Тимчасова відстрочка від призову: що прикарпатцям треба знати про тонкощі броні від мобілізації

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну воєнний стан та мобілізацію продовжили до 21 листопада 2022 року.

Все більше і більше працівників під час воєнного стану цікавить, чи може роботодавець їх забронювати. Також це корисна інформація й для роботодавців, щоб дізнатись, чи можуть вони скористатися таким правом.

Які компанії можуть бронювати працівників, яких працівників можна та не можна бронювати — розповіли фахівці порталу robota.ua, передає Фіртка.

Які компанії можуть бронювати працівників?


Як зазначають експерти, бронювання працівників — це тимчасова відстрочка від призову. Однак, законодавство не визначає перелік галузей, в яких мають працювати компанії, що можуть забронювати військовозобов’язаних співробітників.
3 березня 2022 року КМУ прийняв Постанову, якою визначено, що бронювати військовозобов’язаних можуть підприємства, які задовольняють потреби ЗСУ, інші військові формування, населення, а також банки, які продовжують працювати у період війни. У перші місяці війни бронювання співробітників здійснювалося виходячи з того, чи змогли вони підтвердити відповідність вищевказаному критерію.
Це були підприємства критичної інфраструктури, воєнно-оборонного комплексу, компанії, що працюють у сферах медицини, сільського господарства, рітейлу, транспортних перевезень тощо.
Однак на початку травня Мінагро опублікувало уточнення Порядку бронювання військовозобов’язаних. В ньому зауважили, що норми ст. 25 Закону, відповідно до якої прийнято Постанову, визначають, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють зокрема на підприємствах, яким встановлено мобілізаційні завдання, якщо це необхідно для їх виконання.
Відповідно, бронювання має здійснюватися з урахуванням вимог цієї статті.

Що таке мобілізаційні завдання для компаній?


Якщо говорити простою мовою, то це поставлені міністерствами, місцевими державними адміністраціями та іншими держорганами вимоги щодо виробництва необхідної для ЗСУ, інших військових формувань, населення продукції у певному обсязі.
Для виконання таких завдань укладаються відповідні договори між компаніями та органами, що ставлять ці завдання.
Отже, для успішного бронювання співробітників компанії потрібно не лише підтвердити те, що вона забезпечує задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань або населення, а й те, що вона є виконавцем мобілізаційних завдань. Це значно звужує коло компаній, які можуть скористатися бронюванням.

Коли бронь анулюється?


Відповідно до п. 4 Постанови, надана у порядку бронювання відстрочка від призову анульовується у разі, якщо:
  • закінчився строк її дії — що не може перевищувати шість місяців;
  • завершилося виконання/скасувалося завдання компанії щодо задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення;
  • відбувалася ліквідація компанії;
  • військовозобов’язаний звільнився.
У всіх випадках анулювання відстрочки від призову, окрім закінчення строку її дії, Мінекономіки приймає про це рішення в одноденний строк на підставі відповідного подання органу держвлади, який подавав Мінекономіки пропозицію щодо бронювання особи.

Чи може ФОП подати звернення на бронювання самого себе?


Бронювання ФОП та його працівників наразі є неможливим, оскільки ані ст. 25 Закону, ані Постанова, що регулюють питання бронювання військовозобов’язаних, не визначають фізичних осіб-підприємців у переліку тих, хто може бронювати військовозобов’язаних.

Чи можуть виїхати заброньовані працівники за кордон?


Так, але при цьому для перетину кордону таким військовозобов’язаним необхідно мати декілька документів:
  • посвідчення про відстрочку — «бронь», тобто витяг із наказу Мінекономіки;
  • документи про відрядження — витяг із наказу про відрядження, або посвідчення про відрядження, або лист-звернення до Державної прикордонної служби України, в якому керівник компанії зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном;
  • повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, на якому якраз перебувають заброньовані військовозобов’язані.
Посвідчення про відстрочку від призову під час мобілізації та повідомлення про взяття на спеціальний військовий облік можна оформити у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки після отримання так званої «броні».

Відмовляють у бронювання у тих випадках, коли це стосується дефіцитних військових спеціальностей для потреб ЗСУ. Працівника бронюють терміном на пів року. Через шість місяців його можуть забронювати повторно.

Окрім того, Кабінет міністрів передбачив можливість подовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час, термін дії яких спливає у вересні — жовтні.

Йдеться про відстрочки, надані рішеннями Мінекономіки в березні — квітні, термін дії яких спливає у вересні — жовтні цього року.

Як наголосили, рішення щодо продовження відстрочки на строк до двох місяців може бути прийнято Мінекономіки лише один раз.

Рішення передбачає  також, що витяг з наказу Мінекономіки про відстрочку від призову військовозобов’язаному працівнику може надавати та візувати підприємство, установа чи організація, де він працює.

Цим самим розширюються положення постанови Кабінету міністрів, згідної якої відповідними повноваженнями наділялися лише органи державної влади та інші державні органи.


Нагадаємо, в Україні військовозобов'язаними є усі громадяни віком від 18 до 60 років, за винятком певних категорій осіб, визначених законом.

Водночас виокремлюють категорії українців, які не підлягають мобілізації.

Зазначимо, у ЗСУ пояснили, чому масово роздають повістки у громадських місцях. Так, за словами начальника управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбачавручати повістки за домашніми адресами військовозобов’язаних не ефективно просто через те, що люди можуть не відчиняти двері.

До слова, в Україні винесли 85 вироків за самовільне залишення служби під час війни. Вироки по областях суттєво відрізняються по «стандартних» вироках.  


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Війна: що варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок


Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1993
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1876
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1875
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5563 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2167 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1526

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

765

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

827

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1028

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1017
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1790
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3697
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10276
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26166
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10205 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7733
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

915
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

245
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

399
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1299
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

900