Щоб на голови не сипались бомби: в Івано-Франківську відбулися Інтелектуальні ігри нескорених "Invictus Animus" (ФОТО)

“Invictus Animus. Інтелектуальні ігри нескорених”. Під таким гаслом в Івано-Франківську відбувався сьогодні турнір з інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?»

Організатори присвятили його Дню захисників і захисниць України, який, нагадаємо, відзначали в Україні 14 жовтня. Звідси – назва змагань та досить специфічний склад учасників. Адже своїми ерудицією та знанням в ході турніру мірялися учасники бойових дій, військові, а також ті, хто своєю наполегливою працею  надає всебічну допомогу нашим захисникам, повідомляє Фіртка.

Участь у грі взяли сім команд, в тому числі команди учасників бойових дій, військовослужбовців Національної гвардії України, військових капеланів, медиків, журналістів, а також семінаристів, які вирішили пов’язати свою духовну кар’єру зі службою військових капеланів.

Турнір став спільним проєктом Івано-Франківського міського клубу метикуючих та Студії квізів «9-й вал».

Як стверджують організатори, ідея проведення такої гри виникла одразу після Всеукраїнського турніру з гри «Що? Де? Коли?» пам’яті засновника інтелектуального руху на Прикарпатті Володимира Макарова.

«Вже навіть не пам’ятаю, у кого першого виникла ідея провести такий турнір. Можна сказати, що це колективна ідея всього оргкомітету Клубу метикуючих, - коментує турнір одна з його організаторів – голова громадської організації «Клуб метикуючих» Ольга Коник-Макарова, - Присвячена ця гра 14 жовтня – Дню захисників і захисниць України.

Ми хотіли об’єднати не тільки учасників АТО. Ми хотіли об’єднати усіх причетних до війни, яка відбувається зараз на сході. Сьогодні з нами грали військові капелани, учасники АТО, команда журналістів, які висвітлюють події на сході.

Сьогодні з нами грали студенти Медичного університету та їхні викладачі, Національна гвардія, студенти-семінаристи – військові семінаристи, які своє майбутнє так само пов’язують з військовою справою».

Турнір відбувався за усталеними правилами «Що? Де? Коли?». Командам у трьох ігрових турах необхідно було дати відповіді на 30 питань на ерудицію та загальні знання. Зважаючи на специфіку гри, більшість питань так чи інакше стосувалася військової справи, історії воєн тощо.

Вести гру випало одному з ветеранів інтелектуального руху Прикарпаття Олегу Остаповичу. Сам ведучий зізнається: для нього цей турнір – особистісна історія.

«Вести цю гру мені було з одного боку страшенно цікаво, з іншого – приємно. Для мене це особистісна історія. Крім того, що інтелектуальний рух – ігри «Що? Де? Коли?» - це данина пам’яті Володимиру Макарову, але так сталося, що 14 жовтня вже з певного часу перестало бути формальним днем.

Це день українського війська, це день реальних захисниць і захисників Вітчизни. Ми дуже хотіли б, щоб це не перетворювалось в «23 фєвраля» - маю на увазі з «носочками і брітвеними прінадлєжностями».

Тому мені було важливо, щоб в залі були хлопці та дівчата, які були на фронті.  Мені хотілося, щоб люди спробували себе в інтелектуальних іграх, - ті, хто вже грали і ті, що ніколи ще не пробували. І нагода була цілком хороша, правильна – зіграти ще раз, щоб нам на голови не сипалися бомби», - розповів Олег Остапович.

Спробувала свої сили у грі також команда Агенції новин "Фіртка". Адже наше видання також приділяє чимало уваги висвітленню ситуації в районі проведення операції об’єднаних сил, проблем військових, учасників бойових дій, добровольців. Треба відзначити виступила Фіртка достойно, не зважаючи на той факт, що для абсолютної більшості наших журналістів це був перший досвід гри у «Що? Де? Коли?».

За результатами трьох ігрових турів перемогу здобула команда атовців з досить символічною назвою «Третя хвиля мобілізації».

А от боротьба за друге і третє місця стала інтригою. Адже після основної частини гри дві команди, які претендували на «срібло», мали однакову кількість ігрових очок.

Це – команди «Капеланів», яка об'єднала військових капеланів, та збірна команда «Милосердя» зі студентів Національного медичного університету. Долю другого місця вирішило додаткове питання. За результатами додаткового розіграшу другими стали медики з команди «Милосердя». «Капелани» - треті.

І все ж цінність сьогоднішньої гри не в тому, хто переміг. Гра ще раз нагадала: у нашій країні триває війна. І для перемоги у цій війні важливе єднання усіх верств населення. А ще це була чудова нагода попрацювати у команді у дружній приязній атмосфері, ще раз зустрітись з друзями й побратимами, та й просто порадіти за себе та за інших. Тому переможених у сьогоднішній грі не було. Усі учасники отримали дипломи та безліч позитивних емоцій.

«Це дуже чудова командна гра, - ділиться враженнями Микола Волков, ветеран АТО, колишній воїн 128-ї окремої гірськопіхотної бригади, учасник битви за Дебальцеве, журналіст, - Завжди приємно побачити побратимів не у бою, а у гарній дружній компанії, розділити з ними азарт гри та радість перемоги».

Своєю чергою організатори виношують плани зробити «Інтелектуальні ігри нескорених Invictus Animus» щорічними, а якщо вийде, то й всеукраїнськими. Крім того, організатори спільно зі службою військових капеланів Івано-Франківської архієпархії УГКЦ розглядають можливість перетворення турніру на своєрідний інструмент психологічної реабілітації учасників бойових дій.

«Ми хочемо це зробити, - говорить головний військовий капелан Івано-Франківської архієпархії УГКЦ отець Роман Залевський, - Це такий наш спільний початок.

Хотілося б, щоби направду більше було військових, ми ще не залучили у гру ДСНС, поліцію, Повітряні сили. І взагалі до Дня Покрови й Захисників Вітчизни ми б дуже хотіли, щоб це були навіть ігри по бригадах. Треба придумати, як їх мотивувати».


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Батьківські збори» єднають інтелектуалів. В Івано-Франківську відбувся всеукраїнський турнір з гри «Що? Де? Коли?» пам’яті Володимира Макарова

В Івано-Франківську на Алеї слави поховали президента клубу ерудитів Володимира Макарова (ВІДЕО)


22.10.2021 Сергій Білий 1824
Коментарі ()

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

801
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

616
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1689
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3024
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2465
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2443

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

14

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

600

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

604

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1462
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

567
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

428
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

801
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

203
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

298
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26933
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

757
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

322
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

321
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

647
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1066 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

844