«Славних прадідів великих правнуки з трусами» або Куди пливе Івано-Франківська «Просвіта»

 

 

Молоде покоління іванофранківців звикло сприймати споруду по вул. Грушевського з Шевченком на фасаді як відому «точку» з ярмаркового продажу білоруського ширпотребу – трусів, сорочок, шкарпеток…

 

 

А між тим, місцева «резиденція» Всеукраїнського товариства «Просвіта» - Народний дім – має славну історію. В минулому діячі станіславівської «Просвіти» добре прислужилися нашому народові у справі його культурного і духовного настановлення. Згадаємо, як починалася історія цього патріотичного згромадження.

 

 

 

ІСТОРІЯ «ПРОСВІТИ»

 

Філія тої легендарної «Просвіти» в Станиславові була заснована за часів Австро-Угорщини, у березні 1877 року. Першим головою станіславівської філії став професор гімназії Євген Желехівський. Філія стала центром, де кристалізувалася самосвідомість українців, її діяльність сприяла утворенню інших товариств та читалень у нашому краї.

 

9 березня 1893 року філія «Просвіти» організувала Шевченківське свято у залі «Руської Бесіди». Товариство, окрім просвітньої, займалося економічною діяльністю, засновувала крамниці, ощадно-позичкові каси. Це зумовлювалося, зокрема й тим, що «Просвіта» існувала на грошах своїх членів і мусила «йти у комерцію», щоби складати конкуренцію офіційним імперським культурним центрам, які фінансувала держава.

 

Якщо у 1899 р. «Просвіта» у повіті мала 23 читальні, то у 1912-му на 72 громади було вже 55 читалень (неабияке досягнення!). До Другої світової війни року «Просвіта» була наймасовішою і найвпливовішою українською організацією. З її «колиски» вийшли і згодом стали організаційно та економічно самодостатніми більшість українських політичних, економічних, спортивних та культурних організацій і товариств. З лав «Просвіти» вийшли сотні українських громадських, політичних діячів, митців, учених і ін.

 

 

СЬОГОДЕННЯ...

 

Зрозуміло, що громаді краю небайдужа доля такого знакового національного згромадження, яким є «Просвіта». Тим більше, що з кишень платників податків Івано-Франківська філія Всеукраїнського товариства отримує кругленьку суму у 450 тисяч гривень. Агенція новин «Фіртка», з метою написання циклу статей про розвиток громадський ініціатив та громадянського суспільства в Україні, вирішила вивчити сучасний стан «Просвіти». Журналісти агенції, у відповідності до Закону України «Про доступ до публічної інформації» попросили керівників товариства надати таку «рамкову» інформацію:

 

-  Організаційно-штатний розпис Івано-Франківської ОО товариства «Просвіта».

-  Порядок використання коштів в сумі 450 тисяч гривень, що надаються Івано-Франківському ОО товариства «Просвіта» з обласного бюджету.

-  Інщі джерела фінансування та використання Івано-Франківської ОО товариства «Просвіта».

-  Декларацію про доходи керівника Івано-Франківської ОО товариства «Просвіта».

-  План роботи (план заходів) Івано-Франківської ОО товариства «Просвіта».

 

На здивування журналістів таке звичайне для відкритого і демократичного суспільства прохання викликало у керівників Івано-Франківської філії ВУТ «Просвіта» дивну і дещо «хворобливу» реакцію.

 

Виконувач обовязків голови Михайло Рудковський (голова С.Волковецький був у відпустці) чомусь попросив, щоби ми "надали йому документ, який показує, що Закон України «Про доступ до публічної інформації» вступив в дію (?!!)".

 

Пан Михайло на додачу до своєї вимоги назвав цей Закон України «дурацьким» і висловив переконаність, що з жураністами «Фіртки» «нічого не станеться, якщо почекають до 30 червня, коли на роботу вийде голова».

 

От вам і основи європейської демократії! А якже, питаємо, ці «вічно захоплені зненацька» пани збираються жити у правовому просторі Євросоюзу, де вся подібна інформація є прозорою за визначенням і вивішена в інтернеті?

 

Зрештою, платники податків повинні знати, куди йдуть гроші (майже півмільйона гривень!)

 

Згідно документу з назвою «Пояснення до плану використання бюджетних коштів на 2011 рік по ОО ВУТ «Просвіта», майже 304 тисячі з тої суми йде на зарплати працівників ВУТ, зокрема на редакцію газети «Галицька «Просвіта». Ми не будемо питати, що саме роблять люди, які у штатному переліку працівників філії займають посади «методист-ведуча» або «методист з фольклору». Сподіваємось, що разом із «керівником культмасової роботи», «провідним методистом» і «художнім керівником» вони виконують «вкрай важливі» і «доленосні» завдання в галузі відродження обласної духовності (в перервах між здаванням в оренду реалізаторам «білоруських трусів» та іншим комерсантам резиденції «Просвіти»). Але щодо отої «Галицької «Просвіти» виникає кілька питань.

 

В переліку оплачуваних з бюджету посад працівників цього ЗМІ ми зустрічаємо «головного редакора», «літературного редактора» і «верстальника». Враховуючи, що серед потенційних дописувачів газети – сотні, якщо не тисячі членів ВУТ, варто було очікувати зримої присутності такої газети на теренах краю. Її «потужного впливу» на громаду і підростаюче покоління. Ми опитали людей з вулиці, чи є вони читачами «Галицької «Просвіти». Як не дивно, 100% (!!!) опитаних здивовано знизували плечима і казали, що вперше чують про таке друковане видання. А дває запитали: «Може ви маєте на увазі «Галицький кореспондент»?...»

 

Спроби знайти сайт газети також не принесли успіху. Щось не допрацьовує головний редактор (з окладом майже 1000 бюджетних гривень у місяць), щось він і його команда (теж на ставці) не «ловлять мишей»…

 

А, між тим, у гімні «Просвіти» (авторства В.Щурата і Я.Ярославенко) співають:

 

«Виженем темряву з хати,

Ворог укритись не зможе,

Видрем у нього всі втрати,

Ти допоможеш нам, Боже!»

 

Бачимо, що наразі «видирати втрати у ворога» в Народному домі збираються здебільшого у «бакалійно-галантерейний» спосіб. Гуманітарні технології ХХІ століття там засвоювати ще не бралися. Й нащо? Й так все добре: бюджетні гроші капають, ще й доброзичливці підкидують грошенят. А те, що основа основ – друкований орган – десь на маргінесі, так є інші друковані органи, куди члени ВУТ активно пишуть (наприклад «Галичина», «Західний кур’єр», які теж існують за рахунок бюджету). Все добре. Можна навіть імітувати присутність на культурних теренах, хоча всі значні та резонансні крайові акції останніх років у сфері культури і мистецтва (фестивалі «Порто-Франко», «Потяг до Яремчі», етнофестивалі, літературні та музикальні акції культурного центру «Є», арт-кавярень «Хруща» і «Мармуляди», спортивні заходи для молоді на міському озері тощо) відбувалися без участі і підтримки «Просвіти». Та ж яка може бути матеріальна підтримка, коли майже всі гроші йдуть на «самопроїдання»: зарплати, оргдіяльність та ремонти резиденції. А, забули, - ще й на випуск «суперпопулярної» газети.

 

Якщо це не деградація, то що тоді можна називати цим словом?

 

А коли стаття про «Просвіту» практично була вже написана в. о. голови «Просвіти» М. Рудковський все-таки дав відповідь на наш інформаційний запит: «На Ваш лист №11-2011/з від 16 червня 2011 року повідомляємо: голова ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка С. Волковецький у відпустці до 30.06.2011 р. У зв’язку з цим відповідь на Ваш запит даємо частково. Повна інформація буде надана після повернення з відпустки голови організації».

 

З п’яти поставлених запитань ми отримали відповіді тільки про організаційно-штатний розпис товариства та документ з назвою «План діяльності Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ “Просвіта» ім. Т. Шевченка на 2011 рік».

 

І цікаво, що у відповіді на свій інформаційний запит ми не отримали жодної інформації про фінанси організації, про використання бюджетних коштів, про інші джерела фінансування та видатки Товариства. Виникає запитання: а що тих два бухгалтера, що є в штатному розкладі обласної «Просвіти» не володіють інформацією про рух коштів Товариства? Чи означає це, що інформацією про фінанси володіє виключно С.Волковецький? Чи, можливо, в франківській «Просвіті» є дві бухгалтерії? Наразі зачекаємо відповіді голови після його повернення з відпустки…

 

А от «План діяльності…» можемо проаналізувати. Відверто, він «вразив» своїм об’ємом (аж вісім сторінок і 98 «пунктів»),  проте не вразив змістом. План – помісячний. І щомісяця в ньому повторюється «Підготовка та щотижневе видавництво газети «Галицька Просвіта» і «Випуск просвітянського вісника «Дзвони Просвіти» на обласному радіо», - це вже 24 пункти...

 

Є і малозрозумілі пункти на кшталт «Проведення роботи з організації в селах трудових колективів міст осередків «Просвіти»:). А є і таке: «Участь в урочистостях з нагоди роковин ….» - зауважте не «організація», а «участь». Що-що, а писати дуті «Плани» ми навчені ще з радянських часів…

 

І було би це все сумно, якби не розуміння "вічної істини", - що кожна організація має свої фази розвитку – народжується, досягає розквіту і …вмирає. Навіть "Просвіта" як бачимо тут не виключення з правил.

 

Хоча кожна організація може отримати і «нове народження», але для цього потрібні нові підходи, нове мислення, сучасні знання, модерний менеджмент, свіжі мізки і велике бажання активно працювати. Приклади? Приклади є – ті ж названі вище: «Є» і «Мармуляда»…


Коментарі (34)

Кікі 2011.06.26, 12:16
Прсвіта зараз це зібрання старих духом пердунів, які живуть минулим століттям. Сучасний світ їм незрозусілий і чужий. Тому завдання в них - плакати про неньку-Україну і думати кого щерозвести на бабки, де взяти гроші, паразитуючи на патріотизмі як бізнесі, і як їх непомітно для сторонніх очей подерибанити. Вони нікому не потрібні, крім себе.
пан пупець 2011.06.26, 12:42
Але ж і старим дідам треба дати якусь іграшку. Було б смішно, якби старі просвітяни бігали по молодіжним фестивалям, або тусували з постмодерністами у "Є". Кожний вік має свій стиль життя. От вони збираються у "просвті" і там собі живуть у своєму часі. Зрештою, ті просвітяни не дуже заважають культурному поступу краю, що йде своєю дорогою. Єдине, що та культурна богадельня живе за бюджетні гроші. Але ж за який кошт вони житимуть? Закордонних грантів їм не дадуть, заробити на своїх творивах вони не зможуть. Значить є два шляхи: здавати в оренду приміщення і бігати до приймальні Михайла Васильовича. Мусимо з тим змиритись. Може то така компенсація минулим поколінням, яким не було доплачено комуністами, а люди хорорші.
mawwwpa 2011.06.26, 12:48
Я всё поняла. Чтобы деды не мешали культурному развитию края, дедам надо ежегодно отстёгивать полмиллиона гривень:) Весело вы там во Франковске живёте!
Jozef 2011.06.26, 13:40
А чого б теперішню Просвіту не здати "Свободі", адеж у 30-х націоналісти демонтрували чудеса у Посвіті почанаючи від навчання молодиць місити тісто і закінчуючи патріотичним навчанням дітлахів- майбутніх членів ОУН. А тепер що? Купка старих маразматиків проїдають 500 000 грн. на чолі з С.Волковецьким,який живе у будинку,що збудував під час тяжкої праці на чолі області. Хай би хтось з молодих вовків "Свободи" очолив цю занедбану в наш час організацію.Як така ідея ?
пан пупець 2011.06.26, 15:13
До Йозефа. Ідейка нічогенька. Адже ж цей терен упроявлення пасує "Свободі" - їхня тема. Просвітлювали б нарід у своєму стилі. Вони ж викинули з політики КУН - старшу генерацію, яка рулила містом за Карловича. Пора пацанам братися за просвітницьку роботу, ростити юних бандерівців. Але ж там є інша проблема: нестача освічених кадрів. Щоби просвітлювати, треба світити. А там все темно, як у тайсона в дупі.
Анна 2011.06.26, 15:21
Щиро кажучи, хотілося би прочитати у майбутньому таку ж публікацію про Будинок Художника. Членам Спілки Художників, які мають у цьому приміщенні майстерні, ще позаминулого року повідомили, що плата за опалення серйозно зросте. Художники, поглянувши на цифри, взагалі відмовились від опалення!!! Натомість, у цьому приміщенні багато приміщень тепер орендується, а у виставковому залі --- щомісяця як мінімум дві ярмарки. Здається, гроші мали би текти рікою і запросто компенсувати витрати на якесь там опалення. Де діваються ці гроші --- велика загадка. 5 липня о 12 год. відбудуться там же ж звітно-виборні збори Спілки художників. Може, хтось із журналістів там захоче задати такі запитання?
До Анни 2011.06.26, 15:31
Ці "творчі спілки" - атавізм, гнилий спадок совіцької імперії. За 20 років українські митці не змогли перебудувати свої спілки і створити щось подібне тому що є на заході. Тому в них ці всі будівлі рано чи пізно повідбирають. У франківську лише за останні 10 років художники пропили (й це не перебільшення, саме ПРОПИЛИ) шість майстерень, а ще три приміщення відібрали. з іншого боку, немає вже й митців, одні повмирали, інші малюють і різблять таке, що за радянщини не взяли би навіть на дорозі за рубель продавати. всякі губалі розвішують по чиновницьких криївочках свої бридкі шмати, а токаруки мавпують американських рекламників. пияк на пияці сидить. ганьба.
Патріот 2011.06.26, 17:59
Зусиллями бездарних космополітичних псевдомитців-комерсантів Спілка Художників доведена ДО КРАЙНЬОГО ВИРОДЖЕННЯ. На виборах митці-патріоти мають обєднатися і поміняти керівництво обласного відділку НСХУ. Офіси фірм-паразитів - геть! Псевдомитців - геть! Є ОДНА НАПРАВДУ УКРАЇНСЬКА кандидатура на голову - ВОЛОДИМИР ПОВШИК!!!!
Кук 2011.06.27, 09:39
стаття зачьотна :) але обовязково дотисніть Волковецького! Просвіту ще можна витягнути, але треба свіжої крові і мізків. З бюджетом в 450 тис в області можна було такі проекти почати!
Jozef 2011.06.27, 13:55
Агов,"Свобода" віддаю задурно Ідею по місцевій "Просвіті".Може буде нарешті з Вашого боку хоч якийсь чин?,бо про те,що Коновалець засновник ОУН кожен школяр в Станіславі знає.Чи може ці біл-борди з чиєїсь приватної кишені? Не повторюйте помилки комуністично-совкової влади.
Настя 2011.06.27, 14:58
Колись ПРосвіта виховала сотні тисяч свідомих патріотів з напів-грамотних селянських дітей,які життя не жаліли за Українську державу.Дуже прикро, що Просвіта, щоб вижити,займається такою невластивою їй діяльністю.А внеї таке широке поле - боротьба з бездуховністю молоді з алкоголізмом, наркоманією, з розпустою. Ів місті - потужна інтелігенція, яка не знає, де себе подіти.
до Jozefа 2011.06.27, 17:07
Тобі пороблено, чи закохався у "Свободу", і не знаєш як сказати? Що б не сталось - твій чорний язик уже про неї плеще. Віддаю задурно ідею: набери повний рот лайна, ходи по місту, шукай логотип "Свободи" і порскай на нього.
Лихий 2011.06.27, 19:32
Волковецький походить із польської шляхти, і йому до дупи просвітницька робота у краї. Але побувавши на багатьох керівних посадах( зганьбивши при цьому незалежницькі пориви людей), не може без керівного кабінета. Гнати цю камерилію в три шиї з Просвіти!
ПЭТЯ 2011.06.27, 19:57
З чого-чого походить Волковецький? З шляхти? Не смішіть мої капці. Щляхтича знайшли. Типовий гречкосій, якшо не свинопас. Я поважаю тих і других. Але "Просвіта" наша дріму-у-уча. Треба туди молодих сучасних людей. А Волковецький хай йде на свою дипломатичну пенсію. І хай скаже дякую Кучмі, що зробив з нього "дипломата".
Jozef 2011.06.28, 12:47
До того же писав за лайна повний писок. Як би це принесло користь українцям то пирскав би м гівном на "Свободу".Але наболіло інше і про кажу:Хай візьмуться засранці за серйозну справу-підйом з дна "Просвіти" й очищення від старих пердунців, а не моніторять різно манітні теми з кабінетів.Якщо правда колить очі,то так і кажи.
Нездивований підприємець 2011.06.28, 20:53
Крім ВУТ "Просвіта", там ще є ТзОВ "Просвіта"... Підприємці платять на ТзОВ, так що бухгалтерії не дві, а чотири...
лис 2011.06.28, 21:11
Це ж 4 бугалтери ,купа робочих місць
Ш.Холмс 2011.06.29, 14:54
коммерсант, корреспондент - автор російськомовний в побуті? в українській мові немає цього здвоєння приголосних
До Холмса 2011.06.30, 00:54
Поки Ви й подібні Вам страждають х...нею,вистежуючи побутово російськомовних, мудрий Ян Табачник фінансує театральну трупу Держипільського. Бо ж Просвіта проїда усі гроші з бюджету, а культуру та мистецтво у Франківську залишила робити гебреям. Але ж Вам не встидно, бо таким як Ви достатньо й тої культурки, яку показують на місцевому ТБ. Співанки-гопанки. Рахуйте й далі кількість літер і сидіть там де й сиділи - у с...і!
T. D. 2011.06.30, 11:28
Не хотілося про це писати, але дуже вже «дослідження» діяльності обласної «Просвіти» на сайті аґенції новин «Фіртка» нагадує отой «заказняк», який брудним потоком лився на демократичні сили зі сторінок компартійних видань на початку дев’яностих років. У чому їх, як і автора цих рядків, тільки не звинувачували! У хід ішли інсинуації, домисли, підтасовки фактів і відверта брехня. Але витримали, пережили… І не думалось, що ось така, з дозволу сказати, журналістика знову в ціні. Ось читаю розповсюджений «Фірткою» розлогий опус «Славних прадідів великих правнуки з трусами…» Бачте, знають Шевченка і припасували його уже в заголовку, відразу даючи зрозуміти глибину публіцистичного аналізу. Зроблений він на основі затребуваної аґенцією в ультимативному тоні довідки про штатний розпис ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, порядок використання коштів, план роботи і заходів, а ще – декларацію доходів… Що ж, довідка як довідка. У журналістиці – це мертвий матеріал, який потребує живого спілкування з досліджуваною у публікації «матерією». Та ось лише на основі цієї довідки саркастично описується діяльність громадської організації, робляться висновки й оргвисновки. Особлива увага звернена на газету «Галицька Просвіта». Дуже вже невідомому авторові не подобається часопис. І такий він, і сякий… А штат же який! Редактор, який одержує, згідно відомості, аж 766 гривень 96 копійок бюджетних асигнувань (хоч десь автори статті розкопали аж майже 1000 гривень). А ще ж є літредактор на півмінімальної зарплати та верстальник. Ось де автор угледів дерибан бюджетних коштів! (А в інших місцях не до снаги пошукати? Чи не скомандували «фас»?) І буквально пропонує закрити видання, мовляв, навіщо просвітянам газета. А чи не тому, що вона правдиво пише про владу й ситуацію в Україні, стоїть на захисті державної української мови, безкомпромісно викриває політичне лизоблюдство?.. Здавалося б, елементарна людська мораль і журналістська етика мали б спонукати автора хоч би поговорити з людьми, про яких збираєшся писати, тим більше про колеґ по перу. Тоді б він дізнався, що часопис виходить щотижня і не за рахунок бюджетних коштів, побачив би обсяг роботи і зрозумів би, що твориться він фактично на громадських засадах, ентузіазмом людей, які тут працюють… Зрештою, дізнався б, що він представлений на сайті обласної «Просвіти». А то ж навіщо так відверто брехати і вводити в оману людей, нібито «спроби знайти сайт газети також не принесли успіху». До слова, і ця публікація буде поміщена на ньому. Шукайте! Може, врешті знайдете. Та ні, автор пішов шляхом своєрідного «соціологічного опитування». Мовляв, він став на вулиці й поцікавився у перехожих, наскільки вони знають часопис… Напевно, таким чином він же досліджував використання інших статей кошторису «Просвіти». Але ж, скажімо, звідки перехожому знати, що лише для підтримання взимку працездатної температури в Народному домі «Просвіта», як кажуть, аби батареї не заморозити, потрібно до 18 тисяч гривень у місяць. А опалювальний сезон у нас починається в жовтні, а закінчується в квітні. А «труси» вже давно не продають, хоч ярмарки сяк-так допомагали утримувати приміщення, надаючи його в безплатне користування різним громадським організаціям, проводити ремонти залів та кімнат… Ось таким «соціологічним аналізом» і займається невідомий автор у своїй, з усього видно, замовній публікації. Бо спроби поспілкуватися з ним чи хоча б дізнатися авторство виявились безрезультатними. На мій телефонний дзвінок щодо розмови чи зустрічі в аґенції пообіцяли подумати чи передати головному редакторові. Відповіді не дочекався. Як і не назвали мені прізвища головного редактора, у якого хотів дізнатись, скільки ж заплатили за цей «заказняк». Зрозуміло, із позабюджетного кошторису. Ось така ця втаємничена «Фіртка», яка від інших вимагає гласності (включно з декларацією про доходи), посилаючись на закон «Про доступ до публічної інформації». А сама обляпала – і в кущі. Що ж, я пішов тим самим шляхом, що й фірткачі, й спитав кільканадцять перехожих, чи знають вони, що таке «Фіртка». Одні говорили, що це маленькі дверцята у великій брамі, інші, що це вхід у загорожу до худоби чи свиней, треті, що це брамка до сусіда, четверті, що вхід до обгородженої купи гною, аби він не засмороджував околиці. І знаєте, панове, жоден не назвав, що це аґенція новин. Отакої! За вашою логікою, вас потрібно закрити. Напевно це було б добре. Як на мене, то ваша «Фіртка» якраз і є входом до великої купи гною, у якому ви із задоволенням бабраєтесь. Час від часу засмороджуючи громадське довкілля. Тому не відчиняйте її. Бо дуже вже смердить замовним лайном.
ПРАВДА 2011.06.30, 12:00
2 T. D. Ось це і є "рівень" Прсвіти. Сумно. Зібралася купка "патентованих" "патрійотів", а насправді колишніх КГБ-шних прихвостнів. Газетку "клепають", вчать молодь патріотизму. Редактор цієї "газетки" (чи не той же T. D.?) також професійний "просвітитель" молоді - в радянські часи виспівував осанни КПСС і поливав в комсомольській газеті кагебістським "замовним" лайном "Чорний ліс", бандерівців-"буржуазних націоналістів" і справжніх патріотів. А тепер ця шобла присосалася до "Просвіти". Краще б мовчали, аніж мичали...
ПЭТЯ 2011.06.30, 12:09
О!!! Дєятєлям з Просвівти хтось розповів шо таке і-нет! Просвіта то вже навіть не вчорашній, а позавчорашній день. Зібрання динозаврів, які цікаві хіба що самі собі. Правильно фіртка робить. Ще про виставковий зал Спілки художників напишіть, - тоже зборище алконавтів ще то. На смітник одне і друге дрантя!!!
Кікі 2011.06.30, 12:34
Тема про Просвіту зовсім не нова. Але тут Д.Т. каже, що стаття замовна. А хто замовник? Я б і сама таке замовила. Кому подякувати? Напишіть. А може замовник - народ???
анна 2011.06.30, 13:12
Дивно - на сайті є значно цікавіші й важливіші для суспільства теми, та й самі матеріали вищого рівня, а перегляди цієї просто зашкалюють. Очевидний заказняк і дійсно тхне... Хтось явно хоче комусь в чомусь нашкодити. Та й коментарі, певно, друзі агенції пишуть, а то й самі працівники. Нічо. Може, чорний піар тій же "Просвіті" на користь піде. Ще подякують вам за розкрутку, і громадяни почнуть активно цікавитись газетою і вступати в організацію - от і помолодшає. А вам би, панове, трохи та грамоти навчитись і статті трохи професійніші писати. Та й закон одвічний є: що ви світові - те і він вам у відповідь. Бумерангом. На ницості далеко не заїдеш.
Лео до Т.Д. 2011.06.30, 13:25
п Т.Д. Думаю, ФІРТКА не одержує бюджетних коштів , а ПРОСВІТА мабуть якимись крихтами все таки користується. В цьому різниця. Ви п.Т.Д. мабуть крупний спеціаліст по гною. ФІРТКА не так уже й сильно вас зачепила, а у вас відчувається стиль,придбаний в недалекому минулому.Ну признайтесь, багато доносів колись написали?
Пані Анні 2011.06.30, 13:34
Капітальовий прихильник ФІРТКИ вітає капітальового прихильника ПРОСВІТи
Бандера 2011.06.30, 14:09
Так завжди роблять "професійні патріоти" - колись фанати компартії, тепер "націонал-демократи". Ви їм цифри і факти, - вони вам емоції і перегавкування. АННО, ТАКІЙ Просвіті вже нічого не допоможе. А шкода, колись вона була Велетом українства - а тепер пшик "колишніх" кагебістів.
Jozef 2011.06.30, 14:10
А я нікого не вітаю,але бачу,що "Фіртка"зачепила старих смердюхів за живе.А "Свобода" як завжди-ні прівєта,ні отвєта.Берете ту Просвіта" з дідами чи нє?
До T.D. 2011.06.30, 15:06
Цікаво, а кому потрібно "заказувати" "Просвіту"? Хто ж ці воріженьки, яким став поперек горла отой гібрид пустого місця з дідорнею? На будівлю ніхто не буде претендувати - її з чіпких лап не вирвати ніякому бізнесменові, в культурній площині і в ЗМІ ані сама "Просвіта", ані її газетка нікому не роблять конкуренції, бо вплив дорівнює зеро унд зеро. Хто ж той замовник? Може це ФСБ з Москви вже не може виносити конкуренції з боку такого могутнього оборонця націонал-демократії як франківська "Просвіта"? Смішно. Ще смішніші згадки про демократичні сили на початку 90-их. Від тих "демсил" тепер залишився один памятник - "алея демократів" біля обласної дурки. Там стоять ошатні будиночки, де живуть люди які на початку 90-их дурили громаду і розповідали як москалі жеруть українську ковбасоньку і як ми щасливо заживемо за влади рухівців. Кажуть, що в тих будинках тепер мало щастя - хворіють, вмирають. Які справи - така й благодать.
Василь 2011.06.30, 15:59
Та нє, ну що ви так на Просвіту, щось вони там роблять ніби. Вчора щось про них по телевізору показували. Якийсь захід, не зауважив про що саме. Навіть пару старших жіночок в пустому майже залі сиділи - плескали в долоні. І заступник Вишиванюка - Роман Іваницький з ними за компанію плескав... Не чітайте, хай собі тусуються... Шо вони вам поганого зробили?
Нація 2011.07.01, 00:48
До Василя. Кажете не чіпати? Як не чіпатимуть народні гроші з бюджету, то й їх ніхто не чіпатиме. За власні гроші нехай собі тусують.
Мовнюк 2011.07.01, 17:11
Чим старіше г...но, тим воно смердючіше. Може й не варто було розгрібати ту купку г, бо ж політикам все йдно треба для мітингу якихось дідів, які зображатимуть "традицію" і "минулі покоління борців". так повелося з сорвіцьких часів, коли на комсомольські збори запрошували з гебешної богадільні обвішаних медалями хрунів і вони вересканили: "Я Леніна бачив!!!!" А комсомольці аплодували. Теперішня націонал-богадільня з того ж таки тіста. То мусить мати Просвіту на підхваті, а в ній "ветеранів революції дев'яностих". А те, що вони такі самі совіцькі пупсики, так того ж не довести. Люстрації не було, списки гебешних "павличечок-мовчанчиків" не оприлюднені. Гуляй, дрантя!
Патріот 2012.02.24, 08:40
а комуністичним заказняком тут пахне з однієї причини-федьків, лютий ворог волковецького з давніх часів от і "фіртка" прогоріла з наглою заказухою на останнього.Фіртці-ганьба!!!
Ярослав Шевчук 2013.08.14, 13:01
А ти, один з другим, показав би себе справжнім своїм іменем! Якщо б показав, то не написав би того, що написав, ніколи. А то ж поглянь, ЯКІ КОМЕНТАТОРИ!!!: МОВНЮК, БАНДЕРА, ПАТРІОТ, КІКІ, НАЦІЯ, ПРАВДА, ВАСИЛЬ, АННА, Ш.ХОЛМС, ЛЕО, НЕЗДИВОВАНИЙ ПІДПРИЄМЕЦЬ, ПЭТЯ, T.D., JOZEF... Раби, підніжки, грязь Москви! Саме завдяки таким, як ви, усі інші українці втрачали Україну, саме завдяки таким, як ви, усі інші українці були жорстоко гноблені, а ви спостерігали за їхніми стражданнями, шкірячись в кулак...
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

571
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1760 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6872 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1087

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1078
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

241
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

813
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

685
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

263
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737