Патронат для мера Франківська: з бюджету на премії працівникам служби виділили 6,3 мільйона гривень

Через патронатну службу Руслана Марцінківа, оминаючи законодавчі норми, без конкурсу на різні посади у виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради призначили 51 людину.

У самій патронатній службі постійно працює понад десяток людей, які одержують мінімальну заробітну плату, проте мають чималі щомісячні премії – найбільша з них сягнула 50 тисяч гривень, інформує Фіртка з посиланням на Чесно.

Порівняно з 2015 роком, коли було троє працівників, штат патронатної служби зріс у п'ять разів – зараз там працюють на постійній основі 15 осіб. Утримання патронатної служби протягом п'яти років коштувало платникам податків 6,3 мільйона гривень.

Рух ЧЕСНО проаналізував роботу патронатних служб міських голів 13 обласних центрів. Оскільки одним з основних завдань патронатної служби є комунікація з містянами, оцінювали кількість працівників таких служб відносно кількості населення цих міст. Наприклад, у Львові, де мешкають близько 712 тисяч осіб, пресслужба (вона повідомляє громаду про діяльність виконавчої влади) налічує 10 співробітників, а в Тернополі, котрий, як і Франківськ, очолює мер-свободівець, у відділі зв’язків із громадськістю та ЗМІ є лише 5 працівників за населення 216 тисяч мешканців.

Патронатна служба міського голови Франківська Руслана Марцінківа висвітлює інформацію про діяльність міської ради та мера. Її працівники відповідають за комунікацію з медіа й мешканцями. Згідно з нормами чинного законодавства, співробітників патронатної служби беруть на роботу без конкурсу. Мер Руслан Марцінків, зловживаючи службовим становищем, переводить цих працівників з патронатної служби на інші посади у виконавчих органах. У такий спосіб Марцінків оминає закони “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про службу в органах місцевого самоврядування”, що передбачають конкурсний відбір співробітників виконавчого комітету. Загалом на заробітну плату працівників патронатної служби міського голови Івано-Франківська від грудня 2015-го до вересня 2020 року витратили 6 312 572 гривні з міського бюджету. 

Протягом 5 років існування патронатної служби Руслана Марцінківа 51 її працівника перевели на інші посади у виконавчих органах міської ради. Ці люди працювали в патронатній службі мера приблизно місяць чи два, а далі переходили на інші посади без конкурсу, а звичайним переведенням. Таку схему Марцінків використовує для оминання чинного законодавства. Призначення на посади в органах місцевого самоврядування на конкурсних засадах передбачене, зокрема, законами "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про службу в органах місцевого самоврядування". Поза конкурсом міські голови мають право брати працівників у свою патронатну службу. 2017 року видання “КУРС” вже проводило розслідування щодо призначення керівників відділів і департаментів “транзитом” через патронатну службу. Тоді впродовж двох років при владі Руслан Марцінків не призначав жодного конкурсу на посади керівників департаментів чи відділів – усіх очільників переводили на ці посади з патронатної служби. Рух ЧЕСНО дослідив роботу цього органу протягом усіх 5 років каденції міського голови.

Рух ЧЕСНО зробив запит на надання публічної інформації щодо кількості співробітників патронатної служби, розміру їхніх зарплат і преміювання. Згідно з отриманою відповіддю, майже всі працівники, крім очільниці служби Вікторії Дротянко, одержують мінімальну заробітну плату. Проте щомісяця вони отримують також премії, які зазвичай навіть перевищують суму зарплати. Кілька разів на рік співробітникам патронатної служби виплачують значні премії – від 16 тисяч до 50 тисяч гривень. 

Станом на жовтень 2020 року в патронатній службі Руслана Марцінківа налічується 15 працівників. Ще дві особи працювали там від одного до п’яти днів. Загалом за 8 місяців цього року на зарплати та премії співробітників патронатної служби з міського бюджету витратили 1 327 532 гривні. Усі працівники патронатної служби, крім її керівниці Вікторії Дротянко, мають мінімальні оклади, але щомісяця отримують премії в розмірі окладу, а то й більше. Зокрема, 9 працівників одержали разово місячні премії від 20 тисяч до 31 тисячі гривень. 

Софія Ціховська була співробітницею патронатної служби лише в лютому 2020 року. Судячи з її посадового окладу в розмірі 1275 гривень та премії в сумі 1380 гривень, працювала вона щонайбільше тиждень. Того самого місяця Ціховська подала декларацію як кандидатка на посаду головного спеціаліста Управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської радиСвітлана Криворучко в патронатній службі працювала тільки один день у березні, а вже в липні цього року Руслан Марцінків нагородив її грамотою своїм розпорядженням, у якому Криворучко зазначена як заступниця начальника Управління економічного та інтеграційного розвитку. 

Для порівняння: до грудня 2015 року (саме у грудні офіційно розпочалася каденція Руслана Марцінківа) патронатна служба міського голови Віктора Анушкевичуса налічувала лише трьох працівників, ще двоє пропрацювали там по два місяці. На виплату зарплат і премій з міського бюджету спрямували 181 011 гривень. 

Торік у патронатній службі мера було 17 працівників, і 12 з них працювали на постійній основі. З бюджету міста на їхні зарплати та премії витратили 1 718 101 гривню. 

У патронатній службі 2019 року працювали секретарки сільрад двох сіл, що увійдуть до Івано-Франківської ОТГ. Тепер уже екссекретарка Березівської сільської ради Руслана Козінчук пропрацювала в патронатній службі місяць, а далі перейшла на посаду адміністратора ЦНАПу. А секретарка виконавчого комітету Черніївської сільської ради Христина Шкробач (2018 року змінила прізвище – до того була Приймак) пропрацювала в патронатній службі лише два місяці. Причому, судячи із зарплатної відомості та декларації Шкробач, за другий місяць роботи в патронатній службі вона отримала соціальну допомогу від міської ради в розмірі понад 42 тисячі гривень. Наталія Коростіль була секретаркою Підпечерівської сільської ради, після місяця роботи в патронатній службі стала адміністраторкою Підпечерівського ЦНАПу. 

Чинний кандидат у депутати міської ради від “Європейської солідарності” Мирослав Федорків у лютому 2019 року працював у патронатній службі, а потім очолив управління комунальної політики Департаменту ЖКГ та благоустрою. Тетяна Нестерук, теж відпрацювавши місяць у патронатній службі, стала провідним спеціалістом служби оперативного реагування міськвиконкому. 

Протягом 2018 року в патронатній службі Руслана Марцінківа працювали 19 осіб, 10 з них – на постійно, ще 9 – по одному або по два місяці. На заробітну плату та преміювання цих співробітників витратили 1 563 653 гривні.

Усі 9 зазначених працівників перешли на посади в інших органах виконавчої влади Івано-Франківської міськради. Ольга Шендрик обійняла посаду заступниці директора Департаменту освіти й науки. Петро Николаїв став головним бухгалтером у Департаменті молодіжної політики та спорту. Лілія Крехович 2018 року обіймала посаду заступниці начальника відділу в УКБ міськвиконкому. Ексдепутат Івано-Франківської міськради від ВО “Свобода” (2010-2015) Ігор Максимчук з патронатної служби перейшов на місце очільника Департаменту освіти та науки. Ірина Бованко стала державним реєстратором у відділі з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, таку саму посаду обійняла й Віра Гелеван. Чинний депутат міськради від “Свободи” Василь Скиданчук з патронатної служби перейшов працювати заступником директора Департаменту ЖКГ та благоустрою. Мар’яна Курпата 2018 року перейшла на посаду провідного спеціаліста архівного відділу. А Віра Біла після роботи в патронатній службі певний час очолювала експертно-аналітичний відділ виконкому. 

Упродовж 2017 року патронатна служба налічувала 29 працівників. З них 12 працювали там постійно, тобто більш ніж два місяці. Загалом на заробітну плату та премії співробітників служби з міського бюджету за 2017 рік витратили 1 233 287 гривень. 

17 осіб, котрі працювали 2017 року в патронатній службі, перевели на різні посади виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Марія Бойко стала начальницею Управління охорони здоров’яАлла Вацеба – її заступницею, а Ірина Кобельська – головною бухгалтеркоюРостислав Будзик став головним спеціалістом експертно-аналітичного відділу, Христина Дзюбак очолила відділ ведення Державного реєстру виборців Івано-Франківської міської ради. Олег Королик перейшов на посаду заступника директора Департаменту культури, Валентина Часник стала спеціалістом І категорії в цьому департаменті. Олег Крушельницький перейшов на посаду заступника директора Департаменту освіти й науки. Світлана Лонгус стала провідною спеціалісткою виконавчого комітету, Мар’ян Сторожук – головним спеціалістом цього органу, а Христина Юрчук отримала посаду помічниці заступника міського голови. Мар’яна Петрина після роботи в патронатній службі стала головною спеціалісткою відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, Валерій Протас – головним спеціалістом відділу благоустрою, а Віта Сліпак – головною спеціалісткою з питань зовнішньої реклами. Лідія Скрипник обійняла посаду начальниці відділу муніципальної інспекції з благоустрою. Галина Балагура з патронатної служби перейшла в Управління капітального будівництва, де стала головною бухгалтеркою. 

2016 року патронатна служба Руслана Марцінківа налічувала 25 працівників, причому на постійній основі там працювали лише 7 людей, а решта 18 – по одному місяцю. Серед таких працівників був, наприклад, Роман Галіпчак, який за дивним збігом обставин прийшов до патронатної служби у грудні 2016-го й того самого місяця очолив Управління капітального будівництва виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Також по місяцю в патронатній службі працювали теперішній спеціаліст відділу промисловості та розвитку підприємництва Василь Павелкоочільник Департаменту освіти й науки Ігор Смальголовна спеціалістка Департаменту культури Лілія Кабаточільниця цього департаменту Надія Загурська й тодішній головний архітектор міста Дмитро Нижник

З-поміж 18 працівників, котрих після роботи в патронатній службі перевели на інші посади в органах виконавчої влади, до ВО “Свобода” мають прямий стосунок такі люди: Андрій Тютюник, який 2015 року балотувався до Івано-Франківської міської ради, став заступником директора КП “Івано-Франківськелектроавтотранс”; Ігор Смаль 2015-го висувався до Ніжинської міськради від ВО “Свобода”; Надія Загурська 2015 року була у виборчому списку “Свободи”; разом з нею балотувався й Володимир Гаргат, котрий 2016-го через патронатну службу обійняв посаду заступника директора Департаменту освіти й науки. 

На заробітну плату та премії 7 постійним співробітникам патронатної служби 2016 року з міського бюджету витратили 429 739 гривень, а на працівників, яких за місяць роботи перевели на нові посади, – ще 40 260 гривень. 

Патронатні служби міських голів створюють для налагодження комунікації мерів з різними верствами населення міста, а також для висвітлення інформації про діяльність міських рад. Проте в Івано-Франківську патронатну службу використовують для працевлаштування наближених до міського голови та ВО “Свобода” осіб керівниками відділів і службовцями виконкому без конкурсного відбору, порушуючи таким чином українське законодавство. 

Нагадаємо, у Франківську політики почали “працювати” з потенційними виборцями задовго до офіційного старту виборчої кампанії.

На промоцію міського голови Руслана Марцінківа з місцевого бюджету витратили 38 мільйонів гривень. 


Читайте також:

Хитра схема: як у франківській мерії працівників поза конкурсом призначають


22.10.2020 2746
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1939
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1846
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5445 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

723

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

783

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

978

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

993
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1759
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10242
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26126
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10168 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7700
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

175
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

242
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

865