Сто днів міського голови Марцінківа

 

 

Днями виповнилося 100 днів перебування Руслана Марцінківа на посаді міського голови Івано-Франківська. Проміжні висновки роботи нового очільника міста, звичайно, можуть змінитися з часом. Однак деякі з них вже є чіткими та досить симптоматичними, щоб виокремити спрямування політики нового мера.

 

Друзям – усе, ворогам – закон

 

Після місцевих виборів ВО «Свобода» закріпила фактично монопольний вплив у Франківську, отримавши найбільшу фракцію в міськраді та свого міського голову. Однак потрібні були політичні партнери. В раді утворилася прагматична більшість у складі «Свободи», «Батьківщини» та «Солідарності», яка з ініціативи Руслана Марцінківа відразу пішла на порушення законодавства та регламенту, проголосувавши на першій сесії, крім призначення Оксани Савчук секретарем ради, ще й за формування депутатських комісій та складу лояльного до нового міського голови виконкому.

Ціною входження «Солідарності» у більшість стала земельна комісія, де закріпився монопольний вплив цієї політсили. Більшість заблокувала входження до складу важливих бюджетної та земельної комісій депутатів від опозиції.

Депутати отримали деякі проекти рішень не за 10 днів, як це передбачено, а безпосередньо в день проведення сесії. Причому погоджувальна рада відбулася тільки напередодні ввечері. Вже на інавгураційній сесії опозиція отримала сигнал про те, що міськрада перетвориться на шлях з одностороннім рухом, де правила доволі ситуативні і змінюватимуться залежно від волі більшості. Містяни ж вперше почули згодом типову фразу міського голови Марцінківа під час наступних пленарних засідань: «Не подобається – звертайтеся в суд!»

Рух «ЧЕСНО», коаліція «Прозорі ради», а також партії «Самопоміч» і «УКРОП» таки звернулися до суду для оскарження прийнятих рішень. Досудовий розгляд справи штучно затягувався, а позов «ЧЕСНО» мав розглядатись по суті тільки минулого тижня, якби суддя не поїхала у відрядження. Тож суд знову відклали.

Крім того, депутати проголосували за політичним чинником про створення фракції міськради у складі не менше чотирьох депутатів. Фактично цим рішенням УНП, яка має три представники у раді, позбавили можливості бути інституційною депутатською складовою ради. Адже, згідно з регламентом, поміж іншого, об’єднуватися для створення більшості чи опозиції можуть тільки депутатські фракції та групи. Така маленька «свободівська» помста колишньому міському голові Віктору Анушкевичусу, з яким у Марцінківа склалися не найкращі стосунки.

Обраний з порушеннями регламенту лояльний до Марцінківа виконком  згодом приймав деякі питання шляхом внесення з голосу міським головою та встиг проголосувати безліч важливих для міста питань. Звичайно, у формуванні політичного клубу за інтересами не може полягати відкритість влади, яка декларується в передвиборчій програмі Руслана Марцінківа.

 

n1_5m6eFZFo

 

Від реформи до скандалу

 

З 1 січня в місті почала діяти нова транспортна мережа. На автобусних маршрутах збільшилась кількість великогабаритного транспорту. Але це не позбавило містян від традиційних проблем: хамства водіїв, відсутності нормального обілечування, з’їзду автобусів з маршрутів у вечірній час. Не всім пасажирам сподобалась нова схема руху автобусів. Руслан Марцінків з-поза ранку кілька разів поїздив у маршрутках, більше піарячись, ніж реально перевіряючи роботу водіїв. А вже підсумовуючи 100 днів роботи на телеканалі «РАІ», назвав невдачі транспортної реформи виною попередників.

Виконком втілив у життя передвиборчу обіцянку Марцінківа та запровадив з 1 січня безкоштовний проїзд для учнів у міському транспорті загального користування. Це стало фактором економії коштів сімейних бюджетів. Але, попри рішення громадських слухань, вартість квитка для інших категорій пасажирів залишилася незмінною, навіть з урахуванням здешевлення паливно-мастильних матеріалів. Таким чином, грудневі громадські слухання виявилися простою ширмою для переговорів міської влади, зокрема Руслана Марцінківа, з перевізниками. А проект рішення про зниження вартості проїзду в громадському транспорті – додатковим інструментом тиску на перевізників, щоб дотиснути їх виконати передвиборчу обіцянку чинного міського голови про безкоштовний проїзд для учнів міста. На цьому потім була побудована непогана інформаційна піар-кампанія «Свободи».

Плюси транспортної реформи: на маршрути вийшло більше великогабаритних автобусів, деякі з яких пристосовані для пасажирів з особливими потребами, розвантаження транспортних артерій міста, запровадження безкоштовного проїзду для школярів.

Мінуси: збереження вартості квитка при здешевленні паливно-мастильних матеріалів, відсутність суттєвого покращення сервісу з боку перевізників (хамство, невидача квитків або видача їх цілими пачками, сходження з маршрутів), фактична відсутність у міської влади, зокрема мера, бажання зламати ситуацію (продовження кулуарних переговорів з перевізниками, зволікання із запровадженням системи електронного квитка).

Серйозний скандал у місті спровокувало скасування безкоштовного харчування для учнів 1-4 класів. Це питання швидко набрало політичного забарвлення, оскільки його почали активно використовувати опозиційні сили. Марцінків обрав стратегію бездіяльності, оскільки тут опинився в своєрідному цейтноті.

 

Фото - Ростислава Ковтуна
Фото – Ростислава Ковтуна

 

Комуналка: фіговим листком важко прикрити сором

 

У місті діють програми покращення енергоефективності житлового фонду, що є досягненням міського голови. Але, наприклад, досі не оприлюднені титульні списки будинків, які в 2016 році заплановані для ремонту за кошт міського бюджету.

З 1 липня минулого року вступив у дію закон «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». Згідно з цим законом, управління будинком здійснюється його співвласниками (мешканцями). За рішенням мешканців всі або частина функцій з управління будинком можуть передаватись управителю. Незабаром мешканцям багатоквартирних будинків, які ще не створили «Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», доведеться зробити вибір. До 1 липня 2016 р. держава зобов’язала їх об’єднуватися в ОСББ. Отже, мешканцям багатоповерхівок треба обирати: створювати ОСББ чи отримати управителя, якого їм запропонують органи місцевої влади.

Тобто мешканці самі можуть вибирати, хто має здійснювати роботи на їх подвір’ї чи в будинку. З точки зору самоорганізації, це позитив. Шанс для людей вийти із залежності від комунальних структур. Швидко зорієнтувавшись у зміні ситуації, міська влада ініціювала зміни в статуті ЄРЦ. Цілком логічну пропозицію депутатів від опозиції про включення до порядку денного сесії питання незалежного фінансового аудиту ЄРЦ та звіту його керівника перед внесенням змін у статут підприємства підтримали тільки 11 міських обранців. Натомість більшістю було проголосовано збільшення фінансового фонду ЄРЦ з 36 до 75 млн. грн. При зменшенні фактичної сфери обов’язків та за камуфляжними формулюваннями про зосередження на енергоефективності і капремонтах житлового фонду, інвестиційній діяльності на 39 млн. грн. з міського бюджету збільшено статутний фонд МІУК (Муніципальна інвестиційна управляюча компанія – нова назва ЄРЦ).

Так само без звіту Володимира Ротару ліквідували комунальне підприємство «Міський парк культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка». Через публічну обіцянку забрати з парку Ротару це рішення стало питанням честі для Марцінківа. Голосували швидко і ледь не з бійкою. Так, що новий керівник створеного КП «Центр розвитку міста та рекреації» з суттєво ширшими повноваженнями Руслана Василик навіть не встигла розповісти депутатам про пріоритети роботи.

Не менш цікава ситуація вийшла зі створенням нового комунального підприємства «Муніципальної дорожньої компанії». Підприємство наділили широкими обов’язками – від прибирання міста до робіт з будівництва, капітального та поточного ремонту доріг, реконструкції та утримання об’єктів міського благоустрою, наприклад, дамб, мостів, зупинок. Також нове КП може надавати транспортні послуги, вести інвестиційну діяльність і навіть надавати клінінгові послуги фізичним та юридичним особам. На практиці місто отримало чергового комунального монстра з досить великим статутним фондом (15 млн. грн.), ласою посадою директора та членів наглядової ради. При тому, що попередник – КП «ДРЕУ» – ще не доведений до банкрутства, а звіту його керівника Володимира Юсипіва депутати вже звично також не почули. Хоч Руслан Марцінків ще під час колапсу з прибирання міста цієї зими нещадно критикував роботу ДРЕУ і його керівника.

З 1 квітня мають припинити діяльність КП «Муніципальна інспекція з благоустрою» та КП «Івано-Франківський міський рекламно-інформаційний центр». Перше підприємство вже пройшло суттєве реформування. Реформована інспекція з благоустрою, згідно з запевненнями мерії, буде дотримуватися в роботі принципу прозорості: всі акти, рішення, протоколи  публікуватимуться на сайті інспекції.

Загалом, попри гарну форму, сумнівно, що новим інспекторам з благоустрою вдасться подолати проблеми хаотичної торгівлі чи незаконних вивісок, що за роки діяльності не змогли зробити ані інспекція з благоустрою старого зразка, ані вже ліквідований рекламно-інформаційний центр. Такий елемент зовнішньої форми реформаторського курсу в комуналці від міського голови Марцінківа і його команди.

Маємо також справу із замовчуванням болючих для міста речей. Міський голова зараз нічого не говорить про міжнародні кредити «Теплокомуненерго». При тому, що ще будучи секретарем міськради в 2011 році, називав мільйонні кредитні борги підприємства підставою для початку процедури банкрутства.

У місті залишаються в жахливому стані внутрішньобудинкові мережі, процвітає незаконна торгівля, є проблеми з каналізацією, прибиранням та вивозом сміття. І це тільки невеликий список з «must do» у франківській комуналці для Руслана Марцінківа і його команди.

 

«Гвардійці» Марцінківа

 

Міська влада («Свобода») зараз поділена на дві внутрішніх групи впливу. Щоб зберегти баланс сил, Руслан Марцінків оточує себе надійними кадрами, які не потраплять під вплив іншої групи впливу. Він обрав зовнішню стратегію кооптації кадрів у поєднанні із запрошенням відданих йому людей. В цьому контексті варто згадати призначення заступником міського голови Миколи Вітенка, керівником патронатної служби – Вікторії Дротянко, начальником департаменту освіти і науки – чернігівця Ігоря Смаля.

При цьому Марцінків залишив працювати у виконкомі сильних управлінців від минулої влади: Богдана Білика, Михайла Смушака, Вікторію Сусаніну, Надію Кедик.

Не пошкодував Марцінків людей з найближчого оточення колишнього голови міста Віктора Анушкевичуса. Наприклад, посади позбулася керівник рекламно-інформаційного центру Вікторія Шахоріна, а комунальна структура, яку вона очолювала, взагалі перебуває в процесі ліквідації.

 

gk-press.if.ua


18.03.2016 Василь Кедик 2054 0
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2010
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1879
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1878
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5573 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2170 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1532

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

771

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

835

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1044

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1022
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1794
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3701
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10288
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26175
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10212 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7739
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

920
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

256
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

284
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

403
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1305
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

904