У ДПСУ розповіли деталі у змінах щодо прикордонного режиму

Речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко заявив, що згідно зі змінами до прикордонного режиму, затвердженими нещодавно Кабміном, для перебування у прикордонній смузі завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону тепер необхідно мати дозвіл органу ДПСУ, який виконує завдання на відповідній ділянці.

Як передає Суспільне, про це Андрій Демченко сказав в ефірі телемарафону "Єдині новини", пише Фіртка

Він пояснив, що відповідно до законодавства, населені пункти та місця масового відпочинку людей не входять в прикордонну смугу.

"Якщо людина слідуватиме з-за меж прикордонної смуги до населеного пункту, то фактично їй не потрібно отримувати цей дозвіл. Але, якщо вона захоче залишити межі цього населеного пункту, сходити до лісу або ще щось, то такий дозвіл необхідно мати.

Ще треба трохи часу, щоб унормувати всі документи, кожного державного органу, органів місцевої влади.

Зі свого боку МВС має встановити, як визначив уряд, форму такого рішення про надання дозволу або відмову в наданні такого дозволу", — розповів Демченко.

За його словами, отримання дозволу також не стосується людей, які рухаються до державного кордону з метою перетину або від держкордону.

"Це також не стосується водіїв, які здійснюють дальні перевезення. І це не стосується людей, чия поїздка починається і закінчується за межами прикордонної смуги, тобто фактично вони використовують дорогу або залізницю для того, щоб проїхати до своїх місць призначення без зупинок, не виходячи з автомобіля.

Це не також стосується правоохоронців та інших осіб, які визначені в урядовій постанові. Коли це повноцінно запрацює, прикордонники будуть перевіряти наявність такого дозволу у людей, які перебуватимуть у прикордонній смузі", — сказав речник ДПСУ.

Він додав, що отримання такого дозволу відбувається відповідно до закону "Про звернення громадян".

"Люди можуть звернутися як поштовим зв’язком, так і особисто, електронним зв'язком до органу охорони державного кордону. Тобто це прикордонні загони, в смузі місцевості якого вони планують перебувати.

Потрібно надати паспортні дані — це стосується і фізичних і юридичних осіб. За дітей до 18 років таке звернення можуть подати батьки або законні представники.

Юридичні особи мають надати документи, які підтверджують їхню діяльність, копію документів для чого їм перебувати прикордонній смузі: для виконання різного роду робіт", — сказав Демченко.

Речник ДПСУ каже, що після надання необхідних документів, протягом 10 діб прикордонний загін має їх вивчити, і вже потім повідомити заявнику щодо надання або відмови в наданні такого дозволу.

"Дозвіл може не надаватися або бути скасованим, якщо, наприклад, людина або юридична особа подають завідомо неправдиві дані.

Наприклад, якщо іноземці мають заборону на в’їзд в Україну або ж порушують умови перебування на території України та інші визначені умови відмови, які прописані в українському законодавстві", — сказав Демченко.

Сьомого грудня уряд ухвалив зміни до постанови "Про прикордонний режим", які регулюють підстави перебування в прикордонних смугах. Як пояснив представник Кабміну у Верховній раді Тарас Мельничук, зміни внесли на виконання закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту державного кордону України" від 24 лютого 2023 року.

Зміни передбачають спеціальний прикордонний режим та заборону вільного вʼїзду, перебування, проживання, пересування людей і провадження робіт, не повʼязаних з обороною чи охороною державного кордону, в межах земельних ділянок, які надано в постійне користування військовим частинам ДПСУ для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік та комунікацій.

Рішення також визначає порядок видачі дозволів на вʼїзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск до прикордонної смуги. Згідно з постановою "Про прикордонний режим", режим діє на смузі завширшки 5 кілометрів від лінії держкордону.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці


17.12.2023 709
Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5195 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1833 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4041 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3166 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7955 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20288 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

271

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

815

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1909

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2387
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

181
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

690
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

472
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18373
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

971
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1211 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6096 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23385 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

288
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

984 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1163 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

492