"Рано чи пізно свій обов’язок потрібно буде виконати": керівник Івано-Франківського обласного ТЦК та СП про мобілізацію

фото: Суспільне


Минуло понад пів року, відколи бойовий полковник Володимир Бабанін керує мобілізаційними процесами на Івано-Франківщині.

Про кричущу необхідність ротації та формування нових військових частин, Володимир Бабанін поділився із «Західним кур’єром», пише Фіртка.

Зі слів полковника, особовий склад ТЦК та СП, який пройшов горнило війни, отримавши психоемоційне перенавантаження, фізичну виснагу, знаходячись місяцями, а дехто й роками, на лініях зіткнення, повернувшись у тил, у структуру ТЦК, стикаються з нерозумінням цивільних того, що відбувається на фронті. Це своєю чергою нерідко призводить до конфліктних ситуацій.

"Інколи доходить до образ та навіть сутичок та бійок. Але це поодинокі випадки.

Ми завжди намагаємось реагувати на такі випадки, в тому числі і дисциплінарно — в тому випадку, коли хтось порушив вимоги статуту ЗСУ, притягуємо їх до відповідальності, робимо передислокацію, професійну переорієнтацію, якщо людина не може нести службу у групах оповіщення.

На службі у ТЦК наразі велика кількість поранених військовослужбовців, які через теперішні вади зі здоров’ям не можуть здійснювати це ж саме оповіщення.

Але ТЦК та СП — це не тільки оповіщення, але й охорона та оборона стратегічно важливих об’єктів області. Також велика складова діяльності — це поховання наших побратимів.

І у гірських районах, як-ось Верховинський, Косівський, інколи щоб занести труну на кладовище — треба провести цілу «військову операцію».

Враховуючи те, що більшість особового складу має ампутації та тяжкі поранення — це робити складно, не кажучи вже про психологічний тягар.

Однак, попри труднощі, більшість службовців ТЦК розуміють важливість цієї служби та сумлінно виконують покладені на них завдання", — розповідає Бабанін.

Разом з тим, додає начальник Івано-Франківського обласного ТЦК та СП, ротація тих батальйонів, які зараз виконують бойові завдання на лініях зіткнення, вкрай необхідна. 

"Бувши командиром 109 батальйону, ми розпочали бойові дії на Донеччині 25 травня 2022 року. І по сьогоднішній день цей батальйон і вся 10 ОГШБ виконує бойові завдання там.

У них не було ротації два роки. Запитання риторичне: «На скільки ще їх вистачить?!».

А для того, щоб провести ротацію, потрібно сформувати, навчити та підготувати нові військові частини. А щоб їх сформувати, потрібен мобілізаційний ресурс.

А у нас як зараз відбувається: замість того, щоб готуватись до служби, в переважній більшості військовозобов’язані шукають шляхів, як її уникнути.

Постійно бігати, ховатись і ухилятись від військового обов’язку не вийде. Рано чи пізно свій обов’язок потрібно буде виконати. Питання в іншому — чи не буде запізно…

Отож, замість того, щоб шукати прогалини у законодавчій базі, всі можливі способи ухилитись від проходження військової служби — ставати студентами, створювати фіктивні шлюби, оформляти догляди за особами з інвалідністю, рекомендую попрацювати зі своєю свідомістю та зайнятись фізичними вправами", — наголошує полковник.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

"Самі йдіть на фронт": історія бійця Мирослава Перепічки з Івано-Франківська, який служить в ТЦК

Мобілізація по-новому: прикарпатцям розповіли про головні зміни, які пропонує влада

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці


13.05.2024 4202 1
Коментарі (1)

Думки в букви 2024.05.14, 22:42

Зайнятись "фізичними вправами" і "свідомістю". А як це зробити? Якщо щойно зайнявся спортом і "спакують".

А свідомість колективна виробляється через спільні дії. Коли у людини купа власних проблем і створюють  ще більше, то немає ніякої "колективної свідомості і почуття обовязку". Здається це так працює. Можу помилятись. Треба справжніх соціологів-науковців питати, не тих телевізійних, які рейтинги малюють партіям владним і опозиційним і вигідні "відповіді людей".

Навіть не сумніваюсь що людей бракує. Бо і в житті один з 5-ти тягне всю роботу, а решта допомагають в кращому разі. Та коли тцк пресанули всіх і відлякали та перейшли "на план", то теоретично на папері бійців на ділянку десяток, задача вситавлена як на десять, а реальний боєць один ще з 2022-го чи пізніше року, який зрозуміло без ротацій і виснажується, бо хто ж вище захоче позбутись посади в армії сказавши правду?

Але ви продовжуйте: "то все ухилянти" винуваті, не треба підхід міняти... Чи може все ж розум підказує?

Незгоден, але розумію Тягнибока, коли він злий на всіх хто не пішов в армію і вважає це виною відсутності ротації. Тягнибок в армії і його син в армії, поранений, тож його думка хай яка зслуговує на повагу - він послідовний. Щоб там не кричали порохоботи на нього спочатку війни і зараз типу "пропав" і т. п. дурню. Та він на війні і має право на емоції. А інші, які бачать ситуації не з окопів не з військових частин, а по країні?

Бо тцк "нелюдами" і депутати вважають... Бо навіть не спитали коли знижували ухилянтський вік до 25-ти років, і окремо дозволили доставку 18-ти літніх - це коли не якихось там дядьків ловити старших, які за 3-и роки на війні ще постарішали і зрозуміло не тягнуть фізично, а їх судді в тюрму норовять посадати, а тепер ловити і пакувати треба своїх синів, синів своїх колег, або ховати і ловити чужих і тоді "на крючку".

Руйнівну систему з пакуванням відміняти ніхто не хоче? Ще не одумались? Штрафи вирішили підняти, цікаво не за те що зробив, а за те що не зробив. Одне діло контракт і не виконав, а коли штраф бо чиновник не вніс про тебе дані... Ну цікаве законодавство, царське. Штраф що дітей не народив чи фамілію неправильно написав чиновник - на черзі? Коли порушуєш прийнятий порядок "статус кво", тоді спочатку хаос, а потім інший порядок приходить безправності усіх підряд, а не лише "ухилянтів". І це нажаль не філософія, а те що відбувається і ослаблює країну і опір росіянам, де не ловлять у буси і робітники спокійно ходять на роботу дають гроші і ракети орчому війську. Україні не треба такого? Чи все ж?

Мобілізація звісно в якомусь вигляді має бути. Питання лише в якому. Нефективність наявног опакування і чи "всіх на облік" і штрафи, "паспорти не видавати" - теоретично не могла спрацювати без загранзагонів і практично теж бачимо наступ росіян і їх прориви в Авдіївці укріпрайон і спроби зайти в Харківську область. А в разі успішних дій на Харківщині наступним буде повторний удар на Київ. Поки нащастя ні до Запоріжжя ні до Харкова не дійшли, але щоб зупинити і переламати треба інший вид мобілізації.

29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

379
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

2744 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

2047
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

6017 1
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

16888 19
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

4145 1

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

594

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

964

13 червня 2024 року США та Україна підписали двосторонню безпекову угоду, яка має декларативний характер. Документ не буде ратифікований Конгресом США, бо являє собою декларацію про наміри без чітких гарантій безпеки.

920

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

2006
27.06.2024

Сухий корм для собак — це один із найпопулярніших видів харчування для домашніх улюбленців. Його головні переваги включають зручність у зберіганні, тривалий термін придатності та можливість легко контролювати раціон тварини.

227
23.06.2024

Інфляція на споживчому ринку Івано-Франківщини у травні 2024 року порівняно із квітнем цього року становила 0,3%, з початку року — 2,3%, в Україні — 0,6% та 2,0% відповідно.  

494
19.06.2024

Часті дощі та висока вологість повітря сприяють розвитку фітофтори на томатах. Це — грибкове захворювання, яке вражає листки, стебла й плоди.

4387
28.06.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

250
21.06.2024

За новим календарем Різдво Івана Хрестителя християни відзначатимуть 24 червня. Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

707
17.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

1207
13.06.2024

Вознесіння Спасителя — це один із великих Господських празників літургійного (церковного) року.

974
26.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

22503
28.06.2024

Після початку повномасштабної російської агресії проти України частка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі істотно зросла.  

232
26.06.2024

52% опитаних іванофранківців схвалюють діяльність міської ради, окремо роботу міського голови Руслана Марцінківа схвалюють 58%.   

342
20.06.2024

Під час опитування респондентів просили висловити згоду або незгодну з рядом тверджень. Одне з тверджень: «Зеленський має бути Президентом до кінця воєнного стану».   

557
17.06.2024

Івано-Франківська ОВА посіла дев'яте місце у рейтингу.    

989