Юрій Мартищук: В професійному футболі дебютував проти Академії Яковенка

 

 /data/blog/70731/670a2d59f1feaec21a01afb0c9b6bf37.jpg

 

В сезоні 2002/2003 івано-франківське Прикарпаття вилетіло із першої ліги до другої, а калуський Лукор вийшов до першої ліги. Але в наступному сезоні 2003/2004 в першій лізі Лукора не виявилося, як то було б логічно. Натомість з’явилася команда Спартак (Івано-Франківськ). А в другій лізі не почала грати команда Прикарпаття (Івано-Франківськ). Замість неї вболівальники побачили команду… Прикарпаття (Калуш).

Розповісти, як так сталося ми попросили безпосереднього учасника тих подій Юрія Мартищука, котрий окрім цього розповів нам про два перегляди за кордоном, перемогу у фіналі ДЮФЛ на НСК Олімпійський, чому не зміг провести повного тренування у Кварцяного та багато чого іншого.

"НАМ ПОСТАВИЛИ ЗАВДАННЯ ВИГРАТИ ДРУГУ ЛІГУ, ЩОБ ВРЯТУВАТИ МІСЦЕ ПРИКАРПАТТЯ В ПЕРШІЙ ЛІЗІ"

- Отже, Юрію, ваш перший сезон в професійному футболі цікавий тим, що ви були заявлені за Лукор із Калуша, який грав у другій лізі, але головним завданням якого було врятувати місце в першій для Івано-Франківщини, бо Прикарпаття з неї вилітало. Розкажіть нам про цей маленький детектив…

- Ну там було так, Прикарпаття безнадійно вилітало із першої ліги, хоча я пам’ятаю завдання в них тоді зовсім інші були, а Лукор із Калуша в якому я грав саме лідирував у другій лізі. Тому нам і поставили завдання виграти другу лігу, щоб таким чином фактично врятувати місце Прикарпаття в першій лізі.

- Для цього довелося змінювати назву команди…

- Ну, так, Прикарпаття по факту вилетіло і почало грати в другій лізі від Калуша, а Лукор почав грати в першій лізі під назвою Спартак (Івано-Франківськ).

- Кадрово команда та сама залишилася, що вилітала минулого сезону?

- Ні там багато нових людей прийшло, які вже в наступному сезоні (2003/2004) грали набагато краще зі Спартаком, ніж минулий склад за Прикарпаття у сезоні (2002/2003), бо команда була досвідчена: Стронцицький, Русановський, Атаманчук, Борисенко.

"АЛІЄВ ЗМІСТИВСЯ В ЦЕНТР І З МЕТРІВ ШІСТНАДЦЯТИ ВДАРИВ..."

- До речі, звернув увагу, що початок вашої кар’єри був тісно пов’язаний з Києвом. По-перше, знайшов цікаву замітку про вас у газеті. Виявляється ви ще в якості учня ДЮСШ грали у фіналі ДЮФЛ на НСК Олімпійський.

- Це був 2001-й рік, за два роки до випуску з ДЮСШ. А команда була від івано-франківського вищого професійного училища № 21. Ми так і називалися ВПУ-21. Спочатку ми пройшли групу свою регіональну західноукраїнську, не програвши жодного матчу, потім пройшли плей-офф, після чого потрапили в фінальну групу.

- Це була перша ліга ДЮФЛ?

- Так, перша ліга, грали юнаки 1986-го року народження. От саме фінальний турнір і відбувся на НСК Олімпійський. Схема там була проста: чотири команди поділили на дві пари і переможці виходили в фінал. В півфіналі ми перемогли донецький Металлург, а в фіналі одеський Чорноморець.

- По-друге, ви зіграли свою першу гру на професійному рівні проти Динамо-3. Це ж за Динамо-3 тоді фактично славнозвісна академія Яковенка грала? (сезон 2003/2004)?

- Так, дебютував проти хлопців з Академії Яковенка. Мене тоді найкращим гравцем матчу, до речі, назвали, а ми виграли 1:0. В тому сезоні, коли Лукор боровся за вихід до першої ліги, щоб врятувати Прикарпаття я багато разів був у заявці, але жодного разу не вийшов на поле. А ось уже наступного сезону, коли команди помінялися місцями я дебютував проти Динамо-3.

- А як сталося, що ви почали сезон в команді другої ліги, а вже у вересні стали основним гравцем першолігового івано-франківського Спартака та ще в якій основним воротарем був легендарний Богдан Стронцицький?

- Ну, от одразу після тієї гри з Динамо-3 тренери зробили рокіровку – воротаря Мельничука перевели до Прикарпаття, а мене підвищили до Спартака. На той момент Стронцицький був у Спартаці першим воротарем, Мельничук другим, а я основним воротарем фарм-клубу. А потім стався цей обмін і я почав грати за Спартак.

- Ну, тобто ви туди спочатку перейшли, а там сам Стронцицький.

- Так, переходив я як другий воротар. За два тижні після мого переходу ми грали з сумською командою, Спартак-Горобина називалася.

- Це ж десь у ті часи й стадіон сумський новий відкривали?

- Що цікаво, це був якраз перший матч господарів на новому стадіоні. Тому мені все так і запам’яталося, бо я на таких стадіонах ще не грав, прийшло дуже багато глядачів.

- Але в основі вийшов Стронцицький.

- Так гру почав Богдан Едуардович, але на 24-й хвилині він отримав важку травму і мене випустили на заміну. На той момент ми програвали 0:1, а зрештою зіграли 1:1. Після цього я вже грав регулярно за основу.

- За підсумками того сезону (2003/2004) в опитуванні газети Український футбол журналіст з Івано-Франківська Володимир Горощак назвав вас найкращим гравцем першої ліги. Сезон справді був для вас таким вдалим?

- Зрозуміло, що це було авансом, але загалом сезон був справді вдалим. Вболівальники визнали мене найкращим гравцем команди. Просто, щоб ви розуміли на той момент молодих гравців було мало я вже на кажу про воротарів. Команди першої ліги намагалися комплектуватися досвідченими футболістами, багато з яких мали досвід гри у вищій лізі. А мені тоді було 17 років, 18 виповнилося тільки в кінці сезону.

- Пам’ятаєте, хто став найкращим гравцем першої ліги в тому опитуванні?

- Ні, таких моментів уже не пригадую, на жаль.

- Олександр Алієв. До речі, Алієв вам забив у тому сезоні двічі: і вдома, і на виїзді. Зі штрафних мабуть?

- Вдома точно пам’ятаю, як він забив. Змістився з флангу в центр і метрів з 16-ти пробив, а от як ми зіграли на виїзді вже не пам’ятаю і гола теж.

- В тому ж таки сезоні (2003/2004), взимку Юрій Калітвінцев повіз нашу юнацьку збірну на кубок Гранаткіна. Були здивовані, що в збірну покликали не воротарів з Динамо чи Шахтаря, а вас із команди першої ліги?

- Та ні я не був здивований, бо загалом слідкував за ситуацією в воротарському цеху, як кажуть і бачив, що серед молодих кіперів я ледь не найрегулярніше граю, хоч і в першій лізі. Тому особливо не здивувався. Але там начебто хтось був із динамівських воротарів на тому меморіалі Гранаткіна. Копил, здається…

"ПРИЙШОВ У ДУЙСБУРЗІ НА ТРЕНУВАННЯ, А В МЕНЕ СИНЕЦЬ НА ПІВНОГИ"

- Перед початком сезону 2005/2006 ви перейшли зі Спартака до Карпат. Але за півроку до того - взимку їздили на оглядини до російського Шинника.

- Так мене запросили поїхати з Шинником на збори, я погодився, бо для мене то був великий крок вперед, адже ярославці на той час грали в російській Прем’єр-лізі.

- З Шинником ви контракт не підписали, але встигли дати інтерв’ю офіційному сайту. Скільки ви там пробули?

- Одні повні збори. Потім там щось не склалося і я повернувся додому.

- Чому не підписали контракт?

- Я навіть і не знаю причини.

- Перейшовши в Карпати ви три сезони (05/06, 06/07, 07/08) більш-менш стабільно грали, але з приходом Кононова були переведені в Карпати-2. Чому так сталося?

- Президент запропонував мені продовжити контракт із клубом, але ми не дійшли згоди по певних пунктах і мене, як в Карпатах люблять говорити «в виховних цілях» перевели до дублю.

- Що відрізняло Кононова від Іщенка, Ярмеченка, Дячука-Ставицького, як йому вдалося вивести команду на інший рівень?

- Ви спонукаєте мене до порівняння. Я б не дуже хотів цього робити. Просто скажу, що стався такий період в житті команди, коли співпало все: і тренер, і добір гравців.

- В кінці 2008-го ви їздили на оглядини до Дуйсбургу.

- Так, ну це був якраз той момент, коли мене перевели до дублю і я шукав собі інші варіанти. Надійшла пропозиція поїхати на оглядини до Дуйсбургу, який на той час грав у другій бундеслізі (аналог нашої першої – прим. 1F).

- Шанси залишитися були?

- Були, причому хороші. Все складалося добре, але я травмувався і довелося перервати оглядини, хоча на той момент клуб уже був готовий підписати зі мною контракт.

- Що за травма?

- Порвав привідний м’яз в районі паху. Прийшов на тренування, а в мене синець на півноги.

- А хто вам, до речі, організував перегляд в Дуйсбурзі?

- Один німецький агент і ще було  кілька людей, які допомагали. Насправді, це не так просто тоді було потрапити до закордонного клубу та ще й Німеччини.

"У КВАРЦЯНОГО НЕ ПРОВІВ І ПОВНОГО ТРЕНУВАННЯ – ЗЛАМАВ ПАЛЕЦЬ"

- Ну от, наприклад, таке. Як вважаєте, чому в Карпатах постійно трапляються якісь непорозумыння, зокрема регулярні суди з гравцями?

- Ну так там все зрозуміло – клуб підписує з гравцем контракт, а потім не виконує його умови. Гравець відповідно хоче отримати чесно зароблені гроші і йде до суду. Чому з боку клубу так відбувається, то цього я вже не знаю.

- Два сезони (10/11, 11/12) ви провели в луганській Зорі, які загалом можна назвати не зовсім вдалими невдалими...

- Я би не говорив, що період в Зорі був невдалим. Спочатку я доволі часто грав і грав непогано (В першому сезоні Юрій зіграв вісім матчів при серйозній конкуренції з Ігорем Шуховцевим і Богданом Шустом – прим.1F).

- Після того як Чанцева у Зорі змінив Вернидуб, команда почала краще грати і пішов суттєвий прогрес. Що Вернидуб такого зробив, щоб це стало можливим?

- В першу чергу Юрій Миколайович сам по собі людина з дуже сильним характером і ці його якості екстраполюються на команду. Зверніть увагу, як Зоря б’ється в кожному матчі з будь-ким. Ось це, вважаю, і є головним чинником успіхів команди.

- Після Зорі ви були у Кривбасі на перегляді влітку 2012-го, коли там був недовго Кварцяний.

- Ну та я теж там був недовго – навіть до кінця тренування не добув.

- Чому так?

- Перелом пальця. Зразу з тренування поїхав до лікарні. А загалом їхав туди з твердим наміром залишитися – було цікаво попрацювати саме з Кварцяним.

- Вийшло, що воно й на краще…

- Так, Кривбас уже на той момент мав проблеми з фінансуванням і зрештою розпався.

"У ГРИГОРЧУКА ПРЕТЕНЗІЙ ДО МЕНЕ НЕ БУЛО І Я РОЗРАХОВУВАВ НА ШАНС"

- Далі ви перейшли в Чорноморець. Григорчук неодноразово хвалив вас, був задоволений вашою роботою на тренуваннях, але при цьому ви не грали. Не було бажання піти кудись в оренду, адже останні чотири сезони ви дуже мало грали?

- Ситуація була такою, що, як ви і кажете, Григорчук був задоволений мною, моєю роботою в тренувальному процесі. І на тих же зборах я завжди мав ігровий час. Тому я розраховував зрештою отримати свій шанс.

- Але так і не отримали…

- Ну, очевидно, Безотосний не давав приводів Григорчуку провести ротацію воротарів.

- Зараз ні Григорчука, ні Безотосного в команді немає. Ви спілкувалися з Олександром Бабичем з приводу своїх перспектив у команді?

- Так, відразу після його призначення ми з ним говорили по телефону і дійшли згоди, що я залишаюся.

- Зараз Чорноморець майже розвалився з кадрової точки зору. На що можна розраховувати в другій половині сезону?

- Так команда суттєво змінилася. Додалося багато молодих футболістів. Але плюс в тому, що Олександр Бабич їх добре знає, бо працював із ними в молодіжній команді. До того ж є кілька досвідчених гравців. Тому зараз наше головне завдання створювати команду і радувати вболівальників грою.

 

1football.info


28.02.2015 844 0
Коментарі (0)

07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

513
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

5083 3
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

1644
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1661
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2812
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

2456

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

397

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1606

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2337

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

3081
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

154
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

701
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи дають поради про особливості харчування після операції.

877
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

452
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

649
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

16114
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

3004
08.10.2024

У програмі концерту — добре знайомі та незабутні пісні Володимира Івасюка, Мирослава Скорика, Богдана Весоловського, Кузьми Скрябіна, Ігоря Білозіра, Володимира Якимця, Ярослава Нудика, повідомили організатори.   

244
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

1121
27.09.2024

Пропозиції Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2025 підтримав Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 26 вересня 2024 року.  

975 2
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

778