Жителі прикарпатських сіл протестують проти будівництва свиноферми (ВІДЕО)

Близько 30 жителів сіл Насташине та Конюшки на межі Галицького та Рогатинського району Івано-Франківської області 12-го червня вдруге не дозволили під’єднати підстанцію на земельній дільниці, де анонсують будівництво свиноферми.

На в’їзді жителі двох сіл зібралися близько 8:00. О 10-й приїхали електрики, аби встановити та підключити електропідстанцію. Люди заблокували проїзд авто, передає Фіртка з посиланням на Суспільне.

У відповідь представники фірми "Захід-Буд-Бізнес" викликали поліцію. За словами помічника директора фірми Романа Мочерняка, просили забезпечити доступ до підстанції, а також встановити імена людей, які перешкоджають роботі.

Жителька села Конюшки Любов Микита розповідає, що після першої спроби підприємця під’єднати електроенергію, жителі звернулися до районної та обласної адміністрацій щодо законності таких дій забудовника. Також люди консультувалися у юриста. Жінка каже, що підключення електростанції пояснюють роботою павільйону, на будівництво якого не мають дозвіл.

"Відповідно до частини 3-ї статті 1-ї ЗУ "Про особисте селянське господарство" діяльність, пов’язана з веденням особистого селянського господарства, не належить до підприємницької діяльності. Тому споживання електростанції, і в подальшому торгового павільйону, незаконне, оскільки не відповідає цільовому призначенню", - каже Любов Микита.

Жителя села Насташине Володимира Задверніцького найбільше обурює приховування документів та замовчування того, що насправді відбувається на цій земельній ділянці: "Нас обманюють. Ми просто вже зневірилися так, що не віримо вже жодному слову, що нам обіцяють. Говорять одне, а робиться інше. Був благоустрій, потім сказали, що будують свиноферму. Потом знову благоустрій. А тепер виходить - знову свиноферма".

Під’єднати електропостачання сьогодні намагаються вдруге. Інженер відділу приєднання Роман Козій показує документи, які є підставою для підключення. Це паспорт прив’язки – документ, який підтверджує наявність тимчасової споруди, до якої мають подати електроенергію. А також договір оренди земельної ділянки "Захід-Буд-Бізнесом" в "Лемберг-Агро".

"У зверненні є заява, що ми не виконуємо своїх зобов’язань, тобто не можемо на їхню тимчасову споруду подати електроенергію. Сьогодні повторно подали заявку. Приїхали представники підрядників, щоб виконати роботи. І ми приїхали, щоб скласти протокол, якщо не буде можливості. Якщо буде можливість, допустять до роботи – буде виконано", - каже Роман Козій.

Роман Мочерняк раніше представляв сторону підприємця, що збирався будувати свиноферму. На сьогодні, каже, його відсторонили від цієї роботи. Зараз він - представник компанії "Захід-Буд-Бізнес", яка орендувала ділянку, аби збудувати склади для зернових.

"Ми міндобривами торгуємо, хочемо сюди завезти пиломатеріали. Тут поки що така територія для складу сільськогосподарських продуктів: пшениці, сої. В нас є склади в Тернопільській області. Ми хочемо перебазуватися, бо підприємство у Франківську. Сюди на Букавчці, Чагрів продавати сою, насіння. А ми не можемо в ХХІ сторіччі забезпечити своїх працівників світлом, побутовими умовами", - обурюється помічник директора ТОВ "Захід-Буд-Бізнес" Роман Мочерняк.

Голова Галицької райдержадміністрації Сергій Канюка, каже, що до них зверталися із заявою щодо будівництва свиноферми. За його словами, розроблений детальний план території. Його мали винести на громадські слухання, які перенесли через карантин. Будь-які офіційні рішення з цього питання будуть ухвалені після обговорень з громадою, запевняє посадовець.

І додає, що ситуація з підключенням електроенергії досить дивна: "Там був спочатку розроблений проєкт на магазинчик і ставилася підстанція, щоб обслуговувати цей магазинчик. Але потужність цієї підстанції набагато більша, ніж потрібно, аби обслуговувати цей заклад".

Станом на 19:00 підприємці таки під’єднали електропостачання до підстанції, не зважаючи на домовленості з учасниками протесту. Про це Суспільному повідомив місцевий житель Андрій Бандура.

Що відомо

Жителі сіл Конюшки та Насташине вперше вийшли на протест та перекрили дорогу Івано-Франківськ – Львів у серпні 2019-го року. Тоді люди просили владу, поліцію та екоінспекцію перевірити законність будівництва свиноферми між цими селами.

17-го жовтня селяни знову перекрили дорогу на знак протесту. 18-го жовтня фірму-орендаря зобов’язали забрати будівельні матеріали з території, яка їм не належить. 23-го жовтня близько 80 людей знову перекривали дорогу. 28-го жовтня під час пресконференції народний депутат України від виборчого округу № 84 Ігор Фріс повідомив, що будівництво свиноферми між селами Насташине Галицького району і Конюшки Рогатинського району зупинили.

12-го грудня 2019-го жителі сіл палили шини та гілки, протестуючи таким чином проти підключення електропідстанції на території, на якій, на їхнє переконання, споруджують свиноферму.


13.06.2020 14145
Коментарі ()

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1004
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

810
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1928
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3285
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2574
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2561

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

271

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

752

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

712

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1641
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

391
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

747
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

636
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

373
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

404
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27063
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

862
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19700
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

452
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

415
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

748
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1392 4