Завідувач нефрологічним відділенням ІФОКЛ Оксана Мазур про те, що "любить" нирка і чому варто до лікаря звертатися вчасно

  

 

За даними світової статистики, близько 10% населення світу страждає на хронічні захворювання нирок, яке в багатьох випадках призводить до інвалідності та навіть смерті.

 

За минулий рік в області офіційно зареєстрованих 13 010 осіб із хронічною хворобою нирок. Крім того, щороку кілька прикарпатців роблять операцію із пересадки нирок у центрах трансплантації органів, які функціонують у Києві, Львові та Запоріжжі. Всього в областї є 29 осіб з пересадженою ниркою. 

 

«Фіртка» поспілкувалася із завідувачем нефрологічного відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Оксаною Василівною Мазур про те, як вчасно виявити та попередити розвиток захворювання нирок. Що «люблять» та чого «не люблять» нирки? Наскільки варто прислухатись до методів лікування притаманних східній медицині? Та як працює відділення нефрології, про запас міцності організму, співпрацю обласної лікарні із районними.

 

Оксано Василівно, розкажіть про загальний стан здоров’я української нації. Які є проблеми, що прогресує, що стало краще за останні десятиріччя, що гірше? Про нові наукові дослідження та новітні методи лікування...

Не буду говорити за всю медицину, але те, що я знаю напевне – це нефрологічний напрямок. Якщо говорити загалом, в Україні та світі завжди на перше місце виходять серцево-судинні захворювання та цукровий діабет.

Але організм – це єдине ціле, і коли є захворювання, то страждають інші органи та системи. Зокрема й нирки, які є головним органом гомеостазу в організмі. У східній медицині, кажуть, «якщо хворі нирки – нема життєдіяльності». Росте захворювання й на ниркові хвороби. Згідно обласного реєстру 13 010 прикарпатців хворіють на хронічні хвороби нирок від 1–5 ступенів. Хоча фактично хворих значно більше, адже це лише зареєстровані.

 

Є якесь розуміння того, в скільки разів більше хворих, аніж зареєстровано?

Зараз скажу Вам світову статистику: вважається, що 10% населення земної кулі хворіють на хронічні хвороби нирок.

 

Тобто, якщо в області майже півтори мільйони населення, то у 150 тисяч може бути захворювання нирок?

Так, але в нас зареєструвалася десята частина. До прикладу, якщо взяти кількість хворих по гіпертонічній хворобі та цукровому діабеті, то 45% від цих хворих, ймовірно мають ураження нирок. Якщо є 10 тисяч із гіпертонічною хворобою в області, то вже приблизно 4,5 тисяч осіб мають хронічне ураження нирок.

 

Який зв’язок між гіпертонічною хворобою та нирковими захворюваннями?

Нирки – це один з органів-мішеней при гіпертонічній хворобі. Під час гіпертонічної хвороби уражаються судини. А номінальною одиницею нирок, як відомо є нефрон. До нефрону входить клубочок, який є функціональною одиницею нирки і складається із безлічі тоненьких капілярів. Якщо усіх розмістити в одну струнку, їх вистачить в півтори рази огорнути земну кулю по екватору.

До того ж, нирка виконує в організмі дуже багато функцій. Вона очищає організм від шлаків, виконує ендокринну функцію, бере участь в утворенні гемоглобіну та регуляції артеріального тиску. Пусковим механізмом може бути спочатку гіпертонічна хвороба, а потім ураження нирок - так відбувається у 45% людей.

 

Оксано Василівно, що порадите робити, щоб не допустити серйозних захворювань нирок?

Найперше, людині треба вчасно прийти до лікаря. Потрібно любити себе. Я не кажу зациклюватися на своїх хворобах, але мінімум щороку проходити профілактичний огляд. Потрібно здавати елементарні аналізи: крові, сечі, зробити УЗД, при потребі біохімію і поспілкуватися із терапевтом чи сімейним лікарем. Відповідно до результатів аналізів лікар визначить куди йти далі, чи сказати: «Здоровий, чекаю тебе через рік».

 

«Здорові» люди ще бувають в наш час?

(Сміється). Звісно, це називається, «практично здоровий»...

Ми дуже чекаємо і таких пацієнтів, адже наша задача виявити хворобу на ранніх стадіях та надати відповідне лікування. 

 

Розкажіть, що «люблять» нирки? В народі часто говорять, тримай голову в холоді, а нирки в теплі. Це правда? Нирки потрібно тримати в теплі?

Так, це правда. Нирки потрібно зігрівати. Вони люблять теплі супи із капусти, броколі, цвітної капусти та гречку... – це дуже корисно.

 

А коли на Водохреща купаються в крижаній воді, як це впливає на нирки?

В цей день, кажуть, ніхто не хворіє. Кажуть, що тоді люди перебувають під захистом Божим. А ті, хто хворіє – це швидше залежить від генетики, сімейного анамнезу. Але берегтися треба завжди. Все в житті має бути в міру, без надмірного фанатизму...

 

Знаємо, що на Сході пов’язують синтетичну картину стану організму із психічним станом чи ментальністю. Наскільки хвороба нирок залежить від психічного та емоційного стану, стресів? З чим це можна пов’язати?

Всі ми знаємо, щоб тіло було здоровим – здоровою має бути душа. Будь-який стрес може уражати наші органи. Як говорять в східній медицині, людина народжується із сильними та слабкими органами, і в кожної людини це по-різному скомбіновано. У когось нирка – сильний орган, а в іншої людини – слабкий, зважаючи на генетику та спадковість. Коли є нервове перенапруження розслабляються захисні сили організму – імунна система. Дається збій, і ніхто не знає в який момент та при яких обставинах це може статися.  

 

Що з алкоголю «люблять» нирки,  шампанське чи коньяк?  Кажуть, коньяк треба пити, щоб каміння "виходило". Це правда, чи ні?

Ні, нирки алкоголю не люблять. Під час ниркової коліки радять, але немає практичних наукових рекомендацій – це радше народна медицина: 50 мл коньяку, щоб розслабитися і гаряча ванна, аби виходило каміння.

Можна випити пива, але не порошкового, як зараз, а натурального: склянку для жінок та дві склянки для чоловіків на добу. Дуже шкідливі для нирки низькокалорійні дієти для швидкого схуднення. Нирка «любить» помірно лужні мінеральні води, чисту питну воду, джерельну, зелений та чорний чай, компоти із сухофруктів, овочі, м’ясо, солі – не багато...

 

Кажуть, сіль –  "біла смерть". Це правда?

Маленька доза - ліки, а велика – отрута. Маленькі дози солі необхідні, а все, що надміру буде нирці шкодити. Я завжди рекомендую 5-8 грамів солі на добу, що достатньо для життєдіяльності організму.

Якщо надмір солі, або її недостатньо – це призводить до порушення функції нирок. Має бути золота середина. Краще недосолювати їжу. Організм не буде відчувати недостачі солі,  адже вона міститься в овочах, фруктах, хлібі. Нирка також дуже «не любить» хімічних консервантів, консерви, оцет.  

 

Японці радять випивати зранку три склянки води, а до вечора все менше. Тобто зранку пити багато, а в кінці дня – мало?

Так, це правильно. Я би рекомендувала вранці склянку води плюс ложка меду, але те, що рідину потрібно більше споживати в першій половині дня – це однозначно. Взагалі після восьмої години вечора потрібно пити, лише якщо виникає спрага. В середньому людина має випивати за добу 1,5-2 літри води, а в літній період може і до 3-х. Але для кожної людини це індивідуально.

 

Газовані солодкі напитки «Фанта», «Кока-кола» – їх вживати можна, як реагує на них нирка?

Нирка не любить надмір солодкого. Солодке може призвести до утворення каменю. Споживати солодкі газовані води взагалі небажано, але, як кажуть, "якщо дуже хочеться, то можна". Тобто десь-колись, дуже рідко їх можна пити, але не системно. Дехто жартує, що рганізм іноді потребує і отрути, але потім треба попити водичку, щоб вивести це з організму.

 

Один лікар визначив, що кожна людина народжується, щоб виділити певну частину енергії за життя. Нібито є ліміт на енергію, який відведений людині... Якщо людина надто займається інтенсивною працею, вона менше живе. Він вивів формулу, чому жінки живуть на 10% довше, ніж чоловіки, адже чоловіки більше фізично працюють...

Перевантаження – це недобре. Завжди порівнюю це із загнаними конями. У кожного є межа, так званий запас міцності. Не потрібно нічого робити надміру і перевантажувати себе. Як приклад, кожна нирка важить по 200 грам, за добу вона фільтрує 1000 літрів крові. Якщо іде посилене фізичне навантаження, буде збільшуватися фільтрація, як наслідок підвищення тиску в клубочку нирки. Все добре в міру. Але помірні фізичні навантаження мають значення, нирка теж любить рух. Рух тонізує, очищає...

 

 

Тобто з рекомендацій нічого нового, просто треба слідкувати за своїм здоров’ям та споживати якісну здорову їжу. Розкажіть про відділення нефрології, його специфіку. Як давно воно функціонує, що лікують? Нефрологія виникла із урології? 

При Івано-Франківській обласній клінічній лікарні відділення нефрології функціонує з 1979 року. Нефрологія нова галузь і почала вона активно розвиватися з 1961 року. 

Нефрологія проявилася в медицині з терапевтичної науки. З грудня 1986 року в нас відкрито нефрологічне відділення. Першою завідувачкою була Гриньків Марія Олексіївна, вона дуже багато зробила для становлення відділення, формування матеріальної бази, адже тоді були непрості роки 90-х. Із 2003 року заввіділенням є я (Мазур Оксана Василівна – ред.).

Працюємо на 50-ти ліжках, 35 ліжок нефрологічні та 15 імунологічних. Ми запровадили нові методики діагностики та лікування гломерулонефритів, зокрема, біопсію нирки. Наші лікарі навчаються в Києві і навіть за кордоном. У відділенні працює 8 лікарів, три імунологи та п’ять нефрологів. Ще є лікарі в поліклініці, які ведуть тільки амбулаторних хворих, але ми в інтересах пацієнтів спільно координуємо роботу.

 

А щодо ниркових захворювань, з якими захворюваннями найчастіше приходять до вас пацієнти?

Люди частіше звертаються із пієлонефритом. Простудився і зразу висока температура, болі в області попереку, з’являються набряки під очима, порушення сечопуску - дизурія, яке виникає після переохолодження. Це класична картина гострого чи хронічного пієлонефриту. Але є складніші захворювання, які важче виявити. До прикладу, гломерулонефрит.

 

Що таке гломерулонефрит, як можна виявити це захворювання?

Гломерулонефрит – це імунокомплексне захворювання, яке в першу чергу вражає клубочок нирки.

Нирка дуже терпляча. Вона намагається забезпечити організм повноцінною життєдіяльністю навіть, коли залишилася 30-40% функціонуючих здорових нефронів, аж тоді можуть бути перші  клінічні прояви. В цьому й полягає уся біда. Це дуже серйозне захворювання, здебільшого воно проявляється малосимптомно та протікає дуже приховано.

Вже коли є перші клінічні прояви, то може бути середня або термінальна стадія захворювання. Найчастіше у людини можуть з’являтися набряки під очима, але інколи на це не дуже зважають. Наші люди такі, що радше подумають, що випив зайвого, чи солі з’їв, але часто це пов’язано із нирками.

Окрім набряків може бути немотивована загальна слабкість після перенесеної ангіни, ГРВі, простудних, емоційних перевантажень чи фізичних. Тому треба звертати увагу на симптоми, які з’являються після будь-яких захворювань.

 

Якщо говорити про гемодіаліз – це компетенція вашого відділення?

Центр нефрології діалізу в складі нашого відділення. Коли відділення відкрили, воно займалося здебільшого лікуванням нефрологічних хворих. Лікували хвороби, які не потребували оперативного втручання: пієлонефрити, гломерулонефрити. А через кілька років відкрилося відділення хроніодіалізу. Воно дуже необхідне, адже якщо ми не можемо вже терапевтично допомогти пацієнтам при великій ступені ниркової недостатності, то такі хворі підлягають замісній нирковій терапії. Сюди включено: гемодіаліз, перитонеальний діаліз, пересадка нирки.

Гемодіаліз проводиться через судинний доступ. Перитонеальний діаліз – процедура у якій мембраною служить очеревина, яка огортає кишківник, а щоб вона служила такою очисною мембраною в живіт вшивають катетер. В останньому випадку людина перебуває вдома. Але постійно привозиться спеціальний розчин, який заливають в живіт через катетер з багатьма просвітами - мембрана очищає нирки, витягує шлаки, а через певний час випускають його, і так робииться 4 рази на добу. Це не безвихідь і люди живуть із цим, якісний діаліз держава забезпечує безкоштовно. Замісною нирковою терапією в області лікуються 430 осіб. Крім того, центри діалізу діють в Коломиї, Городенці, Калуші, Надвірні, Івано-Франківську, Рогатині та Косові.  

Щодо смертності від захворювання на хвороби нирок в області вона доволі низька. За весь час, що існує нефрологічне відділення в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні померло кілька чоловік. Через те, що у лікарні працює замісна терапія і вчасно надають допомогу хворим, а колись ці пацієнти помирали. 

 

Розкажіть ще про обласну лікарню, як про єдиний організм. Як він працює? Наскільки ефективно, наскільки люди задоволені роботою лікарні?

Можу сказати вам, що обласна лікарня зважаючи на непростий час працює в стабільному режимі останні п’ять років. Виконуються певні нормативи, незважаючи на дорогі медичні препарати родини учасників АТО, родини загиблих, «майданівців» забезпечують безкоштовним лікуванням.

Наша лікарня працює над тим, щоб якісно надавати допомогу. Для цього закуповують нову апаратуру, рентген апарати, УЗД, іде прогрес у цьому напрямі – це однозначно. Люди, які живуть в районах хочуть лікуватись у нас. Ми намагаємось максимально допомогти пацієнтам. 

 

З районними лікарнями ви підтримуєте зв'язок, співпрацюєте?

У нас налагоджений зв’язок вже давно. Наші спеціалісти виїжджають в райони, щоб надавати висококваліфіковану допомогу для сільських жителів. Людям легше добратися в район, ніж їхати в обласну лікарню. Бригада складається з 12-15 різнопрофільних лікарів. Ми виступаємо по радіо, телебаченні, люди про нас знають. Лікарі з районів розповідають та скеровують до нас.

 

Івано-Франківська обласна клінічна лікарня приймає багато хворих? В коридорах лікарні принаймні чимало людей…  

За минулий рік обласна поліклініка прийняла 100 885 хворих. Люди довіряють нам – це показник нашої роботи. Вони вірять нашим спеціалістам, які підвищують постійно свій фаховий рівень. Вони їздять на підвищення кваліфікації до Києва, в нас проходять курси-семінари, за кордон, хто має можливість. 

Мені хочеться, щоб люди йшли не тільки "важкі", хоча ми намагаємося надати їм максимально медичну допомогу. Важливо, щоб люди зверталися на початку захворювання. Можливо ми б краще за інших могли лікувати захворювання нирок на перших стадіях.

 

А "з вулиці" можна прийти людині, щоб пройти обстеження?

Якщо людина з вулиці вирішила перевірити свій стан здоров’я, то вона звичайно може це зробити. Потрібно звернутися в поліклініку там запишуть на прийом до спеціаліста, а лікар вже визначає об’єм обстежень, які проведуть в лабораторних умовах на рівні поліклініки. Ургентна допомога безвідмовна у будь-який час через приймальний покій.

З інших областей люди теж можуть приходити до нас, там трохи інші умови госпіталізації, але вони можуть звернутися в реєстратуру та отримати талончик, щоб піти на прийом до лікаря.  

 

 

Загалом, щороку на Прикарпатті зростає кількість хворих, які потребують застосування в лікуванні методів замісної ниркової терапії: гемодіалізу, перитонеального діалізу, трансплантації донорської нирки. Це відбувається у зв’язку з розвитком хронічної термінальної ниркової недостатності.

Завідувач нефрологічного відділення Оксана Мазур вважає, якби люди вчасно зверталися за медичною допомогою – це було б дешевше для них, і для держави.

 

 


04.03.2016 7633 1
Коментарі (1)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1228
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2538
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2120
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2173
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6563 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2458 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

342

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1153

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1288

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1407
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

284
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

589
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2070
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26520
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

558
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10471 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8018
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

544
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

409
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

551
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

627
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1589