Тернистий шлях громадського транспорту або “Верніт мою маршрутку!”

 

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/934061_1141373122579654_297157118299458214_n.jpg?oh=30638dedbb85fc57e038f3858516c2e4&oe=571A0571

 

Враховуючи ту істерію, яка виникла навколо впровадження нової маршрутної мережі громадського транспорту Івано-Франківська, та велику кількість перекрученої чи надуманої інформації, вважаю за потрібне написати дану статтю щоб сказати недосказане та підтвердити чи спростувати допридумане. “Треба було це зробити раніше!”, - скажете Ви. І будете праві.
 
 
Але повірте, що роботи зроблено чимало, а часу було на “або робити”, “або писати”. Інформації в статті багато і не кожен осилить дочитати її до кінця, але для багатьох з Вас знайдуться відповіді на всі Ваші запитання. Для того, щоб подати матеріал якомога змістовніше, розіб’ю його на декілька умовних розділів, хоча час від часу вони всерівно між собою будуть перегукуватись. Отже...
 
 
 
Розділ 1. Нова маршрутна мережа
 
Читав багато коментарів на Фейсбук приблизно такого змісту: “Що це за реформи? Нащо було мережу міняти, якщо водії у вечірній час і далі не їздять, квиточки не видають?”. Давайте розберемось, що ж таке маршрутна (транспортна) мережа, оскільки багато з читачів надають цьому терміну більш ширшого значення, ніж є насправді. Згідно постанови КМУ від 18 лютого 1997 р. №176:
 
Транспортна мережа - це сукупність ліній транспортних сполучень, якими здійснюються пасажирські перевезення.
Простіше - це перелік вулиць, якими їде громадський транспорт. Також розробниками нової мережі складено розклади руху та розраховано кількість транспортних засобів, необхідну для щоденної роботи на кожному з маршрутів. Велике спасибі за це Vitalii Tsykh. А тепер в мене запитання: чи в попередній мережі всі транспортні засоби щодня працювали на маршрутах? Чи всі розклади виконувались водіями? Однозначно ні!Потрібно чітко розділяти, що таке “не передбачено мережею” і що таке “не виконується по факту”. Тому хочу наголосити, що не можна оцінювати нову маршрутну мережу по невиконаних рейсах перевізниками! Я розумію, що пересічному пасажиру плювати на наукові терміни і його цікавить щоб транспортні засоби їздили згідно розкладу. Але про це трохи згодом.
 
Аналіз існуючого стану Отож, для чого було змінювати мережу? Попередня мережа громадського транспорту Івано-Франківська включала велику кількість дублювань маршрутів електротранспорту автобусними маршрутами та дублювань автобусних маршрутів між собою. Дублювання є економічно невигідними і призводять до конкуренції між муніципальним та приватним транспортом. Саме через це станом на сьогодні в КП “Електроавтотранс” така плачевна ситуація. В розвинутих Європейських містах електротранспорт відіграє велике екологічне значення та складає основу маршрутної мережі громадського транспорту. Він забезпечує перевезення основної кількості пасажирів між найбільш пасажиронасиченими районами міста. В той же час, дублювання маршрутів між приватними перевізниками призводило до “гонок за пасажира”, що теж негативно позначалось на користувачах громадського транспорту. Занадто велика кількість транспортних засобів спричиняла появу щоденних заторів у центральній частині міста, сильне забруднення навколишнього середовища шкідливими викидами, а також створювала загрозу для безпеки пасажирів та інших учасників дорожнього руху на перевантажених зупинках громадського транспорту. Для тих, хто призабув - ось так виглядала вулиця Дністровська до впровадження нової маршрутної мережі.
 
Вул. Дністровська. Фото: Типовий Франківськ.
Ми часто були свідками, коли на зупинку одночасно під’їжджали два автобуси із спільним напрямом слідування, або й взагалі з одного маршруту. Після їх відправлення по 20 хв не було жодного автобуса. Розробники нової мережі намагались розвести у часі такі транспортні засоби. При умові дотримання графіків руху водіями ця проблема буде вирішена. Спілкуючись з людьми на зупинках громадського транспорту, доволі часто чув таку фразу: “Ну й що з того, що автобуси великі купили? Ви знаєте скільки грошей на них влада списала?” Звісно я прикидувався, що не знаю і цікавився скільки саме. “Пару мільйонів!”, - отримував у відповідь. Тому шановні франківці! Всі транспортні засоби на маршрутах, які обслуговують приватні перевізники, куплені за кошти самих перевізників, а не за кошти з міського бюджету! А те, що в місті з’явились низькопідлогові великогабаритні автобуси, придбані перевізниками після висунутих умов з боку міської влади, я вважаю однозначно перемогою!
 
Великогабаритний автобус на зупинці "ЦУМ (вул. Дністровська)".
 
Цілі та завдання
 
При розробці нової маршрутної мережі стратегічно визначено такі основні напрями для розвитку та удосконалення пасажирських перевезень в місті Івано-Франківську: - забезпечення ефективного функціонування громадського транспорту на противагу росту кількості приватних транспортних засобів; - розвантаження центральної частини міста від надмірної кількості одиниць та маршрутів громадського транспорту; - зменшення дублювання тролейбусних маршрутів автобусними з метою підвищення ефективності роботи електротранспорту та його розвитку; - забезпечення мікрорайонів міста транспортним сполученням шляхом створення нових транспортних сполучень; - оптимізація існуючих автобусних маршрутів з метою зменшення дублювань; - підвищення експлуатаційної швидкості руху транспортних засобів шляхом розроблення нових графіків руху з врахуванням особливостей транспортної мережі міста; - врахування потреб пасажирів з обмеженими фізичними можливостями; - врахування побажань та пропозицій мешканців міста щодо вдосконалення маршрутної мережі на основі проведених анкетувань та опитувань.
 
 
Прорахунки та невдачі
 
Звичайно, що не все пройшло так гладко, як би того хотілось. Тому 1 січня з впровадженням мережі виник ряд труднощів. 1) Було зірвано роботу автобусного маршруту №27 “м-н “Каскад” - вул. Пулюя”. Даний маршрут обслуговує КП “Електроавтотранс”.
 
Для оптимальної роботи на маршруті передбачалось 5 автобусів великого класу. По факту на маршрут виїхало два автобуси великого класу і один автобус малого. Хоча перед впровадженням мережі в нас була зустріч з керівництвом тролейбусного депо, на якій нас запевнили, що забезпечать необхідний випуск тролейбусів та автобусів на всіх маршрутах. 2) Також надійшло чимало скарг на рахунок декількох транспортних сполучень, які ліквідувались з попередньої мережі. Ці напрями характеризувались низькими пасажиропотоками та, як наслідок, незадовільною роботою перевізників.
 
 
Вирішення
 
1) Для забезпечення функціонування маршруту №27, його прийшлось тимчасово перекрити транспортними засобами приватного перевізника. 2)Враховуючи численні побажання пасажирів громадського транспорту, виконавчим комітетом міської ради затверджено зміни до маршрутної мережі міських автобусних маршрутів, а саме додано маршрути №48 "вул. Івасюка – Хлібокомбінат" та №49 "Автостанція №2 – вул. Петлюри". Завдяки маршруту №48 з'явилось необхідне сполучення вул. Івана-Павла ІІ - Івасюка - Незалежності - Пошта - Мазепи та сполучення вул. Коновальця - Миру - Івана-Павла ІІ. Час кола - 60 хв, 5 автобусів на маршруті. Маршрут №49 покликаний забезпечити транспортне сполучення мікрорайону Пасічна із вул. Коновальця - Петлюри. Час кола - 72 хв, 4 автобуси на маршруті.
 
 
Розділ 2. Інформаційна робота
 
Ми розуміли, що успіх чи провал нової маршрутної мережі напряму залежить від поінформованості та готовності пасажирів до її впровадження з 1 січня. Перед нами завжди тяжів невдалий досвід Львова. Тому нами було запроваджено масштабну інформаційну кампанію.
 
 
2.1 Інформування через ЗМІ
 
Тема зміни маршрутної мережі неодноразово висвітлювалась у засобах масової інформації та на радіо. Ми старались завжди підтримувати дану тему в топі. З цією метою було проведено ряд заходів: 1) Презентація маршрутної мережі та оприлюднення результатів анкетування мешканців щодо існуючого стану системи громадського транспорту м. Івано-Франківська, 25 вересня 2015 року (http://stanislavske.tv/v-ivano-fran...); 2) Нова маршрутна мережа була опублікована на інтернет-сервісі EasyWay, де кожен з користувачів міг ознайомитись з нею та підібрати оптимальний для себе маршрут (велике спасибі Ivan Sherstyuk - http://www.eway.in.ua/ua/cities/fra...); 3) Протягом двох тижнів з моменту презентації, розробниками приймались та розглядались зауваження/пропозиції/скарги від мешканців з приводу нових міських маршрутів; 4) Прес-конференція, 28 грудня 2015 року (http://firtka.if.ua/?action=show&id...). 2.2 Інформаційний бюлетень та буклет В автобусах та тролейбусах, а також на зупинках громадського транспорту, працівники Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку розповсюджували інформаційні бюлетні та буклети. Загальний тираж - 30 тис. примірників. Десь більшу половину тиражу роздали Мирослав Франківський та Максим Сич. Їх вже навіть пасажири почали впізнавати :-) Так виглядав інформаційний бюлетень “Комуналка ІФ”:
Перша шпальта "Комуналки ІФ".
А це буклет:
Інформаційний буклет, титульна сторінка
 
Дякуємо Natasha Vinnitchouk та Любов Загоровська за професійну верстку!
 
 
2.2 Трафарети
 
Відтворіть в пам’яті маршрутний автобус, яким щодня користуєтесь. Пригадайте всі ці файлики, приклеєні скотчем до вікон, в яких красуються надписи “ПРЯМО НА ВОКЗАЛ”, “ПРЯМО ДО РИНКУ”, “ПОШТА”, “АРСЕН”, “ЕПІЦЕНТР” і т.д. Ця вся “навігація”, яка мала б полегшити пасажирам щоденне користування громадським транспортом, крім того що дико “різала” око, то ще більше заганяла у ступор. Саме тому розроблено трафарети єдиного взірця для всіх транспортних засобів на міських маршрутах. Перевізники повинні були оновити трафарети разом із запуском нової маршрутної мережі з 1 січня. Виняток становлять транспортні засоби перевізників, в яких термін дії договору триває до липня 2016 року. В них повинна була з’явитись позначка “СТ”.
 
 
Трафарет на маршрутному автобусі.
 
Зразок трафарету.
 
Трафарет, який розміщується в ніші на передньому лобовому склі, містить інформацію про номер маршруту, а також назви початкової та кінцевої зупинок. Назви зупинок перекладено/транслітеровано для зручності іноземців. Питання транслітерації дуже дискусійне. Тому, забігаючи наперед, скажу, що ми транслітерували власні назви і їхні родові означення (вулиця, площа, ...), та перекладали ті родові означення, які мають принципове значення для орієнтування (вокзал, аеропорт, лікарня, ...). Дуже вдячний за допомогу Андрій Назаренко (Nazarenko Andrii), Igor Skliarevsky, Egor Chabanuk та Богдан Пашковський (Bohdan Pashkovskyi).
 
Але деякі з перевізників так захопилися новими трафаретами, що постійно намагаються додати щось від себе:
 
Декілька трафаретів на маршрутному автобусі.
 
Будемо боротися з такою “навігацією” в майбутньому та намагатимемось привести її до єдиного взірця. Після всіх правок та остаточного затвердження маршрутної мережі, в салонах транспортних засобів будемо розміщувати Схему руху громадського транспорту:
 
Схема руху громадського транспорту.
 
Також маємо на меті розробити для кожного маршруту та розмістити в салонах спрощену схему маршруту. Щось на зразок цієї:
 
Спрощена схема руху на маршруті.
 
2.3 Інформаційні табло Декілька років тому в місті Івано-Франківську розпочато практику із встановлення інформаційних табло на кінцевих зупинках громадського транспорту. На цих табло містилась інформація про номера маршрутів, які відправляються з даної зупинки, та режим руху транспортних засобів. Думаю, що всі пам’ятають як виглядали ці табло:
 
Інформаційне табло, зуп. "Каскад". Фото: Тата Худецька.
 
Таких табло було встановлено більше сотні по місту в поєднанні з інформаційно-вказівним знаком 5.41.2 “Кінець пункту зупинки автобуса” згідно діючих Правил дорожнього руху. Для чого було їх встановлювати, знаючи що скоро буде змінено маршрутну мережу? Ну по-перше, вони вірою і правдою прослужили більше року мешканцям та гостям міста. А по-друге, основну вартість конструкції становлять металічна опора та щит, до якого кріпиться інформація. При внесенні змін до маршрутної мережі достатньо надрукувати нову наліпку та приклеїти її до щита. Отож, перед нами стояло завдання оновити інформацію на всіх табло згідно нової маршрутної мережі. Ми почали вивчати приклади вуличної навігації різних міст Європи та США.
 
 
Вулична навігація, Лондон (Англія).
 
Вулична навігація, Бірмінгем (Англія).
 
Інформаційне табло, Лімерік (Ірландія).
 
Вивчаючи світову практику з даного питання, ми дійшли висновку, що більш читабельною є комбінація білого шрифту на темному фоні, ніж темного шрифту на білому фоні. Плюс темний фон є більш практичним. Щодо наповнення табло інформацією, то після довгих роздумів та консультацій із львівськими фахівцями було вирішено режим руху не зазначати, оскільки ця інформація є додатковою і не потрібно намагатись втиснути якнайбільше інформації в одну площину (дякую Дем'ян Данилюк (Demyan Danylyuk) за поради, до яких я прислухався, і за поради, до яких ні :-) ). Для пасажира, який перебуває на зупинці громадського транспорту, в першу чергу важливо знати номера маршрутів, які проходять через дану зупинку, та напрями їх слідування.
 
Зразок інформаційного табло.
 
Також на табло зазначено додаткову інформацію: основні проміжні зупинки та вулиці на кожному з маршрутів, посилання на профільні групи в соцмережах та сайти GPS-моніторингу за рухом громадського транспорту, а також номер телефону служби оперативного реагування. Як і у випадку з трафаретами, інформацію продубльовано для зручності іноземців. В спільноті Комуналка ІФ були скарги, що шрифт, яким зазначено додаткову інформацію, є замалим та погано читабельним. У своє виправдання хочу сказати, що перед тим, як давати наліпки в друк, нами було роздруковано один примірник в масштабі 1:1. Після цього ми його протестували на зупинці. Ні у нас, ні у перехожих, котрих ми просили зупинитись та прочитати інформацію на табло, проблем з прочитанням не виникало. Також і не виникає проблем із прочитанням інформації на табло у темну пору доби та при недостатньому освітленні (фото зроблено без спалаху):
 
Інформаційне табло у темну пору доби, зуп. "вул. Целевича".
 
Отже, на всіх зупинках громадського транспорту, обладнаних інформаційними табло, оновлено інформацію згідно нової маршрутної мережі. Але є декілька зупинок, на яких табло пошкоджені або деформовані. Клеїти наліпку на них немає змісту, оскільки будуть проводити їх заміну. По мірі виділення коштів з міського бюджету будуть доукомплектовуватись зупинки, на яких не було знаків і таблиць раніше. В майбутньому плануємо у якості експерименту розмістити похвилинні розклади руху транспортних засобів на кінцевих зупинках громадського транспорту.
 

Розділ 3. Підсумок

Зміна маршрутної мережі, трафарети єдиного взірця на всіх транспортних засобах, інформаційні табло на зупинках громадського транспорту - це дуже важливі перші кроки із становлення якісного громадського транспорту європейського рівня. Але потрібно розуміти, що ці заходи не вирішать проблему в комплексі. Якщо говорити про довгострокову перспективу, то потрібно змінювати систему громадського транспорту вцілому. Місто повинно виступати у ролі замовника послуги, а транспортні фірми - у ролі виконавців. Що це означає? Це означає, що міська влада повинна скласти розклади та схеми руху, визначити тип та пасажиромісткість транспортних засобів, провести чесний та прозорий конкурс перевізників, забезпечити облік пасажирів, зібрати кошти з пасажирів та заплатити перевізнику за виконану транспортну роботу взалежності від якості наданих послуг. Що стосується перевізника, то він не повинен контролювати фінансовий потік від продажу квитків пасажирам. Перевізники повинні виконувати умови договору, укладені з міською владою - дотримуватись затверджених розкладів та схем руху, вчасно ремонтувати та оновлювати рухомий склад, отримувати кошти за якісно виконану транспортну роботу. Лише при такій системі громадського транспорту ми зможемо вирішити ті всі проблеми, які є сьогодні у всіх містах України.

 

Назарій Рогів


11.01.2016 Назарій Рогів 1456 11
Коментарі (11)

Василий Морозенков 2016.01.11, 12:42
Пане Назарій-Вам респект.Не слухайте старих дідуганів,які нічого не хотять уже міняти в своєму житті.Але цікаво знати,коли в громадському транспорті почнуть перевіряти у пасажирів наявність квитків та штрафувати через їх відсутність...
Юрий Smith 2016.01.12, 01:22
Дякую за проведену роботу , розумне вирішення транспортного питання і успіхів!
Vasil Vasilenko 2016.01.12, 08:51
Живу біля "Епіцентру". Нова схема - однозначно плюс. Наступні етапи: електронний квиток, щоб гроші за оплату попадали і в міську скарбничку, а далі - культура обслуговування
Roman Burak 2016.01.14, 18:33
Хочеться задати питаня розробникам і замовникам даної схеми маршрутів: 1)На основі яких данних ви розробляли маршрути? Ви збирали дані наявності пасажирів на зупинках у відповідний час? Куди рухаються пассажири із відповідних зупинок у відповідний час? У Вас є такі дані? Чи просто побавились на комп’ютері (діти-віртуалісти)? 2)Чому відсутні дані GPS-маршрутів на додатку Eway, вони-ж раніше були? Та і була розмова, що ціну піднімають до 4 гр. лиш для маршрутів обладнаних GPS, уже забули? 3)І на сам кінець, скільки вартує така «складна» розробка маршрутів? Вважаю що таке можна зробити на протязі 2-3 годин, та і то більш доцільно для пасажирів. Дякую.
andriy 91279 2016.01.17, 00:23
Прочитавши вашу фантазію,вкотре пореконуюсь про відсутність здорового глузду ,і відчуття реальності в авторів ціеї реформи.Які важають що великогабаритний металобрухт,якому по 15-18р.-це перемога.
andriy 91279 2016.01.17, 08:14
Завдяки цій "реформі"150-200 людей,залишились без роботи,а більшість маршрутів стали нерентабельні,конкурс маршрутів-був куплений"найкращими перевізниками$$$"-не обманюйте людей!!!
Марія Кулява 2016.01.17, 23:37
Особливо "вдале" вийшло "Інформаційне табло", а саме третя його колонка...
Антонина Григорив 2016.01.19, 13:01
підтримую на всі 100% Василий Морозенков,питання контролю квитків хвилює мене з першого дня підняття цін на проїзд!!!! Погодьтесь, панове, - зелені футболки зникли з приходом зими, квитки як не давали, так і не дають, в маршрутку бридко зайти (конюшня!!) , але 4 грн плати????? За що? за папірець, що називається квитком????? який ніколи не перевіряють..... і питання у мене стосовно маршруту № 64, який сполучав Хоткевича з онкодиспансером: це по якому пацієнти онкоклініки та психоневрологічного диспансеру - (будем казати не зовсім здорові люди, які хоч якось пересуваються!!!!) з цього району, повинні з пересадками туди добиратись!!!! Про них хтось подумав??????
Леся Руда 2016.01.22, 11:57
Від вул.Мазепи до к-театру "Космос" добиралась на роботу 1год.10хв. Потрібно проїхати пів-міста(Мазепи, трикотажна, Довженка,Петлюри, Коновальця,Січових стрільців) Раніше на дорогу витрачала 20хв. Чому відмінили такий зручний маршрут а бусу №23, Вул.Південний бульвар, Гурика знов залишились поза увагою перевізників. Нова схема маршрутів до кінця не продумана,не врахованя думки пасажирів.
Boris Miazin 2016.01.24, 13:11
Прочитав усе це і згадав Північ Польші 1985-1990 роки,де проживав у невеликому містечку Кошалінського воєводства...Не було ні мобільних технологій ,ні навігації,ні...В Кошаліні,Бялогарді,Колобжегу, Щецині і інших містах на кожній зупинці був ПОХВИЛИННИЙ графік руху автобусів(не інтервальний) на кожному з маршрутів у двух варіантах-робочий день та вихідний..І автобуси просто дотримувались цього графіка..ВСЕ...Наразі технології змінмлися,але в тому самому Перемишлі,у Клайпеді (Літва),Лієпаї(Латвія)....,-не кажучи вже про топ-міста ,це працює до наших днів...Чому Франківськ стільки років незалежності шукає або винаходить якогось свого особливого ровера????І по вартості проїзду: хто знає Львів і іздив по ньому,той не дасть мені збрихати -наскільки Франківсь меньший та простіший за геологією і географією доріг та сполучень..Чому ціна на проїзд у Львові та Франківську однакова-4гр???У Львові середньопересічний автобусний маршрут довший за Франківський приблизно на 50%??? Тільки південь міста розташований на рівнинній місцевості,а все інше-горби-схили-підьоми...а ціна проїзду????Є питання..???
Igor Romansky 2016.01.26, 13:24
Як на мене то нова мережа транспорту бла б сприйнята значно позитивніше, якщо б була прийнята європейська практика: один електронний квиток в певному напрямку на певний час. Так для прикладу скоріше я їздив маршрутом номер 5 з Каскаду до Бельведерської, зараз такого маршруту немає. І для того щоб добратися до Бельведерської треба або йти 2 зупинки пішки або пересідати на якийсь інший маршрут на вулиці Довгій і тратити ще 4 грн. То як ви думаєте я буду прихильником нової маршрутної мережі? Тому, не робіть півкроку - якщо реформа на європейський манер то до кінця!
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

621
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1806 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1106 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6882 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11353 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

312

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1048

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1094

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1089
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

257
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1062
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

827
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

717
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2922
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18418
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

290
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

335
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

644
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

746