Україна в Сочі-2014: Біатлоном єдиним

 

 

Медалей на зимових Олімпіадах українські спортсмени не вигравали вже вісім років. Востаннє це було в Турині у 2006 році, коли бронзові нагороди здобули біатлоністка Лілія Єфремова і танцювальна пара Олена Грушина та Руслан Гончаров у фігурному катанні.

В принципі Україна не вважалася великим зимовим спортивним краєм і в радянські часи, а тим паче нині - коли більшість зимових видів спорту перебувають у відвертому занепаді.

 

Зрештою, є всі підстави сподіватися, що на найближчих Іграх в російському Сочі рахунок призових місць буде збільшено.

 

Українські біатлоністки Олена Підгрушна, Юлія Джима, Валентина і Віта Семеренки входять до топової групи в поточному заліку Кубка світу. Вони здатні боротися за медалі як поодинці, так і командою, в естафетних перегонах.

 

Медальні розрахунки

Свого часу Україна вже їздила на Олімпійські ігри в статусі фаворита біатлонного турніру жінок.

 

Втім, у 1998-му в Наґано тричі срібна призерка чемпіонату світу-1997 Олена Зубрилова провалилася через прорахунки особистого тренера в підготовці.

 

В 2002-му похибку з процесом акліматизації в Солт-Лейк-Сіті допустив тренерський штаб на чолі з Романом Бондаруком і Василем Карленком.

 

Як наслідок, у 1998-му без нагород залишилася Зубрилова, а через чотири роки – вся команда.

 

У 2011-му з приходом Бондарука на пост генерального секретаря і виконавчого директора Федерації біатлону України Карленко після дев’ятирічної паузи знову очолив збірну. Василеві Павловичу спершу вдалося з допомогою білоруського спеціаліста Вололодимира Королькевича, який очолював жіночу команду, стабілізувати показники лідерів збірної – Олени Підгрушної та сестер Семеренко.

 

Апогеєм став 2013 рік, коли Підгрушна виграла для України перше з 1999 року золото Чемпіонату світу. Крім того, вдалим можна назвати процес омолодження команди.

 

Втім, у міжсезоння Королькевич перейшов до збірної Росії.

 

Після нього жіночу команду довірили чемпіонці світу-1986 Надії Бєловій, яка до того впродовж восьми років очолювала польську збірну, а в період з 2011 по 2013 роки тренувала молодіжну команду Росії.

 

З нею результати української збірної стали ще стабільнішими.

 

Валентина Семеренко в поточному заліку Кубка світу посідає п’яте місце. Вона виграла гонку переслідування на етапі у французькому Анессі-Ле-Ґран-Борнан і була там третьою у спринті.

 

Валентина здатна боротися за перемогу в будь-якій з чотирьох особистих гонок Олімпіади.

 

Олена Підгрушна

Олена Підгрушна - золота призерка Чемпіонату світу з біатлону 2013 року, який відбувся в Чехії

 

Олена Підгрушна наразі розділяє в генеральній класифікації Кубка світу 15-те місце з землячкою Юлією Джимою. Олена важко входила в сезон, але на початку року стала третьою на етапі в німецькому Обергофі.

 

Після того старту Підгрушна не виступала і перенесла бронхіт. Через захворювання тернополянка певний час не могла тренуватися, тому існує побоювання, чи вдасться спортсменці набрати форму до старту Олімпіади.

 

Якщо це станеться, Олена здатна боротися за перемогу в спринті, де вона є чинною чемпіонкою світу, і гонці переслідування.

 

Хворіла на початку сезону і Віта Семеренко. Вона пропустила значну частину передсезонної підготовки, важко входила у форму, через що нині в загальному кубковому заліку йде лише 32-ю.

 

Втім, є всі підстави сподіватися, що до старту Олімпіади підопічна Григорія Шамрая підійде в оптимальних кондиціях.

 

Наразі Віта – бронзова призерка чемпіонатів світу 2012 і 2013 років у спринті й володарка такої ж медалі мундіалю-2011 в індивідуальній гонці.

 

За своїм потенціалом Віта не поступається сестрі-близнючці і здатна боротися за медалі в кожному з чотирьох особистих видів.

 

Втім, мабуть, основні сподівання українців на Олімпіаді-2014 пов’язані з жіночою естафетою.

 

В загальному естафетному заліку поточного Кубка світу наша команда йде другою слідом за німкенями.

 

Україна на зимових Олімпіадах

Оксана Баюл

1994, Лілліхаммер, Норвегія

  • Оксана Баюл (фігурне катання) - золото.
  • Валентина Цербе-Нессіна (біатлон) - бронза.

1998, Наґано, Японія

  • Олена Петрова (біатлон) - срібло.

2002, Солт-Лейк-Сіті, США

  • Без нагород.

2006, Турин, Італія

  • Лілія Єфремова (біатлон) - бронза.
  • Олена Грушина і Руслан Гончаров (фігурне катання) - бронза.

2010, Ванкувер, Канада

  • Без нагород.

 

Українки виграли кубковий етап в австрійському Гохфільцені, були другими в Анессі-Ле-Ґран-Борнані і четвертими в німецькому Рупольдинґу. Там замість Підгрушної разом з сестрами Семеренками і Юлією Джимою виступала резервістка Наталія Бурдига.

 

Україна цілком могла здобути медаль жіночої естафети чотири роки тому в олімпійському Ванкувері. Втім, Віта Семеренко на заключному вогневому рубежі не впоралася з нервами, наробила промахів і програла свою третю позицію француженці Сандрін Байї.

 

Нині українки на чотири роки досвідченіші (склад команди той же, лише Оксану Хвостенко замінила Джима) і психологічно стійкіші.

 

Російська рулетка

При цьому біатлон – вид спорту, в якому чимало залежить від погодніх умов, поривів вітру та поточного стану траси.

 

Наприклад, у Ванкувері-2010 чоловічий спринт супроводжувала злива. Через неї свої оптимальні бігові і стрілецькі результати змогли показати лише ті, хто стартував на початку. Решта спортсменів боролися зі стихією і покращити час сенсаційного чемпіона Венсана Жея з Франції не змогли.

 

Серед тих, хто волею випадку ледь не пробився в трійку призерів, був і українець Андрій Дериземля. Однак він припустився двох промахів у стрільбі лежачи і став п’ятим.

 

Зараз Дериземлі - 36 років, і він їде на п’яту в житті Олімпіаду.

 

У 2007-му Андрій, здобувши бронзу в італійській Антерсельві, став першим в українській історії чоловіком, призером чемпіонатів світу з біатлону.

 

Чи має він шанс у боротьбі за нагороду зараз?

 

Якщо зважити, що найвищою в поточному сезоні позицією Дериземлі було 19-те місце у спринтерській гонці на етапі в шведському Остерсунді, то сумнівно.

 

Хоча в біатлоні завжди є місце щасливому випадку. І з огляду на це не можна абсолютно відкидати медальних сподівань стосовно Сергія Семенова, який наразі є лідером чоловічої збірної.

 

Найвищий у поточному сезоні результат Сергія – дев’яте місце в спринті на етапі Кубка світу в Гохфільцені.

 

У тій же гонці шостим став 21-річний тернополянин Дмитро Підручний, для якого поточний сезон – перший у дорослій кар’єрі. Олімпіада для Дмитра буде великим досвідом з точки зору перспективи.

 

Водночас, не відчуваючи на собі великого психологічного тиску через медальні очікування, Підручний може здивувати публіку вже зараз.

 

Примарні сподівання

Через відсутність уваги з боку держави поступово зникає в Україні й такий, здавалося б, доступний вид, як лижні перегони.

 

І це при тому, що у 1998-му за крок від олімпійської нагороди зупинилася Ірина Тараненко-Тереля, а Валентина Шевченко входила до десятки найкращих на трьох останніх Олімпіадах.

 

Занепалі ділянки

Чому біатлон став єдиним потенційно "медаленосним" зимовим видом спорту в Україні?

 

Ковзанярський спорт в Україні не може розвиватися, оскільки в державі не існує жодного придатного стадіону для підготовки ковзанярів.

 

Українські саночники проводять свої чемпіонати у латвійській Сіґулді.

 

Бобслей зник як явище, не дивлячись на те, що у середині 90-х київський завод імені Антонова виготовляв гоночні боби для тодішніх світових лідерів швейцарців.

 

У складі хокейного клубу "Донбас", який грає в Континентальній лізі, стабільно грають лише двоє українців: Руслан Федотенко та Сергій Варламов.

 

Через відсутність належної матеріально-технічної бази поступово вимирає і фігурне катання.

 

38-річна Шевченко, яка в сезоні-2003/2004 вигравала Кубок світу в дистанційних гонках, а в 2009-му брала бронзу Чемпіонату світу в 30-кілометрових перегонах ковзанярським стилем, нині є єдиною олімпійською надією України на цих перегонах.

 

Фристайлістка Надія Діденко, виконавши ідеально свої каскади елементів, зможе розраховувати на місце у фіналі в змаганні акробаток. У боротьбу за медалі Надії втрутитися важко, оскільки вона не здатна виконувати стрибки такого рівня складності, як суперниці з Китаю, Австралії та США.

 

На минулій Олімпіаді Діденко зупинилася за крок від фіналу, посівши 13-те місце.

 

Ольга Волкова з Миколаєва, яка вигравала бронзу на Чемпіонаті світу-2011, не поїде до Сочі, оскільки не встигла відновитися після важкої хвороби.

 

Також при певному збігу обставин до чвертьфіналу в паралельному слаломі у сноубордингу здатна пробитися Аннамарі Чундак з Ужгорода.

 

На минулій Олімпіаді вона здивувала навіть спеціалістів, пробившись у 19-річному віці до 1/8 фіналу.

 

Нині, маючи пристойний досвід, Аннамарі здатна перевершити свій результат.

 

Тарас Романюк для ВВС Україна


05.02.2014 1095 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1084
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

885
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2020
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3403
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2626
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2622

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

367

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

805

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

761

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1730
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

536
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

455
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

808
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1088
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

445
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

463
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27125
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19755
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

113
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

515
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

472
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

802