МІСТець кар’єри мера. Про кримінал, мільйони і … стілець

Невже «загнув» Павло?… Ціна моста – не більше п’ятиста (як ви читали), а лиш 212?! Що насправді – з’ясуємо на підставі досі неопублікованих(!) документів…

Виявляється, ІФ ОДА ще 30.06.17 розпорядилась (№368) затвердити ціну ІІІ черги будівництва – 212 346,725 тис. грн. Але! Чотири місяці до цього (08.02) та ж "пісня" (ода) схвалює інший документ (№55). Зафік-сована в ньому ціна – трошки вища: 259 134, 843, але…

Ви уважно прочитали? Вказана ціна ВСЬОГО будівництва. Повністю. Без поділу на черги!

Віднімаємо від загальної вартості (259) – ціну III черги (212)… Що виходить: I і II черги разом – коштують… лиш 47 млн?!? Нісенітниця! – скажете ви. Та в тендері на першу чергу вказано вже 329… (А в запиті Савчук і документі мера346,4. Плюс 35,9) Це вже майже вдесятеро, геей!..Тепер і ви збагнули: щось тут – не о’кей… І це – лише початок :).

 

Ціна самого мосту (згідно мерських документів) – 212,3, вірно? Проте…

- Якщо підписана угода на 120 – в підсумку могло бути – до 180. Все, що більше – компетенція ДАСУ і НацПоліції! – розтлумачив Денис Селін, фахівець з питань закупівель на ProZORRO.

Тож циферка в офіційних документах – повинна була зацікавити відповідні органи. І, певно, зацікавила. Адже «фан-клуб» міського голови взявся цькувати автора публікації. Аж до намірів «постукатися до печінки». Особистий theРадник «сонцесяйного» (котрий, до слова, крім зряплати – отримував з бюджету «скромні» премії – аж до 10,500!) – виписав, що очорнення незгідних з політикою влади – його посадові обов'язки. (Руслан Романович, це – рівень ГОЛОВИ?!! Мерсько!)

ДАБІ повинна була припинити будівництво ще на початку робіт. Причина проста: відсутність паспорта об'єкта. Але не зробила цього навіть тоді, коли виявилось, що будують зовсім іншу конструкцію. Всупереч зменшенню затрат – ціна зростає майже вдвічі. Документи – засекречені: ніц не опротестуєш… Може саме для цього мРада вперто відмовлялась розкривати деталі оборудки…

Укропу депутат Сергій Гаєвський та Сторожук-юрист тих документів вимагали – через суд. Інтереси профільного Управління ІФ МВК у суді представляла (чомусь) – приватний адвокат. Цікаво: з яких статей і в якому обсязі оплатили ці послуги? Більш того: якої с…свободи нашим з вами коштом (міський бюджет) – компенсується мерське «ніхацю»?!

Але то – мізерні крихти, повірте. Андрій Сторожук у своєму відеозверненні – натякає про майбутні кримінальні провадження. Як гадаєте: має він підстави? :)

= Математика. Розберемо підґрунтя в цифрах

По третій черзі – наче лад: вказали 212, у проханні – стільки ж… (ключове солово – НАЧЕ)

Із другою – питання цікавіше. Курс долара станом на 23.12.2016 (що це за дата – згодом поясню) становив 26,2 грн./USD. В останній день подання роз’яснень до тендеру на будівництво І черги моста (26.04.2019), – майже так само: 26,6193 грн./USD. А в день оформлення Депутатського запиту – 11.09.2019 – суттєво менше: 24,8 грн./USD.

То на яких підставах "ціна питання" раптом скочила з 69 128 292* – до 329 690 000 UAH?! Я – в ах… в зАХваті! (А в мерсько-депутатських запитах – ще на п'ятнашку більше: 343,6).

При цьому III черга зросла зі 169,7* – до 206,6 (стартова), "тендернулась" до 120, а зараз становить 212,3 млн.

I черга здорожчала з 20,3* – лиш до «скромних» 35,9.

Вас, певно, більш цікавить: звідки цифри (ті, з зірочками), вірно? Є такий цікаааавий документЪ. Він зветься «Експертний звіт №09-0619-16». Так, саме в ньому фігурують базові цифри, затверджені цілим оберемком підписів і печатоk. І саме на підставі цього документу мало вестись будівництво. Во:

Отож: якщо від поданої мером з "кОмандою" 594,6 (це ще не остаТочно!) – базову 259,1 віднять – виходить 335,5.

Тож – не чотири сотні, -
- триста тридцять п'ять
мільйонів.
НАШИХ грошей
йде в… перевитрату.
Свобода?
Будемо все оце
погідно споглядати,
брате?..

На цьому вартувало б класти крапку. Але, халепа, є ще ряд питань…

  • За термін у чотири місяці – ціна моста по документах ІФ ОДА – зросла аж на півсотні міліонів. Якого… сенсу?
  • Заступниця екс- й чиннного глави ОДА – М.Савка, ви ж відповідальна за проект (№368) – чом не надаєте ані документів, ні копій запитів завірених пакет? Вказівка то чиясь чи просто занедбалка?
  • А тендерна комісія, очолювана Петечел Н.В. (Знайоме прізвище… Олекса Петечел – то чоловік її? А хто ця пані? Годі! Мова не про те.) "Не помічає" та "порядку ноосфера", як двоє "конкурентів" користають із одного й того ж інженера… Про змову не говорить це нічого?.. А викидання третього – чи не для того, щоб перемогу здобула "контора", наближена до партії "отого". Так, потім Антимонопольний комітет вказав, що рішення комісії – невірне. Що зараз? Скасувати тендер! Неодмінно! Байдуже, що у день торгів: зривається "вечеря на двоїх"?! Позбутись третього – пояснить згодом Галіпчак. …Не схожі ці нюанси на корупцію – ніяк? :)
  • Гравці знайомі… Може із російського заліза будується і наш "потужний міст"?
  • Оплачено 130 (мостобуду – наче тільки 2), потребу декларують – в сто і п'ятдесят. А де іще три сотні з "гаком" будуть брать?
  • Хто мав би парадокс обмізкувати: позменшували обсяги робіт, витрати – чому тоді ціназросла?
  • Не залізобетонний – зовсім інший міст: сталевий – це справді "не суттєво", так, ДАСУ? А паспорт буд.об'єкта: чи вимога це ЗУ? То, може, – банер змісту мер будує й партія його – замовили-бо їхні діти з молодіжки – авторитетно заміняє документи і платіжки?
  • Антикорупції вже стільки установ… А тут – мішок нюансів – і ніхто про це не зноув? Зростання вартості, просУвання "своїх"; дискваліфікування їхніх конкурентів; анонс – за півгодини до торгів; не помічання ознак змови "опонентів", ще й пропозиц'я аномально нИзької ціни – від тих, що у боргах (120 – нижче собівартості? Чи може – ні?)… Підтримка/покривання – посадовці, мер і депутатка… Хто має це вивчати – журналісти? блогери? – кажіт, хлоп'ятка!
  • ІФ МВК … та не смішіть людей: "не знають", "не повинні знати", докУменти не хочуть завіряти, давати відповіді – то і поготів. Для чого лиш годуєм тих… котів?
  • Хто контролює? Хто перевіряє? Вже виписане все. На відповідь чекаю.
  • А, ще до вас, панбраття-khранківчани: якби до себе в хату ви наймали, наприклад, майстра – аби плитку (вашу!) почепив. На стіни в ванній. Але він… шпалери клеїть, плитку вашу – забирає. Ще й втричі більшу нагороду вимагає. ЗаплатитЕее?

В чергових запитах скеровую питання. Для читачів – ще залишаю посилання:

- про тендер-вихиляси – від Марії Гавриляк

- про зауваги – від Андрія Чернікова

- про лист відкритий, що зігнорив мер-

- про тендер іншого моста… і знаних вже гравцівА шо такова?

І зрештою – про урАчисте відкриття. Нового надсуч’ясно-двополосного моста.

Та пригадайте… Замість той містЕЦЬ "дешевий" будувати – ще 55 додай – могли б міст (справжній) мати!..

Звичайно, я – не Денис Бігус – не маю студії, куди міг би принести стілець. І, звісно, мова – не про налагодження виробництва "свинних тушонок із місцевого приплоду". Але питаю в контролюючих інстанцій: стільці – замовлені (а раптом хтось втомився з тих… обранців)?

Про заклик - пам’ятаєТЕ? Кажіть!

Павло Теличко


PS:

Комусь – хатинку в Вовчинцях, ще комусь – кам'яницю в центрі
А зубожілому народу у боргах – газетку. Безкоштовно!!!
(аби свій "добробут" мали чим підтерти).

Фотогалерея


30.10.2019 Теличко Павло 32569 2
Коментарі (2)

Ігор 2019.12.04, 19:43

Не плачте, хлопці! Не скавчіть і не скигліть. Скоро будете мати новоє начальство. Данєцкоє-бль!
Справєдлівоє-на... !
І настане Щастя!

P 2019.12.06, 18:19

Ігорку, та воно вже приходить http://www.firtka.if.ua/blog/view/v-ivano-frankivsku-zaiavliaiut-pro-reiderske-zakhoplennia-tsentralnogo-rinku - наче під проводом мера. Він же ж -не заперечує (підтримує?).

Класний, до речі, піар-хід партії "трипальц": 1.Звинуватити в усьому - Президента (то ж він у місті керує, нє?). 2. Закликати виганати регіонала (паТРІоти, нє?). 3. Забрати ринок - у власність міста (комуністи, ага?).

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

633
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1830 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

535
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6888 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11358 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

318

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1052

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1097

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1092
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

262
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1065
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

830
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

724
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2928
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4421
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18423
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

293
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

338
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

648
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

752