«Їжа повинна бути здоровою підтримкою», — як харчуватися збалансовано та підготувати організм до зимового періоду

Війна та стрес стають однією з причин, які суттєво впливають на зміну харчових звичок. Це часто призводить до меншого споживання фруктів, овочів, цільного зерна та горіхів, у той час, як більшає споживання продуктів з високим вмістом цукру, жиру та солі.

Однак, наголошують фахівці, харчування під час війни обов'язково має бути збалансованим і поживним, щоб зменшити стрес та надати організму сили.

Як харчуватись під час війни, аби не нашкодити своєму здоров’ю, які продукти слід вживати частіше, а також, як підготувати свій організм до зимового періоду та запобігати вірусним захворювання Фіртка поцікавилась у лікарки-терапевта, дієтологині Тетяни Чевалюк.

Як пояснює фахівчиня, від харчування залежить психоемоційний стан, витривалість і стійкість до стресів, а також загальний стан здоров’я. Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. Адже організмові потрібно значно більше ресурсів, які йдуть на стреси, переживання та тривоги.

Прийом їжі, каже Тетяна Чевалюк, повинен бути здоровою та міцною опорою для організму.

«Якщо ми знаємо, що йде війна, то важливо і зробити запаси, і в поточному періоді харчуватися так, щоб ми довго були здоровими.

Головне не легковажити: має бути регулярне триразове харчування, зокрема домашня їжа», - розповідає лікарка-терапевт.

В осінній період, наголошує лікарка, їжа повинна бути теплою. Адже при вживанні холодних страв організм повільніше насичується і вони гірше перетравлюються, а також більше буде навантаження для травної системи. Холодна їжа потребує більше енергії для нагрівання. Натомість гарячі страви зігрівають і швидко засвоюються, тому людський організм отримує максимальну користь.


Загальні принципи прийому їжі та харчування


  • триразове харчування як база, можливі перекуси за бажанням,

  • тепла вода, адже вона розігріває,

  • не переїдати шкідливою їжею. Адже, якщо поспіхом перекусити бутербродами з обробленим м’ясом, чи солодкими тістечками, або іншим калорійним продуктом, це швидко переб’є апетит.

«Якщо переїдання відбувається на фоні емоційно-нестійкого стану, тоді обов’язково запасаємось заспокійливими препаратами, починаючи із легших, рослинних.

Тому що, коли нам складно прийняти реальність, такою, як вона є, то нам варто допомогти собі, а не виснажувати нервову систему.

Нам потрібно берегти сили на момент святкування перемоги України», - зазначила дієтологиня.


Корисні перекуси


За словами Тетяни Чевалюки, це - страви, які містять в собі легкий білок, а це домашній сир, яйця, фета та інші м’які сири.

«Також для перекусу підійде корисна запіканка: пачка  домашнього сиру, одне яйце та банан.

Змішати всі інгредієнти разом та на 30 хвилин - в духовку, при 180°» - радить фахівчиня.

Хорошим варіантом будуть і легкі салатики, супи. Останні своєю чергою як зігріють, так і наситять. Це супи та супи-пюре з цвітної капусти, броколі та гарбуза.

«Зверніть увагу теж на запечені овочі з м’ясом.

В осінньо-зимовий період важливо також споживати овочі й фрукти. Перші допоможуть забезпечити кишківник хорошою роботою, адже клітковина овочів стимулює його роботу. Також їх можна використовувати в будь-яких варіантах приготування: запікати, тушкувати, додавати в салати.

Про фрукти теж не потрібно забувати, вони є джерелом вітаміну С та інших вітамінів, потрібних нашому імунітету. Найбільш цінні будуть сезонні фрукти.

Зараз сезон винограду, в помірних кількостях його можна смакувати. Також почали завозити свіжі цитрусові. Якщо вживати їх по 150-200 г на один раз, організм краще засвоїть всі поживні речовини: вітаміни, антиоксиданти, клітковину і все інше, що йому є необхідне», - наголошує лікарка.


Крупи


Зі слів Тетяни Чевалюк, існує великий ризик зловживання крупами. Якщо влітку в раціоні переважають салати або ж легка їжа, то взимку ми більше часу проводимо вдома, а також через холод організм потребує більше енергії.

Фахівчиня радить вживати крупи не тричі на день, а споживати й білкову їжу, аби підтримувати роботу м’язів, мозку та всіх внутрішніх органів. Фрукти ж використовувати як десерт, тоді менше тягнутиме на солодке.


Продукти, які необхідно їсти восени, щоб забезпечити організм вітамінами на зиму


Гарбузи. Вони містять в собі велику кількість пектинів, жиророзчинних вітамінів А та Е, цим корисні для мозку й зору.

Айва. Має протизапальні властивості, і чудово підходить в сезон ГРВІ. М’яко очищає кишківник. Проте вживати її можна тільки тоді, коли немає загострень хронічного гастриту чи виразкової хвороби.

Цитрусові. Чемпіони за вмістом вітаміну С, покращують засвоєння білків, мають природні фітонциди.

А також не слід забувати й про часник з цибулею – вони також багаті речовинами, які стимулюють імунітет і є антиоксидантами.

Червоний перець та помідори. Червоний колір означає велику кількість каротинів, антиоксидантних речовин. Помідори – це джерело лікопену, а він діє добре на серцево-судинну систему. А перець містить не менше вітаміну C, як лимон, а також його соковитість є додатковим джерелом води.

Варто перед зимою і їсти квашені продукти: огірки, помідори та капусту. Важливо, аби вони не консервованими, без оцту та солі. Вони містять в собі багато пребіотичних речовин, тобто тих, які корисні для мікрофлори. Однак, через великий вміст солі, їх фахівець не рекомендує їсти гіпертонікам, бо сіль забирає воду. Для тих, в кого проблеми з тиском до - 100 грамів квашення на прийом.

Також не слід забувати й про горіхи. В них містяться корисні для мозку і зору жири.  Проте любителям волоського горіха варто знати, що за один раз варто вживати не більше п’яти горіхів, аби не нашкодити підшлунковій залозі. Ще можна куштувати й кедрові горіхи, їх вважають цілющими при кашлі й багатими на вітаміни.

«Запечений гарбуз – це прекрасний сорбент для кишківник. Айва довго зберігається, а також багата на вітамін С, містить в собі таніни. Смачно її запікати пластинками разом з гарбузом, а зверху притрусити корицею – це здоровий десерт.

Сезон цитрусових зараз у розпалі, вони зараз дуже свіжі, «тільки-тільки з дерева». Ефірні олії, які містить в собі цедра цих фруктів є хорошим противірусним. Тобто шкірку можна навіть поставити сушити на батарею, окрім приємного запаху вбиватимуться й бактерії».


Природна профілактика ГРВІ


Для цього можна використовувати якісні ефірні олії, вони не місять штучних ароматизаторів та білкових основ, вони не алергенні. Також корисно споживати й обліпиху, вона не менш вітамінна за популярні ягоди годжі.

Головне, готуючи чай, заливати не крутим окропом, а теплою водою, щоб не позбавити його всіх корисних елементів.  Заморожені ягоди важливо, щоб були без цукру, та вони зберігають вітаміни і їх можна вживати всім, від діток до дорослих з цукровим діабетом.

Для профілактики підійде й імбир. Корисний він для тих, хто відчуває сонливість, в’ялість. Він пробуджує організм, є ідеальним помічником для боротьби із вірусами.

«Варення з ягід – це наполовину цукор, а при заморожуванні - 100% ягід. Звісно, частина вітамінів під час заморожування втратиться, однак  під час варіння втрачаються всі. Намагаємось їх спожити за зиму й не тримати до весни.

Щодо застуди, то я одразу рекомендую йти на лікарняний, тому що люди на ранніх стадіях думають, що хвороба мине. А, насправді втрачають час, коли вірусу ще в організмі небагато і його можна швидко пролікувати. Якщо зловити на початку, то для одужання вистачить три дні, якщо запустити, то потрібно боротися три тижні.

Перше правило – багато теплої води, аби допомогти організмові зняти навантаження, очиститись. Друге правило – полоскання горла, промивання носа фізрозчином (це розчин звичайної солі) і зволоження слизової носа та горла. Пити чаї з липи, бузини, малини, обліпихи, але без цукру».

Тетяна Чевалюк наголошує, важливо також робити дихальні вправи. Адже чим активніше запустити кровообіг, тим легше лімфоцитам проникнути в місце запалення.

«Мені подобається гімнастика Станіслава Лосєва «Дихання життя», тут дуже проста техніка. В нормі ми дихаємо так: спокійний вдих та видих, тоді пауза 1-2 секунди. А методика передбачає спокійний вдих та видих, а тоді пауза п’ять секунд і знову спокійні вдих та видих.

За кілька хвилин виникає підвищений рівень вуглекислоти, а на цей рівень організм реагує розширенням судин. Тобто, за якийсь час відчуєте, що носом, який був закладений, легше дихати, мокрота виходить легше, підвищується сатурація кисню в крові».

Хворим, радить фахівчиня, виконувати таку методику  три-шість разів на день по 30 хвилин.

Крім того, якщо дозволяє погода і немає високої температури, проводити багато часу на свіжому повітрі. А також наголошує, важливо в період хвороби їсти тільки легку їжу. Хай організм спрямовує всі сили на боротьбу з хворобою.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

“Антиядерна” дієта: що варто знати, щоб максимально захистити свій організм від радіації

Як нагріти чи приготувати їжу без електрики: поради, що стануть в пригоді

Екологічно чистий: прикарпатський фермер розповів, як з козячого молока зварити пармезан (ФОТО)


Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6442 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12151 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2957

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

481

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1053
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

385
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

453
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11616
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18042
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758