Юрій Процюк: "Було 20 тисяч - нема 20 тисяч. Я думаю, місту потрібен новий голова міськспорткомітету"

 

 /data/blog/95994/db8887fb04762f048ffea8af2e8ccc6c.jpg

 

Влітку 2015 року жіноча збірна України з баскетболу 3х3, основу якої склали баскетболістки БК "Франківськ", здобула срібні медалі на перших Європейських іграх у Баку. Нагадаємо, Ганна Зарицька, Ольга Мазніченко, Христина Мацко та Вікторія Пазюк у складі жіночої збірної України з баскетболу 3х3 стали віце-чемпіонками Європейських ігор, вигравши всі матчі, крім фіналу.

 

А Ольга Мазніченко ще стала найрезультативнішим гравцем змагань і  прапороносцем України на урочистій церемонії закриття Європейських ігор.

 

Нагадаємо, що "збірна міста Івано-Франківська", як жартома називали жіночу Олміпійську збірну України зі стріт-болу, перемогла збірні Чехії (15:11), Туреччини (19:11) та Бельгії  (17:12), забезпечивши собі місце в плей-офф Євроолімпіади в Баку. В одній восьмій українки переграли збірну Словаччини (16:8), а в чвертьфіналі збірну Греції (21:19). В півфіналі збірна України перемогла словенок 22:17. У фіналі українки у цікавому та напруженому поєдинку поступилися суперницям з Російської Федерації (17:22).

 

Українські баскетболістки створили в Баку справжню сенсацію, позаяк мало хто з спортивних експертів міг спрогнозувати на стільки успішний виступ української збірної.

 

Проте, не все так райдужно. Людей, котрі захотіли і змогли допомогти дівчатам здобути для країни і міста таку бажану і феєричну перемогу, було вкрай мало.

 

Натомість знайшлися і ті люди, котрі допомагати не захотіли та ще примудрялися палки в колеса вставляти.

 

Апофеозом ситуації стало те, що попередня міська влада навіть не спромоглась подякувати команді і вручити дівчатам, тренерам, лікарям і обслуговуючому персоналу хоча би від руки написані грамоти.

 

Як це було, що з цим робити і узагалі, що відбувається в спортивному житті міста ми запитали головного тренера жіночої збірної України з баскетболу 3х3 та наставника БК "Франківськ" Юрія Процюка.

 

Юрію, насамперед, що можете сказати про рік, що минув? Наскільки він був успішним для прикарпатського жіночого баскетболу, зокрема, для БК «Франківськ»?

2015-й рік – найуспішніший рік для баскетбольного клубу «Франківськ». Вперше у історії прикарпатського баскетболу команда завоювала медалі у дорослому чемпіонаті України серед жіночих команд. Цей успіх став можливий з приходом до керівництва обласного спорту нових людей, а саме Ростислава Микитюка, який очолив управління молоді та спорту ОДА, та його заступника Назарія Павліва.

Вони з розумінням поставилися до такого ігрового виду спорту, як жіночий баскетбол. І результат не забарився. Наша команда посіла третє підсумкове місце серед 15 учасників чемпіонату України. Цей результат по праву можна прирівняти до бронзових нагород чемпіонату Суперліги у виконанні БК «Говерла», здобутий в 2011 році.

Одержаний «бронзовий» результат є найкращим у історії жіночого баскетболу на Прикарпатті. Далі була підготовка збірної України до перших у історії Європейських ігор з баскетболу 3 на 3. Тут велика подяка Шевченку Олександру Леонідовичу, який відгукнувся на допомогу збірній, забезпечивши дуже якісну підготовку національної команди.

Наша збірна одержала усе необхідне: починаючи від екіпіровки і завершуючи участю у міжнародних турнірах, а додайте до цього ще й збори на найвищому рівні в Буковелі. Словом, команда була забезпечена усім необхідним. Це дало поштовх до того позитивного результату, який ми досягнули в Баку. Усі ми пам’ятаємо ці приємні миттєвості, коли збірна України зійшла на п’єдестал ЄвроОлімпіади-2015, завоювавши друге місце.

Приємно, що в складі команди виступали дівчата з баскетбольного клубу «Франківськ», а саме – Христина Мацко і Вікторія Пазюк. Ця команда стала такою-собі «Збірною Івано-Франківська», тому що уся підготовка команди, основу якої складали тренерський, лікарський і командний склад, мала безпосередню причетність до нашого рідного міста.

Повторюся, завдяки активній підтримці як обласного управління спорту, так і важливої фінансової допомоги депутата Верховної Ради України Шевченка Олександра Леонідовича, який повірив у команду. І наші мрії у підсумку здійснилися.

Приємно, що досягнення на Євроіграх в Баку є кращим результатом серед спортсменів міста Івано-Франківська. Щодо нашої області, то срібну нагороду здобула для Прикарпаття самбістка Олена Сайко. Але ми говоримо про місто Івано-Франківськ, тобто, це медаль для нашої столиці Карпат.

 

/data/blog/95994/adb62d6b2d251485746de90f76d441e1.jpg

 

Після цього, на цій переможній хвилі, в Івано-Франківську вдалося провести просто неба на Вічевому майдані масштабний баскетбольний турнір в рамках Української стрітбольної ліги…

Так, нам вдалося провести дуже представницький і потужний турнір, якого в нашому місті, за моєї пам’яті, ще не було. Знову ж таки підтримав таку ініціативу Олександр Шевченко, за що йому велика подяка від усіх шанувальників баскетболу. Повертаючись до турніру УСЛ слід зазначити, що у ньому прийняли участь понад сто команд з усієї України.

Саме це стало певним поштовхом для розвитку стрітболу в нашому місті, адже гру 3 на 3 побачили вживу багато франківчан протягом цілого дня. Окрім того, мешканці міста змогли побачити, як то кажуть, у ділі команду, двох срібних призерок ЄвроОлімпіади в Баку – Христину Мацко і Ольгу Мазніченко.

Підсумовуючи змагання хотів би зауважити, що саме такі змагання дають неабиякий поштовх для розвитку не тільки баскетболу, а й спорту загалом, в нашому місті. До того ж турнір отримав великий і позитивний розголос про те, що Івано-Франківськ – стрітбольне місто. Сподіваємось, що даний турнір стане традиційним.

 

Повернемось до нашої команди, а саме – БК «Франківськ». Як команда готувалася до нового сезону?

Знову ж завдяки допомозі спонсорів, в даному випадку, туристичного комплексу «Буковель», ми провели чудовий і якісний 24-денний збір у Карпатах. Саме там була закладена загально-фізична підготовка команди, тобто нам вдалося позайматися і в тренажерному залі, і в басейні, а також побігати кроси в горах. Не будемо забувати й про якісне харчування та комфортне перебування на «Буковелі».

Зрештою, нам вдалося успішно провести підготовку до нового сезону. Не можна не згадати про підтримку директора муніципального Фізкультурно-оздоровчого центру по вулиці Симоненка, 13 Гергелюка Івана Петровича, де на майданчику, як цього сезону так і у минулі роки, проводить свої тренування і домашні поєдинки БК «Франківськ».

Іван Петрович – є фанатом своєї справи, відтак, з розумінням поставився до потреб провідного клубу міста та області і безкоштовно надав ігровий зал для підготовки та змагань.

 

/data/blog/95994/b1bda1d558b238a16c63761c027b2b09.jpg

 

Ви зазначили, що БК «Франківськ» усіляко прославляє наше місто на всеукраїнських та міжнародних змаганнях. А як, власне, керівництво міськспорткомітету допомагає команді?

Прикро, але ніяк... До області претензій немає ніяких - допомагають чим можуть. А от коли згадувати про міськспорткомітет - то стає сумно. Попередньою міською радою було постановлено, виділити команді на допомогу в підготовці до ігор в Баку кошти у розмірі 20 тисяч гривень, які б не завадили команді і у листопаді-грудні 2015 для участі в чемпіонаті України, але з незрозумілих причин керівником комітету ці кошти в спортсменів забрали. Не знаю, може їх не вистачало на ремонт офісу одній із федерацій. Сумно, що баскетбол в місті розвивається без участі міського спортивного комітету.

 

/data/blog/95994/831ac40a5a849360d878efb4fd501d96.jpg

 

Ви говорите, що не допомагали у 2015 році. А як в минулі роки?

Минулими роками допомагали особисто депутати міської ради, котрі закладали на нас кошти в бюджеті, як фінансову підтримку. Вони вкладали свою лепту, допомагали. За що можу їм щиро подякувати.

Чого не можу сказати про попереднє керівництво міста, яке після нашого успіху в Баку не спромоглося нас навіть привітати, не говорячи вже про елементарну грамоту.

 

Як Ви вважаєте, зараз, коли в місті змінилась влада, можливо, потрібен і новий керівник спортивного комітету, який, наразі, стоїть нібито осторонь спорту?

Знаючи нового міського голову Руслана Марцінківа, як прихильника спорту, я надіюсь, що він знайде і нового керівника міськспорткомітету. Тоді ситуація зміниться і результати наших спортсменів покращаться.

В місті мають бути ігрові команди, які мають свого уболівальника і повинні збирати повні зали, бути вершиною тієї піраміди, куди прагнитимуть потрапити кращі випускники ДЮСШ. Такі, наприклад, як БК "Франківськ", який своє грою приносить місту славу.


Кого Ви бачите на цій посаді? Можливо є якісь кандидатури?

Давайте проаналізуємо, що відбулося в обласному спорті останнім часом. Із приходом Ростислава Микитюка та Назара Павліва значно покращились результати прикарпатських спортсменів. Безпосередньо наш клуб, БК "Франківськ" став третім в чемпіонаті України з баскетболу серед жіночих команд у Вищій лізі (в складі зб. Івано-Франківської області) та другими на ЄвроОлімпіаді в Баку ( в складі зб. України з баскетболу 3на3).

Я думаю, логічним було б те, щоб на цій посаді перебував Назарій Павлів, який має повагу у спортсменів, який знає проблематику спорту. Він зможе свої знання застосувати в місті. Ця людина має велику підтримку.

Ми будемо звертатися до міського голови, щоб керівником міського спорту стала людина, яка любить спорт, переживає за нього. В першу чергу повинен бути встановлений справедливий розподіл бюджетних коштів на спорт, де на перше місце вийде прозорість (висвітлення інформації про фінансування спорту в ЗМІ), рейтинговість (врахування очок, медалей, результатів). Людина, котра буде очолювати спорт повинна цікавитись розвитком всіх видів спорту, а тим більше тих видів спорту вищих досягнень, які прославляють не тільки місто, а й державу на найважливіших міжнародних змаганнях.

 

Ну окей. Давайте повернемося ближче до спорту. Як справи у БК «Франківськ» у новому чемпіонаті України, котрий нещодавно стартував?

Ну ви знаєте - справи не дуже. На початку змагань ми втратили багато провідних гравців. Дехто травмувався, дехто вирішив перейти в інші команди. Загалом п'ятеро виконавців. Але підійшла молодь. З кожною грою прогресуємо.

Нещодавно ми взяли випускників дитячо-юнацької спортивної школи №2, які зараз освоюються в клубі. Одним словом, резерв ми маємо. Працєюмо. Але зважаючи, що в клубі зараз тяжка фінансова ситуація... Робимо, що можемо. Надіємось, що в найближчому майбутньому ситуація зміниться на краще і команда зможе і в подальшому прославляти наше місто. Наразі із 16 команд, які були розиті на чотири зони, потрапили у вісімку кращих, які розіграють медалі Чемпіонату України; у кубку України в 1/4 фіналу нашим суперникому буде лідер ЧУ команда "Вінницькі блискавки".

 

Ну і наостанок - Ваші побажання на 2016 рік

Будем надіятись, що міська влада повернеться обличчям до клубу. Ми ж натомість, продовжуватимемо тішити наших уболівальників. А всіх любителів спорту я вітаю з новорічно-різдвяними святами і бажаю побільше перемог в новому році. Приходьте на баскетбол і вболівайте за БК "Франківськ".

 

/data/blog/95994/afcdf1d2250428d253ce1999fe1faf99.jpg

 

Ростислав КОВТУН


04.01.2016 Ростислав КОВТУН 2183 16
Коментарі (16)

Виктор Ковановский 2016.01.04, 22:03
Підтримую Процюка і згідний з тим що він каже. Також шкода що у БК Франківськ труднощі з фінансуванням.
Петя Корнута 2016.01.04, 22:37
згоден на всі 100 процентів
Вася Пупкін 2016.01.05, 10:38
Кажуть, що Процюк дуже хотів бути головою комітету, якби мером став Шевченко. Але не вийшло, то вирішив насмердіти. Сміхун.
Жека Гуменяк 2016.01.05, 13:37
потрібна пітримка!однозначно
Hasan Izz-Al-Din 2016.01.05, 17:59
ЗА НАЗАРа ПАВЛІВа
вікторія шибель 2016.01.06, 14:00
за Назара Павліва! я думаю він не буде як попередник в 14градусний мороз 4січня малих дітей морозити в центрі міста. невжеш не знайшлося спортивного залу, якщо вже так припекло щось провести
вікторія шибель 2016.01.06, 14:10
вибачте уточнюю -попередник - це керівник міськспорткомітету
тарас волошин 2016.01.07, 17:54
ЗА Назара Павліва! ТРЕНЕРУ І ДІВЧАТАМ за Баку повага! це було круто!!! ФРАНКІВСЬК ТРЕБА ПІДТРИМАТИ!
Василь Мосійчук 2016.01.09, 16:42
БК ФРАНКІВСЬК ПОТРІБНА ПІДТИМКА.ЦЯ КОМАНДА ВДАЛО ВИСТУПАЄ. Помінявся голова міста - буде і новий керівник міськспорткомітету! це питання часу. Дівчатам успіхів і в 2016 році! ВБОЛІВАЕМО ЗА ФРАНКІВСЬК! Підтримаемо спорт Івано-Франківська!
Василь Мосійчук 2016.01.09, 16:44
ПІДТРИМКА
Vasil Vasilenko 2016.01.15, 10:52
Павлів заслужив цю посаду своєю роботою
Roman Turkalevuch 2016.01.16, 23:55
боюсь нагадати шо за франківсь виступила тільки одна Мацко Христина а наступні дівчата як наголосив Юрій вони Івано- Франківськ неприставляють і в ньому на привеликий жаль не проживають!!! і перед тим чим ходити шось розказує хай найде дівчаток і попробує виховати з маленьких і довести до великого спорту а не чіюсь славу присвоїти собі!!!! а Мацко це дитина мами і тренера Аїди вікторівни.
Roman Turkalevuch 2016.01.16, 23:56
боюсь нагадати шо за франківсь виступила тільки одна Мацко Христина а наступні дівчата як наголосив Юрій вони Івано- Франківськ неприставляють і в ньому на привеликий жаль не проживають!!! і перед тим чим ходити шось розказує хай найде дівчаток і попробує виховати з маленьких і довести до великого спорту а не чіюсь славу присвоїти собі!!!! а Мацко це дитина мами і тренера Аїди вікторівни.
Ігор Уруський 2016.01.17, 12:04
... А що когось з дівчат нагородили, Юра, ти чомусь не хочеш розказати? НЕ гарно шуміти не по ділу
ірина деркач 2016.01.20, 20:12
хтось дітей набирае для занять спортом ,хтось навчае основам, хтось олімпійську збірну треніруе,УКРАЇНУ прославляе, а є ще чиновник який за крісло тримаеться,незважаючи на мізерну зарплату! можна правильно фінансову підтримку надати,забави провести.... навіщо новому меру такого чиновника міняти. він з іншої партії не біда,він іншого кандидата в другому турі підтримував не біда, він професіонал своїх схем! Назар рослабся! твоя чесність і прагнення щось зробити для спортсменів нікому не потрібні, ТУТ ДОСВІД (9 РОКІВ)
ірина деркач 2016.01.20, 20:18
я думаю таких щоб хотіли змін у спорті у місті багато!!! Надіемось на справедливість!!!
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2017
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1882
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1880
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5588 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2174 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1534

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

773

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

845

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1050

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1024
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1797
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3703
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10294
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26183
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10214 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7742
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

922
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

265
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

291
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

406
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1307
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

909