Звідки гроші в осередків партій на Франківщині: СВОБОДА - піар завдяки бюджету та рідним ГО

Донорами парторганізацій на Франківщині здебільшого були депутати або працівники осередків, які отримували там же зарплату.

Рух ЧЕСНО проаналізував звіти політичних партій (2016-2019 рр.), які мають фракції в Івано-Франківській міськраді й облраді, а також тих політсил, котрі заявили, що братимуть участь у цьогорічних місцевих виборах, передає Фіртка.

“Свобода”: піар завдяки бюджету та рідним ГО

(Франківська міськрада – 14 депутатів, Франківська облрада – 16 депутатів)

Попри активність політсили в Івано-Франківську, яка не припиняється від часу місцевих виборів 2015 року, у своїх фінансових звітах “Свобода” показує незначну суму донорських надходжень. Протягом чотирьох минулих років фізичні особи перерахували партії лише трохи більш ніж 175 тис грн. Спонсорських внесків не було. 

Переважна більшість донатів – кількаразові оплати по кілька тисяч гривень від партійців чи депутатів-”свободівців”. 

Найбільше партії пожертвував голова її обласного осередку, депутат Івано-Франківської облради Михайло Королик (19,9 тис грн). Двома трансакціями по 9 тис грн продонатив партію й керівник Бурштинської міської парторганізації, депутат-“свободівець” Бурштинської міської ради Ігор Карвацький

По 17 тис грн переказали на партійні рахунки заступник голови Тисменицької райради Ігор Федоришин та колишній радник міського голови Івано-Франківська й за сумісництвом фотограф міськради Богдан Досюк.

До речі, Королик, Федоришин і Досюк не просто віддали партії свої кошти, а ще й активно вели агітаційну роботу під час минулорічних президентських виборів за кандидата від націоналістів Руслана Кошулинського

“Це був мій добровільний внесок, адже я є одним із тих, хто з партією з перших днів її існування. Ближнім часом перераховувати кошти не буду, адже наразі для мене непрості фінансові часи”, – коментує свою підтримку партії грошима Михайло Королик. 

І пояснює, що будь-які грошові внески є добровільними – вносить їх той, хто має таку можливість. 

Серед ТОП-спонсорів політсили – член партії, кандидат від “Свободи” в депутати Галицької районної ради 2015 року Денис Супонін (16 тис грн), депутат-“свободівець” Івано-Франківської обласної ради Михайло Іваночко (12,4 тис грн), керівник Долинської районної парторганізації, депутат Долинської міської ради Тарас Оглаб’як (10,3 тис грн), депутат-“свободівець” Галицької міської ради Андрій Сегін (10 тис грн). 

Проте не всі франківські “свободівці” воліють вкладати кошти в розвиток місцевих осередків, дехто “має можливість” щедріше допомогти центральному офісу партії. Крім того, така грошова підтримка корелюється фіксованою сумою. Так, 2019 року на центральний рахунок партії по 95 тис. грн (за один раз) переказали депутати-“свободівці” Івано-Франківської міської ради Петро Гавриш, Роман Онуфріїв, Андрій Строїч, Олег Капустяк та його дружина Оксана

На фото: Олексій Кайда з дружиною. Фото: “Високий замок

Такою самою сумою допоміг “Свободі” заступник міського голови Івано-Франківська Олексій Кайда. Чиновник перебуває в декретній відпустці. У декларації за 2019 рік він не зазначив власного доходу. Схоже, сім’я депутата жила лише на зарплату дружини, майже 50% якої Кайда одним платежем переказав “Свободі”. Грошових заощаджень родина Кайдів теж не декларує. 

Дивують також незначні витрати партії, які протягом чотирьох років становили лише 216 тис грн, хоча “Свобода” веде в місті системну агітаційну роботу.

Березень 2019 р. Фото: Василь Крайник

Наприклад, партія звітує, що на друк газет та іншої рекламної продукції впродовж чотирьох років витратила 8 245 грн. За 2019 рік узагалі не показує друк агітпродукції, як витрату. Тим часом “свободівську” газету регулярно роздають з брендованих наметів у центрі та в мікрорайонах міста. 

На запитання про це, керівник обласного осередку “Свободи” Михайло Королик відповідає, що друк партійних газет оплачується з Києва, а ті, хто їх роздає з наметів, працюють на волонтерських засадах. 

У центральному звіті партії за минулий рік справді є видатки на друк газет у франківській друкарні “Місто НВ” (близько 200 тис грн). Власниками цієї друкарні є депутат Івано-Франківської міської ради Петро Гавриш та дружина депутата-“свободівця” Романа Онуфріїва Ольга. Однак підрахувати реальні витрати на друк газет доволі складно, адже не відомо, скільки саме їх розповсюджується в області. 

Рух ЧЕСНО писав про те, як у період різдвяних свят поквартирно розносили агітаційну продукцію партії. 

Незначну суму партія показує й як видатки на рекламні послуги – 7352 грн. Оплачували їх лише обласному телеканалу “Галичина”, генеральним директором якого є депутат-“свободівець” Івано-Франківської обласної ради Ігор Дебенко. Витрат на піар в інших ЗМІ “Свобода” не мала. 

Найбільше “Свобода” витратила на оренду приміщень та оплату комунальних послуг – 126,3 тис. грн протягом 4 років. Сума теж незначна з огляду на те, що в області зареєстровано 26 міських і районних осередків партії. 

Фото: Павло Теличко

Зовсім не зазначено видатків на розміщення зовнішньої реклами з логотипом політсили, яка час від часу оновлюється в місті, та на зарплату працівникам осередків. 

“Якщо ми здійснюємо якісь витрати від обласної організації, то робимо це через офіційні проплати. Моя чітка позиція – усе має бути ідеально прозоро”, – запевняє Михайло Королик. 

На запитання про зовнішню рекламу з лого партії він відповідає, що обласна парторганізація білбордів не замовляла. 

“Мені це не по кишені”, – каже Королик. 

Хто ж тоді оплачує таку зовнішню рекламу, не відомо. 

Оскільки “Свобода” сформувала найбільшу фракцію в Івано-Франківській міській раді, а також отримала “свого” очільника міста, у неї з’явився доступ до адмінресурсу. Як проаналізувало місцеве видання “Курс”, мер Івано-Франківська, “свободівець” Руслан Марцінків регулярно витрачає кошти з міського бюджету на особистий піар та рекламу партії. Видання дослідило, що 2016 року на висвітлення діяльності міської влади, підтримку ЗМІ та патріотичні заходи в Івано-Франківську з бюджету витратили понад 5 млн грн. 

Рух ЧЕСНО також писав про те, як команда міського голови Івано-Франківська й партія “Свобода” піаряться на дитячих майданчиках за бюджетні кошти. 

Реальні витрати партії можна приховати, залучивши громадські організації, які не повинні звітувати про своїх спонсорів. 

Представники “Свободи” піаряться також на розважальних заходах, які системно відбуваються в різних мікрорайонах міста. Від літа минулого року логотип партії часто з’являється на афішах подій разом з лого ГО “Команда Марцінківа”. Тоді ж почали розкручувати бренд громадської організації з прізвищем очільника Івано-Франківська. Його застосовувала на виборах до Верховної Ради колишня секретарка Івано-Франківської міськради, а нині нардепка Оксана Савчук. Керівником ГО став депутат Івано-Франківської міської ради, двоюрідний брат Руслана Марцінківа – Роман Марцінків

Улітку й восени минулого року поширювали анонси тематичних фестів і родинних свят у різних мікрорайонах міста, на яких було розміщено лого ВО “Свобода” та ГО “Команда Марцінківа”. 

На запит Руху ЧЕСНО в міській раді відповіли, що ці події не фінансували з міського бюджету, їх також немає серед витрат у звітах “Свободи”. Ми поцікавились у керівника ГО “Команда Марцінківа” Романа Марцінківа, чи оплачувала проведення таких заходів громадська організація, проте відповіді не отримали.

Окрім “свободівської” газети, у місті також розповсюджують “Франківську газету”, яка висвітлює роботу міської влади. Засновник видання – Івано-Франківський обласний благодійний фонд “Родина”. Згідно з даними YouControl, як зазначено в історичних відомостях, бенефіціарами фонду були головні “свободівці” Франківщини – Руслан Марцінків та голова Івано-Франківської облради Олександр Сич. Зареєстровано благодійний фонд за адресою депутата-“свободівця” Романа Онуфріїва

Пряме та приховане фінансування партій громадськими організаціями є проблемою українського політикуму. У 2016-2019 роках ГО профінансували політсили щонайменше на 25,6 млн грн. Для порівняння: від ГО надійшло на 20% більше внесків, аніж партіям офіційно перерахували фігуранти списку ТОП-100 найбагатших українців, серед яких є й найвідоміші олігархи. 


20.06.2020 2396
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1925
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1840
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1840
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5422 44
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1748
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10230
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26115
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10162 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

139
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

234
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1259
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858