Випускник-2015. Нескладна арифметика

 

 

До останнього у житті 11-класників шкільного дзвоника залишилися лічені дні. Попереду випускний бал – свято доволі символічне, яке розмежовує дитинство, шкільне життя і життя абітурієнтів, а незабаром і студентів.

 

Випускники в очікуванні випускного балу готують вбрання, обирають собі образ, замовляють місце святкування і мріють про незабутній вечір.

 

«Фіртка» вирішила зайнятися нескладною арифметикою і підрахувати, на яку суму цьогоріч спорожніють гаманці дбайливих батьків випускників.

 

Леді і джентельмени…

Вбрання – чи не головна деталь випускного вечора. Довгі сукні, класичні чоловічі костюми – це і не тільки прийнятий дрес-код на таку урочистість.

 

У крамницях Івано-Франківська метушня - дівчата переміряють десятки святкових суконь, туфель та прикрас, щоб бути на випускному вечорі неперевшеними. Усі підготування уже на фінішній прямій.

 

Між іншим, саме вбрання цьогоріч становить більшу частину витрат, котрі батьки рахують з острахом. 

 

Пройшовшись івано-франківськими крамницями розумієш, що дешевшої випускної сукні, ніж за 1000 грн. знайти не вдасться. І це, як кажуть, бюджетний варіант – сукня, яка пригодиться на потім. До речі, багато випускниць віддають перевагу саме такому варіанту.

 

«Шукаю таку сукню, щоб вона була практична і ї можна було одягати і після випускного – на якесь весілля або інші урочистості. Думаю, що не варто купляти плаття на раз – це надто неекономно, особливо зараз, коли на все так зросли ціни», - ділиться думками 11-класниця Ольга.

 

Однак, є і ті, хто вирішує не економити і розкошує на повну. Тут вже ціни за класичні вечірні сукні сягають 2- 4 а то й 6 тис. грн.

 

Звичайно є і економ варіанти – сукні по 600 – 800 грн., які пропонують на місцевому ринку. А є ще і прокат. Хоча, ним, як пояснюють продавці, останніми роками користуються все менше і менше.

 

Підібрати гарні туфлі чи босоніжки до сукні – не проблема. Однак – ціни тут теж кусаються. В порівнянні з минулим роком вони  зросли на відсотків 50. От і доведеться тепер викласти від 800 - 1000 грн. за взуття.

 

Хлопцям пощастило більше – принаймні із асортиментом. Тут особливо голову ламати не доведеться. За етикетом для таких урочистих заходів особам чоловічої статі належить одягатися в класичні костюми. Це може бути костюм 2-ка або 3-ка, в залежності від бажання самого школяра. Тут батькам випускника за більш-менш пристойний костюм доведеться викласти від 2 тис. грн. А ще сорочка – 300 – 400 грн., туфлі – від 800 грн. Ну і краватка – від 120 грн., або ж метелик – мінімум 100 грн.

 

Втім це тільки перша стаття витрат. Крім вбрання є ще і банкет, і фото-відео, і розважальна програма і навіть транспорт. Про решта далі…

 

Гуляти так гуляти…

Святковий банкет. До цієї частини випускної програми також підходять доволі скрупульозно. Ресторації Івано-Франківська та області пропонують різноманітні меню для випускного вечора. Ресторатори зазначають, що ціни мало чим відрізняються від минулорічних попри те, що вартість продуктів зросла відчутно.

 

«Ціни на продукти зросли у два-три рази, але вартість меню ми підняли тільки на 10-15%, бо розуміємо, що це не вихід», - розповідають в одному із ресторанів міста.

 

Вартість святкового столу із розрахунком на персону коливається від 300 до 500 грн. Все залежить від наповнення меню.

 

І це не враховуючи розважальної програми. Послуги ведучих вечора – з різноманітними конкурсами та жартами обійдуться в середньому у 4 тис.грн. А якщо ще й вас розважатиме діджей, то це ще плюс 1-2 тис.грн.

 

Щоб згадка була…

Фотосесія випускного вечора – ще одна стаття витрат. Обійдеться вона, як пояснили нам місцеві фотографи, приблизно у 400-500 грн. за годину зйомки. Це, щоправда, мінімум. Хоча, можна і зекономити, скориставшись власними фотоапаратами, або ж попросити друзів.

 

Відео – тут вже дорожче. Від 3000 грн.

 

Транспорт. Останнім часом популярними серед випускників стала оренда лімузина або ж іншого виду транспорту для того, щоб поїхати у доросле життя, як кажуть, ефектно. Година оренди лімузина в Івано-Франківську обійдеться від 600 грн.

 

Нічогенька так арифметика…

 

Ну що ж підрахуємо? Беремо по мінімуму – вечірня сукня, взуття, прикраси (костюм, сорочка…) – 3000 грн.+ меню 400 грн. (а якщо ще і з батьками), то це ще +800 грн.

 

Фото, відео, розважальну програму та транспорт ми рахуємо дуже загально, адже тут потрібно ділити на колектив. Приблизно додамо ще 1000 грн. на випускника.

 

Ну що ж цього річ випускний обійдеться приблизно у 5000 тисяч гривень. І це тільки наші, доволі умовні, підрахунки. Хоча і так не мало, погодьтеся.

 

Але ж довгоочікуване свято того варте:)))

 

Слово дизайнера

Для дівчат:

Мода на випускні сукні постійно змінюється, говорять дизайнери. Вже практично остаточно у минуле відійшли пишні довгі плаття. Для 2015 року актуальними є витончені довгі сукні стриманого стилю. Також не виходять з моди в плаття, довжиною вище колін.

Цього року актуальними будуть і сукні у національному, патріотичному стилі, оздоблені вишивкою ат бісером.

У прикрасах – стриманість.

Щодо взуття, то в моді залишається взуття на високих підборах в тон плаття.

 

Для хлопців:

У костюмах варто звернути увагу на класичні штани із заниженою, і із завищеною талією. Також популярними є костюми в стилі ретро.

Не варто забувати і про деталі. Стилісти наголошують, що надягати на випускний вечір краватку до костюма зовсім не обов'язково. Можна просто розстебнути верхні ґудзики сорочки. Загалом же підібрані втон сорочка, костюм, гарний годинник і взуття – зроблять ваш образ довершеним і стильним.

 

Підготувала Марія Лутчин


20.05.2015 Марія Лутчин 2591 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

421
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10910 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1814
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1711
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2717
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4566

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

297

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1017

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1427

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1304
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1681
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1489
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1202
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

570
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

646
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1843
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2015 9
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20341
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

318
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

673 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

708
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1053