Патрулювання з ТЦК, служба освітньої безпеки та нові види правопорушень: робота прикарпатських поліціянтів під час повномасштабної війни

Під час повномасштабного російського вторгнення правоохоронці продовжують виконувати свої обов’язки, забезпечуючи правопорядок на Івано-Франківщині.

Так, із запровадженням воєнного стану у Кримінальний кодекс України внесли низку важливих доповнень, зокрема збільшили відповідальність за скоєні правопорушення та розширили повноваження правоохоронців, які сьогодні працюють в посиленому режимі.

З початку повномасштабного російського нападу в Україні посилили патрулювання вулиць та впровадили комендантську годину.

А разом із розкриттям крадіжок чи оформленням дорожньо-транспортних пригод правоохоронці призвичаїлися й до нових завдань — виявлення псевдоволонтерів, розкрадачів гуманітарної допомоги та колаборантів.

Про роботу під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.


Патрулювали цілодобово: робота в перші дні повномасштабної війни


Як розповіли журналістці Фіртки у Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області, вночі 24 лютого 2022 року весь особовий склад поліції області прибув до підрозділів по сигналу «Бойова тривога».

«Відтоді всі служби поліції Прикарпаття перейшли на посилене, безперервне несення служби.

Звісно, першочергові сили підрозділів в перші дні війни зосередились на охороні громадської безпеки.

Спостерігався масовий виїзд мешканців за кордон через територію області, залишились тисячі покинутих житлових будинків, квартир, а на АЗС були кілометрові черги водіїв, які намагались заправити свої автомобілі», — каже керівник сектору комунікації поліції в області Андрій Яцків.

Поліцейські збільшили кількість патрулів на автодорогах, створили спільні екіпажі груп реагування патрульної поліції, оперативних працівників, слідчих, співробітників Національної гвардії України, а також залучили представників добровольчих формувань територіальної громади.

«Патрулювання здійснювалось цілодобово. Концентрацію правоохоронців збільшили й у спальних районах. Це дало змогу не допустити квартирних та автомобільних крадіжок, грабежів, розбоїв тощо.

Від початку повномасштабного вторгнення і до сьогодні поліція Івано-Франківської області працює в посиленому варіанті несення служби».


Понад два роки повномасштабної війни: найчастіші правопорушення на Івано-Франківщині


Поліціянти кажуть, у період війни суттєво зросла кількість шахрайств. Зокрема сильно активізувалися онлайн-шахраї. Аферисти діють через відомі торгівельні платформи в Інтернет-мережі, також надсилають фішингові посилання, переходячи за якими люди втрачають кошти.

«Так само шахраї використовують телефонний зв’язок, представляються як працівники банків, пропонують працевлаштування за кордоном, повідомляють про те, що родич втрапив у біду і так далі.

За цей період ми зіткнулися з цілком новими видами шахрайства. Це псевдоволонтери, шахрайські збори коштів нібито на потреби військових.

Минулого року одного з таких аферистів затримали в Долині. Він ошукав щонайменше 20 громадян, які, хотіли допомогти ЗСУ із придбанням авто, переказали шахраю близько 50 000 гривень».

Разом з тим, в деяких сферах відбулося зменшення кількості злочинів. Це стосується розбійних нападів, грабежів, незаконних заволодінь транспортними засобами, пошкодження майна, крадіжок з квартир.

Окремо від інших правопорушень потрібно розглядати статистику щодо аварій.

«На жаль, рівень правопорушень в цій сфері стабільно високий. Упродовж 2024 року сталось — 2 959 дорожньо-транспортних пригод, серед яких — 723 з потерпілими.

Але, знову таки, статистика щодо ДТП, це постійні «гойдалки». На вихідних кількість аварій стабільно збільшується, а в будні — йде на спад. Влітку більше аварій, ніж зимою й так далі», — розповідає Андрій Яцків.

Однозначно, криміногенна ситуація на Прикарпатті контрольована.


Робота поліціянтів, яких залучають до заходів оповіщення разом із ТЦК та СП


Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року №1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» органи Національної поліції України за зверненням районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки здійснюють адміністративне затримання та доставлення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210 та 210-1 Кодексу України.

Тому, поліцейські ГУНП за зверненнями ТЦК та СП проводять роботу щодо встановлення місця знаходження вищезазначених осіб та у разі їх встановлення доставляють їх до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.


Порушення комендантської години та відповідальність для порушників


На території Івано-Франківської області з 29 березня 2023 року комендантська година діє з 00:00 до 5:00 поточної доби.

Під час комендантської години поліцейські ГУНП виконують свої завдання відповідно до Конституції України та законів України.

Поліцейські ГУНП на територіях обслуговування, де запроваджена комендантська година, в установленому порядку мають право під час патрулювання перевіряти в особи, яка перебуває на вулиці у період комендантської години, наявність у неї документів, які посвідчують особу, а також документи, які надають право пересування на вулиці, та з’ясовувати причину порушення комендантської години.

Надалі поліцейські з цими особами проводять профілактичні бесіди щодо недопущення порушення комендантської години, оскільки станом на сьогодні відповідальність за це закон не передбачає.


Потреба у блокпостах: як функціонують та ефективність роботи


З початку року на блокпостах поліціянти задокументували 28 злочинів. Серед них — дев'ять злочинів, пов’язаних із незаконним обігом зброї (ст. 263 ККУ), вісім — злочини, пов’язані із незаконним обігом наркотичних засобів.

Також задокументували три злочини за підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) (ст. 358 ККУ) та вісім злочинів іншого кримінального характеру.

Окрім того, на блокпостах виявили 14 транспортних засобів, які перебували в розшуку за матеріалами ДВС та задокументували 2 980 правопорушень адміністративного законодавства.

Серед них — 67 адміністративних правопорушень за ст. 130 КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції).

«Зазначу, що місця розташування блокпостів, права та обов’язки посадових осіб, яких залучають для несення служби на блокпостах, а також інші питання щодо забезпечення функціонування блокпостів під час здійснення заходів особливого режиму визначають наказом, який видає військове командуванням спільно з військовою адміністрацією», — додає керівник пресслужби поліції Івано-Франківщини.


Ситуація з обігом наркотиків під час війни: чи часто фігурують у цих злочинах неповнолітні


Правоохоронці Івано-Франківської області впродовж дев'яти місяців поточного року зареєстрували — 830 кримінальних правопорушень, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Заарештували — 50 осіб.

У поточному році силами ГУНП в Івано-Франківській області вилучили понад 88 кілограмів наркотичних засобів. Орієнтовна вартість вилучених наркотичних засобів і психотропних речовин на «чорному ринку» близько 50 мільйонів гривень. Наклали арешт на майно — чотири мільйони 466 тисячі гривень.

У 2024 році на території Івано-Франківської області неповнолітні вчинили вісім злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів (для порівняння, у 2023 році — шестеро), з яких четверо — за ст. 307 КК України, троє — за ст. 309 ККУ, один — за ст. 310 ККУ.


Чимало громадян мають зброю на руках: на скільки це загрозлива ситуація 


За дев’ять місяців цього року зареєстровано 195 кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухівки. Із зареєстрованих кримінальних проваджень 158 — пов’язані із незаконним обігом зброї (ч. 1 ст. 263 ККУ).

Кількість осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності — 112, з них по вогнепальній зброї — 86.

Так, за дев’ять місяців поточного року з незаконного обігу вилучили:

  • автоматичної зброї — 22;
  • нарізних гвинтівок — 12;
  • снайперська гвинтівка Драгунова — 1;
  • пістолетів (нарізних) — 21;
  • пістолетів – 43;
  • обрізів мисливської рушниці — 7;
  • гладкоствольної рушниці — 10;
  • гранатомети — 6;
  • порох — 7,6 кг;
  • патрони — 19 467;
  • гранат — 70.

Прикарпатські поліціянти задокументували 29 фактів збуту вогнепальної зброї.


Повідомлення про нібито замінування тих чи інших закладів: що відомо 


З початку навчального 2024-2025 року до поліції надійшло 26 повідомлень про замінування 62 закладів освіти області.

Поліцейські підрозділи забезпечили негайне реагування на дані повідомлення та здійснили обстеження закладів освіти, за результатами яких факти про замінування не підтвердилися.


Домашнє насильство: чи збільшилась кількість випадків під час війни


Поліцейські Івано-Франківщини реагують на кожне звернення по домашньому насильству, так від початку повномасштабного вторгнення у поліцію надійшло 23 260 таких повідомлень. Кожне повідомлення відпрацювали та прийняли відповідне рішення згідно з законодавством.

На 9 134 людей склали адміністративні протоколи за ст. 173-2 (вчинення домашнього насильства), виписали 8 650 термінових заборонних приписів.

Зареєстрували та скерували до суду 311 кримінальних проваджень (ст. 126-1 ККУ) за скоєння домашнього насильства.


Офіцери безпеки в ліцеях: які обов’язки мають та за чий кошт фінансують


У структурі Національної поліції України створили Управління організації служби освітньої безпеки та затверджено його Положення.

Основне завдання служби полягає у забезпеченні належного рівня безпеки в закладах загальної середньої освіти шляхом запобігання, виявлення, припинення негативних явищ в освітньому середовищі, а також усунення їх наслідків.

Кожен інспектор служби освітньої безпеки працює в заздалегідь визначеному і закріпленому за ним закладі загальної середньої освіти та виконує у ліцеї три основні функції:

  • правоохоронну (здійснення координації пропускного режиму, патрулювання території ліцею, аби жодна стороння особа чи підозрілий предмет не загрожували безпеці дітей, участь у розробленні паспорта безпеки, виявлення, припинення та реагування на вчинення правопорушень на території закладу освіти);
  • наставницьку (полягає у тому, щоб мотивувати дітей до активної життєвої позиції, залучати до позитивних видів діяльності, участі у спортивних, патріотичних, пізнавальних та інформаційно-правових заходах);
  • просвітницьку (охоплюватиме постійну комунікацію з усіма учасниками освітнього процесу).

Офіцери СОБ (Служби освітньої безпеки) проводитимуть інтерактивні заняття, тренінги та бесіди з дітьми з питань правової освіти, безпеки в кіберпросторі, протидії булінгу, запобігання насильству над дітьми, профілактики злочинності, а також братимуть активну участь у педагогічних радах та батьківських зборах.

Тобто, офіцери СОБ здійснюватимуть активну комунікацію і взаємодію з усіма учасниками освітнього процесу, іншими підрозділами Національної поліції, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, службами у справах дітей аби комплексно, спільними зусиллями забезпечити належний рівень безпеки для дітей під час навчання.

На території Івано-Франківської області службою освітньої безпеки охоплять 106 закладів загальної середньої освіти.

Серед них — 30, розташовані в Івано-Франківську та обслуговуватимуться поліцейськими управління патрульної поліції, а інші 76 (у межах інших територіальних громад) — поліцейськими Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

Служба освітньої безпеки фінансується виключно з бюджету Національної поліції.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Стало зле: в Івано-Франківську поліціянти супроводили жінку до лікарні (ВІДЕО)

З початку року до поліції надійшло понад 700 звернень від прикарпатців щодо домашнього насильства

Комендантська година та відповідальність за порушення: що варто врахувати прикарпатцям

Загинули 78 людей: скільки аварій від початку року трапилось на Івано-Франківщині (ФОТО)


Коментарі ()

11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

230
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

1012
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

5550 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

1849
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1822
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2975

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

516

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1718

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2454

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

3185
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

295
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

847
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи дають поради про особливості харчування після операції.

1046
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

606
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

765
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

16255
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

3125
08.10.2024

У програмі концерту — добре знайомі та незабутні пісні Володимира Івасюка, Мирослава Скорика, Богдана Весоловського, Кузьми Скрябіна, Ігоря Білозіра, Володимира Якимця, Ярослава Нудика, повідомили організатори.   

447
09.10.2024

Верховна Рада 9 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних віком до 25 років.  

199
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

1236
27.09.2024

Пропозиції Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2025 підтримав Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 26 вересня 2024 року.  

1101 2