Культурні підсумки року на Івано-Франківщині: як прикарпатців та гостей області в умовах пандемії долучали до мистецтва (ФОТО)

Пандемія Covid-19, яка у світі триває вже другий рік, не оминула жодну зі сфер нашої життєдіяльності. Не виняток й культура. У 2021 заклади на Івано-Франківщині, як зрештою і по всій країні, не мали можливості працювати стовідсотково.

Втім, що таки вдалося організувати – кореспондентці Фіртки розповів Володимир Федорак, директор Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації.

«Враховуючи безпекові обмеження, певний період заклади культури на Прикарпатті були закриті. Проте 2020 рік минув ще складніше, особливо під час першої хвилі захворюваності. Тоді нас дуже обмежили.

І практично всі планові заходи та творчі проєкти, які передбачили на рік, провели у форматі «онлайн», або, скажімо, перенесли, як от міжнародні фестивалі чи всеукраїнські заходи», - пояснює Володимир Федорак.

Однак, за словами посадовця, у 2021 році працювати було значно легше.

Нагадаємо, що на території Прикарпаття функціонує п’ять театрів. Йдеться про:

  • Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка;
  • Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок імені Марійки Підгірянки;
  • Театр фольклору, народних свят і видовищ;
  • Коломийський академічний обласний український драматичний театр імені Івана Озаркевича;
  • Новий театр.

«Цього року в наших установах (театрах - ред.) почали працювати з початку року і хочу зазначити, що є досить немала активність. Практично всі театри цьогоріч взяли участь майже в десяти фестивалях, і, на мою думку, все це відбувалося на дуже високому рівні.

Наш Національний академічний театр ім. Івана Франка в першому кварталі цього року із виставами відвідав Луганщину, Київ, Одесу. Брали активну участь в театральних фестивалях і здобували премії.

Театр ляльок ім. Марійки Підгірянки, беручи участь в певних проєктах, зокрема у Вінниці, забрав всі перші місця гран-прі. Тобто рівень культурного продукту достатньо високий, а це не може не тішити.

Коломийський театр гастролював десь у сім-вісім областей України, враховуючи ситуацію, яка дозволяла. Наприклад, коли у нас була «червона» зона і театр закрили, то вони їхали туди, де була «оранжева» або «жовта» і робота театрів дозволялася.

Це говорить про те, що люди хочуть працювати, а також, що є що показати і що представити, і що найголовніше для акторів – є глядач», - продовжує культуролог та історик.

До речі, театри Прикарпаття та Івано-Франківська обласна філармонія за 12 місяців 2020 року заробили 6 мільйонів 300 тисяч гривень. Тим часом за 10 місяців цього року – 5 мільйонів 600 тисяч гривень.

«Фінансові показники в цьому році значно кращі. Думаю, що за рік буде понад сім мільйонів гривень.

Мене також дуже тішить, що наші установи культури навіть в умовах пандемії беруть участь в різноманітних проєктах.

Наприклад, Театр ляльок в цьому році виграв грант Українського культурного фонду на створення вистави «Шосте чуття». Вистава для людей із вадами слуху. Загальна сума складає 623 тисячі 400 гривень.

Тим часом Національний академічний театр ім. Івана Франка виграв британський грант, загальна сума якого – 178 тисяч 200 гривень», - розповідає директор управління.

Службовець каже, що така робота із грантами триває вже сім-вісім років. Якщо взяти до уваги гранти, які за цей рік виграли музейники, то сумарно це понад 2 мільйони гривень. До слова, на території області є шість головних музеїв із філіалами.

Кожен із грантів складав від 50 тисяч гривень до майже мільйона.

«Наприклад, Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. С. Бандери виграв 70 тисяч гривень, а Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського став переможцем гранту по музеях писанкового розпису на суму 950 тисяч гривень», - пояснює Володимир Федорак.

Працівники культури в Івано-Франківській області також активно беруть участь як в українських, так і закордонних конкурсах.

читайте також: Ярослав Коретчук, директор обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери: В нашому музеї діє система краудфандингу, завдяки якій можемо купувати експонати на антикварних аукціонах (ФОТО)

Наприклад, як зазначив Володимир Федорак, за рік представники музеїв Прикарпаття написали понад 150 статей в різні тематичні журнали, газети та інші наукові видання, де представляли свої розробки в музейному напрямку, а також досліджень в галузі мистецтвознавства, різних жанрів народного мистецтва та інше.

«В цьому році дуже активний музей в Коломиї. Враховуючи те, що ми мали кошти з державного фонду регіонального розвитку нарешті була можливість зробити генеральну реконструкцію.

Відтак, зробили капітальний ремонт даху, замінили весь матеріал, який забезпечує теплоізоляцію музею, а також деякі внутрішні роботи. Якщо взяти сумарно державний та місцевий бюджети, а також кошти благодійних фондів, то це приблизно 8 мільйонів гривень за 2021 рік. Така робота осучаснення музеїв у нас триває й надалі», - ділиться посадовець.

До речі, музей у Коломиї до пандемії мав приблизно 100 тисяч туристів із 70 країн світу. В Україні цей музей входить в п’ятірку найбільш відвідуваних.

«Я дуже горджуся тим, що в музеях справді є на що подивитися. До речі, у 2021 році, враховуючи такий непростий бюджет, ми відкрили два нові обласні музеї, зокрема Літературно-меморіальний ім. Василя Стефаника в селі Русів на Снятинщині та Музей-резиденцію Шухевичів у селі Тишківці на Коломийщині.

Навіть в умовах пандемії у нас відбувалися виставки. Цього року ми відзначали 150-річчя з дня народження Василя Стефаника. Музей в Русові зараз абсолютно в новому вигляді, осучаснений. Це відбилося також й на відвідуваності, яка постійно зростає.

Дуже тішуся, що туди приїжджають учні не тільки зі Снятинського району, але й з усієї області. Це теж певний прорив у цій справі.

Нам справді дуже важливо, щоб мешканці Прикарпаття, та й України загалом, відвідували музеї. Щоб це зреалізувати, то, по-перше, має бути відповідна реклама, по-друге, сам музей повинен бути цікавим і третє – подача інформації повинна бути сучасна», - каже Федорак.

Відтак, в Івано-Франківську, Коломиї та Русові ставлять сучасне обладнання, починаючи від плазмових телевізорів до інтерактивних дощок, щоб краще передавати інформацію візуально.

«Пандемія змусила нас на деякий час музеї закрити, але чимало цікавих проєктів все ж вдалося зреалізувати.

Скажімо, на початку року, коли ми відзначали День соборності України, то кожен музей та бібліотека Прикарпаття організовували тематичні виставки.

Наприклад, якщо говорити про 30-річчя відновлення української державності, то і в Обласному краєзнавчому музеї, і в Музеї визвольної боротьби, і в Національному музеї в Коломиї робили тематичні виставки, пов'язані з іменами славних українців», - зазначив директор Управління культури.

В цьому році також організували приблизно 30 зустрічей із письменниками, поетами та краєзнавцями, які пишуть на тему боротьби за Незалежність та тему сучасної російсько-української війни. Також відбувались зустрічі із теперішніми героями України.

«Я особисто був на зустрічі в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. Франка, коли туди приходив Ігор Михайлишин, відомий піаніст, який свого часу був учасником російсько-української війни.

Сам він і музикант, і водночас написав вже дві книги про ці події. Одна річ, коли презентує книгу бібліотекар, і зовсім інша історія, коли про книгу говорить автор, який демонструє колосальні емоції», - розповідає про враження посадовець.

Володимир Федорак переконаний, що в умовах пандемії дуже важливо, щоб ті заходи, які запланували, не скасовувати чи переносити, а все-таки постаратися провести.

«Припустимо, коли йдеться про святкування певної дати, то в малому форматі під час пандемії запрошували окремих учасників і організовували зустрічі, конференції чи майстер-класи.

Другий момент, до прикладу, минулого року в грудні, коли ми були в «червоній» зоні, і проводили обласний конкурс гумору й сатири, то провели його у форматі «онлайн».

Тобто знімали виступи гумористів, учасників цього дійства, потім закидали у YouTube і тоді глядачі в необмеженій кількості мали можливість бачити цей культурний продукт.

Такою ж була й ситуація з днями Шевченка. Організовували чи то літературні конференції, чи то якісь читання і передавали їх способом телекомунікації. Через трансляції це можна гарно й доступно донести до глядача», - пояснює Федорак.

Відтак, за 2021 рік приблизно 30 проєктів – це онлайн-заходи.

«Я радий, що є така можливість провести ці заходи не для двох-трьох людей і поставити "галочку", а справді для широкого кола глядачів в масштабах України.

В такий спосіб можна глянути й на своїх колег за межами області, і свої досягнення продемонструвати.

Звісно ж, трохи інша ситуація з емоціями, бо коли ми дивимося на культурні продукти наживо – це природно, і зовсім інакше, коли через екран», - зауважив культуролог.

Окрім театрів та музеїв, десятки заходів провели й в бібліотеках області.

«Цього року обласна бібліотека ім. Івана Франка в онлайн-режимі організовувала проєкт, заохочуючи не лише активних читачів, але й людей старшого віку, яких вчили, як правильно користуватися комп'ютером, як самостійно через телефон заплатити за комунальні послуги чи як проводити інші фінансові операції», - додав Федорак.

Крім того, провели десятки зустрічей в режимі «офлайн», де автори презентували чи то художні, чи то наукові книги. На такі заходи, як правило, приходило 50-100 осіб.

«Також творча група наших колег разом з представникамиЦеркви Царя Христа і нашою Івано-Франківською Архієпархією УГКЦ організували міжнародний проєкт «Коляда на Майзлях».

Враховуючи, що проєкт справді світлий та хороший, ми розуміли ситуацію з COVID-19, тому не запрошували всі колективи, а провели захід з обмеженою кількістю, точніше тоді було понад 100 учасників, а всі закордонні колективи з Польщі, Угорщини, Німеччини, США демонстрували свою творчість в онлайн.

Ми виносили все це на великий екран, щоб люди могли побачити та насолодитися виступами», - каже історик.

Що стосується 2022 року, то такий фестиваль також планують провести, втім все залежатиме від ситуації з коронавірусною хворобою. Ймовірно, його також проведуть, використовуючи можливості телебачення та онлайн-формату.

Цього року вдалося наживо провести заходи до Дня соборності України, роковин Тараса Шевченка та річниці Лесі Українки (150 років). А також заходи до 30-річчя Незалежності України, підготовку до яких розпочали ще в лютому.

Також організовували гастрольні виїзди, не лише в межах України. 

«До речі, в листопаді Коломийський театр відвідав північні терени Польщі, а також взяв участь у театральному фестивалі, де презентував українську культуру.

Це говорить про те, що митці Прикарпаття не зупиняються на досягнутому, вони обмінюються досвідом з іншими, об’єднують зусилля та шукають спільні ідеї для реалізації.

В нас вже є запрошення зробити дні української культури як в Польщі, так і в Німеччині, Австрії та інших країнах», - ділиться Федорак.

Зараз, як зазначив директор Управління культури, заклади Прикарпаття контактують із понад десятьма країнами світу, серед яких Польща, Румунія, Словаччина, Німеччина, Австрія, США, Канада та інші. Митці співпрацюють з ним в різних напрямках: від бібліотечної сфери до творчо-театральної.

«Очевидно, пандемія нас десь трохи обмежила в активності, зате відкрила нові можливості. Втім, якщо є перспектива донести інформацію завдяки комп’ютерним технологіям – то це треба робити», - підсумував Володимир Федорак.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Журнали, листівки та стрічки із вінків з могили: в Івано-Франківську відкриють музей Євгену Коновальцю (ФОТОФАКТ)

Аудіозабезпечення та спеціальні підйомники: музей у Івано-Франківську планують зробити доступнішим для людей з інвалідністю

365 сторінок болю: в Музей визвольної боротьби передали Книгу пам'яті загиблих добровольців-захисників (ВІДЕО)

Підсумки року на Прикарпатті: смертність та аварійні ситуації на дорогах

Підсумки року на Прикарпатті: чим обернувся 2021-й для бюджетів місцевих громад

Підсумки спортивного року: “Ураганівська” Ліга Чемпіонів, Олімпійські Ігри та Чемпіонат Європи


28.12.2021 Тіна Любчик 9059 2
Коментарі (2)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

619
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1805 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1106 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6882 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11336 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

312

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1048

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1094

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1089
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

257
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1061
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

826
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

716
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2922
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18418
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

290
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

334
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

643
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

746