Як Івано-Франківськ виходить з карантину (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Наприкінці квітня уряд представив план поетапного зняття карантинних обмежень. Відповідно до нього, вихід з карантину складатиметься з п'яти етапів, перший з яких розпочався 11 травня. Початок другого етапу запланований з 22 травня.

З моменту зняття деяких обмежень пройшов тиждень. Фіртка вирішила подивитися, як змінилось життя міста та чи дотримуються франківці правил індивідуального захисту, виходячи на прогулянку або ж на роботу.

Ми пройшлися «стометрівкою» та прилеглими вулицями в обідню пору буднього дня.

На центральних вулицях міста помітно, що маски використовують далеко не всі. Дехто носить їх приспустивши, дехто одягає лише, коли необхідно зайти у держустанову, магазин або банк.

читайте також: Як іванофранківці дотримувалися суворіших карантинних обмежень

Люди прогулюються парами, або удвох. Чимало франківців можна побачити у скверах та на літніх майданчиках. Останні заповненні не повністю, а деякі взагалі пустують.

 

Традиційно найбільше черг збираються біля банків. В установи запускають по декілька осіб, решта очікують на вулиці. Окремі банки працюють лише за попереднім записом.

Також доводиться очікувати на вулиці відвідувачам стоматології. За новими правилами на прийом потрібно записуватися заздалегідь та мати доступ до антисептиків та рідкого мила.

Доступ супроводжуючих заборонений, крім супроводження дітей до 14 років, осіб з інвалідністю і похилого віку.

Відсьогодні у місті запрацювали усі ринки. При вході відвідувачам міряють температуру.

З вівторка в Івано-Франківську відновлено роботу громадського транспорту. Він їздить вранці та у вечірні години, але користуватися ним можна лише за спецперепустками.

Нагадаємо, в Україні запровадили карантин у зв'язку з протидією поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 з 12 березня 2020 року. А 25 березня Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території країни та продовжив карантин до 24 квітня.

З 6 квітня, уряд посилив карантинні обмеження в Україні через загрозу коронавірусу. Було заборонено гуляти в парках, на дитячих та спортмайданчиках, виходити без документів, перебувати на вулиці дітям, без супроводу, перебувати на вулиці без маски та збиратися групами більш як двоє осіб. Штраф за порушення умов дотримання карантину становить від 17 000 до 34 000 гривень.

Обмежувальні заходи продовжили до 22 травня, але з 11 травня діють певні послаблення.

Нагадаємо, що з 11 травня дозволив Уряд:

  • знаходитися в парках, скверах, зонах відпочинку;
  • відвідувати дитячі та спортивні майданчики на вулиці;
  • проведення індивідуальних тренувальних занять (біг, хода, їзда на велосипеді, фігурне катання, рух на активних візках спортсменів з інвалідністю);
  • проведення навчально-тренувальних зборів спортсменів національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських, національних видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
  • роботу об’єктів торговельного і побутового обслуговування населення (торгівля непродовольчими товарами);
  • діяльності з надання послуг громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках просто неба;
  • діяльності з надання зазначених послуг із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос;
  • діяльності підприємств, установ, організацій, які забезпечують проведення навчально-тренувального процесу спортсменів національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських, національних видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
  • діяльності музеїв, музеїв просто неба та історико-культурних заповідників;
  • діяльності підприємств, які працюють у галузі засобів масової інформації, зокрема точок продажу преси, друкарень, редакцій, логістичних підприємств у сфері доставки паперу та друкованих видань, а також телерадіоорганізацій;
  • здійснення журналістами та іншими працівниками засобів масової інформації телевізійної зйомки, виробництва телевізійного продукту, іншої журналістської діяльності, зокрема на вулицях населених пунктів, у приміщеннях підприємств, установ, організацій, органів державної влади;
  • роботи суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки на відкритому повітрі, у транспортних засобах, житлових будинках, спорудах, приміщеннях;
  • проведення у театрах, цирках, концертних організаціях, художніх (мистецьких) колективах за рішенням органів управління репетицій, тренувань та інших заходів;
  • діяльності адвокатів, нотаріусів, аудиторів та психологів;
  • надання стоматологічної допомоги та інші послуги.

Робота перелічених закладів та діяльності дозволені за умов дотримання соціального дистанціювання, маскового режиму, регулярної дезінфекції, основних протиепідемічних заходів.

Водночас залишаються забороненими:

  • зони розваг у торгово-розважальних центрах;
  • рух громадського транспорту без спецпропусків;
  •  приміський, міжміський, внутрішньообласний, міжобласний транспорт;
  • регулярне залізничне та авіасполучення;
  • спортзали, фітнес-центри;
  • вищі навчальні заклади, школи, дитячі садочки;
  • проведення масових заходів;
  • переміщення групами більше ніж дві особи;
  • перебування в громадських місцях без вдягнутих маски чи респіратора;
  • перебування на вулиці без документів, що посвідчують особу;
  • самовільно залишати місця обсервації, самоізоляції.

Фотогалерея


Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6445 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

489

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

387
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

536
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

689
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

759