Що робити середнім світу сього?

Політологи в телевізорі – майже завжди заслані козачки. Сумлінно відпрацьовують хазяйське бабло, гонять замовлену пургу. Ті ж політологи на кухні, за чаркою доброго віскаря, зовсім інші. Розумні рефлексуючі пацани. Не проти помріяти про майбутнє, поділитися ескізами штабних сценаріїв та «плітками з ознаками прогнозування».

От і тепер молодий перспективний аналітик дегустує настоянку, розмірковує про те, що чекає Україну в період виборчої турбулентності, себто вже через півроку-рік. Й, серед іншого, озвучує цікаве питання: «А якщо все піде в дупу, чи будуть країни-донори нас демонтовувати?»

Людською мовою це перекодовується так: «Якщо ситуація зірветься в піке і до влади прийде диктатура або ж якесь інше «пряме народне правління», чи наважаться ті міжнародні сили, яким Україна винна як земля колгоспу, на гібридну силову інтервенцію?»

В публічному полі таких питань не задають. В публічному полі прийнято робити вигляд, що в Україні існує доросле і прагматичне суспільство, яке здатне визначити для себе раціональні межі поведінки. Тобто a priori розуміє: гратися сірниками в гаражі, де розлили бензин, небезпечно для здоров’я.

Але ж ми з вами (а не лише перспективні політологи) знаємо, що це не так. Ми знаємо: зверху «вінегрет» з неуків і клептократів, внизу «бігус на смальці» з підлітковою ментальністю. Стабілізуючі прошарки у вигляді середнього класу та пристойно оплачуваних бюджетників – відсутні.

Власне, це підтвердила реакція стурбованих мас на шизофренічну історію з «революцією Савченко-Рубана». «Бігус на смальці» задоволено підстрибував, почувши про можливість обстрілу парламенту та зачаровано слухав пургу, яку несла з екранів вимолена йолопами «українська Жанна д’Арк».

Але оперетка опереткою, біс з нею. Мова ж йде про реальну прірву, куди сповзає вся система. Тут є над чим задуматися.

Я задаю політологові зустрічне питання: «А хто такий страшний може прийти до влади, щоби донори пішли на витратні сценарії?»

Мій співрозмовник припускає, що це можуть бути якісь умоглядні радикали.

Смішно, каже другий політолог. Дійсно смішно. В середовищі наших радикалів на одного переконаного бійця припадає 5-6 кар’єристів, з яких двоє агенти спецслужб, ще двоє – звичайнісінькі сільські невдахи, а решта потрапили до радикалів тому, що ходили в один спортзал з тим, хто дружив з сестрою того пацика, що називав себе радикалом. А ще всі радикали, незалежно від ідеології, поділені на групки, вожді яких реально ненавидять один одного.

Уявити собі, що ця компанія встановить в Україні диктатуру, якось не випадає. Об’єднатися на якийсь час та взяти штурмом з десяток адмінбудівель вони, ймовірно, подужають, а от далі почнеться те, що вчені люди називають «стохастичним глухим кутом». В найгіршому з варіантів почнеться повзуча системна анархія. Тобто владу спочатку візьмуть до рук місцеві еліти, елітки та еліточки,  а потім над ними твердо встануть закордонні куратори та міжнародний контрабандний бізнес.

Але це в найнеймовірнішому варіанті. У варіанті ж найближчому все буде менш драматично. «Радикальна» вистава за три-чотири дні закінчиться черговою нарадою грошовитих дядьків (й вже не у Відні), вибірковими та жирно проплаченими (за наш рахунок) спецопераціями, й відтак приходом до влади чергового кодла «рєшал». Ну й доларом за сімдесят гривень.

В принципі схема, за якою діятимуть кінцеві бенефіціарії, стала зрозумілою ще тоді, коли національні ЗМІ переливали пусте до порожнього навколо «Міхомайдану». Вже, бачиться, ніхто з великих світу сього не захоче повторювати сумного досвіду «імені Льовочкіна і Клюєва» (себто випускання джина з пляшки шляхом її розбивання об власну голову). А малі світу сього зароблятимуть в Польщі.

«А що ж робити середнім світу сього?» - запитує молодий перспективний аналітик.

«Радіти весні, мандрувати світом, любити і чекати», - відповідаю і наповнюю чарки по вінця.

«На кого, на чого?» - питають політологи після добрих ковтків та жування лимонних колечок. Питають якось безнадійно, наче й не питають.

«На інтервенцію донорів чекати не варто. Чекайте на знамення та об’явлення, - кажу політологам. – Вони не забаряться».


22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1037
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2430
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2064
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2099
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6387 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2394 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

264

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1082

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1122

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1331
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

206
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

544
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2002
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26444
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

500
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10404 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7946
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

488
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

348
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

504
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

574
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1521