Сміттєвий колапс на івано-франківському сміттєзвалищі вже близько

 

 

З дня трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі минув рік. Страшна новина сколихнула Україну 28 травня 2016 року. Все почалася із пожежі на полігоні твердих побутових відходів (далі - ТПВ).

 

30 травня під завалами сміття загинув еколог і троє рятувальників. Наразі полігон у Грибовичах закритий і невідомо, чи вдасться відновити його роботу.

 

Проте, трагедія під Львовом, вочевидь, відповідальних осіб нічому не навчила - будівництво сміттєпереробного заводу залишається на рівні розмов та обіцянок.

 

Схожа ситуація може повторитися і на івано-франківському полігоні ТПВ у с.Рибне. Але і тут окрім гучних політичних заяв голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука та голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, справа із будівництвом сміттєпереробного чи сміттєспалювального заводу не рухається.

 

"Сміття в нашій області проблема №1 після відновлення дорожньої інфраструктури і всіх соціально-економічних питань. Івано-Франківщина наближається до тієї ж проблеми, яку ми маємо у Львові, - зізнається Олег Гончарук. - Але на сьогоднішній день рано говорити про будівництво заводу, тому що нема відповідей на три запитання: як організувати і забезпечувати дане підприємство сировиною, тобто сміттям, як його звозити з цілої області і вартість цієї доставки; друге – нам потрібна інвестиція. І основне – ми сьогодні маємо приклад у Рівненській області в Дубно. Збудували завод і він зупинився, бо не має достатньої кількості сміття. Я сподіваюся, що вже у 2018 році буде виготовлятися технічна документація і повинен бути підписаний договір, хто має це будувати. Сьогодні ведеться розмова з європейськими банками, в тому числі і з банком ЄБРР, тобто вони готові виступати гарантом інвестору щодо будівництва даного заводу".

 

Полігон

В Івано-Франківській області діє 32 сміттєзвалища і лише 8 паспортизовані. Більшість із цих полігонів ТПВ вже вичерпали свій ресурс або на грані закриття.

 

В Косові та Надвірній сміттєзвалища закриті, в Калуші - переповнене і потребує будівництва другої черги, а коломийське приймає лише місцеве сміття, хоч ресурс полігону вже також майже вичерпані.

 

На івано-франківському полігоні ТПВ у с.Рибне ситуація також не з кращих: об'єми сміття, яке приймає цей полігон зростають в прогресії.

 

Полігон ТПВ у с.Рибне почав працювати з 1992 року. Загальна територія полігону - 20,8 га, але робоча, на якій проводять захоронення сміття, займає тільки 13,5 га. За 25 років на сміттєзвалищі накопичилося 8,5 млн. куб. метрів сміття, а резервна потужність становить 3,2 млн. куб.м.

 

 

У 2015 році начальник комунального підприємства «Полігон ТПВ» Юрій Мороз заявив, що з такими темпами захоронення сміття полігону вистачить років на п‘ять, але «життя» сміттєзвалища можна продовжити, якщо побудувати сміттєсортувальну лінію, щоб хоч до 40% усіх відходів, які надходять на полігон, можна було переробляти.

 

"У такому стані, як зараз знаходиться полігон, і з тим навантаженням, як сюди звозять сміття з усієї області, термін його експлуатації буде складати 5-6 років. Тобто якщо ми і надалі будемо звозити таку велику кількість сміття, трамбувати і захоронювати, тут вже незабаром просто не вистачатиме територій", – у жовтні 2015 року наголосив Юрій Мороз.

 

Івано-франківська влада дещо недоговорює. Журналісти «ФІРТКИ» проаналізували офіційні дані з різних джерел і зробили свій висновок щодо ситуації на полігоні ТПВ у с.Рибне.

 

Маніпуляції з цифрами

Аналізуючи дані документів «Екологічний паспорт Івано-Франківської області» за 2005-2016 роки з офіційного сайту Міністерства екології та природних ресурсів України, кількість захороненого сміття на полігоні у с.Рібне в рази більша.

 

 

До 2006 року сміттєзвалище прийняло 4,9 млн. м.куб. або 912 тис. тонн сміття, а це в середньому 73,1 тис.тонн щорічно. Щоправда, цей об'єм вкладається у норми проектної документації полігону ТПВ в с.Рибне.

 

Наприкінці 2016 року сміттєзвалище було заповнено відходами, вага яких становила 2,05 мільйонів тонн. В об'ємі це 11,14 мільйонів м.куб., а не 8,5 млн. м.куб., як зазначає керівник КП «Полігон ТПВ» Юрій Мороз. Лише в період 2008-2010 років на полігон завезли понад 550 тис.тонн сміття. З 2011 року темпи захоронення сміття зросли в рази: біля 85 тис.тонн щорічно.

Варто зазначити, що лише з 2015 року на сміттєзвалищі в с.Рибне встановлені ваги. Від того часу облік завезеного сміття ведеться в тонах. Проте накопичення відходів на самому полігоні ТПВ визначається в метрах кубічних. Для цього використовується коефіцієнт щільності у обсягах вивезення та захоронення ТПВ. Згідно даних Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), такий коефіцієнт для полігону ТПВ у с.Рибне має становити 5,68.

 

Керівництво Івано-Франківська відверто маніпулює цифрами, не лише використовуючи некоректний коефіцієнт щільності, а іноді й занижуючи річні показники захороненого сміття на полігоні. Дивно й те, що у 2012 році полігон прийняв 97 тис.тонн сміття, 2014 – 87,6 тис.тонн та 2016 – 86,3 тис.тонн, а у 2015 році КП «Полігон ТПВ» вказує, що лише 77,3 тис.тонн сміття було захоронено на сміттєзвалищі.

 

«Сміттєзвалище в с.Рибне пропрацює ще років два-три. Там наповненість 85%. Вже зараз готують нову площадку на 10 га. Сама ж біогазова установка запрацює протягом року і це покращить ситуацію на діючому полігоні ТПВ: зменшиться ризик самозагорання, сміття почне просідати. Щодо цифр в документах та звітах, то їх завжди «малювали» майже однакові з року в рік. Загалом мерія зараз контролює ситуацію. Скоро буде сміттєсортувальна лінія, яка дасть можливість якісно відсортовувати сміття, 20% відходів не буде потрапляти на полігон. Щодо сміттєпереробного чи сміттєспалювального заводу, то цей процес довгий. Скоро не побудують», - прокоментував ситуацію заступник начальника управління екології та природних ресурсів Андрій Пліхтяк.

 

«Якщо у вас є інформація, що полігон закінчується то нехай вони дають таку інформацію. А я вам говорю, що до 2027 року полігон буде захоронювати на тій стадії який він зараз є», - прокоментував журналістам «Курс» керівник КП «Полігон ТПВ» Юрій Мороз.

 

Варто зазначити, що на полігон ТПВ у с.Рибне завозять сміття не лише із м.Івано-Франківська, а також із Тисменицького, Надвірнянського, Богородчанського та Яремчанского районів.

Сміттєсортувальна лінія, фільтратопровід та біогазова установка

Упродовж останніх десяти років з проблемою сортування і переробки твердих побутових відходів місто, та й загалом область, стикається не вперше. Проте все лишається на рівні обіцянок.

 

Нагадаємо, директор КП «Полігон ТПВ» Юрій Мороз у жовтні 2015 року стверджував, що обладнання сортувальної лінії для сміття дозволить переробляти до 40% усіх відходів, які надходять на полігон. Проте екологи стверджують, що немає змісту вкладати кошти ( це біля 5 млн.грн.) у сміттєсортувальну лінію, бо сміттєзвалище у найближчий час потрібно буде консервувати.

 

Проте у червні 2017 року щодо сортувальної лінії Юрій Мороз висловився вже неоднозначно: "Це - європейський тендер, але не ми його проводимо – проводить департамент. Наскільки я знаю, до 20-го числа розглядаються тендерні пропозиції , потім комп‘ютер назначить число торгів. Значить, кошти є виділені на рахунку в департаменті. Це буде не просто сортувальна лінія, це буде сортувально-подрібнюючий комплекс. На рахунок будівництва заводу... Зараз ви знаєте, що був підписаний меморандум між міським головою міста Івано-Франківська та Коломиї, Надвірної, Калуша і губернатором про єдину програму «Поводження з твердими побутовими відходами». Ми звернулися від комунального підприємства «Полігон ТПВ» до прем‘єр-міністра Гройсмана і міністра оборони Полторака, так як землі, на яких знаходиться зараз полігон і на яких планується будівництво заводу, – це землі Міністерства оборони, а у Франківську ним керує Військовий держлісгосп. На скільки я знаю, в області цю програму координує Микола Іванович Вітенко".

 

Майбутня ділянка для заводу, за словами Юрія Мороза, також визначена:

"Вже, якби, намітили ділянку – 10,5 гектарів, це близько до полігону і вона, якби, по логістиці найкраща, бо ближче від траси, лінія електропередач проходить і ще ми звернули увагу, що там старі ліси – ліси більше 120-ти років. Ця деревина вже не представляє цінності як деревина для промисловості... Ну, десь до кінця літа ми мали би документи по землі...".

 

Але майбутнє для Юрія Мороза вимальовується чітко: "В перспективі би мало бути: всі сміттєзвалища закриті і рекультивовані, як тільки буде побудований цей завод. І вся область мала би возити сміття".

 

Загалом у Івано-Франківську щорічно лише біля 3,2% або 13,1 м.куб. сміття збирається роздільним методом. Все інше (біля 420 тис. м.куб.) потрапляє на полігон, де його сортують роми, які поселилися на сміттєзвалищі. Фактично будування сортувальної лінії для сміття може вирішити лише легалізацію цього бізнесу, але ж ніяк не зменшить навантаження на полігон ТПВ.

 

Не нова ідея і спорудження стаціонарного фільтратопроводу, який обіцяли збудувати ще в липні 2013-го за 5,3 млн.грн., але наразі вартість такого будівництва становить біля 8,2 млн.грн.

 

Єдиним позитивним кроком є запуск біогазової установки з виробництва електроенергії, яку встановила в травні 2017 року на сміттєзвалище у с.Рибне фірма «Clear Energy», що перемогла у відкритому інвестиційному конкурсі.

 

Біогазова установка стала важливим елементом програми поводження з твердими побутовими відходами, створення якої ініціював міський голова Руслан Марцінків.

 

Епілог

Біогазова установка, фільтраційний трубопровід та сміттєсортувальна лінія на короткий час відтермінують сміттєву катастрофу на полігоні ТПВ у с.Рибне. Без будівництва сміттєпереробного чи сміттєспалювального заводу проблему зі сміттям в м.Івано-Франківськ та й в області в цілому не вирішити.

 

Вигідніше заробляти просто на захороненні сміття. Лише у 2016 році КП «Полігон ТПВ» за послуги захоронення твердих побутових відходів отримало 4,33 млн.грн., і це при тому, що Івано-Франківська міська влада витрачає майже 2 млн.грн. на утримання сміттєзвалища. Проте вартість за вивіз та захоронення ТПВ щороку зростає.

 

Даний матеріал підготовлений за підтримки Інституту Масової Інформації, Freedom House та Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія.

 

Автор: Євген Гапич


18.06.2017 Євген Гапич 4334 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1585
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1687
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1676
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4956 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1976 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1373

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

225

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

565

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

728

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

858
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3489
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10052
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

707
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25938
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7565
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

757
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

938
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1263
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1086
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

703
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

936
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

812