніколи. Кожен українець розуміє і буде пам'ятати, що ці "брати" зробили.


Що, на вашу думку, може пришвидшити перемогу українців?


— Тут багато можна перераховувати факторів. На війні основне — це розумні, чіткі, злагоджені дії. Командування веде в бій своїх солдатів. А ті вже виконують бойові завдання. Нам потрібна зброя, якомога більше техніки.

Армія у нас була довго на стадії розвалювання, тому й не дивно, що в нас брак потужної техніки. Українські солдати "витискають" максимум з озброєння, яке в нас є.

Чекаємо, що нам нададуть новітню техніку, якою ми пришвидшимо перемогу. Свого часу ми з побратимом Антоном Боледзюком працювали з польським ПЗРК "Piorun" (Перун), який був дуже зручним у використанні. Від нього було багато користі у боротьбі проти російської авіації.

  читайте також: Нові правила взяття на військовий облік: прикарпатцям розповіли про зміни


Яка фраза допомагає долати негативні думки зараз?


— "Ми — незламні", "Україна понад усе", "З вірою в перемогу".


Що вам дає сили боротися?


— Якщо чесно, то сил мало. Бо все це нелегко: жити в окопах, ховатися від обстрілів, спати у болоті та холоді. Постійні стреси. Ми повинні бути завжди зосередженими, завжди готовими дати відсіч ворогу. Але підтримка українців і, особливо, волонтерів, додає нам сил.


Як, на вашу думку, закінчиться війна?


— Тільки нашою перемогою. Бо ми — найкраща нація у світі. Ми — незламні, і цим все сказано. З нами Бог, і ми найсильніші.


Як будете святкувати перемогу?


— Насамперед візьму в руки синьо-жовтий прапор та зроблю спільне фото з моїми рідними побратимами. А потім подякую всім, хто нас підтримував і допомагав. Адже багато українців віддавали останнє зі своєї домівки, щоб нам допомогти: хтось — пенсії, хтось — їжу, хтось — одяг та взуття.


Що ви б хотіли сказати тим, хто зараз в тилу?


— Скажу щиро: не можна критикувати тих, хто в тилу. Не кожен може воювати, тим паче впоратися з психологічними й моральними викликами війни. Вважаю, якщо не можеш воювати — не воюй, але тоді допомагай ЗСУ і роби корисні справи. Не можеш і цього робити, то хоча б не перешкоджай і не кажи, що нам добре, бо заробляємо по 100 тисяч гривень.

До речі, коли з побратимом Антоном призивалися на війну, то навіть не цікавилися, чи будуть нам платити зарплату. Ми їхали захищати нашу Україну від росіян, а не заробляти. Тому ніколи не називайте хлопців, які борються за нашу свободу, заробітчанами.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Потребують тривалої реабілітації: скільки бійців перебуває на постійній основі у психіатричній лікарні Івано-Франківська

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

Війна: що варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок

Єдине, що нас «єднає» з ворогом. Чому мова на часі?


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1130
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2483
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2089
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2139
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6463 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2422 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

294

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1119

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1144

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1362
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

244
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

564
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2033
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26482
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

529
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10432 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7974
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

510
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

373
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

523
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

597
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1547