Відомо, як отримати компенсацію за комунальні послуги та безоплатний прихисток для внутрішньо переміщених осіб

Вторгнення російських військ на територію нашої країни спричинило появу великої кількості осіб, які були вимушені покинути свої домівки та переміститися до безпечних регіонів. Громадяни України, які виявили бажання надати безоплатно прихисток внутрішньо переміщеним особам (ВПО) можуть отримати від держави компенсацію витрат за тимчасове розміщення таких осіб, які перемістилися у період воєнного стану.

Більш детально про те, хто має право на компенсацію витрат та куди необхідно звертатись, перелік необхідних документів та особливості її надання розповідає юристка Галицького бюро правової допомоги Ольга Гелемей, передає Фіртка.

Кому надається компенсація?

Компенсація надається фізичним особам – громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину і безоплатно розміщували в цих приміщеннях ВПО, крім членів своєї сім’ї, для покриття понесених ними витрат, пов’язаних з розміщенням ВПО (Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333).

Куди необхідно звернутись?

Особи, які розмістили ВПО, зобов’язані не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення таких осіб подати заяву в довільній формі до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної в м. Києві державної адміністрації, відповідної військової адміністрації (далі – уповноважений орган) за місцем розташування житлового приміщення, у якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) кожної з розміщених осіб.

Водночас особи, які розмістили ВПО, також зобов’язані в день припинення розміщення таких осіб або зміни їх кількості подати в довільній формі заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, із зазначенням можливості надалі розміщувати ВПО у цьому житловому приміщенні.

Для отримання компенсації особа, яка розмістила ВПО, не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до уповноваженого органу за місцем розташування жилого приміщення відповідну заяву.

Заява подається в паперовій формі або в електронній формі (на електронну адресу уповноваженого органу). Така заява розглядається протягом п’яти робочих днів з дня її отримання. Перебіг пʼяти робочих днів розпочинається з дня, що настає за днем отримання заяви.

Які потрібно подати документи?

У разі подання заяви в паперовій формі особа, яка розмістила ВПО, пред’являє:

  • документ, який посвідчує її особу;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника.

Якщо заява подається в електронній формі, до неї додаються електронні копії (фотокопії) вказаних документів.

Протягом строку розгляду заяви представники уповноваженого органу проводять перевірку наведених у заяві особою відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення ВПО, зокрема з метою перевірки факту такого розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання, паперових та електронних документів, що посвідчують особу (паспорта громадянина України або свідоцтва про народження ВПО), а також довідки взяття на облік ВПО, документів, що підтверджують приналежність до вразливих груп населення або їх соціальний статус).

Підставами для відмови у виплаті компенсації є встановлення факту надання у заяві недостовірної інформації.

Який розмір компенсації?

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення ВПО (далі ‒ людинодень), з дня розміщення таких осіб, але не раніше дати взяття на облік ВПО відповідним органом або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Кількість людиноднів визначається шляхом додавання кількості ВПО, які проживали у житловому приміщенні, наданому для розміщення таких осіб, в кожний день місяця.

Сума компенсації за кожен людинодень визначається на рівні 14,77 гривні.

Загальна сума компенсації власнику жилого приміщення визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людиноднів на суму компенсації за кожен людинодень.

Наприклад:

1 особа проживає протягом 30 днів ‒ 1*30*14.77 = 443,10 грн.

Якщо проживає сім’я з 3 осіб ‒ 3*30*14.77 = 1329,30 грн.

Яким чином здійснюються виплати компенсації

Компенсація виплачується у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до кінця місяця з дня закінчення звітного місяця за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.

Факт відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги особа, яка розмістила ВПО, підтверджує своїм підписом, що проставляється у заяві про отримання компенсації.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Війна: як пережити смерть рідних

«Будьте поруч та підтримуйте». Як говорити з дітьми про війну?

«Найголовніші ліки — розмова та підтримка». Як протистояти страху та паніці під час війни


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

744
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2310
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2028
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2044
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6183 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2332 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

203

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1026

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1013

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1273
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

122
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

501
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1962
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26386
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

448
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10367 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7902
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

455
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

303
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

457
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

533
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1468