Мобілізація та бронь у 2023 році: як працює та хто має право

В Україні військовозобов'язаними є усі громадяни віком від 18 до 60 років, за винятком певних категорій осіб, визначених законом.

Для уникнення дефіциту кадрів на підприємствах та робочих місцях, деякі установи мають право тимчасово бронювати своїх працівників від призову на військову службу.

Наприкінці 2022 року набув чинності Закон України №2732-ІХ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації.

Закон розширює перелік військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню. Відтак, не лише багатьох працівників, а й чимало роботодавців цікавить, кого саме можна забронювати. 

Фіртка розповідає, кого із військовозобов’язаних можна забронювати згідно з Законом.

Зокрема, Закон передбачає бронювання військовозобов’язаних, які працюють:

— в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;

— на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);

— на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період, у разі, коли це необхідно для виконання зазначених заходів;

— на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Віднесення суб’єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів.

Розширення переліку можливостей для бронювання, крім тих, що передбачають наявність мобілізаційних завдань, почне діяти тільки після того, як буде розроблений і схвалений Урядом окремий порядок, що визначатиме ці критерії. А до того часу діятиме порядок визначений постановою Кабінету Міністрів від 3 березня 2022 року № 194, який передбачає наявність мобілізаційного завдання.

Довідково зазначимо, що 3 березня 2022 року КМУ прийняв Постанову, якою визначено, що бронювати військовозобов’язаних можуть підприємства, які задовольняють потреби Збройних сил України, інші військові формування, населення, а також банки, які продовжують працювати у період війни. Зокрема, йдеться про підприємства критичної інфраструктури, воєнно-оборонного комплексу, компанії, що працюють у сферах медицини, сільського господарства, рітейлу, транспортних перевезень тощо.

Разом з тим на початку травня 2022 року Міністерство аграрної політики України опублікувало уточнення Порядку бронювання військовозобов’язаних. Як зауважили, норми ст. 25 Закону, відповідно до якої прийнято Постанову, визначають, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють зокрема на підприємствах, яким встановлено мобілізаційні завдання, якщо це необхідно для їх виконання. Відповідно, бронювання має здійснюватися з урахуванням вимог цієї статті.

  читайте також: Нові правила взяття на військовий облік: прикарпатцям розповіли про зміни

Посвідчення про відстрочку від призову під час мобілізації та повідомлення про взяття на спеціальний військовий облік можна оформити у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки після отримання так званої «броні». Зокрема, відтепер військовий облік поділятиметься на загальний та спеціальний. На загальному перебуватимуть ті військовозобовʼязані, які не мають броні. Водночас спеціальному обліку підлягатимуть ті, хто отримав бронь.

Бронювання працівників та їх відстрочка від призову під час мобілізації діє протягом строку, який визначає міністерство економіки України у своєму рішенні, але не може перевищувати 6 місяців.

Відмовляють у бронювання у тих випадках, коли це стосується дефіцитних військових спеціальностей для потреб Збройних сил України. Працівника бронюють терміном на пів року, а тому через шість місяців у разі потреб його необхідно забронювати повторно.

Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню, якщо:

  • Закінчився строк її дії;
  • завершилося виконання або скасували завдання підприємству, установі, організації щодо задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення;
  • ліквідували орган державної влади, інший державний орган, підприємство, установу, організацію;
  • військовозобов’язаний звільнився з органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації.

Заброньовані працівники  можуть виїхати за кордон. Однак, при цьому для перетину кордону таким військовозобов’язаним необхідно мати декілька документів:

  • посвідчення про відстрочку — «бронь», тобто витяг із наказу Мінекономіки;
  • документи про відрядження — витяг із наказу про відрядження, або посвідчення про відрядження, або лист-звернення до Державної прикордонної служби України, в якому керівник компанії зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном;
  • повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, на якому якраз перебувають заброньовані військовозобов’язані.
Посвідчення про відстрочку від призову під час мобілізації та повідомлення про взяття на спеціальний військовий облік можна оформити у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки після отримання так званої «броні».


Коментарі (1)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1972
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1869
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1863
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5533 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2159 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1516

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

751

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

804

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1007

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1009
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1776
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3688
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10264
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26155
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10193 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7720
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

907
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

222
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

270
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

388
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1287
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

892