Війна: що прикарпатцям варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок

В Україні вже 149-й день триває повномасштабна війна. Через російську агресію процес загальної мобілізації продовжили до 23 серпня.

Фіртка зібрала актуальну інформацію про загальну мобілізацію та відповіді на розповсюджені запитання про призов під час воєнного стану.

Так, в Україні військовозобов'язаними є усі громадяни віком від 18 до 60 років, за винятком певних категорій осіб, визначених законом. Необхідну кількість мобілізованих сьогодні визначає Генеральний штаб Збройних Сил України, який відповідно формує черговість призову.

Відповідно до норм українського законодавства, мобілізація відбувається у чотири хвилі:

  • перша — це оперативний резерв. Зокрема, колишні військовослужбовці віком до сорока років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії (ветерани Антитерористичної операції на сході України чи бійці Операції об'єднаних сил);
  • друга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом;
  • третя — мобілізаційний резерв. Зокрема, військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри закладів вищої освіти як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній;
  • четверта — громадський резерв. Зокрема, інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування Збройних сил України та інших військових формувань.

Проте є категорії українців, які не підлягають мобілізації.


Кого не можуть призвати до війська?


Не підлягають призову на військову службу особи з інвалідністю або ті, кого медкомісія визнала тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я (до двох місяців з необхідністю проходження повторної комісії). Водночас сюди не входять люди, обмежено придатні до служби.

Не залучають до мобілізації чоловіки та жінки, які є батьками та займаються вихованням дітей.
  • Багатодітні чоловіки та жінки. Йдеться про тих батьків, на вихованні яких — троє та більше неповнолітніх дітей.
  • Батьки-одинаки та самотні матері, які виховують щонайменше одну неповнолітню дитину.
  • Чоловіки та жінки у статусі опікунів та прийомних батьків бодай однієї неповнолітньої дитини.

Не підлягають призову на військову службу батьки, на вихованні яких:

  • Неповнолітня дитина з інвалідністю підгрупи А.
  • Неповнолітня дитина з інвалідністю III-IV групи.
  • Повнолітня (18 – 23 роки) дитина з інвалідністю I чи II групи.

Не можуть мобілізувати наступні категорії:

  • Жінки та чоловіки, які мають дружину (чоловіка) з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи;
  • Жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги тощо.
  • Чоловіки та жінки, які є опікунами, усиновителями, прийомними батьками, піклувальниками, батьками-вихователями і утримують неповнолітніх дітей-сиріт та дітей, які були позбавлені батьківського піклування;
  • Люди, які займаються постійним доглядом за тими, хто потребує піклування (якщо інші не можуть взяти на себе цей обов’язок);
  • Жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину і чоловіка (дружину), яка проходить військову службу;
  • Жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції (АТО/ООС) з 2014 року.

Окремо визначили категорії державних службовців, які не підлягають призову. Зокрема, йдеться про депутатів Верховної Ради України та АР Крим, працівників правоохоронних структур (оскільки вони вже залучені до оборони країни), а також антикорупційних органів.

Крім того, не підлягають загальній мобілізації:

  • студенти, які здобувають фахову передвищу та вищу освіту, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами;
  • наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • педагоги закладів загальної середньої освіти, якщо вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Мобілізація та бронь: як працює та хто має право?


Також не підлягають мобілізації заброньовані на період мобілізації органами державної влади, державними чи приватними установами, підприємствами тощо.

Людина може бути заброньована не більше ніж на шість місяців, але така опція доступна не для всіх.

На початку травня Мінагро опублікувало уточнення Порядку бронювання військовозобов’язаних. В ньому зауважили, що норми ст. 25 Закону, відповідно до якої прийнято Постанову, визначають, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють зокрема на підприємствах, яким встановлено мобілізаційні завдання, якщо це необхідно для їх виконання.

Якщо говорити простою мовою, то це поставлені міністерствами, місцевими державними адміністраціями та іншими держорганами вимоги щодо виробництва необхідної для ЗСУ, інших військових формувань, населення продукції у певному обсязі.

Для виконання таких завдань укладаються відповідні договори між компаніями та органами, що ставлять ці завдання. 

Отже, для успішного бронювання співробітників компанії потрібно не лише підтвердити те, що вона забезпечує задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань або населення, а й те, що вона є виконавцем мобілізаційних завдань. Це значно звужує коло компаній, які можуть скористатися бронюванням.

Відмовляють у бронювання у тих випадках, коли це стосується дефіцитних військових спеціальностей для потреб ЗСУ. Працівника бронюють терміном на пів року. Через 6 місяців його можуть забронювати повторно.

Зауважимо, що відповідно до п. 4 Постанови, надана у порядку бронювання відстрочка від призову анульовується у разі, якщо:

  • закінчився строк її дії — що не може перевищувати шість місяців;
  • завершилося виконання/скасувалося завдання компанії щодо задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення;
  • відбувалася ліквідація компанії;
  • військовозобов’язаний звільнився.
У всіх випадках анулювання відстрочки від призову, окрім закінчення строку її дії, Мінекономіки приймає про це рішення в одноденний строк на підставі відповідного подання органу держвлади, який подавав Мінекономіки пропозицію щодо бронювання особи.

Які є повістки та хто й де може їх вручати?


Крім цього, повістки можуть вручати посадові особи територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, роботи, а також на вулиці чи на блокпостах.

Як розповіли в ЗСУ, законом не заборонено вручення повістки в будь-якому місці після встановлення особи. При цьому вручена повістка ще не означає, що людину обов'язково призвуть.

Повістки, які виписують в Україні в рамках мобілізації, бувають кількох видів.

  • Повістка для уточнення даних — це повістка, яку вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії — це повістка за підписом військового комісара зобов'язує пройти медичне обстеження.

До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

  • Повістка-призов на строкову службу — це повістка передбачає призов на строкову службу в армії.

Проте, цьогоріч такі повістки не видають, адже весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію. 

Якщо людина не з'явиться за викликом у воєнний час, це загрожує штрафом від 1 700 до 3 400 гривень. 

Водночас неявка без поважних причин в особливий період означає ухилення від призову і передбачає кримінальну відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу — карається обмеженням волі на строк до трьох років.

  • Мобілізаційне розпорядження — це повістка, яку вручають військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби.

Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

Зауважимо, що у будь-якій повістці мають бути вказані:
  • ПІБ, рік народження та адреса;
  • місце роботи;
  • вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, призов на військову службу);
  • дата, час та адреса — коли й куди необхідно з’явитися;
  • уточнення щодо необхідних документів;
  • назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Чи приходитимуть українцям повістки у «Дії»?


Українцям не розсилатимуть повістки у військкомати через застосунок «Дія». Про це заявив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Інформація про такі заходи є фейком російських пропагандистських медіа.

«Такого ніколи не буде», — констатував міністр.

Мінцифри не працює над такою можливістю, адже вручати повістки можна лише особисто в руки.


З якими хворобами не беруть до армії?


У воєнний час відстрочка від призову за станом здоров'я може надаватися призовникам на строк до двох місяців. За медичними показаннями вона може бути продовжена на два місяці та втретє — на такий самий термін.

Після завершення відстрочки має бути проведений повторний медогляд для розв'язання питання придатності до військової служби.

Наступні захворювання надають призовнику право ухилитися від військової служби:


Хвороби ока та придаткового апарату


Придатними до служби вважаються громадяни, які мають виражені анатомічні зміни чи недоліки стану повік, орбіти ока, кон'юнктиви зі значними порушеннями зорових чи рухових функцій обох очах. Якщо у людини відсутнє порушення зорових чи рухових функцій очей — вона придатна і в мирний, і у воєнний час.

Не будуть призивати до армії людей:

  • з різко вираженим зниженням зорових функцій або частими загостреннями на обох очах,
  • відшаруванням та розривом сітківки на обох очах;
  • глаукомою обох очей,
  • стійким паралічем рухових м'язів очного яблука за наявності диплопії,
  • пацієнтів з короткозорістю чи далекозорістю будь-якого з меридіанів понад 12,0 діоптрій
  • астигматизмом будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах понад 6,0 діоптрій.

Крім цього, від призову звільняють тих, у кого гострота зору одного ока нижче 0,1 або очей не бачить зовсім, і люди, у яких відсутнє очне яблуко при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 та нижче.


Хвороби органів травлення


Якщо у військовозобов'язаної людини відсутні 10 і більше зубів на одній щелепі або вони замінені знімним протезом, відсутні вісім кутових зубів на одній щелепі або відсутні чотири кутові зуби на верхній щелепі з одного боку і чотири кутові зуби на нижній щелепі з іншого боку, то вона непридатна до військової служби в мирний час, обмежено придатна у воєнний час (придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально).

Перешкодою для служби у ЗСУ комісія може розцінити щелепно-лицьові аномалії, включаючи аномалії прикусу зі значними порушеннями дихальної, нюхової, жувальної, ковтальної та мовної функцій.

«Білий квиток» надають людям з наступними діагнозами: виразкова хвороба шлунка та/або дванадцятипалої кишки, езофагіт, гастрит, гастродуоденіт, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, апендикс, хвороба Крона, виразковий коліт, кишківника, синдром подразненого кишківника, спайкова хвороба, різні захворювання печінки, які викликають значні порушення в роботі організму.


Хвороби ендокринної системи


Розлади харчування та порушення обміну речовин. У цьому випадку все залежить від того, як саме захворювання впливають на загальний стан здоров'я. За рішенням комісії, призовники можуть бути визнані обмежено придатними для служби.


ВІЛ


Хвороба супроводжується інфекційними, паразитарними захворюваннями, злоякісними пухлинами — людина визнається непридатною для служби. Носії безсимптомного ВІЛ обмежено придатні для військової служби.


Вроджені аномалії, недостатній фізичний розвиток та травми


Придатність травмованих людей, які значно порушено роботу внутрішніх органів, в армії часто обмежена. Вроджені вади та аномалії дозволяють не служити в армії у воєнний час за умови, якщо вони особливо сильно виражені та всіляко заважають нормальній життєдіяльності.


Геморой


Військовозобов'язані громадяни при загальній мобілізації обмежено придатні до військової служби, або придатні до неї.


Гепатити


Непридатні лише пацієнти з тяжкими формами вірусних гепатитів, які важко піддаються лікуванню та значно порушують функції органів та систем.

Комісія за наявності вірусних гепатитів зі стійкими та помірними порушеннями може визнати людину придатною. Якщо ж хвороба не впливає на функції важливих органів, громадянина буде мобілізовано у воєнний час.


Захворювання шкіри


Повністю звільнені від служби люди, у яких нейродерміт (атопічний дерматит) із поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, звичайна пухирчатка, герпетиформний дерматит.


Захворювання кісток


Від загальної мобілізації звільнені люди з наступними діагнозами: важкі форми артиритів та артрозів, синдром Фелті, ревматоїдний васкуліт, хвороба Стілла, ревматоїдний бурсит, псоріатичні та ентеропатичні артропатії, ювенільний артрит, подагра, подагра, подагра Шегрена, хвороба Бехчета, дифузний еозинофільний фасцит, що спричиняють значні порушення функцій пошкоджених органів.

Також не призоватимуть до армії громадян, у яких важка форма набутих деформацій та дефектів пальців, стопи, кінцівок, важка плоскостопість, фібробластичні порушення, що спричиняють тяжкі порушення рухових функцій.

На службу до армії також не потраплять громадяни з ампутованими кінцівками до певного рівня, а також важкими формами хвороб хребта (кіфоз та лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, поразка міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).


Захворювання крові


Не призивають до служби людей зі швидко прогресуючими та зі значними порушеннями функцій захворюваннями крові. Інші обмежено придатні до служби у воєнний час, за умови, якщо не проходять лікування.


Захворювання сечостатевої системи


Від служби громадян з діагнозами: тяжкий нефротичний синдром, хронічний інтерстиціальний нефрит, гострий пієліт, пієлонефрит, тубулоінтерстиціальний нефрит, хронічний первинний пієлонефрит, нефропатія, ниркова недостатність, гідронефроз, піонефок, піонефок, хвороби сечового міхура; невенеричний уретрит; наслідки, які заважають нормальному функціонуванню сечостатевої системи.

Якщо хвороби не порушують роботу органів дуже сильно – пацієнти можуть бути визнані обмежено придатними до служби у воєнний час.


Захворювання нервової системи


Звільнені від призову пацієнти з гострими менінгітами, енцефалітами, мієлітами, енцефаломієлітами, внутрішньочерепними, внутрішньохребцевими абсцесами, системними атрофіями, дегенеративними хворобами, церебральним паралічем, паралітичними синдромами, хворобою Паркінсона, радикулопатією, цервікалгією, ішіасом, люмбаго.

Епілепсія та епілептичні синдроми, епілептичний статус, мігрень, розлади сну при частих нападах також роблять людину непридатною для мобілізації.


Захворювання органів дихання


Не можуть служити в армії люди з хронічним бронхітом, емфіземою, хронічною обструктивною хворобою легень, бронхоектатичною хворобою, пневмоконіозом, хронічними пневмонітами, ідіопатичним фіброзуючим альвеолітом, легеневим альвеолярним протеїнозом, тяжкою бронхіальною астмою, внаслідок яких спостерігаються значні порушення дихальної функції.


Захворювання системи кровообігу


Непридатні до військової служби люди з діагнозами: серцева недостатність ІІ-Б-ІІІ стадії, гіпертонічна хвороба ІІІ стадії, ішемічна хвороба серця з серцевою недостатністю ІІ-Б-ІІІ стадії, інфаркт головного мозку, інсульт, стеноз, емболія, тромбоз, аневризму прецеребральної, базилярної, сонної, хребетної артерій чи аорти, церебральний атеросклероз зі значним порушенням функцій.

Від армії звільняються також ті, хто має стійкі порушення роботи системи кровообігу внаслідок перенесених флебітів, тромбофлебітів, тромбозу ворітної вени, емболії та тромбозу інших вен; варикозне розширення вен нижніх кінцівок; варикозного розширення вен стравоходу, мошонки, яєчка, тазу, післяфлебітичного синдрому; неспецифічний лімфаденіт; наслідки хірургічних втручань.


Інфекційні хвороби органів травлення та шкіри


У мирний час непридатні ті громадяни, які мають кишкові інфекційні хвороби, бактеріальні зоонози, вірусні інфекційні хвороби центральної нервової системи, вірусні інфекційні хвороби з пошкодженням шкіри та слизових, гельмінтози, педикульоз та їх наслідки.

У воєнний час громадяни з подібними діагнозами мають статус обмежено придатних.


Інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом


Пацієнти з вродженим або набутим сифілісом у мирний час до служби не допускають. При військовому становищі та мобілізації їхня придатність визначається медичною комісією в індивідуальному порядку.

До служби не допускатимуть призовників з гонококовою, трихомонадною та іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом, але доти, доки пацієнт не вилікується.


Новоутворення та їх наслідки


Онкохворі з невиліковними діагнозами не підлягають службі, а люди з онкодіагнозами у минулому, станами ремісії та повільно прогресуючими хворобами у воєнний час обмежено придатні. Пацієнти з доброякісними новоутвореннями зі значними порушеннями функцій організму не придатні для служби у ЗСУ.


Розлади психіки та поведінки


Особи з різко вираженими стійкими психічними розладами не допускаються до мобілізації, проте інші обмежено придатні у час. У людей, у яких відбулися розлади психіки в результаті прийому психотропних препаратів або у кого є стійка компенсація наслідків гострого захворювання, до служби придатні.

Людей з шизофренією, шизотипічними та маревними розладами, афективними розладами з фазами, що часто повторюються, і глибокою розумовою відсталістю, не мобілізують.


Туберкульоз


З таким діагнозом у службу у Збройні сили України чоловіки не допускаються ні у мирний, ні у воєнний час. Якщо захворювання вилікували, то комісія розглядає кожного громадянина в індивідуальному порядку.


Чи можуть звільнитися від служби мобілізовані?


Як розповіли експерти правозахисної організації Юридична сотня, звільнення від служби військових, яких вже мобілізували до армії, відбувається за підставами, що визначені статтею 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу».
Так, у пункті другої частини четвертої статті 26 цього ж закону визначені окремі підстави, які дають право мобілізованим військовослужбовцям на звільнення до оголошення демобілізації, а саме:
— за віком — у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;
— за станом здоров’я — на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;
—  у зв’язку з набранням законної сили обвинувального вироку суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання.
Також мобілізовані можуть звільнитися від служби через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):
— у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;
— у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;
— у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;
— у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи;
— у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
— у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;
— у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.
— військовослужбовці-жінки — у зв’язку з вагітністю;
— військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
— один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
— військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Військовий облік жінок: хто підлягає мобілізації та чи обмежать виїзд за кордон?


Військовий облік для жінок — представниць розширеного переліку професій не запрацює з 1 жовтня.

У Міністерстві оборони наголошують, що наразі у примусовій мобілізації жінок немає потреби, а також не планують жодних обмежень щодо їх виїзду за кордон. 

Заразом у Генеральному штабі Збройних сил України вирішили брати жінок на військовий облік лише за їхньою згодою.

Наразі в Збройних силах України залишається потреба в жінках-фахівцях з медицини, радіотехніки та харчових технологій. Проте, в Україні на сьогодні «немає гострої потреби» суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.
Так, під час проведення загальної мобілізації з початку повномасштабної війни на військову службу до ЗСУ та інших військових формувань призвали близько 1% жінок від загальної кількості мобілізованих. Більшість з них призначили на посади медперсоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів.
«Зважаючи на це, Головним управлінням персоналу Генерального штабу ЗСУ опрацьовано пропозиції щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних лише за їхньою згодою.
Також пропонується розпочати проведення заходів із включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі», — резюмували в Генштабі.
Водночас відповідно до ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» жінок, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я і віком, беруть на військовий облік військовозобов’язаних.

Торік у грудні Міноборони затвердило такий перелік спеціальностей, згідно з яким жінки мали йти до військкоматів до кінця 2022 року. У переліку тоді опинилось безліч популярних професій: програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

З 1 квітня 2022 року перелік має нову редакцію, в якій виокремили нові спеціальності. У цьому документі є оновлений перелік професій та спеціальностей які можуть знадобитись армії.

Зокрема, це спеціалістки з:

  • медицини та ветеринарії,
  • зв'язку — телекомунікації та радіотехніки,
  • інженерії програмного забезпечення та метрології,
  • психології та фінансів,
  • перекладачі та кухарі,
  • картографії та поліграфії.
Відтак, військовий облік для жінок запрацює через місяць після завершення в країні особливого стану, а до того жінки можуть ставати на облік лише добровільно.
Якщо жінка має бажання стати на облік, вона має повідомити свого керівника на роботі та дізнатися у військкоматі, чи справді вона має ставати на облік. Потрібно також подати в центр копію та оригінал паспорта, ідентифікаційного коду, фото, диплом про освіту, а також свідоцтво про одруження та народження дітей.

Якщо кандидатка відповідає критеріям, її направлять на військово-лікарську комісію за місцем проживання.

Також, відповідно до закону, крім армії, жінку можуть долучити до виконання робіт для забезпечення оборони держави у воєнний час. Зокрема, роботи в тилу.

Обмеження виїзду з країни жінок врегульовані таким же чином, як і стосовно чоловіків. Станом на сьогодні — для тих хто, не стоїть на обліку, обмежень виїжджати за кордон немає.

Тим часом жінки, які не перебувають на військовому обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями, можуть бути призвані на військову службу також виключно за власною згодою.


Чи справді з західних регіонів мобілізують більше військових, аніж з інших?


Наразі у західних регіонах проживає більше громадян, тому й мобілізаційні плани тут є більшими.

Про це розповів начальник Управління персоналу Штабу Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач.

За його словами, комплектування військових частин в основному відбувається за територіальним принципом. Проте, мобілізаційні плани можуть формуватися залежно від кількості громадян, які проживають у тому чи іншому регіоні.

Відтак, якщо потрібних спеціалістів немає в певній області, то військове командування може залучати їх з інших регіонів. 

«Завдяки військовому обліку ми маємо інформацію про те, в якому регіоні та скільки громадян перебуває за певними спеціальностями на військовому обліку.

Якщо таких спеціалістів немає в  конкретному місці, то можуть залучати військовозобов’язаних цих спеціальностей з інших регіонів», — сказав начальник Управління персоналу Штабу Сухопутних військ ЗСУ.

У той час він нагадав, що в Україні йде загальна мобілізація військовозобов'язаних.

«Тому, звичайно, можуть призиватися ті, які не зовсім хочуть.

Та, в основному люди, які захищають Україну, вони є патріотами»,— резюмував полковник.


Чи вимагатимуть від військовозобов'язаних дозволу для виїзду в іншу область?


Генштаб Збройних сил України скасував порядок отримання військовозобов’язаними дозволів на переміщення між областями України, але відправив документ на доопрацювання.
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний наголосив, що оновлений документ розроблять на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану.
За його словами, нинішня законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.
Нагадаємо, напередодні Генштаб ЗСУ заявив, що військовозобов'язаним необхідно брати дозволи для виїзду в іншу область.

«Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи територіальних центрів комплектування та соціальної політики і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України.

Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації ЗСУ та військово-політичного керівництва держави», — пояснив Залужний.

Як підсумок, головнокомандувач закликав українців до виконання свого конституційного обовʼязку із захисту держави від російських окупантів.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Найбільше зголошувались наприкінці лютого та в березні. Що відомо про мобілізацію на Прикарпатті?


Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6438 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12151 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2956

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

479

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1053
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

382
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11615
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18041
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758