Табу

 

 

Шалено  популярна зараз пісня пуерто-ріканського  хіп-хопера Дона Омара – Taboo (Табу). А відео-кліп до цієї пісні, як на мене, ще цікавіший. Сюжет кліпу (події розгортаються в Бразилії) складається навколо чорного хлопця і білої дівчини. Він – офіціант на престижній просто сонячного неба вечірці, де весь істеблішмент(домінантно білошкірий) одягнутий в підкреслено сліпучо-білий, елегантний колір. Вона – сліпучо-біла, елегантна і дуже еротична, перепрошую за мінімальну тавтологію, білявка.  Так сі стало, що він мимоволі разок незграбився перед сеньйорами, а ті його за це трошки вилаяли, що дуже не сподобалося тій блондинці, яка раптом взяла та й з першого погляду закохалася в офіціанта. 

                                                       

Відтак гордий хлопійко спересердя враз скидає свої уніформні шати і рішуче йде геть з тієї вечірки, і відповідно зав’язує  на мінорній ноті з тою горопашною роботою. Дівчина, як істинна захисниця роду людського і просто втелющена в самця  по вуха, давай без роздумів навздогін за ним. Та його так просто не наздогнати, його порядно дістав той  - її світ.

 

Красуня в білісінькому і не цнотливому  платтячку не цурається довго і напружено блукати пляжами та нетрями Ріо-де-Жанейро в пошуках коханого, де ті місця, демонструють нам автори відео, ніде яблуку упасти наводнені темно-кольоровими людьми з їх манерами веселощів щодо себе, люб’язного, агресивного і байдужого поводження щодо неї. Аж поки ноги, язик, нюх.., натомлену, але незломлену,  не заводять  на нічну карнавальну вечірку, де гульма гуляє і веселиться під ритми самби-румби смаглявий люмпенізований піпл, а король тієї вечірки ніхто інакший, як добре знайомий їй колишній офіціант.  Вона постає перед ним такою, якою вона є, та він доволі пихато і невдоволено різко тікає з-перед її очей. Тоді вона, подолавши такий шлях, у несподівано пікантний спосіб наважується поміняти  гардероб вишуканої жінки на вільніший, простіший.. і  не на три  грами легшої поведінки…, та й під смак самця – такою він її вітає, і happy-love-end.

 

Відео мабуть тим передовсім промовисте та символічне, що воно як би унаочнює сучасну тенденцію до  розмивання граней, «Великого Змішання», чергового «Великого Переселення Народів»  (якщо читач думає, що автор якось надто у свій спосіб протистоїть цьому чи якийсь расист, то він помиляється). Сама дівчина – іносценічно – уособлює такого собі «палого янгола», «Єву-відступницю», яка через благородні почуття до «об’єкту іншого світу», міняє «світ блиску, розкоші і нудьги» - райський стан, на «світ розпачу, вакханалії  і гостроти» - нижчий стан буття. Окрім цього, блондинка, втілює собою образ Царівни-Демократії, або Неоліберальної Принцеси з її начебто людинолюбним гуманістичним світоглядом («біла раса»), що, погодьтеся, не є сильно огудним за своєю «білою суттю», адже вона милосердно начебто жертвує своїм «світом» ради іншого «світу» («чорна раса»).  Однак, вона все ж не зовсім Царівна-Демократія-Неоліберальна-Принцеса, тому що їй начебто не вдається повернути його в її «світ блиску» у статусі «не ображеного».  А може якраз навпаки  - вона саме така, тільки Царівна-Демократія у програші, яка начебто пожинає солодкі плоди зі своєї непомітної поразки, «нижнього галуззя світового древа». 

 

В цьому відео-кліпі колоритно  передана  ініціація (обрядовий перехід методом непростого випробування на інший щабель розвитку, наприклад, від дитини до дорослого). Напозір  це лишень примітивна ініціація дівчини, проте коли вже апелювати до поняття «ініціація», то потрібно зазначити, що в давнину ініціанти (ті, хто піддавалися ініціації) оточувалися ореолом  священності, недоторканності (тоді цьому явищу надавалася велика релігійна складова), їх не можна було просто так чіпати, будь-яким чином  ображати поза ритуалом, вони становили велику загрозу, бо вони почасти співвідносилися з богами, вищими духами і їх законами.  

 

Пройшовши ініціацію, яка могла тривати досить довго, ініціанти  повноправно вливалися  в ряди «дорослих людей». Хіба політика демократизації, глобалізації (не повсюдно)  у спрощеному контексті  «білий-іноколірний» не нагадує (чи все ще не нагадує?..) ту ж саму зовні дещо видозмінену ініціатичну недоторканість, священність – тепер  «чорного», «жовтого», «голубого»… , як «дітей», що на складному із випробуваннями шляху до «дорослого» життя, які в новітніх умовах виявляються відносно них, спрощуючи їм ініціатичне завдання, у толерації, правах меншості, мультикультуралізмі , особливо в Сполучних Штатах Америки ? ( на респект Штати заслуговують, як би там не було, неперегиналося) 

 

Як було сказано, ініціація процес тривалий і сповнений дискомфорту для учасників. Переживаючи ініціацію, дитина мала затямити, що такою, якою вона була раніше, опісля того – вона вже не зможе бути ніколи. Ініціанти разом з болем, гіркотою, новими знаннями про міфи, богів і закони буття, волею до витривалості і перемоги – влади – дорослості – повинні цілковито увібрати в себе те «інше життя», «інший духовний високий щабель розвитку» (демократія, лібералізм, капіталізм, сцієнтизм, прагматизм )  і органічно влитися цілковито у «велике  плем’я», у якого свої справжні і не справжні ритуали, свої справжні і не справжні боги. Хіп-хопери – успішні х-х, до прикладу, в якійсь країні вже давно не їздять в автобусах зі строго установленими їм місцями, зате саме вони найбільш виразно демонструють свою «вдало пройдену ініціацію», а з нею – свого бога. Хоча в нас, в Україні, є свої, перепрошую, «чорні», «ганста-репери», не лише «Шахтьори» - ясна річ, всі вони зірки і успішні, боги, хіба ні !? І ті, і ті, вливши в себе шарм «капіталізму», здається, інші «ізми» відкинули як обтяжливі, з різницею поміж собою лишень у мірі відкидання чи радше – стилі ? Ніщо так не пістрявіє стилями  як «язичництво», попри й там спільну «традицію».

 

Але тут, здається, вийшов маленький «парадокс» (звичайно, в кліпі), активна спроба адаптації іде від «не-чорного» героя, і видається, що вона вдаліша за те, що є протилежним.  Чому так ? Може тому, що так має бути, а може тому, що так не має бути ?? А західні науковці боязно зиркаючи на  інститути демократії, впівголоса стверджують, що «біла людина» приречена зникнути разом з її усім надбанням. А східні і південні… ще мовчать… Будь-яка ініціація посутньо – це вмирання «чогось» і  «оживання» чогось. Будь-яка людина – аналогічно. (Будь-яка країна ?..) До дванадцяти років вона мислила, що світ «білий», після…  - раптом вже, що світ колоритніший, «різнобарвний». Світ є «чорно-білий» - хтось вам на те скаже, що ви обмежена істота і великий песиміст, світ ще й «жовтий», з багатьма «відтінками»,  хтось скаже. А можливо згодом знайдуться й такі , які на повному серйозі скажуть: пацца і дєффкі – світ «зелений» ! Можливо інфа про всілякі там НЛО таки мусується  багатьма ЗМІ  неспроста.  Ісламісти, до прикладу, вже кричать, що світ «зелений», (правда, вони «зеленіші»), нацики, що звісно «коричневий», «дуже-біло-коричневий», перепрошую, і не має сенсу зупинятися на всій гамі минулого, теперішнього і прийдешнього, через те, що барви дуже перемішані. З Вище нам дана палітра, пензель, полотно – малюй, чи пиши, не змінюючи обрису, Істинного Шедевру і не тобою створеного. 

                              

Слов’янська жіноча традиція (наші біляві дівчата найфайніші в світі, не всі з глянцю, та чи не всі для глянцю..) знала/знає свою ініціацію. Коли дівчина стає нареченою, то вона, зрозуміло, залишає «свою» землю, і вступає одразу не на  «чужу», а на «нічию», де вона «ніхто» і звуть її «ніяк» - в тому числі для своєї найближчої рідні: братів, сестер, батьків. Вона втрачає зв’язки з усіма, як наслідок стає «небезпечною», «невідомою» і «незрозумілою».   В цей її період наречену збирають в ритуальне вбрання і оплакують, оплакують довго і нудно, усі, усі.  І вона «вмирає» у своїй попередній ролі «незрілої», а з нею її родове ім’я, щоб з плином  потрібного часу «відродитися» в новій іпостасі, з новим ім’ям. Можливо, не якась там окремо взята діва, а ціла діва-віва-країна щось переживає подібне в даний час, довгу, болісну ініціацію з її розділеними на «божественних» і  «смертних» ініціантами..?  Питання, в який рід, на яких правах і з яким іменем вона увіллється ?.. Не все життя, їй дівувати – це стовідсотково, дитяча пора минає швидко, і це – добра і тривожна  новина для неї.

 


Автор ніц не має проти «чорних» чи інших « не-білих», автор не з роти деяких солдат партії «С», бігме.  І автор зараз тут анітрохи  не стібається з самітної Діви-Країни та її хаотичної ініціації – нашої. Більше того, я, у своїй дуже скромній персоні і ще скромніших можливостях, високо  одною рукою за всі на світі, крім одної, інтеграції, а одною рукою цупко на парті, а-ля піанєр. Було б справді на якомусь відтинку (відтінку ?) історії незле, якби  світ, а разом з ним наша країна,  дійшов не до ручки (на парті..)), а до консенсусу (звісно тимчасового, як все в цьому світі) щодо утворення світового уряду, парляменту на розумних і взаємовигідних  засадах, та щоб це була на локальному і глобальному рівнях не якась нєзавісємость, а бодай ІНДЕПЕНДНІСТЬ (!). На менше і більше не погодимося, чи не так !? 

 

Вище своєрідно фрагментарно-асоціативно розглядалася одна категорія ініціації-посвячення-переходу – колективна, від дитинства до дорослості.  Існують ще принаймні дві. Друга являє собою вступ до таємного товариства (не всіх всіма відразу, звичайно). Третя категорія – найбільш сильне духовне переживання справді небагатьох порівняно з усіма іншими. Остання категорія напевне найбільш споріднена з таким явищем як шаманізм. Шамани – ті, що бачать інші реальності і здатні в них чи за допомогою них здійснювати всілякі надприродні речі, як то спілкуватися з «богами», сходити в «Ад» і на «Небо», наділені величезними контролем над людьми і  самоконтролем над собою – також проходять через ініціацію. Повноцінному становленню шамана нерідко передує його власна «духовна» і «фізична» криза, яку він долає шляхом ініціації, руйнує старе усталене світосприйняття, старий світ,  щоби гармонійно досягнути життя у «двох світах» водночас, «духовному» і «фізичному».

 

А стати шаман шаманом може, вважається, трьома способами:  «спонтанно» - поклик вищих сил; успадкувати дар від інших шаманів; самовільно, або за волею клану, сім’ї.  :-)Пригадуєте, як Віктор Фйодорович  кілька років тому, травмувавши коліно під час гри у футбол чи теніс(може й тетріс, він може !?)  - куди він їздив заліковувати ???  Вірно, - до шаманів !!.. Здається, не в Москву, а в Сибір.. На місці функціонерів БЮТу, слід би випрошувати  лікування для реального/номінального лідера не у Німеччині чи за прикладом Януковича в Москві, а десь в Алтаї, Тибеті, Південній Америці, Північній Америці. В Європі, на жаль, з шаманізмом зараз кепсько, там очікуваних див не прогнозують.., хіба що дивацтв.., там один шаман щойно програв вибори, а інший спробує зашаманити все те, що понаобіцяв, або всіх тих, кому… Але і це тимчасово.

 

Кінець кінцем, ініціація – це еволюція… А сексапільну кобіту таки трошки шкода, чи не так ?!)))  

 

https://vimeo.com/22518288

 


10.05.2012 Яв Назар 1596 0
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

555
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1733 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1085 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

521
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6866 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11320 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

297

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1028

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1084

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1074
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

232
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1043
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

808
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

661
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

629
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2905
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4404
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18401
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

251
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

322
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

631
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

732