Не англійська ліга, не українська, не Ліга Чемпіонів чи Чемпіонати Світу та Європи: чому Національна Хокейна Ліга - найважчий турнір у світі

Я бачу, що не всі з тих, хто зацікавлений у хокеї (а таких не багато в Україні, на жаль) розуміють, у чому цінність Національної Хокейної Ліги та Кубку Стенлі.

Головна проблема, на мій погляд, полягає у тому, що не всі усвідомлюють, наскільки складний цей турнір і як непросто у ньому перемогти.

Топові гравці підписують контракти на 5-7 років через те, що реально знають наскільки це складно. Наскільки важко добитися перемоги та наскільки незначна різниця між переможцем та тими, хто програв.

Зараз, я спробую пояснити, чому Національна Хокейна Ліга (далі - НХЛ) та Кубок Стенлі - найважчий турнір на планеті Земля і як там все влаштовано.

Коли люди стикаються із НХЛ, вони, в першу чергу, дивляться крізь призму інших турнірів та видів спорту. Наприклад - футбол й Англійська Прем’єр Ліга (далі АПЛ), Чемпіонат Світу чи Європи, Ліга Чемпіонів та інші.

Однак, у цих турнірах можна розбити команди за рівнем їхньої сили. Коли ми беремо, наприклад, АПЛ, УПЛ чи інший футбольний чемпіонат, то можна класифікувати:

  • декілька дуже сильних команд, які змагаються за чемпіонство;
  • декілька хороших команд, які змагаються за Єврокубки;
  • декілька середніх команд, які завжди розташовані у середині таблиці;
  • повні аутсайдери.

І така приблизна класифікація відповідає фактичній ситуації. І ми, або знаходимо підтвердження: “Манчестер Сіті" - чемпіон Англії, ну вони дуже сильні й з великим бюджетом!”, або “Шахтар" - чемпіон. Взагалі не дивно, у них багато бразильців і багато грошей!”, або дивуємося чомусь неочікуваному: “що таке з "Арсеналом" із Лондона, вони були норм командою?”. 

Проте, ми звикаємо до такого і це теж стає нормою для нас.

Важливо тут те, що в АПЛ чи нашій українській лізі - різниця у командах дуже велика. Між "Шахтарем" і умовним "Минаєм" - реально велика і помітна. Різниця між першою командою і четвертою теж є, не така велика і помітна - проте вона присутня.

Ця різниця визначається: рівнем гравців, статусом тренера та можливостями команд. Тобто, все базується на грошах учасника.

Дивлячись на верх рейтингової таблиці, ми бачимо багаті та сильні клуби, а внизу - "бідні". Між ними є реальна різниця у можливостях, а через це й у якості гри, рівні гравців та тренерів. 

І з оцим уявленням - люди приходять в НХЛ. Тут теж є таблиця - регулярний чемпіонат. Ми дивимося на неї, бачимо перші й останні команди, і внаслідок цього формуємо уявлення про сили, можливості та рівень учасників. 

Але розпочинається плей-оф і це уявлення розвалюється. Лідери - вилітають, аутсайдери - перемагають. Через це - люди не розуміють НХЛ та не розуміють, що там відбувається.

Так все ясно. Потрібно відмовитися від цього уявлення та вийти із цієї матриці. Де між кожною командою є помітна і велика різниця. 


Так чому, НХЛ - найважчий турнір у світі?


В середині нульових, ліга взяла курс на те, щоб зрівняти команди і їхні можливості. І робить це до сьогоднішнього дня. Для чого? Щоб заробити гроші. Хокей - це гра з не дуже великою аудиторією, яка має свої регіони. Це дуже важка річ - заробити на тих місцях, де не сильно розвинений хокей. Це видно в Україні. У нашій державі, цей вид спорту - взагалі не популярний, тому заробити на ньому - майже нереально у сьогоднішніх умовах. 

Тому і доходи НХЛ ростуть тільки у великих хокейних центрах Північної Америки. А від чого залежить інтерес до хокейної команди? Від її можливостей перемоги у Кубку Стенлі.

Розгляньмо на прикладі чемпіонату України. Хто ставав чемпіоном та срібним призером за останні роки:

  • 2022: Шахтар, на другому місці Динамо;
  • 2021: Динамо, на другому місці Шахтар;
  • 2020: Шахтар, на другому місці Динамо;
  • 2019: Шахтар, на другому місці Динамо;
  • 2018: Шахтар, на другому місці Динамо;
  • 2017: Шахтар, на другому місці Динамо;
  • 2016: Динамо, на другому місці Шахтар.

Тобто, за останні сім років почергово чемпіонами ставали лише дві команди!

Також, візьмемо набагато сильніший за наш - чемпіонат Англії:

  • 2022: Манчестер Сіті, на другому місці Ліверпуль;
  • 2021: Манчестер Сіті, на другому місці Манчестер Юнайтед;
  • 2020: Ліверпуль, на другому місці МанСіті;
  • 2019: Манчестер Сіті, на другому місці Ліверпуль;
  • 2018: Манчестер Сіті, на другому місці МанЮнайтед;
  • 2017: Челсі, на другому місці Тоттенгем;
  • 2016: Лестер, на другому місці Арсенал.

В Англії за сім років - сім різних команд потрапляли у топ-2.

А тепер, розглянемо останні сім сезонів НХЛ:

  • 2022: Колорадо - Тампа;
  • 2021: Тампа - Монреаль;
  • 2020: Тампа - Даллас;
  • 2019: Бостон - Сент-Луїс;
  • 2018: Вашингтон - Вегас;
  • 2017: Піттсбург - Нешвілл;
  • 2016: Піттсбург - Сан-Хосе.

Одинадцять різних команд за сім років, які боролися за перемогу!

Тобто, команда та вболівальники у НХЛ впевнені, що за 5-10 років - вони опиняться дуже близькими до перемоги.

Система влаштована так, що ніхто не вищий за тебе. Але у цьому криється мінус - важче добратися до трофея. Тут і до плей-оф добратися нелегко, а там чекає чотири серії до чотирьох перемог. Тобто, тобі потрібно чотири рази виграти свого опонента, щоб пройти далі! 

Тут не допоможуть багаті власники. 

Тут не допоможе твоя академія, яка за два роки випустить круте покоління.

Взагалі важко сказати, що допоможе насправді. У тебе може бути номінально шалений склад і сила, але в опонента розіграються три гравці, як це було у 2021-му з Монреалем і ти вилітаєш, а вони у фіналі!


Як взагалі взяти крутих гравців?


Драфт. Кожного літа найгірша команда сезону - вибирає найкращого молодого гравця року, який, потенційно, через три сезони може дотягнути тебе до кубка. 

Тобто, коли у тебе погані часи, то нічого страшного - ти вийдеш на драфт і візьмеш крутого молодого гравця.

Далі, контрактова система та таке поняття, як “стеля зарплат”. Ти не можеш набрати контрактів більше, ніж на суму 82 мільйони. 

Тобто, у тебе у команді є крутий гравець, у якого завершується термін контракту, але ти не маєш грошей, щоб його підписати далі. Тому, ти виставляєш його вільним агентом, де його забере команда, яка має місце під “стелею зарплат” і може його підписати.

Це дуже важка система, тому до деталей я не буду вдаватися. Але навіть по цьому ясно, що зібрати крутий склад дуже важко.

Так чому у регулярному сезоні є фаворити, а у плей-оф - ні. Це проста математика. Де між 32-ма командами обов’язково будуть лідери та аутсайдери, навіть коли немає великої різниці між командами.

Рівність у НХЛ йде - горизонтально. Тобто, всі команди мають можливість та рівень, але відрізняються рівнем складу та ідеями тренера.

Коли ти ще не зібрав хороший склад, або у тебе немає можливості - на перше місце виходить геній тренера. І навпаки.


Хтось набирає склад під ідею, а хтось - ідею під склад


Першій команді легше грати проти другої, але важче проти третьої. Так, тут дійсно може піти обертом голова. 

Проте, з часом все стане ясним, важливо зрозуміти ідеї ліги, команд, тренерів, тоді ви відчуєте радість, коли команда переможе у найскладнішому турнірі у світі - Кубку Стенлі.


09.08.2022 Муканик Іван 5495
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

51
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12165 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3732

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

497

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

759

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1060
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

423
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4087
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18051
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

693
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

813