Піп Іван, Смотрич, Бребенескул та інші: у горах на Івано-Франківщині обмежили мандрівки туристичними маршрутами

На Івано-Франківщині тимчасово ввели обмеження на перебування у прикордонній зоні та мандрівки 27 гірськими туристичними маршрутами.

Про це йдеться на сайті Держприкордонслужби України, пише Фіртка.

Тимчасові обмеження ввели на території Зеленської та Білоберізької громад, що розташовані вздовж державного кордону.

Так, відвідування обмежили:

  • в урочищах Погорілець, Ґаджина, Подороватий, Угорські Скелі;

  • на полонинах Кринта, Луковиця, Широка, Веснарка;

  • у горах Чивчин, Смотрич, Вухатий Камінь, Піп Іван, Бребенескул, Пожежевська, Мергул, Туркул, Мала Говерла, Брескул, Кострич, Явірник, Попадя, Масний Присліп, Пнів'є, Гоїчна, Дуконя;

  • озера Марічейка;

  • Кривопільського перевалу.

На територіях гірських громад заборонили:

  • в'їжджати у визначену прикордонну смугу завширшки 5 кілометрів, зокрема з метою туризму, відпочинку, рибальства, за винятком людей, які проживають, працюють або мають у власності земельні ділянки, та за наявності дозволу, наданого прикордонним загоном;

  • проводити роботи, за винятком сільськогосподарських, будівельних, а також пов’язаних з ліквідацією наслідків стихійного лиха та осередків особливо небезпечних інфекційних захворювань;

  • їхати транспортом в контрольованих прикордонних районах під час дії комендантської години, окрім тих, що в'їжджають з метою перетину державного кордону або для мультимодального перевезення;

  • полювати чи перевозити в транспортних засобах зброю та будь-які засоби активної оборони без відповідних на те дозволів;

  • користуватися приладами нічного бачення, тепловізійною технікою, радіостанціями, крім встановлених на спеціальній техніці, БпЛА;

  • перебувати на приватних ділянках або дорогах загального користування на відстані ближче 5 кілометрів до державного кордону поза межами сіл без відповідного на те дозволу.

Помічник керівника Чернівецького прикордонного загону Ігор Заруднєв у коментарі Суспільному повідомив, що заборона перебувати на цих територіях без письмового дозволу стосується всіх туристів, а не лише військовозобов’язаних.

"Це заборонено не нами, а постановою Кабміну 1147. Нею визначено, що перебувати у прикордонній смузі можна тільки з письмового дозволу начальника прикордонного загону, на ділянці якого ви плануєте бути.

У постанові Кабміну пише: "Усі громадяни". Незалежно від статі й віку. Це не нове, просто командир своїм наказом пояснює людям, де саме це працює.

Бо кожен громадянин чомусь не хоче відмірювати 5 кілометрів від державного кордону, щоб самому розуміти, де йому треба дозвіл, а де не треба", — каже Ігор Заруднєв.

З його слів, якщо виявлять туристів без дозволу, їх можуть притягнути до адміністративної відповідальності. Щоб отримати документ відвідувати прикордонну смугу на Івано-Франківщині, потрібно звернутися до начальника Чернівецького прикордонного загону.


12.07.2024 3253 1
Коментарі (1)

Читач 2024.07.12, 13:04

Поки Україна вперто займається самобичування роздираючи спини до крові цим тцкашничанням і його наслідками на фронті, який і так складний проти ресурсів і орковського апетиту, будує берлінські ури від Європи і стріляє тікаючих, поки вимикають світло більше ніж пів доби наче першою зимою коли нічого не відновлено було, і щей закордону беруть по 500 мегават на добу (те що віддають перетоком 50 то фігня і користання недовірою до влади поширюють як "експорт" ) а це все за долари треба, і про загрозу дефолту пишуть серйозні видання поширюючи це, поки вигадують якісь "переговори" як і "майдан 3" і інші віртуальні речі незрозуміло для чого...

В цей час Орбановські "хороші новини щодо миру" треба читати "хороші новини щодо капітуляції України". Недарма журналіст ББС вчора задав Зеленському питання "що робить Орбан (Трамп і Путін) за його спиною". Та схоже Зеленський або не розуміє або сподівається що влада залишеться в Байдена.

Орбан - це не просто так, він як Такер Карлсон - посланець перемовин нового "пакту Молотова-Рібентропа" пакту Трампа-Путіна по розділу України. Слово "мир" у них  - це шифроване "капітуляція". І оптимізм Орбана після відвідин Путіна і потім Трампа говорить - домовились.

Навіть не сумніваюсь що Орбан приводив аргументи про "російськомовні" і "православні" регіони України не проти в складі РФ і пофіг що в Херсоні під танки лягали і були вбиті декількасот і раділи поверненню України - Трамп цього не бачив і не хоче бачити бо йому невигідно. І тим самим підводи до того що Закарпаття де "угорськомовні і угоськорелігійні" "не проти відійти до Угорщини". Одним словом за посередницькі послуги Орбан спробує відірвати собі Закарпаття від пакту Трампа-Путіна по розділу України.

Тож поки Байден старий з обмовками чи без з дозволами по території РФ чи без з малою кількістю зюрою чи великою наданою США - це ще сприйнятлива міжнародна обставновка. Бо поки вся діяльність Трампа говорить що він програшем і критикою України і  підтримки не просто хоче звалити Байдена, який це зробив своєю політикою, і статити президентом США, а й далі ділити Україну з Путіном вдаючи "мачо-менів", які не зважають на інші країни.

Тому, якщо все так продовжуватиметься то є шанс що забороняти туризм в прикордонних районах Карпат "Великої Угорщини" з Закарпаттям будуть угорські прикордонники, а обмежувальники європейського кордону в Україні отримають обмеження і для себе, а не лише для когось, бо стануть ніким і без грошей. Та, повторююсь, українці чомусь дуже люблять перевіряти все на собі, замість продумати. Не хочуть бачити що відбуваєтьсяі тому так один одному проблеми створюють, а вороги в цей час плетуть і втілюють свої інтриги. Добре що у них теж не получається до кінця. Не змогли захопити, і Зеленський зброю просить з всіма своїми мінусами, а не задає країну як кричать порохоботи, і Трамп ще вибори не виграв.

Добре б перестали в Україні своїх громадян мордувати - дали силу опиратись, ці всі божевільні перелякані у владі, які кордон від ЄС закрили берлінським муром для чоловіків і  хлопців з 18-ти недостатньо їм ганьби в країін по вулицям ловити і забороняти "бе дозволу тцк" в інший регіон не можна. Очевидно влада не розуміє за що війна з Росією і її правилами життя.

01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

862
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

934
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

4752
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7080 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

9874 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

3941 5

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

276

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

962

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

1724

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

1860
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3283
31.08.2024

Майже вся піца в Івано-Франківську, особливо та, що можна замовити на сайті donatellopizza.com.ua, представлена неаполітанською стравою. А яка вона насправді, які її особливості й у чому різниця між іншими трикутничками — далі у статті.

435
29.08.2024

На Прикарпатті завершили збирання ранніх зернових культур.    

716
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

362
29.08.2024

У четвер, 29 липня, християни відзначають Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.  

1500
23.08.2024

У християнстві подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

1477 1
19.08.2024

Християнська сім'я базується на фундаменті беззаперечної любові, єдності думок, цілей та бажань. Втім, це також спільна робота чоловіка та дружини.  

1408
04.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25438 1
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

472 3
02.09.2024

Президент Володимир Зеленський оцінив, чи можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України військовим шляхом.  

905
29.08.2024

Мінекономіки напрацьовує кілька моделей економічного бронювання, а запрацювати воно має у жовтні-листопаді.  

608
28.08.2024

"Військовий" ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із "силовим" ПДФО.  

525