Директор баскетбольного клубу «Прикарпаття—Говерла» Андрій Дроздов про суперлігу України, підготовку до сезону та фінансування

Баскетбольний клуб «Прикарпаття—Говерла» братиме участь у найпрестижнішому турнірі України - Суперлізі.

Фіртка поспілкувалася з багаторічним директором клубу Андрієм Володимировичем Дроздовим про підготовку, фінансування, команду, кадрову ситуацію та академію.


Про приставку «Прикарпаття»


Сім років тому, коли ми перестали брати участь у Суперлізі, потрібно було думати, як працювати далі. Я зустрівся із міським головою Русланом Марцінківим і ми обговорювали, що робити далі та як зберегти клуб. Міський голова допомагає всім спортивним клубам, товариствам та спортсменам.

Це, звісно, дуже добре, але запитання полягало в тому, як зробити це все ефективно під одним началом. Тобто, створити клуб, от як, наприклад, "Прикарпаття". Я завжди спорткомітету казав, що необхідно зробити якийсь дизайн спортивної форми та емблеми для Івано-Франківська. Щоб всі, кому допомагає місто, були в одних кольорах та в одному дизайні, щоб футболісти, баскетболісти, волейболісти - були в одному стилі. Це виглядає круто. Нарешті зараз це вже є.

Ось сьогодні в Україні є "Дніпро" - баскетбольна та футбольна чоловічі команди. Де ще є таке? У нас подивіться - за європейським прикладом: Бенфіка, Реал чи Барселона. Також є в Польщі клуби, які об’єднують багато видів спорту.

У нас зараз: "Прикарпаття" - футбольна чоловіча та жіноча, "Прикарпаття" - баскетбольна чоловіча та жіноча та волейбольна жіноча, які грають в Першій Лізі. П’ять клубів тільки спортивних ігор. Чому ще це не підтягнути? Якщо спортсмен займається, наприклад, легкою атлетикою, теквондо чи іншим видом спорту, нехай представляє клуб "Прикарпаття" - це було б круто.

Це питання, яке варто було б розв'язати, про це постійно точаться дискусії. Можливо, це питання не одного року, але поступово ми прийдемо до цього.


Про сезон у Суперлізі


Ми граємо у Суперлізі цього року. Ми давно вже розмовляємо про це, ще коли виграли Вищу лігу, а потім другі були. Я їздив у Федерацію баскетболу: вже нас просували, що ми є учасниками Суперліги. Але тоді в інших командах грали американці - та бюджети клубів були дуже великі. У нас таких грошей не було. Там питання декількох мільйонів. Де ми знайдемо такі можливості? Тому ми залишалися у Вищій лізі. 

Зате ми потроху почали підтягувати свою академію та дітей звідти. І сьогодні 80% гравців у команді - вихованці нашої академії. Це перша наша академічна група.

Була така мрія - щоб наші діти грали та складали основу нашої команди. Та Суперліга, яка має бути, зараз неможлива через повномасштабну війну. 

Ми в Івано-Франківську проводили турнір, де з нами брали участь "Дніпро", "Будівельник" та "Київ-Баскет". Це три команди, які, на мою думку, розіграють призові місця. 

Ми мали непоганий вигляд. Так, були десь провали, але з "Дніпром" почали непогано, проти "Київ-Баскета" був нічийний рахунок у першій половині. Думаю, потроху наберемо оберти. Команда має звикнути до тієї швидкості, до атмосфери Суперліги. 

Перша гра скоро буде. Все буде висіти: багато камер, банери. Якби не війна, то був би повний зал фанів. Впевнений, що рік-два - і все у нас вдасться.


Про фінансування


Я спілкувався з міським головою Марцінківим. Також з Тарасом Гуриком, який нас зараз курує, інакше кажучи - керівник наш. Потрібно розуміти, що не може на такому рівні як Суперліга фінансувати тільки бюджет. Так, трохи допомогти - дати заявковий внесок, закупити форму, наприклад, а потім шукати інвесторів.

Є зустрічі із місцевими підприємцями. Однак, не хочу казати наперед, вже на банерах побачите.

Проблеми з фінансуванням є завжди. Дефіцит складає десь 30%. Проте, допомагає федерація, допомагає місто. Основний тягар, можна так сказати, висить на них. 

Є спонсори ліги, і завдяки цьому федерація допомагає клубам ліги.

Хочу сказати, що наші хлопці, які складають основу команди, всі студенти нашого навчального закладу. Всі - 100%. Наша студентська команда - найкраща в Україні серед студентів. Не думаю, що десь є такого рівня команда. 

Минулого року, у нас було дві команди - у Вищій лізі та Першій лізі. Думаю, і цього року так було. Але у Суперлізі витрати дуже великі. Надіюся, наступного року ми заявимо команду й у Вищу лігу.


Чи не буде проблем із майданчиком по часу та розподілу? У манежі манеж коледжу фізичного виховання граєте ви та футзальний клуб “Ураган”. 


Ні, звичайно. А як ми раніше грали у Суперлізі та Вищій лізі?!

Так, сьогодні вимоги можуть бути інші, але тоді, коли ми з'явилися, то було щось нове для нас. 


Кадрова ситуація


Зрозуміло, що минулого року у нас грали тільки студенти. Якщо команда залишалася у Вищій лізі, то так і було надалі, нікого б не запрошували.

Тепер, нам прийшлося запросити досвідчених гравців, у яких є досвід виступів у Суперлізі. Так, могли б грати суто своїми, але хочеться, щоб команда була конкурентно здібною. 

Якщо знайдемо якісь додаткові фінанси, то ще когось запросимо. Зрозуміло, що з-за кордону ніхто не приїде, тому шукатимемо в Україні.


Про підготовку до сезону та цілі, які поставленні перед командою


Ну цілі озвучать на пресконференції, яка має бути незабаром. Колись, коли ми потрапили у Суперлігу, то ходив такий жарт у нас.

Керівник сказав тренеру - головне, щоб Львів був позаду. У нас дербі з Львовом. 

Будемо боротися за четвірку-п’ятірку.


Чи не засмучує вас те, що цього року немає плей-оф?


Скажу свою думку, чому немає плей-оф. Є команди, які грають у єврокубках. Є, наприклад Будівельник, які грають у Європі й там знаходиться за кордоном. І є, наприклад Запоріжжя. Команда добре грає, знаходиться в лідерах, а потім коли плей-оф, то Будівельник привозить основну команду й мають усі шанси стати першими. 

Тому вирішили так: не три кола та плей-оф, а просто чотири кола. Зрозуміло, що плей-оф - це завжди цікаво. Інтрига як-не-як.


Про підготовку до першого туру


Велика честь, що перший тур нам дали. Ми зараз готуємося, шість матчів маємо прийняти за три дні. Весь фінансовий тягар лягає на клуб, який приймає ігри. Це дуже велика сума. Наразі ми шукаємо ці кошти. 

Готуємо технічне обладнання: табло, камери, щоб була система повторів. Встановлюватимемо та тестуватимемо.


Про академію


Маємо дуже непоганий склад 2007 року народженням. Хлопцям 15 років, вони грають у Юнацькій лізі. Зокрема, вже три тури провели, займають перше місце.

Є там декілька осіб, які можуть підсилити команду через декілька років. 


Побажання вболівальникам


Сумно, що без фанів будуть ігри. У нас взагалі вболівальники найкращі в Україні. Наприклад, коли грали в Суперлізі, то переповнені трибуни були у Миколаєві та Дніпрі. Підтримка була дуже сильна.

А коли їхали на дербі до Львова, то туди їхало три автобуси. Команди виходили на майданчики, а вболівальники кричали “Говерла”. Це було настільки потужно, що аж мурахи були по шкірі.

На жаль, через російську повномасштабну агресію фани не зможуть підтримати команду на майданчику під час гри. Однак, найголовніше, щоб Україна якнайскоріше перемогла. 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

УЄФА визначили час та дату проведення матчів Івано-Франківського "Урагану" в Лізі Чемпіонів

Про обласну дитячо-юнацьку школу боксу та реванш Усика — Джошуа: інтерв'ю з чемпіоном світу Віктором Поляковим (ФОТО)

"Спорт — це престиж держави, ознака, що тут сильні та розумні люди": Мирослав Карабін про підготовку Прикарпаття до олімпійського циклу

Не англійська ліга, не українська, не Ліга Чемпіонів чи Чемпіонати Світу та Європи: чому Національна Хокейна Ліга - найважчий турнір у світі


25.10.2022 Іван Муканик 6647
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1925
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1839
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1839
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5419 44
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1746
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10229
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26114
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10161 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

139
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

234
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1258
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858