В Україні по-звірячому "зачистили" євромайдан. Що коїться в державі? (коментарі експертів, постійно оновлюється)

 

/data/blog/43998/87e17aa6714ac88d60a86749890433fb.jpg

Фото: zn.ua

 

Україна і світ шоковані. У Києві по-звірячому "зачистили" "євромайдан". Вночі загони бійців "Беркут" розігнали мітингувальнкиів, які стояли на Майдані незалежності за євроінтеграційний курс України.

 

За даним очевидців, під час зачистки Майдану Беркут бив усіх без розбору, навіть перехожих та тих, хто сидів на лавках на вулиці Хрещатик.

 

Ніхто не очікував такого повороту подій, адже від самого початку акції мали мирний характер і окрім гасел про відставку Президента і Уряду ніякої реальної "небезпеки" для чинної влади не несли.

 

Чому було дано таку вказівку у той момент, коли майдани по всій країні практично згорталися, можна тільки здогадуватися.

 

Євроспільнота та США обурені таким розвитком подій та закликають українську владу поважати права громадянського суспільства та принципи свободи слова і свободи зібрань. Місцеві правозахисники і політики говорять про остаточне втановлення авторитарного режиму в Україні. Україну порівнюють з Білоруссю.

 

Що ж насправді коїться у державі і чого боїться влада "Фіртка" вирішила запитати у політиків, громадських діячів та політологів.

 

/data/blog/43998/e6d4effa6ee9b918258486a12daf0aa3.jpgІгор Ткач, аналітик

Причини розгону - влада хоче показати твердий кулак, а заодно підставити опозицію, щоб постраждалі звинувачували організаторів. То такий хід. Крім того, такими провокаціями влада намагається виявити молодіжних лідерів, що чинитимуть спротив. Влада хоче, щоб громадяни відповіли силою на провокацію - буде добра нагода розвернути повномасштабно війська. УСІМ бійцям спецпідрозділу - ганьба на віки! Кров майданівців на них і їхніх дітях! Кожному ммусору на двері наліпку "я бив свою маму на майдані". ХТО ще має каплю порядності - рапорт на стіл. Хто має каплю порядності - ні ногою на майданівську "йолку". "Євромайдан" = "Україна без Кучми", далі революція буде, але без квітів... Влада Януковича приречена. Всім активістам з європейським мисленням слід діяти зараз не на майданах і не агресивно, а в офісах і писати план відновлення конституційного ладу в країні. На допомогу кликати порядних відставників, афганців, чесних спортсменів, психологів, математиків, соціологів, істориків, журналістів. Остаточна перемога народу має бути. Поки що прогноз невтішний. Холодні обійми кремля, наступ на українську церкву, освітян, громадські організації, ЗМІ. Цей шлях просто треба пройти.

Єдине, на що можна сподіватися нам зараз, то це те, що впливові в світі в країні введуть широкомасштабні персональні санкції проти всіх причетних до чинної владної вертикалі осіб, членів їх родин.


/data/blog/43998/f83cb22dbb2d44cba7b0665fcb8d9c2e.jpgАнатолій Гриценко, політик

Лягли спати в Україні - прокинулися в Білорусі... Янукович вийшов за межі людяності. Спочатку цинічно, з посмішкою він підтримав Майдан аплодисментами, а потім - демонстративно жорстоко його знищив. Знищив прямо під стелою Незалежності України. Знищив у той же день, коли стратегічні партнери України (Євросоюз і Сполучені Штати) його офіційно попередили, що в разі застосування сили проти Майдану - їхня реакція буде жорсткою. Майбутнє краіни зараз залежить від того, якою буде реакція - громадян України насамперед, а крім того наших стратегічних партнерів. Народ, масовими акціями протесту по всій країні, має сказати Януковичу своє слово, тверде і переконливе. Бо якщо промовчить, злякається, відсидиться вдома - про демократію і європейське майбутнє доведеться забути надовго. Стратегічні партнери - Євросоюз і США - мають довести Януковичу, що їхні суворі попередження не були традиційно-ритуальними прес-релізами. Якщо після таких брутальних дій проти мирних громадян України наші стратегічні партнери обмежаться заявами і не застосують дієвих, наявних у них, важелів впливу на цю владу, в тч на її капітали (рахунки в зарубіжних банках, зареєстровані там підприємства, нерухомість за кордоном), тоді їхні цінності й стандарти - постануть під великим знаком питання. Наша країна в небезпеці - і ми всі разом маємо її захищати!

 

 

/data/blog/43998/c3a7b9669839e0073f1975709d38321f.jpgДмитро Корчинський, лідер "Братства":

Янукович, звісно, ніколи не був українцем, проте, не був ідіотом. Може під час останнього "таємного" візиту до Москви його там підмінили? Не хотів підписувати асоціацію? Існувало тисяча способів зробити це хитріше, без такого скандалу. Тобі не подобався майдан? Він би сам здох дні за три. Ще два тижні тому Янукович міг би продатися Москві на вигідних особисто для себе умовах. Нині доведеться приплачувати Путіну, щоб він дозволив поцілувати свою пантофлю. Вчора з тобою розмовляє Меркель, а сьогодні ти розбиваєш голови студентам на євромайдані? Як вона має себе почувати перед своєю пресою, політичними союзниками та конкурентами? Повною ідіоткою? Тепер ти її особистий ворог. Як має почувати себе вся євробюрократія?Щохвилини їх тикатимуть носом в лайно: і з цим хусейнОвичем ви прагнули асоціації? Тепер санкції проти тебе стануть їхньою улюбленою розвагою. Раніше ти не подобався українцям. Тепер вони тебе ненавидять. Отак за годинку поставити себе поза будьякою легітимністю! Це рекорд!

 

 

/data/blog/43998/96053feb3845010f95c4be49ab614c20.jpgАндрій Фармуга, політолог, громадський активіст

Події з Майдану нагадали мені розгін студентів у Білорусі у ніч президентських виборів там. А українська влада чомусь не враховує історичного досвіду: у 2001 році акція "Україна без Кучми" теж була жорстко розігнана, через три роки вони отримали Помаранчеву революцію. Думаю, що так і буде тепер. Це стосується і опозиції, котра тих людей не захистила, а залишила напризволяще.

 

 

 

 

 

 

/data/blog/43998/c646464c3a4bfe837f16d9c9e4bfcd79.jpgВолодимир Цибулько, політолог

Схоже , що "Беркут" не Майдан зараз розчистив, а прямий шлях Віталієві Кличкові в президенство...цей нічний кошмар розверне проти Януковича три чверті суспільства, тож демократично переобратися навряд чи йому поталанить, а бути російським намісником в Україні - шкідливо для здоров'я...

 

 

 

 

/data/blog/43998/0c0c88a4d03beaa2a02a83c6f72951f9.jpgЯрослав Свелеба, політик

Дзвонили друзі з Києва – говорять, що Київський Беркут відмовився приймати участь, а навіть ті київські міліціонери, що находились на майдані були в шоці від розвитку подій. Депутати від «опозиції» не з’явилися вчасно – і люди що збираються біля Михайлівського розгублені. Влада розіграла улюблену карту схід-захід – що може посилити федералістичні настрої в суспільстві, що вже є небезпечно. Сьогодні багато, що могло б вирішитися, якщо б дії «опозиції» носили активний та узгоджений сценарій, а не балаканину про 2015 рік. Нажаль будь яких пропозицій та варіантів суспільству не пропонується, ніхто з депутатів та авторитетів не готовий на себе брати відповідальності в подальших діяю. Говорити про розвиток подій важко.

 

 

 

 

 

 

/data/blog/43998/bb531e84082d8fe0a451eacbee54a8a9.pngДмитро Романюк, громадський діяч

За один день відбувся політичний та економічний розворот держави на 180 градусів - від провалу підписання угоди про асоціацію з ЄС до жорсткого розгону мирних демонстрацій. Наслідки придушення євромайдану цієї ночі будуть мати для України надзвичайно негативні довгострокові наслідки на міжнародній арені. Думаю, що найближчим часом цілком ймовірно застосування політичних та економічних санкцій персонально до вищого керівництва держави, як президента, так і членів кабінету міністрів з боку США та країн Європейського Союзу. Ясно, що до президентських виборів зі сторони ЄС повертатися до Угоди про асоціацію з нами вже ніхто не буде. Україна за один день зробила кардинальний цивілізаційний розворот.

 

 

/data/blog/43998/ed27b8586e430363cee67d82317788be.jpg?1350788018Юрій Дерев'янко, народний депутат України

Вчора увечері народний депутат України Юрій Дерев'янко подав позов в Окружний адміністративний суд проти Міністра МВС Захарченка з вимогою визнати його бездіяльність та допущення беркутами і міліцією незаконного застосування сльозогінного газу, бездіяльність під час побиття людей "тітушками", незаконне припинення мирних акцій протесту, незаконне застосування сили та затримання учасників мирних акцій протесту. "Та я навіть не допускав, що сьогодні вночі відбудеться таке звірство проти мирних дітей, студентів, жінок! Розігнання євромайдану беркутом могло відбутися виключно за прямої вказівки Міністра МВС Захарченка! Ця людина сьогодні має понести персональну дисциплінарну та кримінальну відповідальність за скоєне! Також подаю заяву до Генеральної прокуратури про вчинення злочину за ч. 3 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем, які вчинені працівником правоохороного органу). Ми маємо вимагати максимальної санкції - 10 років тюрьми, з конфіскацією майна та права займати посади! Це має стати прецедентом, коли за такі дії високопосадовці мають понести персональну дисциплінарну та кримінальну відповідальніст", - написав на свої сторінці у ФБ нардеп.

 


/data/blog/43998/adc90e2949e9c480659b9c3af8fcc62f.jpgЮрій Романюк, депутат Івано-Франківської облради

Такими діями Янукович присягнув на вірність Митному союзу, таким чином обрубав кривавою сокирою, ту тонку пуповину є європейським світом. Посол США в Україні Паєт попереджав Януковича про наслідки розгону протесту. Це дає всі підстави вважати, що спецслужби США доповіли послу про наміри застосувати проти мирного протесту силу. В цих умовах залишається лише одне – більше не слухати блюзнірські заклики так званих лідерів опозиції, про те, що вони покажуть «Кузькіну мать», що «відставлять» уряд в парламенті, що «вчинять дії» у березні 2014 року, «проведуть вибори» 2015. Може їх влаштовує такий довгограючий сценарій укріплення диктатури. Але їх бажання не має нічого спільного з бажанням народу. Проголошую план Б. Перше – виведення на Майдан Києва мільйону українців. Друге – Галичина (Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська області) мусить і зобов’язана повстати. Ми повинні розпорошити сили режиму – на всіх у нього катів не вистачить. Режим зосередив свої сили в Києві, ми розведемо режим на два фронти. Я закликаю піднятися, не сидіти дома, всі збираймося на майдані.

 

 

/data/blog/43998/2df640ab38d6b953cf442adca34af181.jpgАндрій Круглашов, політконсультант

Важко судити відсторонено, коли був там за 4 години до розгону. Мав місце злочин. Криваве придушення мирної демонстраціі. Причина, передумова і мета - страх. Наслідки для влади визначить насамперед український народ, бо, як бачите, думка міжнародноі спільноти мало важить в очах наших очільників. Тепер відкривається вікно можливостей для опозиції. Якщо останні спроможуться самоорганізуватися і розширювати поле для здійснення ненасильницького спротиву, будучи з людьми - можливо принаймні досягнути перевиборів Верховної Ради України і йти далі. Не буде дарованих прав та Асоціацій. За все доведеться боротися. І засоби боротьби визначатимуть результат. Зараз у людей забрали надію, а це - небезпечна гра, бо багатьом нічого втрачати.

 

 

 

/data/blog/43998/b82611af4856610e3cd02ea6b805ce24.jpgОлександр Солонтай, громадський активіст

Продовжується встановлення владою авторитарного режиму для ще більшого контролю над країною.

 

 

 

 

 

/data/blog/43998/2c98b9e1e44a28297ef7275a6d85c35e.jpgРуслан Коцаба, журналіст, громадський активіст

Невесело від того, що передбачив ще минулого тижня розгін Євромайдану... Бо десь жевріла надія, що я помиляюся, що "лідери-опозиціонери" зрозуміють таки свою місію. Але надія остаточно розвіялася, коли побув дві доби на Євромайдані. І нереально зараз "відігратися", бо бандюган Янукович вже переступив всі допустимі і недопустимі межі, пересварився з американцями, європейцями, росіянами і навіть із власними ггромадянами, яких реально об'єднала шляхетна ідея євроінтеграції України. Бо ж люди прагнули Європи! А ця ідея - зовсім не те, щоби стояти за якогось конкретного політика, чи якусь політичну силу. Не буду зараз докоряти команді "Луценко-Порошенко-Рибачук", яким вдалося жорстоко "провчити" сонцесяйний бренд та сонцесяйних брендоносців "Яценюк-Кличко-Тягнибок". Бо сам думав спочатку про плюси від аполітичного (в сенсі неполітизованого і без партійної символіки) Євромайдану... Але не так сталося, як гадалося. Без політичного досвіду виборчих штабів, без фінансування з кількох джерел і без харизматичних досвічених промовців Євромайдан виявився хіба танцювальним клюбом на свіжому повітрі. Хоч громадяни із цілої Держави приїхали відвойовувати те, що їм належить по праву, за європейське майбутнє, а не гоцкати і танцювати синхронно ламбаду. Дотанцювалися і доскакалися... Банда клептоманів, яка зараз називається президентською вертикаллю влади, легітимно прийшовши до влади (використовуючи демократію і її процедури), показовим і жорстоким побиттям активістів Євромайдану показала, що на найближчі роки їй (банді) демократія вже не потрібна, а тому нам, чесним людям і залишкам чесних депутатів, треба пристосовуватися до діяльності у недемократичному суспільстві. Де дві пляшки із запалювальною сумішшю "коктейлю Молотова" чи спалений джип губернатора переважають десяток беззубих опозиційних заяв та мітингових резолюцій. І як би не було мило і весело поглядати на "бейбі-майдан" у Франківську, коли школярі та студенти скачуть "хто не скаче, той москаль" під європрапорами, але треба якось підшуковувати аргументи для ректорів вишів, матерів та близьких, аби ті не перечили їхній поїздці на Київ завтра, для блокування урядового кварталу і лігва Зека-Хама... Навіть ті милі прикарпатські політики, яким дружини, доньки та коханки дозволили мітингувати хіба на місцевих вічевих майданах, повинні цього разу показати козацький характер і таки не побоятися поїхати від теплих владних крісел, пригодованих місцевих журналістів та звичних корупційних "чаювань"... Бо все може раптово "обломатися"! Бо бандюковичі не для того фінансово "перегодовували" всі ці мусорські спецпідрозділи і прокуратуру, забираючи бюджетне фінансування в лікарів та вчителів, - аби добровільно і демократично передавати владу. Не для того! А тому готуймося цього разу "відробити" халявську, подаровану колись комуністами українську незалежність. Можливо доведеться проливати кров. Можливо, що і власну кров. Інших варіантів та іншого виходу з цього "білоруського" сценарію не бачує, - їду знову в столицю, а на завершення дам кілька практичних рекомендацій:

НЕОБХІДНИЙ ОДЯГ ТА ІНСТРУМЕНТИ: Вітрівка, куртка з капішоном. Це допоможе захистити обличчя від сльозогiного газу. Захисні окуляри, які можна купити в крамницях для будівельників. Хустинку для захисту роту та легень від сльозогiнного газу. Ще одну хустинку промочену оцтом. Оцет нейтралізує сльозогінний газ. Порізаний на дольки лимон, яккий слід жувати під час сльозогінної атаки. Лимон як і оцет нейтралізує слозогінний газ. Баллон з фарбою, яку використаємо увипадку побиття беркутівцями демонстрантів, — фарбу будемо роспилювати на прозорі забрала шоломів беркутівців та міліції, щоб засліпити їх і зупинити наступ на людей. Зручне взуття, яке дозволить бігати й швидко пересувуватись. Щільні перчатри-рукавички, які дозволять захистити руки від жару зарядів із сльозогінним газом. Кришка від каструлі — її можна використовувати, як щит при побоях кийками, а також для захисту від гумових куль. Ударним групам слід мати на головах шоломи для мотоциклістів. Прапори слід чіпляти не лише на спіннігові вудочки але і на довгі древки від лопат. Древки послужать кийками у сутичці з бойовиками "беркуту".

ІНШІ НЕОБХІДНІ ЗАСОБИ

1.Аптечка.

2.Пігулки від болю, серцеві препарати. (обов'язково мати валідол або нітрогліцерин ( серцеві під язик); при високому тискові клофелін (теж під язик).

3.Вода.

4.Оцет. Намочена хустинка оцтом знижує дію сльзоточивого газу.

5.Лимон.(пояснення його вжитку читай вище.

6.Кока-кола. Наші ірландські та німецькі колеги рекомендують вмиватись кока-колою для захисту від сльозогінного газу — діє ефективно і швидко.

7.Вода з милом.Пластикові пакети — будемо наповнювати мильним розчином і кидатимемо їх під ноги "беркуту". Це створить їм справжню ковзанку при груповому нападі на мітингувальників.

8. !!! Балончик- спрей (лак для волосся) і запальничку. При сльозогінній атаці слід на відстані витягнуої руку випустити струмінь лаку для волосся в напрямку беркутівця і підпалити його. Струмінь загоряється і нейтралізує слозогінний газ. ( цей прийом слід попередньо ретельно відпрацювати).

КОЛЕКТИВНА ТАКТИКА Якщо беркутівці почнуть бити, то першим двом шеренгам мітингувальників треба відступити на кілька кроків, і пропустити шеренгу , яка озброєна щитами, фарбою й прапорами з древками від лопат, аби призупинити напад беркутівців на людей. Прорив через шеренги беркутівців здійснюються узгоджено групами. Три перші групи одягнуті в шоломи для мотоциклістів з прапорами начепленими на довгі древки лопат зіштовхуються з беркутівцями по черзі, а четверта, резервна, несподівано для сил міліції на них нападє збоку.

До зустрічі на барикадах! За Європейську Україну!

 

 

Тарас Возняк, політолог, культуролог:

Ми дуже довго розпатякували про люстрацію та кримінальну відповідальність за вчинені в минулому злочини.

Тепер прийшов час нарешті перезапустити цей механізм. Відповісти за кроваве місиво на Майдані 30 листопада 2013 рокуповинні не лише «гарант» встановлення «йолкі» Віктор Янукович, не лише міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, алей командир полку, який здійснював цю операцію, командири батальйонів та рот – аж до конкретних м’ясорубів. І так званих«комунальників».

Не забудьмо і суддів, які пачками штампують заборони на все, що забагнеться режиму – всі ці кірєєви імяяким легіон. Якщо у забезпеченні реалізації цього злочину брали участь інші спецслужби – як от СБУ – то й вони. Хай за 2 чип’ять років  -м’ясники мають бути покарані. Досить цієї розмазні. 

Досить загального «умілєнія». Досить що «незалежна»Україна справно платить пенсії НКВДистським садюгам.

Одна з основних вимог має бути неминуча кримінальнавідповідальність організаторів цього злочину.

Окремо слід розібратися з основою режиму – олігархами, близькими до Януковича. Досить вже переливання олігарату відодного переможного президентського клану до іншого – так вони завжди «виграють». Режим Януковича відкрив скриню Пандори – він переслідує за політичні переконання, тому не бачу причин не притягнути до кримінальної відповідальностіреальних поплічників Януковича на чолі з його синком – а це всім відомі українські олігархи, задля яких, а не лишеЯнуковича, все це й робиться.

Над режимом Януковича має бути проведено «нюренбергський трибунал».

Це – те, що стосується даного злочину. Є й інші.

А саме:

--- Слід згадати дії Януковича по зриву інтерації України з НАТО;

--- Дії по зриву євроінтеграції України;

--- Дії по доведенню України до банкрутства.

Список на жаль відкритий – переконаний режим Януковича сильно розширить список обвинувачення.

А поки що нас чекає морок.


30.11.2013 1444 5
Коментарі (5)

Я 2013.11.30, 16:29
Під час війни в Югославії єдина Словенія уникла кровопролиття і тепер є найрозвинутішою з тих країн. А все стало можливим через добру організацію і завчасні попереджувальні дії. Громадяни масово прийшли в будинки і квартири родин тих сербів, чоловіки яких служили у війську чи поліції і ПОПЕРЕДИЛИ: Якщо їхні чоловіки застосують силу і загинуть мирні мешканці, з родинами військових зроблять те саме! Жорстко, але справедливо і ЕФЕКТИВНО! Вони розійшлись мирно. Цей досвід зараз для нас. Родини ментів і різних пернатих беркутів живуть серед нас і ми їх знаємо!
екс майданівець 2013.11.30, 17:38
ДЕ була опозиція?Чому людей вчасно не попередили про можливі дії беркуту?
андрий 2013.11.30, 21:12
подивився фотки як бють людей мусара можу надати дані про 23 беркутівців які били і хто віддав наказ -----я оф сбу
гість 2013.11.30, 23:28
Нажаль вони зомбовані - спецтехнологіями - та можуть бути накачані препаратами для агресії- Але це не знімає відповідальності - закликайте програмістів небайдужих відзнайти у базі даних хто вони такі - щоб усі знали!!!
oldcaver 2013.12.01, 02:05
Схоже, що "овоча" підставив Льовочкін. Бо саме він наказав встановлювати йолку. Він з головними мєнтамі розраховуе (може вже отримав), на великі бенефіти від проведення "зачісткі"... Тут все грає: СБУшників прибрали, щоб не доклали на гору, дорогу апаратуру попазіціонери зазделегіть вивезли, щоб менти не потрощіли, акція пішла на спад. Бідних студентів віддали у жертву своім інтересам. Хазари піндостана святкують!
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

900
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

720
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1831
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3161
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2513
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2499

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

163

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

688

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

652

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1538
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

297
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

636
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

579
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

284
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

349
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26989
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

803
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19642
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

385
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

366
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

693
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1208 1