Пошуки зниклих безвісти українських бійців: що варто знати прикарпатцям, аби не нашкодити

Відповідно до офіційної заяви Уповноваженого у справах зниклих безвісти Олега Котенка з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, 24 лютого 2022 року, близько семи тисяч людей вважаються зниклими безвісти.

Тим часом у заяві Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти від 30 серпня 2022 року йдеться про те, що в Україні досі не знайшли чотирнадцять тисяч зниклих, зокрема й цивільних.

Фіртка підготувала актуальну інформацію про пошуки зниклих безвісти в Україні та що не варто робити, щоб не нашкодити зниклому.


Алгоритм дій для визнання людини зниклою безвісти


У липні 2022 року Головне управління розвідки Міністерства оборони оприлюднило алгоритм дій для визнання людини зниклою безвісти.

Так, якщо немає інформації про місце перебування військовослужбовця, то близьким необхідно звернутися у центр комплектування та соціальної підтримки та військову частину, а також зателефонувати на гарячу лінію Міноборони за телефоном 0 800 500 442.

Окрім цього, у такому випадку можна звернутися до:

  • Національного інформаційного бюро за коротким номером 1648, міським номером (044) 287-81-65 чи заповнити відповідну форму для запитів на сайті;
  • найближчого відділку Національної поліції, надіслати запит поштою, зателефонувати на «102» або на гарячу лінію за телефоном: 0894 200 18 67;
  • офісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин: 0 800 339 247;
  • об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених, який працює при Службі безпеки України: +38 067 650 83 32 або +38 098 087 36 01.
  • Міжнародного Комітету Червоного Хреста: 0 800 300 155.

Отриману заяву реєструють в журналі Єдиного обліку та вносять відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань для того, щоб Національна поліція розслідувала зникнення за ст. 115 Кримінального кодексу з приміткою «зниклий безвісти». Про це протягом трьох днів інформують Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.


Коли розшук припиняють?


Розшук людини, зниклої безвісти, припиняють не пізніше ніж через три дні з дня встановлення її місця перебування, місця поховання чи місцезнаходження останків. Про це повідомляють близьких родичів та членів сім’ї, а також заявника, якщо заявник не є родичем.

Важливо: якщо особа, зникла безвісти за особливих обставин, оголошена померлою, але її останки не знайшли, проведення розшуку не припиняється до встановлення її місцеперебування, місця поховання чи місцезнаходження останків такої особи.


Пошук зниклих безвісти військових та цивільних: юридичний аспект.


Як повідомляє Роман Лихачов з волонтерського руху «Адвокати ЗСУ», згідно зі статтею 5, 6 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» такі зниклі мають право на всебічне розслідування обставин їхнього зникнення та встановлення їхнього місцеперебування. Відтак, держава зобов’язана вжити всіх можливих заходів для їхнього розшуку.

Водночас близькі родичі та члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на отримання достовірних відомостей про місце перебування особи або ж обставини її загибелі та місце поховання, якщо воно відоме. Для реалізації цього права близьким необхідно подати заяву на розшук родича. Зразок заяви за посиланням.

Адвокат наголошує, що органи державної влади, уповноважені на здійснення обліку або розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, зобов’язані надавати інформацію про хід та результати їхнього розшуку близьким родичам та членам сім’ї таких осіб в порядку, встановленому цим Законом.

У квітні 2022 року Верховна Рада схвалила низку правок до цього Закону. Зокрема, створили Єдиний реєстр осіб зниклих безвісти за особливих обставин, яким опікується МВС, та чітко визначили, що особливими обставинами зникнення є збройний конфлікт, воєнні дії, тимчасова окупація, надзвичайні ситуації природного чи техногенного характеру. 

Пошуком зниклих безвісти військових в Україні займається декілька спецслужб. Зокрема, військові частини, Національна поліція України, Служба безпеки України, Головне управління розвідки Міністерства оборони України, Мінреінтеграції, а також громадяни, громадські організації, юридичні особи приватного права з власної ініціативи, за погодженням з Національною поліцією України.

Крім того, наприкінці травня в Україні запрацював новий інститут Уповноваженого з питань зниклих безвісти за особливих обставин. На цю посаду Кабінет Міністрів призначив Олега Котенка.

«Уповноважений здійснює моніторинг виконання заходів щодо розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, і має право вимагати у відповідного територіального органу Національної поліції України інформацію про результати виконання таких заходів на будь-якій стадії їх проведення на підставі запиту від заявника або за власною ініціативою», — пояснює Роман Лихачов.

Зазначимо, що на початку жовтня на Івано-Франківщині запрацював координаційний центр з питань людей зниклих безвісти. За словами очільниці Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлани Онищук, центр узагальнюватиме дані про зниклих безвісти за особливих обставин та незаконно затриманих окупантами військових і цивільних громадян.

Також тут близькі людей, з якими втрачено зв’язок, зможуть отримати консультацію юриста та психолога. Звернутися у координаційний центр можна телефоном: 093 322 58 81 або надіславши повідомлення на електронну пошту nev.vit11@gmail.com.

Особливості правового статусу осіб, уповноважених на виконання функцій держави, які зникли безвісти за особливих обставин, уточнює адвокат, наступні:

  • За особою, уповноваженою на виконання функцій держави, яка зникла безвісти за особливих обставин, зберігаються місце роботи, займана посада та середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування, але не більш як до моменту оголошення такої особи померлою в порядку, встановленому законодавством.

  • Особам, які зникли безвісти за особливих обставин під час проходження військової служби, надаються гарантії, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та іншими актами законодавства України.

«Таким чином, родичі зниклих безвісти можуть періодично звертатись до Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.  

Також у разі наявності неправомірних дій при зникненні військовослужбовця можливо звертатись до Державного бюро розслідувань, командування військової частини та військової служби правопорядку», — резюмує Роман Лихачов з волонтерського руху «Адвокати ЗСУ».


Онлайн-сервіс із пошуку зниклих безвісти та військовополонених


Служба безпеки України запустила онлайн-сервіс із пошуку зниклих безвісти та військовополонених в умовах війни. Повідомити про зниклих можна через онлайн-форму.

У СБУ запевняють, що дані, надіслані через форму, є конфіденційними та не потраплять до сторонніх осіб. Там також попереджають про шахрайські схеми, коли невідомі особи можуть телефонувати та пропонувати «допомогу» у нібито визволенні родичів з полону.

Важливо: якщо ви вже зверталися до Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених, повторно заповнювати форму не потрібно, її вже опрацювали.


Чи можна у соціальних мережах публікувати фото військових, які зникли безвісти?


Це не заборонено, але рідних закликають не робити цього. Так, Міністерство оборони України звернулось до родичів зниклих безвісти українських бійців з проханням не викладати їхні персональні дані в мережу, щоб не нашкодити процесам пошуку та переговорам про звільнення. 

Зокрема, в ефірі національного телемарафону заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що така поведінка громадян цілком зрозуміла, втім, будь-яка інформація, що містить персональні дані людини, яка зникла безвісти, може зашкодити не лише пошуку та подальшому процесу обміну, а й здоров’ю зниклого та навіть життю.

«Знаємо точно, що ворог цю інформацію використовує.

Для прикладу, коли ви в соціальних мережах розміщаєте фотографію близької людини, зниклої безвісти, у військовій формі та із персональними даними, ви можете викрити цю людину, якщо вона переховується на тимчасово окупованих територіях у цивільному й шукає способу повернутися на підконтрольну територію України.

Або ж така людина може перебувати в полоні як, наприклад, цивільна, а ви виказуєте її, зазначаючи, що це саме військовослужбовець», — пояснила Маляр.

У разі, якщо тривалий час немає звістки від рідного, який боронив Україну, заступниця порадила родичам звертатися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, контакти якого — 095-412-74-24, 044-425-12-09.

«У штабі родичі можуть заявити про зникнення й надати персональні дані зниклого, отримати необхідні консультації та допомогу.

Цей штаб працює дуже ефективно: від дати повномасштабного вторгнення відбулося 29 обмінів і на сьогодні вже повернуто більше як тисяча осіб, які були в полоні (дані станом на 2 листопада — ред.)», — уточнила Ганна Маляр.


Telegram-канали, де шукають зниклих військових під час війни


Рідні, які шукають близьких, можуть скористатись чат-ботами, що мають на меті допомогти знайти тих, з ким втрачений зв’язок.

Так, у цьому каналі публікують повідомлення про зниклих цивільних осіб. Однак, канал співпрацює з теробороною, яка також приймає запити про тих, із ким втрачено зв'язок. Для ефективнішого пошуку варто додатково заповнити анкету.

  • https://t.me/nib_uncp_bot — розшук по даних Національного інформаційного бюро;

Так, Національне інформаційне бюро опрацьовує запити щодня з 9:00 до 23:00 годину. Щоб визначити статус розшукуваного військового, необхідно подати таку інформацію:

  • ідентифікаційний код;
  • прізвище, ім'я та по батькові, номер телефону та дату народження особи, яка розшукує;
  • прізвище, ім'я та по батькові, дату народження та ідентифікаційний номер розшукуваної особи.

У результаті пошуку близькі зможуть отримати у чат-боті один із поточних статусів:

  • про особу немає даних у реєстрі Національного інформаційного бюро (НІБ). Якщо їх не вносили, чат-бот запропонує додати ці відомості;
  • дані є, але в базі даних НІБ немає відомостей, чи перебуває особа в полоні;
  • дані є, особа ймовірно перебуває в полоні (бракує підтвердження від Міжнародного комітету Червоного Хреста – МКЧХ);
  • дані про особу є в базі НІБ, перебування в полоні підтверджено Міжнародним комітетом Червоного Хреста;
  • полонена особа звільнена під час обмінів.

Важливо: під час пошуку зниклих нерідко можна натрапити на шахраїв, які намагаються нажитись, пропонуючи нібито можливість телефонної розмови зі зниклим або ж вигадані інформацію та послуги щодо обміну та повернення тіл. Ретельно перевіряйте отриману інформацію та не довіряйте повідомленням, у яких за розшук просять грошову винагороду.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!

Єдине, що нас «єднає» з ворогом. Чому мова на часі?

Війна: як пережити смерть рідних


Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6445 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

482

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

386
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

536
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

689
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

759