Розслідування походження Covid-19: команда ВООЗ у лабораторії Інституту вірусології в Ухані

3 лютого 2021 року персонал служби охорони стоїть біля Інституту вірусології в Ухані, Китай.


У середу група слідчих Всесвітньої організації охорони здоров'я в Ухані відвідує лабораторію, яка була предметом змов та спекуляцій щодо походження пандемії коронавірусу. Слідчі ВООЗ розпочали дослідження в центральному китайському місті минулого тижня після 14-денного карантину та бюрократичних затримок.

Їхня робота зазнала жорсткого контролю та політичного тиску як з боку Китаю, так і за його межами.

Мало місць, які вони відвідують, є такими суперечливими, одне з них - це лабораторія Інституту вірусології Уханя, яка, на думку представників адміністрації колишнього президента США Дональда Трампа, без надання доказів могла бути причиною коронавірусу.

Лабораторія, про яку йде мова, яка є афілійованою з центральною урядовою Китайською академією наук, є єдиною в материковому Китаї, обладнаною для найвищого рівня біологічного захисту, відомого як рівень біобезпеки 4 (BSL-4).

Лабораторії BSL-4 призначені для вивчення найнебезпечніших у світі патогенних мікроорганізмів - тих, які становлять високий ризик передачі, часто мають летальний результат і найчастіше не мають надійного лікування, наприклад, як коронавіруси.

Пітер Дашак, член групи ВООЗ, яка займається розслідуванням походження Covid-19, розмовляє зі ЗМІ після прибуття до Інституту вірусології в Ухані.


Лабораторія Ухань під керівництвом китайської "жінки-кажана"

Лабораторія Ухань створена внаслідок епідемії смертельно важкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ), яка охопила Китай та інші частини Азії у 2002 та 2003 роках.

Зокрема, команда лабораторії Ухань на чолі з вірусологом Ши Чженлі, відомою як "жінка-кажан" за роки експедицій з полювання на віруси в печерах кажанів, зосередилася на коронавірусах, що передаються кажанами, як вважають, саме вони спричинили поточну пандемію.

Кажани є головним резервуаром для вірусів, і хоча вони не страждають від них завдяки природній стійкості, вони є відомими носіями багатьох інфекційних патогенів, що вбивають людей, включаючи Еболу, сказ, ГРВІ та респіраторний синдром Близького Сходу (MERS).

Сучасний науковий консенсус полягає в тому, що SARS-Cov-2, вірус, що стоїть за пандемією Covid-19, також еволюціонував у кажанів, а потім поширився на людей, можливо, із посередником-господарем тварин.

Це робить роботу таких лабораторій, як в Ухані, надзвичайно важливою, оскільки розуміння того, як віруси еволюціонують та поширюються від кажанів до людей, може дати змогу вченим допомогти боротися з майбутніми інфекціями.

Це також означає, що такі лабораторії можуть приймати низку потенційно смертоносних патогенів, і їм слід бути особливо обережними щодо того, щоб вони "не втекли".

Хоча адміністрація Трампа припускала, що це могло статися в Ухані, більшість експертів не погодилися з таким припущенням.

У статті, опублікованій у журналі "Nature Medicine" у березні минулого року, провідні спеціалісти-інфекціоністи з США, Великобританії та Австралії заявили, що "неймовірно", що новий коронавірус з'явився в лабораторії, посилаючись на порівняльний аналіз геномних даних.

"Наші аналізи чітко показують, що SARS-CoV-2 не є лабораторною конструкцією або цілеспрямовано маніпульованим вірусом", - йдеться у статті.

Пітер Дасак, член групи ВООЗ, яка зараз перебуває в Ухані, і президент Альянсу екологічного здоров'я, який є некомерційною організацією з охорони навколишнього середовища, сказав, що він впевнений у протоколах безпеки лабораторії.

"Я дуже добре знаю цю лабораторію", - сказав Дашак, який раніше тісно співпрацював з вірусологом Ши. "Це хороша вірусологічна лабораторія, яка робила хорошу роботу і наблизилася до пошуку того, яким буде наступний коронавірус, пов'язаний з ГРВІ. Але, наскільки мені відомо, його не знайшли".

Деякі припускають, що команду ВООЗ будуть обмежувати в тому, що вона може побачити під час інспекцій у Китаї, оскільки Пекін почав просувати альтернативні, часто абсолютно безпідставні теорії про походження вірусу, - але Дашак сказав, що він сподівається на свої особисті відносини з керівництвом лабораторії, що означає, що вони група отримає усе необхідне.

"Ми вже говорили з Ши Чженлі, і вона відкрита щодо цих питань. Я сподіваюся, що у нас буде однаковий рівень відкритості та прозорості", - сказав він.

Однак Дашак висловив занепокоєння тим, що ширше розслідування може запізнитися зі знаходженням важливої ​​інформації в Ухані, де стався перший спалах вірусу.

"Ми мали бути тут рік тому і зробили б хорошу роботу", - сказав Дашак, хоча додав: "Ми отримуємо хороший доступ ... весь час ми у пошуку, щоб дізнатись все більше і більше інформації про кожен можливий шлях."

Доктор Ши Чженлі з Інституту вірусології Уханя в лабораторії разом із Пітером Дасаком, президентом Альянсу екологічного здоров’я, 2014 рік.


Відвідування ринку морепродуктів в Ухані

У неділю команда ВООЗ відвідала дезінфікований і закритий ринок морепродуктів в Хуанані, де вперше ​​в кінці 2019 року виявили декілька випадків захворювання схожих на пневмонію. Ринок довгий час вважається потенційним джерелом спалаху.

Пітер Бен Ембарек, керівник групи ВООЗ та фахівець з безпеки харчових продуктів, сказав CNN, що "навіть якщо місце було певною мірою дезінфіковано, всі магазини є - і обладнання є. Це дає вам гарну ідею стану ринку з точки зору обслуговування, інфраструктури, гігієни та потоку товарів і людей".

Команда змогла поговорити з місцевими жителями та робітниками, сказав Бен Ембарек, додавши, що робити висновки ще рано.

"Зрозуміло, що щось сталося на цьому ринку", - сказав Бен Ембарек. "Але також може бути так, що інші місця виконували таку ж роль, а обрали саме це, тому що деякі лікарі були досить розумні, щоб поєднати кілька епізодичних випадків".

Інший член команди ВООЗ, професор Теа Фішер, сказала CNN, що вона була здивована "корисністю" бачення ринку, який був безлюдним протягом останнього року.

"З нами були дуже хороші люди в галузі охорони здоров'я, які насправді брали деякі зразки навколишнього середовища на ринку ... пояснюючи нам, де саме вони взяли проби з вентиляційної системи".

Дашак, який спеціалізується на зоонозах - хворобах, які можуть передаватися від тварин до людей, - сказав, що відвідування ринку було "для мене критичним моментом у поїздці".

"Ми повинні побачити місце, де у кожного зараженого з цього ринку стояв кіоск, яка тут інфраструктура", - сказав він. "Тож це було надзвичайно корисно".

Вся команда ВООЗ застерігає, що будь-які підбиття висновків поточного розслідування, ймовірно, займе значну кількість часу, і говорить про необхідність "керувати очікуваннями", навіть попри те, що погляд світу спрямований на них.

за матеріалами СNN


04.02.2021 1271
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1975
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1871
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1865
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5539 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2160 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1520

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

752

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

805

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1010

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1010
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1778
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3689
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10265
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26160
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10195 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7721
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

909
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

226
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

272
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

392
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1290
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

893