ТОП-2015: хто з прикарпатців отримав тавро хабарника (фото+відео+інфографіка)

 

 

В Україні, хабар - гроші або інші матеріально цінні речі, котрі даруються посадовій особі для її стимулювання діяти в інтересах особи, що передає його.

 

Іноді хабарем може стати якась незначна послуга чи допомога у вирішенні якогось потрібного питання, а високий рівень використання хабарів у суспільстві називається корупцією.

 

Як відомо, дурного навчитися легко, але на хабарниках нерідко таки «шапка горить». Відтак і деякі мешканці нашого краю попадались «на гарячому». Спраглі до легкої наживи прикарпатці «горіли на хабарі» протягом всього 2015 року.

 

Фіртка вирішила пригадати, як в минулому році на Франківщині боролися з хабарниками.

 

Останній місяць 2015-ого не обійшовся без гучного скандалу. Так, 9 грудня 2015 року, директора Прикарпатського юридичного інституту Національного університету "Одеська юридична академія" спіймали на отриманні хабара за пропуск до зимової сесії. Затриманим виявився 69-річний знаний на Прикарпатті професор Віктор Басай.

 

Про це повідомив головний військовий прокурор України, заступник генпрокурора Анатолій Матіос.

 

"09.12.2015 слідчим відділом військової прокуратури Західного регіону України за матеріалами і спільно з співробітниками ВБКОЗ СБ України у Івано-Франківській області, у рамках контролю за вчиненням злочину задокументовано факт одержання директором Прикарпатського юридичного інституту Національного університету "Одеська юридична академія" неправомірної вигоди (7500 грн. і 300 дол. США) від двох студентів за допуск останніх до складання зимової сесії", - повідомили у військовій прокуратурі Західного регіону.

 

Після цієї новини у ВНЗ намагалися довести, що на момент затримання Басай вже не працював директором Прикарпатського юридичного інституту, однак цю інформацію у військовій прокуратурі спростували.

 

В момент затримання Віктору Басаю стало погано, йому викликали «швидку».

 

 

 

 

 

А 24 грудня на хабарі попався начальник Тисменицького райвідділу ДСНС. Його затримали оперативники прикарпатського СБУ та Військова прокуратура.

Про це із джерел у правоохоронних органах стало відомо кореспонденту Бліц-Інфо Посадовець вимагав від підлеглого "винагороди" у розмірі 1 500 доларів за переведення на вищу посаду. Та надзвичайник не розгубився і "здав" начальника в СБУ. У підсумку, його затримали "на гарячому".

 

В листопаді Івано-Франківський міський суд розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом щодо санітарного фельдшера ГУ Держсанепідслужби України в Івано-Франківській області, якого звинуватили в отриманні хабара. Ще в квітні 2015 року, посадовець познайомився із представником ТОВ «НВП «ЕКО-Сервіс», який звернулася до нього з питанням виготовлення висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи для здійснення діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами ТОВ «НВП «ЕКО-Сервіс».

Під час розмови службовець запевнив підприємця, що може вплинути на прийняття рішення щодо виготовлення, затвердження та видачі вищевказаних документів, однак зазначив, що це буде коштувати п'ять тисяч гривень, які підприємець повинен передати йому особисто. 21 липня 2015 у кабінеті службовця відбулась передача коштів, після чого хабарника затримали правоохоронці. Допитаний в судовому засіданні обвинувачений вину визнав повністю та розкаявся. Відтак суд призначив йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 12 750 гривень без спеціальної конфіскації. Крім того, суд стягнув з обвинуваченого 5683 гривні 20 копійок витрат за проведення експертиз.

 

 

В жовтні хабара вимагав інспектор ДАІ.

Під час нагляду за дорожнім рухом в місті Яремче інспектор УДАІ  перевіривши у водія документи запідозрив, що номери агрегатів не збігаються із записами в реєстраційних документах.

Інцидент стався 31 жовтня в м. Яремче. 26-річний інспектор вилучив у водія реєстраційні документи на автомобіль, мотивуючи, що вони підроблені. В подальшому, інспектор обіцяв повернути документи за грошову винагороду в розмірі 5 000 гривень.

Щоб завуалювати злочинний намір, інспектор попросив водія привезти кошти до одного з продуктових магазинів та залишити їх для нього у продавчині, яка, після їх передачі, повернула документи водію.

 

Того ж місяця набула розголосу історія, в якій не без «подяки» хотіли прийняти на навчання до місцевого ВНЗ одну із абітурієнток.

Прокуратурою міста Івано-Франківська підтримано державне обвинувачення у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України (одержання службовою особою неправомірної вигоди).

Так, 32-річна місцева жителька, будучи членом приймальної комісії одного із вишів, погодилась посприяти у вирішенні питання щодо вступу у вказаний заклад абітурієнтки за неправомірну вигоду у розмірі 1300 доларів США

Хабарниця вину в пред'явленому обвинуваченні визнала повністю.

Прокурор наполягав на призначенні покарання у межах санкції ч. 1 ст. 368 КК України, з чим суд погодився та призначив покарання у виді штрафу в в дохід держави в розмірі 23 тис. грн., з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих обов’язків у сфері викладацької діяльності строком на 1 рік.

 

 

 

У вересні співробітники СБУ та прокуратури затримали одного з посадовців Івано-Франківського медуніверситету, який вимагав хабар в студента з Індії. Понад $2000 за перехід на 3-й курс.

 

Відео: 402tvivfr

 

 

Також 7 вересня затримано одного з керівників Калуської районної центральної лікарні, яка одержала неправомірну вигоду за невідображення факту переривання вагітності у медичній документації.

Інформацію підтвердили у Калуській міськрайонній прокуратурі, зазначивши, що затримати посадовця вдалося завдяки скоординованим діям прокуратури та працівників управління протидії злочинності у сфері економіки УМВС в Івано-Франківській області

 

На початку осені взяв хабар і прикордонник.

Військова прокуратура Івано-Франківського гарнізону передала до суду обвинувальний акт стосовно прикордонника, який сприяв незаконному переміщенню тютюнових виробів через державний кордон України.

Військова прокуратура Івано-Франківського гарнізону Західного регіону України завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно військовослужбовця одного з відділів прикордонної служби ДПС України за обвинуваченням в прийнятті пропозиції одержання для себе неправомірної вигоди в розмірі 100 євро за сприяння у незаконному переміщенні тютюнових виробів через державний кордон України поза пунктом пропуску, а також у вчиненні іншого умисного невиконання військовою службовою особою дій, які за своїми службовими обов’язками повинна була виконати, що заподіяло істотну шкоду, вчинене в умовах особливого періоду

 

У серпні Прокуратурою Івано-Франківської області скеровано до суду обвинувальний акт щодо державного виконавця, який вимагав та одержав 6 тисяч гривень неправомірної вигоди.

Даний факт прокуратура викрила спільно із співробітниками міліції наприкінці минулого місяця, інформують в обласній прокуратурі.

Працівник державної виконавчої служби одержав вказані кошти від місцевої жительки за відтермінування проведення виконавчих дій.

Передача грошей відбувалась у приміщенні Тисменицького районного управління юстиції, після їх одержання, службовця затримано.

 

 

19 серпня під час отримання хабара було затримано групу держслужбовців та посадових осіб органу самоврядування 3 тисяч доларів США та 10 тисяч гривень за сприяння у виготовленні документів для надання місцевому жителеві у приватну власність земельної ділянки.

Як з’ясували працівники управління протидії злочинам у сфері економіки УМВС України в Івано-Франківській області, перший заступник начальника Головного управління Держземагенства в Івано-Франківській області, заступник начальника відділу Держземагенства у одному з районів, голова сільської ради та секретар цієї сільради за попередньою змовою вимагали у цієї особи 10 тисяч доларів США. 

Посадовців було затримано під час передачі їм першої частини неправомірної вигоди, яку вони зажадали від чоловіка за те, що допоможуть виготовити документацію на надання йому у приватну власність земельної ділянки площею 0.8 га, яка знаходиться за межами населеного пункту, для ведення особистого сільського господарства.

 

За хабар судили й заступника начальника Калуського РВ УДМС, 1968 року народження, яку підозрюють у вчинені злочину передбаченого передбаченого ч.3 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Івано-Франківським судом встановлено, що дану особу, яка була наділена організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями і мала владні повноваження, підозрюють в умисному використанні наданої їй влади й одержані від потерпілої неправомірної вигоди у вигляді грошових коштів в сумі 3000 грн. за прийняття документів для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон їй та її чоловікові, а також за сприяння у терміновому – до 10 робочих днів їх виготовленні. 

В судовому засіданні думки сторін, щодо визначення міри запобіжного заходу розійшлись (сторона захисту просила тримання під вартою, із визначенням максимального розміру застави, а сторона захисту — мінімальну заставу), а тому суд врахувавши, що підозрювана особа є раніше не судимою та те, що злочин, у вчинені якого її підозрюють носить ненасильницький характер ухвалив: застосувати, щодо підозрюваної, 1968 року народження, міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із визначенням максимальної застави передбаченої статтею обвинувачення у розмірі 80 мінімальних зарплат (97440,0 гривень).

 

 

Наприкінці травня прокуратура Теребовлянського району направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно іванофранківця, який керуючи автомобілем у нетверезому стані, надав Державтоінспектору неправомірну вигоду за уникнення відповідальності.

Як повідомив прокурор Теребовлянського району Василь Лотоцький, співробітник ВДАІ Теребовлянського району зупинив легковий автомобіль, яким керував водій у нетверезому стані.

Щоб уникнути передбаченої законом відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, водій легковика надав Державтоінспектору 500 гривень за не складання протоколу про адміністративне правопорушення.

 

 

 

Також 26 травня прокуратурою Івано-Франківської області спільно із працівниками Управління СБУ в області затримано слідчого Косівського районного відділення міліції, котрий вимагав та одержав 1тис 300 дол США неправомірної вигоди.

За ці кошти слідчий обіцяв місцевому мешканцю сприяти у вирішенні питання щодо закриття кримінального провадження за фактом ухилення від призову за мобілізацією.

Передача коштів відбувалась у центральній частині Косова. Після одержання неправомірної вигоди старшого лейтенанта було затримано.

 

23 травня завідувач гуртожитку одного з навчальних закладів Коломиї вимагала та отримала неправомірну вигоду у розмірі однієї тисячі гривень. За таку винагороду чиновниця обіцяла вирішити питання про поселення чоловіка до гуртожитку. 

Міліціонери викрили зловмисницю у момент, коли вона незаконно отримана кошти.

 

 

Не втрималась від «спокуси» й прикарпатська вчителька. За заробіток на «успішності» другокласниці вчительці загрожує до 2-х років ув’язнення або понад 8 тис грн штрафу.

Долинською міжрайонною прокуратурою було скеровано до суду обвинувальний акт щодо 49-річної вчительки молодших класів однієї із шкіл району. 

Як повідомлялось, педагога було викрито на одержанні 3 тисяч гривень. Вказані кошти вона вимагала у матері другокласниці за сприяння в навчанні.

 

А в квітні знову на Прикарпатті водій пропонував хабар працівнику ДАІ. Працівниками Богородчанського відділення ДАІ задокументовано факт дачі водієм незаконної винагороди інспектору ДАІ за не оформлення щодо нього адміністративного протоколу за допущене порушення ПДР.

 

Того ж місяця домогтися вищої посади з більшою зарплатнею хотів солдат. У квітні 2015 року до начальника відділення особового складу та стройового - заступника начальника штабу військової частини звернувся військовослужбовець за контрактом з пропозицією перевести його на вищу посаду з більшим посадовим окладом за винагороду в розмірі 1000 грн.

 

 

Чи не найбільшим скандалом року у березні стало затримання на хабарі посадовця Фонду комунальної власності та директора спортивного комплексу.

У прокуратурі Івано-Франківської області розповіли, що 12 березня, прокуратурою спільно із УБОЗ УМВС в області на неправомірній вигоді викрили посадовця Фонду комунального майна Богдана Чупірчука та директора спортивного комплексу «РУХ» Івана Слюсара. Так, чиновники, за попередньоюзгодою вимагали та одержали 5 тисяч доларів США та 7 тисяч гривень. За таку винагороду посадовці обіцяли позитивне вирішення питання щодо надання в оренду нежитлових приміщень для здійснення підприємницької діяльності на території стадіону. Затримано зловмисників було під час одержання коштів.

Іван Слюсар визнав свою вину та отримав свій судовий вирок – 25,5 тисяч гривень штрафу із позбавленням права обіймати посади протягом двох років.

Судова справа Богдана Чупірчука триває й досі. Втім, в грудні, перебуваючи під слідством, він написав заяву на звільнення. 10 грудня, на засіданні виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків представив нового очільника Фонду. Керувати комунальним майном міста призначено екс-тимчасово в. о. директора Фонду Ігоря Гриненька.

Подробиці справи читайте тут:

У справі Чупірчука про хабар замішаний і перший заступник міського голови Івано-Франківська?

Анушкевичус: Після скандалу з Гаркотом Чупірчуком не були зроблені висновки

Франківський чиновник, якого спіймали на хабарі, у залі суду не визнав своєї вини

Суд у справі Чупірчука. Посадовець вимагав у підприємця три тисячі доларів хабара, - свідок

Чупірчук стверджує, що обшук в його машині проводився незаконно

В Івано-Франківську на хабарі впіймали директора Фонду комунального майна міста та директора стадіону "РУХ"

Прокуратура підтвердила факт затримання франківських чиновників на одержанні хабаря

Прокуратура: Франківських чиновників з хабарем впіймали в машині на вокзалі

Настасяк: Франківські чиновники, яких впіймали на хабарі, діяли за домовленістю

 

 

 

Також у березні трапився казус: прикарпатські активісти збирали «хабар» Адміністрації Президента.

В Надвірній біля приміщення РДА громадські активісти збирали у мешканців міста кошти на "хабар" Адміністрації Президента, щоб він нарешті призначив голову Надвірнянської РДА.  

 

 

 

 

 

Вдалось зібрати 108 гривень, один долар, 20 грош, і 20 радянських копійок. Акцію зробили, щоб привернути увагу до того, що Надвірнянщина «безголова». На той час Надвірнянський район вже п’ятий місяць був без голови РДА. Серед 23-ох претендентів на цю посаду не призначили жодного. За словами активістів влада не хотіла призначати тих кандидатів, що пропонує громада.

 

 

В лютому Івано-Франківський міський суд виніс вирок у справі екс-депутата міської ради Володимира Колковського.

Згідно з вироком Колковський отримав 5 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна,позбавленням права займати посади в усіх органах влади, установах та організаціях на  термін три роки та був взятий під варту у залі суду.

Нагадаємо, Колковського звинуватили у вчинені злочинів, передбачених ч. 3 статті 368 ККУ та ч.2 статті 190 ККУ.

Будучи депутатом, він вимагав та отримав від одного із івано-франківських забудівників значну суму коштів за погодження будівництва по вулиці Мазепи в Івано-Франківську.

Виступаючи у судових дебатах прокурор Данилишин просив суд визнати Колковського винним та призначити йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі із конфіскацією усього належного йому майна.

Потерпілий Ломей, захисник обвинуваченого Притула та сам Колковський просили суд призначити покарання не пов'язане із позбавленням волі, адже обвинувачений вже відсидів рік за ґратами у Хорватії, поки очікував екстрадиції в Україну.

Також захисник Притула просив суд застосувати щодо підсудного амністію, оскільки в того на утриманні перебуває п'ятеро неповнолітніх дітей.

Детальніше зі «справою Колковського» можна ознайомитись за посиланнями:

Справа «Колковського»: Потерпілий Ломей відмовився від позову та попросив суворо не карати обвинуваченого

Франківський суд готується судити хабарника Колковського

Суд по справі Колковського: Хронологія показів свідків (фото)

Фіртка: Повна версія перебігу судового засідання по справі про хабар в 30 тисяч доларів, отриманий Олегом Гаркотом

Володимир Колковський попросив політичного притулку в Хорватії

Варто зауважити, наприкінці листопада минулого року стало відомо, що дружина ув’язненого за хабар «свободівця» продає квартири у самовільно збудованій багатоповерхівці.

 

 

«Погоріти на хабарі» боявся й екс-мер Івано-Франківська. У вересні в інтерв`ю місцевому ЗМІ міський очільник розповів, що віднедавна в його кабінеті з’явилася камера відеоспостереження.

 

Віктор Анушкевичус усе пояснив наступним чином: “Для недопущення провокаційних випадків. Близько двох місяців тому. А яка ваша реакція буде, коли заходить чоловік, кидає тобі конверт і каже – «це вам передали». А ти можеш в руки взяти, спитавши – «а що це таке?» – і тут заходять, хабар. І все — взяв конверт в руки, пальчики є — хабарник. Бо коли не береш, тобі таке втюхають. Або, думаєте, так важко, коли мене немає, зайти в цей кабінет, і підкласти? А ти потім перебираєш папери, хоча я знаю, де у мене який папірчик лежить — і лише достатньо в руки взяти. «Лівих» паперів у мене не було, але була спроба всунути хабар. Хоча всі в місті знають, що я не беру. Прийшов «кент», прийшов сюди, каже, – то вам — і суне. А я йому — «Що? Ану геть звідси». І його питання хоч було вирішене фактично, я «розкрутив» задню”.

 

Чи залишилась камера в кабінеті очільника міста після обрання нового міського голови Івано-Франківська – наразі невідомо.

 

Тож, резюмуючи, у 2016-ому бажаємо мешканцям краю позбутись звички «дякувати хабарем», а також нагадуємо приказку : Хто бере хабарі, тому готують місце в тюрмі.

 

На завершення Фіртка пропонує читачам ознайомитись з інфографікою Укрінформу про те, як викрити чиновника-корупціонера.

 

 

Дорогі автомобілі, елітні будинки, розкішні апартаменти, які записані на чиновника або його родину, – перша ознака посадової корупції.

Ви можете самостійно виявляти таких посадовців, вимагати їхнього звільнення та покарання. Відтак Укрінформ підготував інфографіку про те, як викрити чиновника-корупціонера.

 

Алгоритм дій:

1. Проаналізувати наявність рухомого та нерухомого майна посадовця та його родини за допомогою:

2. Перевірити відповідність фактичного майна посадовця та його родини задекларованому (онлайн-база декларацій: http://declarations.com.ua/).

3. У разі виявлення незадекларованого необхідно повідомити:

  • СБУ
  • Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру
  • НАБУ
  • НАЗК
  • Уповноважені підрозділи з питань запобігання та виявлення корупції органів державної влади
  • ЗМІ
  • Керівників підприємств, установ, організацій
  • Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики
  • Громадські організації, що спеціалізуються на виявленні та протидії корупції.

4. Моніторити хід розслідувань та вимагати від судів та прокуратури винесення відповідних рішень.

Гарантується:

Законом України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції» 597-VIII.

 

Підготувала Олена Британська


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1179
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2506
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2103
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2156
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6517 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2444 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

328

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1134

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1269

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1387
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

264
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

578
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2054
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26503
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

544
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10451 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8000
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

527
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

390
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

537
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

614
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1567