Потрібно Євробачення ?

 

 

Не запізніла післямова

 

Ще мудрі греки в давнину радили триматися міри і уникати крайнощів.  Природно   і дуже  приємно, що лунають звідусіль від українців слова гордості і радості за країну,  співачку і себе.

Однак ця безсумнівно велика перемога не повинна бути завісою до куди не менш важливих перемог нашої країни на аренах світу, що, віримо, попереду.  Політики-популісти, звичайно, спробує сховатися за будь-яке досягнення громадян України,  більше того видати, це мало не за своє чистеЄ.  А де ж РЕФОРМИ ? А ми заспіваємо про реформи стару добру пісеночку з тужливим приспівом.

Від УРА-Джамала-це-Наше-Всьо-і-нам-біше-не-треба-нічіво до Фаріоно-Свободівського «татари – не українці; наша раса , наша кров і наш рідний крій  - не дадуть нам у рідний дім перегній». А ось ще одне «свободне» вилізло, якийсь тобі Ігорко Татавенко (ледь не Татаренко) з конспірологічними фішками в дусі найліпших «явств»  рос-пропаганди про обмін результату Джамали на вибори на Донбасі від Європи. Ми ратуємо, щоби наші востоко-ватники не дивилися Пєрвий і Рассєю1/24, змінювалися, включалися в україноцентричний і західно-ліберальний контекст, а яка заглушка не дасть цього робити низці членів від ВО Свобода ?  Є антена – є свобода.

Правомірно трішки посперечатися з метром сучасної української літератури Юрієм Андруховичем (стаття на сайті Збруч «Теорії звуків») про те, що «в цій країні музика не змінюється десятиліттями». Звичайно, якщо ми увімкнемо муз-корито М1, то зауважимо лишень хіба що на мінливість трендів дівочих трусиків чи голубавато-пацанських зачісок.

Та навіть в тому М-кориті можна десь ближче до півночі надибати між кліпухою Баклажана і кліпцом Надєжди Мейхєр на відео українських The Hardkiss( що посіли друге місце на відборі на Є 2016, поступившись  майбутній переможниці ), а то й навіть на музикантку мультиінструменталістку Onuka. Теж роду українського без переводу.

Зате традиційно в Ютубі неважко віднайти багато цікавої української музики, як і сучасної, так і класичної, народної. Там є і  Colaars,  PurPur(ще одні учасники відбору цьогорічного на Євро), там  і Горгішелі, сестри Тельнюк, Квітка Цісик, записи Бориса Гмирі і Дмитра Гнатюка і ще багато цікавого та цінного.

За останні п’ять років українська музика істотно додала в смаковому розвитку жанрів, стилів і в цілому музичної естетики. Як правило Нова Хвиля укромузу англомовна і україномовна. Що ще раз є підтвердженням на користь вибору цивілізованого шляху.

Давні греки, особливо Піфагор, знали, що космос складається з музики і числа – в своїй творчій структурі. Чи маємо право дивуватися, що музика і технології це передове ремесло в руках людства, якими можна вершити великі справи, екзистенціальні.

Яка музика, такі й часи – а це вже, здається, афоризм від китайців. Щось схоже говорили перси в Ірані, награючи на своїх гітарах, передаючи цю традицію та ремесло  далі на захід грекам та масі народів. Арістотель ділив музику не тільки за естетичним впливом на аудиторію, а й за етичним і географічним. «Лідійські тони» або «модальності», «модуси», чи, як неправильно носійкою калькою, «лади», Арістотель зараховував до корисної мажорної музики(тепер корисна і мажорна у нас «гоца-гоца»).

Фрігійську тональність ( від назви території Фрігії за аналогією з Лідією) Арістотель, сперечаючись про це з Платоном, характеризував як надмірно екстатичну, діонісійську  і таку, що не благотворно впливає на людину, суспільство загалом, навіть планету...  В принципі повальна частина всієї сучасної музики це трансформації фрігійських модусів у гіпертрофованому вираженні. Більша частина пісеньок Євро 2016 це, звичайно, фрігійський лад.

А от що рекомендував філософський стовп західної цивілізації Арістотель до прослуховування – то це дорійський лад,  з ухилом в поміркований мінор, надає динаміки когніцій (розуму) і мужності; як такий, що умиротворяє і спонукає до  самозаглиблення, рефлексій, «безпечному плаванні в душах» і як такий, що найменш органічний для варварського вуха.

Без зайвої скромності і епатажу констатуємо, що пісня «1944» це  наглядна парадигма дорійськості, в якій присутні трагедійний драматизм, історія і гармонія. І надважливі священні біблійні слова про самопроголошення людей богами, що невідворотно веде до зла.

Залишитися абсолютно апатичним до «1944» і вокальних даних української співачки може хіба що глухий, безсердечний, тупий і кацаповатний чи просто хронічно байдужий песиміст. Іншої породи людей не існує. Середньостатистичний європеєць, якщо він де-не-де й мусульманин і найбільше стереотипно «домогосподарка» чи «веселковий», таки не виявився переважаюче глухим, тупим і пофігенним.  Значить, не все ще так погано у Західній Європі. Туди варто йти, лиш би брали бодай на останній потяг – непокоцанами поцами.

Правда, як би не журі (за думкою членів від «Свободи» і Русского Міра вщент просмалене ЦРУ, Англійським Банком і Дейчебанком і іншими масонами), то би Сірьожка Лазарєв скакав по Стокгольмській стелі на коркошах у Кіркорова, а абичний расіянін з нєабичним пісяли кип’ятками побєдобєсія в Гейропах.  А так маємо нагоду переконатися, що «непряма демократія», якщо вона заповнена  компетентними і чесними людьми,  чудово вписується у те, що дещо призабуто називається –                         «Християнські Демократичні Цінності».

Вважаю глибоко символічним (і можливо провіденціальним ?), що ми перемогли у Швеції, а не деінде, як і тоді, коли ми перемогли з Русланою Лижичко 2004 в Стамбулі, Туреччина. Наші славетні предки – не лише доблесні світлоголові слов’яни, а й не менш світлоголові вікінги – предки сучасних шведів – не забуваймо – помогли нам побудувати велику державу Київська Русь, після серії невдалих спроб, не будемо вдаватися до мазохізму   - не питомо слов’янських потуг, тим неменше, хаотичних і анархічних.

Я не лише довіряю Нормандській теорії, а й доброчесним іноземцям в українській політиці і господарці, які там є, хоч либонь  є у нас теж різні іноземці. Спільними зусиллями на нашій землі очищуються й іноземці. Як би князь Володимир хазяйнував у Скандинавії, то навряд чи би охрестився і охрестив Русь, мабуть, би так і залишився блатним розбійником в армаді норманів.

Чим ми можемо помогти шведам, в яких вже давно процвітає модель соціалізму з людським обличчям – себто капіталістичним, –  і яка була би для нашої держави такою не зайвою ? Як би я був мирянином Русского і заяложеним прихожанином РПЦ – то сказав би без вагань: «Духовністю». Та думаю,що чимсь не вкрай прагматичним і матеріальним таки можемо. Може саме тому у наших батальйонах на Сході воюють шведські легіонери, а шведки у Львові – зі слів мого доброго знайомого – що там працюють на волонтерських засадах, одружуються з українцями і приймають греко-католицизм. Ось так.

Що стосується шведок зі Львова, то це якраз той варіант, коли українському чоловікові корисніше зв’язати своє життя з іноземкою, а їй ще більше. Поки міріади нашого жіноцтва вискакує заміж за арабів, африканців, турків, поляків, німців, всіх, крім ескімосів поки що, то доброю відповіддю сильнішої половини людства було б приструнчувати гордих скандинавок, прародичок, які у себе на Батьківщині іноді доходять до крайнощів емансипації, прикро.

Повірте, що пані Іванців-Андерсен залюбки вивчить українську мову, а ваші спільні діти тим паче. І генами передасться дисциплінованість, послідовність і активна спокійність, любов до природи і культури. Та не варто кидатися в крайнощі, бо все гарне і корисне в наших жінках теж присутнє, варто тільки захотіти розгледіти, напором і сперматозоїдами.

Це століття, поза всяким сумнівом, Жіноче, з половинчастими відчуттями стверджую. Недаремно жінки  зараз так багато і всюди перемагають, а в Україні поготів, і ще не за горами і не вечір…

Якщо подивитися на це питання глобально, то після серії збройних конфліктів у світі, що, можливо, ще не досягли свого піку, органічно і логічно на зміну руйнівному началу  - умовно чоловічому, має прийти споглядальне, продуктивне - умовно жіноче.  На Заході це виражається зараз все більшою втомою від маркетингізації  і конкурентизації людських цінностей  і на противагу цьому колосально зростає  потяг до всякого роду «Еко», озеленення простору і часу, смарт-спрощення життя.

І як би тільки могли до висоти піднести це «Інь» у себе дома, маючи і Карпати, і Дністер з Дніпром, Асканію-Нову, Олешківські піски, Дземброню і Одеські лимани, а в майбутньому знову Кримські гори – під веселі ноти Джамали. Тільки мінімально імовірно, що вже в наступному році.

Якщо українцям вдасться з себе викорени негативне жіноче, як у жінках, так і в чоловіках, - візантійщину, хитрожопість, постійну «кухонну»  конфліктність, сварки, чвари  і інтриги і  гармонійно поєднати в собі мужність, притаманну найбільше тим, хто воює зі зброєю в руках, з турботою про довкілля, упорядкування простору і прикрашання часу більше цінностями, ніж цінами, то у нас буде велика країна, в якій по-доброму гордо назвати себе українцями зможуть і етнічні українці, і кримські татари, грузини, шведи, поляки, литовці, американці, білоруси,  тощо  - всі на рівних правах і бажано частіше українською мовою. Так буде, милосердний Бог.

Передувати цьому має тотальна зміна музичних смаків і всеохопна любов до музики, без жартів. Український народ просто-таки природжений до музики і вроджений нею, що засвідчує фантастична кількість людей з талантом до музики.

Музика це колосальні згустки енергії, інформаційне поле з високою вібрацією, якщо хочете. Скажи мені, яку слухаєш ти музику чи на якій сформувався, скажу тобі, хто ти.

Яку музику, гадаєте, слухають люди нац-топ-рівня  ? Петру Порошенку подобається Оксана Білозір,  Ляшку Злата Огнієвіч, подобалася, Боря Мойсєєв і Пєнкін – все ще у фаворі. Колишній генеральний прокурор тащився під «Мурку», це бачила вся країна і більше.Теперішній ? Благо не повний строк і двісті книжок, а то би «Мурка» муркотіла далі прокурорськими коридорами. Для сміливості проти «мур-частих» йому можна рекомендувати  послухати двісті пісень Рамштайн в  ночі і на повний звук, якщо прокинеться, то прокинеться законність і справедливість в прокуратурі і країні в цілому.

Знаємо, що Ахмєтову подобається дзвінкий голос і ліричність Софії Ротару, але  знаємо не менше, що були часи, коли бикував  під Шуфутінського разом з Януковичем, інакше б на Софії Михайлівні він далеко би не заїхав з Батьою: драйву  малавата і золата. Те, що Коломойський захоплюється Хавою-Нагілою з перекладом на общєпанятний робить з нього «автоматично патріотом»…

Тут вже Андрухович на всі сто правий, країна тоді зміниться, коли зміниться в ній музика, або зміна музичних смаків – це перша ознака зміна психології суб’єктів, відтак спільнот. Вакарчук стверджує, що музика в нашій країні прогресує швидше, ніж реформи, і з цим метром ту теж не посперечаєшся.

Не уявляйте собі воділу франківської маршрутки рейсом через Бам чи Позітрон, який на всю котушку врубав би Нью-Орлеанський джеез, а з Стометрівських кафе, з яких  буде дзвеніти ораторія Генделя «Месія» чи 9 симфонія Бетгована  ?

Але якщо щось таке раптом станеться у дома чи в кабінетах, офісах перших і не останніх осіб, і на квартирах багатьох простих  українців, то, з великою долею вірогідності, таксист свій «владімірський централ» буде слухати у навушниках в обідній час у форматі ремікс.

21 травня у Франківську пройшов День вуличної музики. І непогано, як на мене. Чи ви коли-небудь зауважували, що час від часу на «Стометрівці» - принаймні раніше зустрічав –  «мандрівні музики» грають достатньо приємну і якісну музику, і навіть слухачів збирають зацікавлених, хоча більшість воліє проходити повз з сумно-кислою фейстурою і бронзовою статурою .  Меру Марцинківу варто теж долучитися до ініціатив Кличка і Садового провести Євробачення 2017 у своїх містах. Якшо біля Озера не вийде чи на Русі, можна в Буковелі…

P.S. Зараз пішов тренд серед радикалів – валити злочинний режим Порошенка до Євробачення 2017 чи вже після. Однозначно що –  після, треба заспокоювати нервових відчайдухів. Чому, думаю, детально пояснювати не варто. А от на місці відразу кількох міністерств я би запропонував не не пускати «чорносписочних» співаків до нас на конкурс наступного року, а висунути чітку умову: «Дует Кобзона і Віки Циганової». І хай їдуть.

Євробачення, яке б воно не було попсове і, за більшістю учасників, низькопробне Україні дало сильний сплав емоцій, націооб’єднавчих стимулів і, дай Боже, добрих символів і знаків на майбутнє. 

Слухайте тільки добру музику.

 

https://www.youtube.com/watch?v=O6t5rkg46kc

https://www.youtube.com/watch?v=B-rnM-MwRHY

https://www.youtube.com/watch?v=SWECVO81PlY

https://www.youtube.com/watch?v=oFdcJJyrIHE

https://www.youtube.com/watch?v=MMcoWsVGwz4

 

https://www.youtube.com/watch?v=QViD09GKBGY (з заголовком «філософія музики»)

 


26.05.2016 Яв Назар 1947 1
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1949
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1854
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1848
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5466 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2145 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1503

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

735

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

790

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

990

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

999
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1762
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3672
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10250
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26133
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10175 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7704
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

892
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

190
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

257
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

374
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1270
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

876