Відмова від iTunes, iOS 13 і нова iPadOS: про що Apple розповіла на презентації

3 червня у Сан-Хосе в Каліфорнії стартувала щорічна конференція для розробників WWDC, яку Apple традиційно відкрила презентацією своїх новинок. Компанія очікувано розповіла про нові версії операційних систем, але змогла і здивувати несподіваними анонсами.

DT.UA зібрала все, про що Apple розповіла на конференції.


Відмова від iTunes

У новій MacOS 10.15 компанія вирішила відмовитись від програми iTunes. На зміну їй прийдуть три окремі програми: “Подкасти”, “ТБ” і “Музика”. Останнім часом користувачі частіше слухають музику за підпискою, вважаючи за краще не купувати конкретні треки. Тому iTunes не може конкурувати з такими сервісами, як Apple Music, Spotify, TIDAL.

macOS 10.15

Нова версія операційної системи для комп’ютерів і ноутбуків отримала назву Catalina. Власне, найбільшим нововведенням стала відмова від iTunes. Крім того, компанія підтвердила чутки про використання iPad в якості додаткового екрану. Його можна підключити до комп’ютера замість монітора як по дроту, так і бездротовим чином.

Mac Pro з 28-ядерним процесором

Новий комп’ютер в мережі вже встигли порівняти з теркою. Він отримав процесор Intel Xeon потужністю 300 В, який буде мати до 28 ядер і підтримувати до 1,5 ТБ оперативної пам’яті. За графіку відповідає відеокарта Radeon Pro Vega II Duo, яку назвали “найпотужнішої в світі”.

Комп’ютер також отримав модульну архітектуру, тому, якщо виникне бажання чи потреба, якісь компоненти (пам’ять, відеокарту і т. д.) можна замінити.

Ціни на Mac Pro починаються від 5999 доларів за комплектацію з 8-ядерним процесором і SSD на 256 гігабайт.

iOS 13

Порадувала Apple і традиційним анонсом нової версії операційної системи для мобільних пристроїв, яку в цей раз вирішила розділити. Замість однієї iOS тепер з’явилася і iPadOS для планшетів, але про неї нижче.

У компанії стверджують, що в iOS 13 Face ID буде спрацьовувати на 30% швидше, а додатки будуть працювати в два рази швидше, ніж iOS 12.

Ще однією важливою зміною став темний режим, який тепер підтримують всі встановлені програми і системні компоненти, в тому числі, нагадування.

Змінила Apple і підхід до безпеки: тепер користувач може дозволити додатком доступ до місця розташування тільки один раз, замість того, щоб давати йому можливість відстежувати місце розташування під час кожного використання. Крім того, з’явилася опція “увійти за допомогою Apple”, яка дозволить розробникам логінитися в додатках і сервісах, а також “створити новий аккаунт без введення особистої інформації”. З’явилася також можливість створювати новий електронний ящик для кожного додатка.

iPadOS

Нова операційна система – це спеціальна версія iOS, розроблена для планшетів. Основним нововведенням стала спрощена система багатозадачності: тепер можна відкрити два вікна одного додатка, а на головний екран вивести блок віджетів і пошук. При цьому, режим роботи з двома вікнами буде доступний не тільки для “рідних” додатків, але і, наприклад, Word-документа.

Додаток “Файли” отримав підтримку швидких дій, а в iCloud Drive тепер можна поділитися папкою. Крім того, до планшета Apple тепер можна підключити флешки, карти пам’яті або камери.

tvOS 13

У новій версії операційної системи з’явився аналог “Пункту управління” для перемикання користувачів. Це означає, що кожен член сім’ї зможе отримувати персональні рекомендації і змінювати налаштування під себе.

Порадувала Apple і любителів караоке: тепер тексти пісень можна виводити на великий екран. Не залишилися без уваги і геймери: тепер операційна система підтримує підключення геймпадів від PS4 і інших консолей, а також від інших виробників.

watchOS 6 для Apple Watch

Apple вирішила зробити свій “розумний” годинник більш самостійними і розробила для нього окремі додатки. Тепер на годиннику можна вирішувати математичні задачі, записувати на нього голосові замітки і не тільки.

Крім того, тепер годинник може не тільки рахувати кроки, але і відстежувати цикл у жінок, слухати дихання користувачів і робити на підставі почутого певні висновки.


04.06.2019 1828
Коментарі ()

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

782
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11314 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1951
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1840
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2835
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4721

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

479

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1130

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1644

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1395
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1784
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1601
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8846
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

688
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

763
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1952
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

922
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

434
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

318 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

774 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

813