Принади Азії очима іванофранківця (фото)

 

Орест Білоус: “Донедавна жінки племені Дані в Індонезії жили в хатах разом зі свиньми”

 

Кілька років тому Орест Білоус покинув Україну та рідний Франківськ, не повернувшись із чергової подорожі. За його плечима 47 країн. Зараз він мешкає трохи у Лондоні, а трохи в Малайзії, започатковує свій туристичний бізнес. При цьому не полишає хобі — час від часу водить групи до Індонезії, Малайзії, Філіппін, Папуа-Нової Гвінеї та Сингапуру і пише туристичні гіди.

 

- Як ти опинився у Малайзії?

Навіть не знаю, як відповідати, це одна з моїх 47-ми країн, - їхав і приїхав. Які проблеми зараз опинитись будь-де в світі? Квитки купуються за 3 хвилини, більше 17 годин перельотів навіть не існує.

- Чим Джорджтаун кращий за Франик, а Малайзія за Україну?

Всім. Якби ти приїхала, ти б побачила. Це як порівнювати Росію і США, ну чи там Бангладеш і Польщу. Не можна порівнювати. В усіх рейтингах щодо рівня корупції, легкості сплати податків, верховенства права тощо Україна пасе задніх, а Малайзія там всюди зверху. Це вже шість причин: низький рівень корупції, легкість роботи і ведення бізнесу, елементарна податкова система, постійний розвиток країни (а не деградація, як в Україні), плюс надзвичайно смачна і здорова їжа, привітні, веселі і щирі люди, чудовий клімат і природа, а також присутність ринкової економіки, добра медицина, верховенство права — одним словом, усе! До того ж, я живу частково в Куала-Лумпурі, а ще частково в Лондоні, хоча останній рік там рідше.

- Цікаво, чому тебе привабила саме Азія? Адже ти міг обрати будь-яке європейське супермісто.

А що таке суперміста? Ти бачила фотографії Куала-Лумпуру, Гонконгу, Сингапуру чи Сеулу? Покажи мені хоч одне місто в Європі, яке так виглядає. Ну, і коли дуже хочеться, в Європу можна злітати. До речі, малайці - це європейці. У них поведінка центральноєвропейців, і звідси все випливає. Вони зробили круту країну.

- То у Малайзії легше починати бізнес, ніж в Україні?

Донедавна я писав англомовні туристичні гіди, так, розважався, підпрацьовуючи тревел-журналістом, але набридло, і я зараз зайнявся тут трохи іншим. Я тільки почав невеликий бізнес на Пенангу (штат в Малайзії, у якому розташоване місто Джорджтаун). В Україні працює декілька фірм, які працюють власне без мене, але скоро ми їх звідти виведемо сюди, бо там складно, тут просто. Та й гривня падає. А що може подобатись в бізнесі в Україні? Одна з найгірших у світі податкових систем, суцільна корупція, купа додаткових ускладнень, і так далі? Всі ж знають, як в нас робиться бізнес, але багато хто чомусь думає, що так нормально. А насправді це не так, світ Україну давно вже обігнав. Взагалі, в Україні одні з найгірших умов проживання серед країн Європи і Азії, і це не перебільшення.

 

- Розкажи про свою роботу тревел-журналістом.

Робота тревел-журналіста - це коли ти подорожуєш, тобі це все оплачують, і ти отримуєш ще й зарплату, яка не особливо велика, але тобі в цей момент багато, власне, і не треба. Якщо людям подобаються подорожі, то це, в принципі, непогана робота на деякий час. Спочатку це було хобі, а потім стало роботою, яка була одночасно і моїм хобі.

- Туристи, які повертаються з Азії, кажуть, що важко звикнути до тамтешньої їжі.

Наші туристи їздять дуже неправильно. Я в туризмі працюю дуже багато років, і росіяни й українці переважно "паляться" під час подорожей, живуть у дорогих готелях, харчуються в дорогих кафе європейською їжею в Азії і труяться, як таргани, від неї.

Всі європейці (норвежці, швейцарці, англійці й інші) живуть в середньому класі або дешевих гестхаусах і харчуються місцевою їжею, такою ж, яку їдять місцеві. В Україні я харчувався по кафе 2-3 рази на тиждень. Кожних два тижні їв таблетки від шлунку. В Азії за два роки  харчування тричі на день їжею з кафе і стрітфуду зі мною не траплялось абсолютно нічого. А щодо смаку, Малайзія, Гонконг, Пекін, Корея, Сингапур вважаються місцями найсмачнішої їжі у світі. Українська їжа навіть на тлі європейської "нудна" і однотонна. Скажімо, 20 хвилин тому я пообідав Char Kuey Teow (смажені макарони з овочами та креветками) — це робиться за 5 хвилин на вулиці і коштує 12 гривень. Таких страв тут є видів із 300, від індійських, китайських до малайських і європейських.

- Твоє фото, де ви з аборигеном маєте ковпачки на інтимних місцях, зірвало Інтернет. Що це за плем'я таке?

Ковпачки називаються "котека", це елемент одягу племені Дані, які живуть у Папуа (регіон Індонезії). В Папуа є два основних племені – Дані і Коровай. Дані доступні для знайомства після більш-менш нескладної триденної подорожі від найближчого великого міста.

 

Дані, крім нещодавно нав’язаної індонезійської, спілкуються власною мовою, в якій є купа цікавих особливостей. Наприклад, в лексиконі відсутні букви “s”, “c” i “v”, а також немає латеральних приголосних в кінці слів. Тому ім’я Орест по-їхньому звучатиме як “Орет”, а що гірше, Vasyl – як “Кабо”.

Деякі з Дані до цих пір носять національний одяг, котека — це якраз один із елементів.  Більшість Дані вже перейшли на сучасний одяг. Для того, щоб побачити оригінальні котеки, зазвичай треба пройтись один-два дні по горах до більш віддалених місць.

 

- У цього племені, мабуть, збереглися якісь цікаві обряди.

Дані дотримуються багатьох особливих звичаїв і обрядів, навіть таких, які офіційно заборонені. На одній з моїх фото в жінки ви не знайдете більшості фаланг на пальцях руки, які, згідно з правилами, вона відрізала, коли помирав старший родич.

Донедавна основною валютою Дані були мушлі, але після місіонаризації і вторгнення Індонезії їх перевели на рупії. Більшість населення досі живе в горах далеко від міст, але щоранку вони приходять в місто, щоб поміняти продукти на рупії. Торгівля проходить на міських ринках, які запаскуджені вже містечковими Дані. Уряд Індонезії намагається не дозволити папуанцям розбагатіти. Міста бідні і неохайні, яванські індонезійці, окрім рупій і мови, принесли також уміння запаскуджувати все навколо.

На відміну від особливо акуратних поселень в горах, облаштованих племінними Дані.  Там усюди краса і чистота. Кругові традиційні будинки використовуються для житла і готування їжі. В таких самих менших хатках поруч живуть свині.

Свині є одним з основних засобів для існування Дані. Років п’ятдесят тому, до приходу місіонерів, свині жили в будинках з жінками, а чоловіки – в чоловічих хатах. Жити з дружиною було заборонено. Чоловіки навідували жінок лише зранку та ввечері, щоб поїсти і поробити дітей. “Wam ore abet aret o”, - ще донедавна популярний вислів серед Дані, каже, що “жінка таки є другою половиною свині”.

 

Добра свиня може коштувати 8 мільйонів рупій (850 доларів), що на місцеві гроші є неймовірною сумою і вистачає для забезпечення життєдіяльності одного села на 2-3 місяці.

А “забезпечення” їм потрібне. В середньостатистичному селі на відстані 2-3 днів пішки від міста немає не те що ліків, там рідко коли їдять рис. Діти через погане й одноманітне харчування (солодка картопля, капуста і все!) багато хворіють і ходять з розпухлими животами.

Ходити, між іншим, їм доводиться багато. Найближчі поселення розташовані на відстані 1-2 дні пішки, найдальші – кілька тижнів. Жінки досі носять сумки, що одягаються на голову, в яких транспортується все – від солодкої картоплі до дітей. Між іншим, дуже раціональний підхід, і, як на мене, зручніше і гарніше за будь-яких Гуччі.

 

 

Розмовляла Наталка ГОЛОМІДОВА, ГК


30.01.2013 1572 2
Коментарі (2)

Оксана 2013.02.04, 09:32
А де можна подивитися те саме фото, яке зірвало інтернет?
ff 2013.02.12, 13:31
ну заливає чувак -"в Україні я харчувався по кафе 2-3 рази на тиждень. Кожних два тижні їв таблетки від шлунку. В Азії за два роки харчування тричі на день їжею з кафе і стрітфуду зі мною не траплялось абсолютно нічого". Я, звичайно, не знаю, друже в яких "кафе" ти харчувався в Україні, так шо в тебе постійно шлунок був не на місці, проте я знаю точно - якшо в якомусь стрітфуді десь у Паттайї закинутись місцевих страв присмачених місцевими ж приправами, то вашому шлунку вже ніякі таблетки не дпопможуть.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1280
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2573
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2140
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2204
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6621 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2482 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

375

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1188

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1313

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1446
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

311
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

183
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

610
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

86
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26548
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

575
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10491 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

86
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

117
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

429
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

575
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

646