Парад номінацій на Прикарпатті. Версія «Фіртки»

 

/data/blog/95315/c81e4dfc07b00d406fa13e8d58ed714a.jpg

 

Напередодні Нового року прийнято підводити підсумки і дарувати подарунки. Саме з подарунків АН «Фіртка» вирішила розпочати відлік нового часу.

 

Ми взяли на себе сміливість відзначити тих людей, які останні дванадцять місяців були у фарватері подій на Прикарпатті, а також задавали ритм місцевого життя. Серед них – політики, спортсмени, бізнесмени, новачки і вже досвідчені гравці, люди, які творили медіа картину і, загалом, робили наші будні цікавішими.

 

Отож, номінації журналісти «Фіртки» вирішили розподілити наступним чином:

 

ПОДІЯ РОКУ

Місцеві вибори

/data/blog/95315/a76ecb57c3437a64c0d843ad132e67aa.jpg

 

В цю номінацію ми вирішили помістити чергові місцеві вибори, що  в Україні відбулися 25 жовтня.

На цих виборах заново сформували органи місцевого самоврядування, обрані на попередніх чергових виборах 2010 року з урахуванням позачергових виборів, що відбулися у 2014 році.

Прикарпатські міста та села отримали голів та ради.

Найцікавіше було у Франківську, де можна було спостерігати за другим туром мерських виборів.

 

СКАНДАЛ РОКУ:

Розбещення двох неповнолітніх франківчан арабськими студентами

/data/blog/95315/94cf3e068bfad4ad0a09a8de55afb0e6.png

 

Почалося все з того, що громадський активіст Степан Андрійців розмістив інформацію у соціальній мережі про те, що 13 арабів, які навчаються в освітніх закладах Івано-Франківська, розбещували двох неповнолітніх дівчат.

 

В поліції прокоментували гучний скандал з неповнолітніми франківчанками. Вони стали учасницями сексуальних оргій з іноземними студентами з Африки та Близького Сходу.

 

У Тернопіль їх доправили автобусом у “подарунок” одноплемінникам. Завдяки активістам злочин набув розголосу і змусив правоохоронців діяти.

 

Дівчат визволити і помістили у реабілітаційний центр. Організатори сексуального злочину та їхні тернопільські “соратники” дають свідчення, проте розгулюють на свободі. Судячи зі статей Кримінального кодексу, які їм інкримінують, любителі неповнолітніх українок відбудуться умовними термінами.

 

Дівчатам, які стали жертвами сексуального рабства – 12 та 13 років, вони з неблагополучних сімей. Про те, що діти можуть перебувати на конкретній квартирі тернопільських поліцейських повідомили франківські колеги.

 

Слідчим вони заявили, що начебто запевнили іноземців у тому, що їм уже 17 років. Тим часом мати однієї з дівчат уже звернулася до поліції із заявою, що не має жодних претензій, і щоб справу закрили.

 

За даними поліції, дівчата їхали до арабів в Полтаву. Тернопіль був для них лише «перевалочним пунктом».

 

 

ДОБРОТА РОКУ:

Виділення коштів на "поліпшення житлових умов" начальнику управління культури Мирославу ПЕТРИКУ, двом депутатам міської ради та чотирьом чиновницям ІФ ОДА

/data/blog/95315/1ea261577e64943243e6c3681327293a.JPG

 

На початку листопада голова Івано-Франківської обласної адміністрації Олег Гончарук  виділив по 200 тисяч гривень з обласного бюджету на поліпшення житлових умов чотирьом чиновницям – двом працівницям з облдержадміністрації, а двом – з облради. 

 

Пізніше активісти звернулися до прокуратури в Івано-Франківській області з вимогою перевірити законність виділення такої матеріальної допомоги чиновникам.



Раніше міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус виділив з бюджету на лікування двох депутатів міської ради 460 тисяч гривень – представнику партії ВО "Свобода" Романові Микулі та члену партії ВО "Батьківщина" Ярославу Бачкуру.

 

Таким самим методом начальник управління культури Мирослав Петрик отримав з франківського бюджету майже півмільйона гривень на житло. Пізніше він пояснив, що мешкає в аварійному будинку з двома дорослими синами і внуками. Тому франківські активісти перевірили, як насправді живе "бідний" чиновник, а також відвідали чималий котедж "бідного наглого" депутата Ярослава Бачкура.

 

ХАБАРНИК РОКУ

Богдан ЧУПІРЧУК

/data/blog/95315/0334061e9344af6ebd6487ca596591e8.jpg

 

12 березня, прокуратурою Івано-Франківської області спільно із УБОЗ УМВС в області на неправомірній вигоді було викрито директора міського Фонду комунального майна в Івано-Франківську Богдана Чупірчука та директора спортивного комплексу Івана Слюсара.

 

Так, чиновники, вимагали та одержали 5 тисяч доларів США та 7 тисяч гривень.

 

За таку винагороду посадовці обіцяли позитивне вирішення питання щодо надання в оренду нежитлових приміщень для здійснення підприємницької діяльності на території стадіону. Затримано зловмисників було під час одержання коштів.

 

За даним фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України.

 

Днями директор Фонду комунального майна Івано-Франківська Богдан Чупірчук, якого підозрюють у хабарництві написав заяву на звільнення.
 

10 грудня, на засіданні виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків представив нового очільника Фонду. Керувати комунальним майном міста призначено екс-тимчасово в. о. директора Фонду Ігоря Гриненька.

 

ЛЮСТРАЦІЯ РОКУ:

"Чистий четвер" для Василя КАВАЦЮКА

/data/blog/95315/c8a37961ad4eafe45b9e9f5163673c9b.jpg

 

Правий сектор Прикарпаття та Народна Самооборона напередодні Великодня в Івано-Франківську акцію "Чистий четвер".

 

Марш протесту розпочався об 11.00 з Вічевого майдану. На початку маршу-протесту активісти помолилися за полеглих Героїв України.

 

Потім колона рушила під стіни ОДА, де зачитали звернення до депутатів обласної ради. Звідти направились до Головного управління юстиції в Івано-Франківській області.

 

Начальник Головного управління юстиції в Івано-Франківській області Василь Кавацюк відмовився вийти до активістів. Тому Правий Сектор попрямував в кабінет чиновника. Звідти його вже винесли на руках та кинули до сміттєвого контейнера.

 

Його звинувачували у реєстрації на Прикарпатті Опозиційного блоку, родинних зв’язках з регіоналом Богданом Гдичинським та вимагали написати заяву на звільнення.

 

Під крики "Чемодан-Вокзал-Росія"  і "Ганьба" його у сміттєвому баку повезли до залізодорожного вокзалу. Там також вимагали написати заяву, але Кавацюк вкотре відмовився.

 

Колона «правосекторівців» вирішила «покатати» чиновника по місту. Спершу направились на автовокзал, потім за маршрутом : вулиця Лепкого – Незалежності – стометрівка.

 

Кавацюка облили зеленкою та закидали яйцями, порвали на ньому сорочку і майку. Завершили "люстрацію" на Вічевому майдані. Чиновник так і не погодився написати заяву.

 

Представники ПС посадили його в авто та повезли помитися. Щоб Кавацюк не звинуватив активістів у катуванні чи побитті з ним у машину посадили правоохоронця.

 

Аж 13 жовтня Василя Кавацюка звільнили з посади начальника Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області.

 

Пізніше Міністерство юстиції України оголосило конкурс на заміщення вакантних посад начальника Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області та його першого заступника.

 

Від 11 листопада тимчасовим виконувачем обов’язків начальника Головного управління юстиції в Івано-Франківській області є Микола Станіщук.

 

ЗАГАДКА РОКУ:

Викрадення 16-річної Юлії ТАЦЮК

/data/blog/95315/e844607077af6e421ee2659250cdd020.jpg

 

14 червня близько 01.30 год на автодорозі між селами Росохач та Виноград Городенківського району невідома особа силоміць заштовхала дівчину в автомобіль марки ВАЗ («Жигулі») проти її волі та повезла в невідомому напрямку. Дівчина перебувала у розшуку 21 день і на 22-й самостійно повернулася додому.

 

Рано вранці сама прийшла додому. За словами рідних, перші кілька годин не могла сказати ні слова - тільки плакала. Як виявилося, дівчинку викрали двоє чоловіків з Коломийського району, і утримували її в підвалі.

 

Зі слів самої Юлії Тацюк, яка довший час не погоджувалася розповідати усю правду правоохоронцям та врешті таки зізналася, що чоловіки постійно спричиняли на неї моральний тиск – спочатку ходили в масках, а згодом зняли їх і дали дівчині зрозуміти, що вона з ними надовго і ні на що їй не слід сподіватися, оскільки вона вже побачила їх обличчя.

 

Проте, молодший злочинець, який був раніше судимий за хуліганство, був більш уважний до дівчини, піклувався про неї, після чого допоміг дівчині втекти.

 

Обидва чоловіка непрацюючі. У молодшого – мама працює за кордоном.

 

Як показало слідство, чоловіки готувалися до викрадення, для цього навіть обмастили автівку – зелене жигулі – багнюкою, щоб замаскувати справжній колір транспорту і замести сліди.

 

Днями Коломийським міськрайонним судом розпочато слухання резонансного кримінального провадження про викрадення 16-річної мешканки Городенківського району. Розгляд проводиться в закритому судовому засіданні, оскільки провадження відноситься до категорії справ про статеві злочини.

 

Подейкують, що дівчина просто втекла зі своїм коханим.

 

ПОЛІТИК РОКУ:

Цьогоріч ця номінація залишиться без володаря. Редакція "Фіртки" не бачить людини, яка б заслуговувала на це звання у 2015 році.

 

СПОРТСМЕН РОКУ:

Віталій МЕРІНОВ

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/12208771_739418666164045_2961844868512789435_n.jpg?oh=c250cc818bd32c9dc5ff382752fdcf41&oe=56C6CE4F

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Іванофранківець Віталій Мерінов цьогоріч вчетверте став чемпіоном світу з кікбоксингу.

 

Це звання Віталій завоював в іспанському місті Бенідорм. Чемпіонат проходив з 3 по 8 листопада і зібрав найкращих кікбоксерів з усього світу.

 

Це вже 4 звання переможця. До того Віталій ставав чемпіоном світу у 2009, 2011, та 2013 році. За це - справедлива номінація.

 

ЩАСЛИВЧИК РОКУ:

Руслан МАРЦІНКІВ

/data/blog/95315/bef72b62921cf80d14275fb1bf012751.jpg

 

Напевне, сам того не сподіваючись, Руслан Марцінків пробився у другий тур мерських перегонів. Можливо він і мав надію потрапити до другого туру, але з Олександром Шевченком. Але - потрапив із Насаликом, обіграти якого також не сподівався.

 

Так думали всі, окрім самого Руслана Марцінківа.

 

А він почав "працювати" ще весною: будував дороги, споруджував дитячі майданчики, годував та напував виборців, спілкувався із пенсіонерами та освячував ліфти. І головне - робив так, щоб про це усі знали.

 

І як би хто не насміхався, 15 листопада стійкий “свободівський” електорат негоди не злякався і ніщо не завадило їм поставити потрібні Марцінківу “галочки”.

 

ФІЛОСОФ РОКУ:

ПАНЕПАНЕДАЙПАРУКОПІЙОК

/data/blog/95315/37ab8ee8ab4f2e0ab6e69f58feb2d2da.jpg

 

Іванофранківці можуть не знати прізвище свого мера, який курс долара сьогодні чи коли в місті нарешті зроблять дороги.

 

Проте кожен городянин знає місцеву легенду - "франківського Канта", "Пане Пане Дай Пару Копійок" чи то пак пана Василя із села Підгір'я Богородчанського району.

 

Щодня цей веселий чолов'яга випрошує на стометрівці "пару копійок" та нагороджує перехожих цікавими епітетами.

 

А хто з франківців на страждав від його "лагідного" коштура...

 

В кореспондента Фіртки вийшло поспілкуватися із легендарним іванофранківцем.

 

Пан Василь пофілософствував про майбутнє України, людей та розповів, що потрбіно змінити в Івано-Франківську для комфортнішого проживання:

 

ЖАХІТТЯ РОКУ:

Моторошне вбивство 9-річної дівчинки

/data/blog/95315/bf3707a300831e291e9ee0ce974f388d.png

Півтори доби жителі села Рожнів на Прикарпатті разом із правоохоронцями та рятувальниками шукали 9-річну дівчинку, яка серед білого дня пішла в магазин і не повернулася. Її тіло з численними колото-різаними ранами знайшли зовсім близько від дому.

 

Мама попросила 9-річну доньку сходити в магазин по хліб. Минуло кілька годин, а дівчинка додому не повернулася. Рідні спочатку думали, що десь дорогою вона загралася з іншими дітьми, а згодом пішли шукати та ніде не знайшли.

 

Тільки ввечері селяни звернулися до міліції. До Рожнева, крім правоохоронців, приїхали ще й рятувальники та кінологи з собаками. Обшукали село, закинуті будинки, береги річки, лісопосадки. Тіло дитини на наступний день після зникнення знайшли за 300 метрів від її будинку.

 

За кілька днів слідчі опитали майже 600 людей, призначили 50 експертиз. За підозрою у вбивстві затримали 28-річного жителя цього ж села, раніше судимого за розбійні напади на жінок.

 

Свою вину, за словами правоохоронців, підозрюваний "майже визнав". Дитину, кажуть, той спочатку задушив, а потім понівечив ножем.

 

VIP-АГІТАТОРИ РОКУ:

Порошенко, Гройсман, Саакашвілі

/data/blog/95315/f4d733f0f5f90a00ff22606e0c7ab7c2.jpg

 

Напередодні місцевих виборів на Прикарпатті почергово "висаджувався зірковий десант" із Києва. То президент Петро Порошенко приїде капсулу під стадіон закласти, то Володимир Гройсман - бюджетну сесію Верховної Ради на Прикарпатті провести, то Саакашвілі прибуде зустрітися із громадою області та розповісти про стан справ в країні.

 

Хіба лінивий не пов'язував їхні візити із кандидуванням пердставника від ББП Ігора Насалика на міського голову Івано-Франківська.

 

В принципі, йому це не дуже не допомогло, але факт залишається фактом - зірковішого агітаційного десанту на Прикарпатті ще не було.

 

ГОРДІСТЬ РОКУ:

Збірна України з баскетболу 3х3

/data/blog/95315/28f893e671fad030071cdd6ea4834698.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В цю номінацію потрапила жіноча збірна України з баскетболу 3х3, основу якої склали баскетболістки БК "Франківськ", яка здобула срібні медалі на перших Європейських іграх у Баку.

 

Нагадаємо, Ганна Зарицька, Ольга Мазніченко, Христина Мацко та Вікторія Пазюк у складі жіночої збірної України з баскетболу 3х3 стали віце-чемпіонками Європейських ігор, вигравши всі матчі, крім фіналу.

 

А Ольга Мазніченко ще стала найрезультативнішим гравцем змагань і  прапороносцем України на урочистій церемонії закриття Європейських ігор.

 

Нагадаємо, що "збірна міста Івано-Франківська", як жартома називали жіночу Олміпійську збірну України зі стріт-болу перемогли збірні Чехії (15:11), Туреччини (19:11) та Бельгії  (17:12), забезпечивши собі місце в плей-офф Євроолімпіади в Баку.

 

В одній восьмій українки переграли збірну Словаччини (16:8), а в чвертьфіналі збірну Греції (21:19). В півфіналі збірна України пермогла словенок 22:17.

 

У фіналі українки у цікавому та напруженому поєдинку поступилися суперницям з Російської Федерації 17:22.

 

Українські баскетболістки створили в Баку справжню сенсацію, позаяк мало хто з спортивних експертів міг спрогнозувати на стільки успішний виступ української збірної.

 

РОЗЧАРУВАННЯ РОКУ:

Транспортна реформа в Івано-Франківську

/data/blog/95315/eff4f06b5e4a97d9c0c93c479a14b6a1.jpg

 

Вона є, чи її немає? Чи вона лише починається? Чи вже закінчилась? На ці питання є різні відповіді. І багато хто задається ними, ледь не щодня. Так гарно стартувавши влітку - встановлення GPS-трекерів в кожну маршрутку, сайти, де онлайн можна прослідкувати за потрібною тобі маршруткою, обілечування, однакова форма для водіїв (це було умовою влади для підвищення вартості проїзду в 4 гривні), вже ближче до кінця року усе зійшло нанівець.

 

Восени все, окрім 4 гривень, зникло: форми немає, маршрутки стали масово зникати із карт на онлайн-сайтах, квитками підпирають вікна в авобусах чи видають їх на прохання пачками.

 

Черговий шанс виправитись і довести, що це була все таки рефрма, а не перестановка доданків у міської влади та перерозподіл сфер впливу буде вже 1 січня. Саме тоді запрацює (?) нова транспортна мережа міста, згідно з якою мають оптимізуватись автобусні і тролейбусні маршрути. За словами комунальників, франківцям їздити стане краще і комфортніше...

 

ПРОВТИК РОКУ:

Горезвісний фінал кубка області з футболу "Оскар" - "Карпати"

/data/blog/95315/05ffd08cd70ef247a7b43f2b2c59907e.jpg

 

Попри всі позитивні зрушення у футбольному житті Івано-Франківська, сезон 2015 року таки ознаменувався неабияким скандалом.

 

Груба помилка з боку арбітра у фінальному матчі кубка області викликала величезний резонанс серед футбольної спільноти Прикарпаття. Горезвісний фінал кубка "Оскар" - "Карпати" увійшов до нашої рубрики "Згадати все-2015" як найбільш скандальна подія 2015 року.

 

Щодо перипетій самого поєдинку, то перший тайм пройшов за мінімальної переваги "оскарівців" і завершився "сухо" - 0:0. Вже в дебюті другої половини зустрічі кращий бомбардир підгірської команди Ігор Цимбалістий відкрив рахунок - 1:0. Та вже за сім хвилин дальній удар від "карпатівця" Андрія Ковальчука змусив капітулювати Михайла Макогона - 1:1. Основний, як і додатковий час поєдинку завершився нічиєю - 1:1 і глядачів на "Русі" очікував "десерт" у вигляді серії одинадцятиметрових ударів.



Після п'яти пробитих "оскарівцями" пенальті рахунок у серії був 2:3 на користь команди з Богородчанщини. Тож останній удар коломийських "Карпат" у виконанні Максима Попадюка мав вирішити долю зустрічі: у випадку промаху "Оскар" здобував почесний трофей, тоді як влучний постріл продовжував серію ударів з "точки". І після удару Максима м'яч потрапив у поперечку, приземлився за лінією воріт та відскочив назад у поле. Попри всі апеляції гравці до арбітра, представник футбольної Феміди був невблаганний - гол не зарахував тим самим зафіксувавши перемогу "Оскара" в серії пенальті (3:2).



Згодом відеоповтор розставить все на свої місця - гол був, суддя в даному епізоді помилився. Та відео буде оприлюднене згодом, а поки гравці коломийської команди покинули поле та відмовились виходити на церемонію нагородження. В той час з трибун (до слова, гру вживу переглянули 3 000 осіб згідно суддівського протоколу матчу) у представників ІФФФ полетіли пляшки, газети однієї політичної сили та інший непотріб - так свою незгоду з рішенням арбітрів показували фани на франківському "Русі". Стало зрозуміло - свято зіпсовано, і на команду гостей очікували санкції.

 

 

Ось так одним махом, однією помилкою можна зіпсувати футбольне свято. Ми ні в якому разі не звинувачуємо арбітрів у навмисності даного промаху. Так, нам, вболівальникам, з трибуни "краще видно", та все ж на полі все виглядає інакше. Тому давайте не будемо звинувачувати арбітрів у "прихильності" до тієї чи іншої команди, бо всі ми люди, усі маємо право на помилку. Та якщо ці помилки мають навмисний характер - цим питанням нехай займаються органи футбольного правосуддя...

 

СЮРПРИЗ РОКУ:

Олександр СИЧ

/data/blog/95315/0edaad83b43962122331d6483c025a8f.jpg

 

7 грудня в Івано-Франківську відбулась перша сесія обласної ради сьомого демократичного скликання.

 

Одним із питань на порядку денному стало обрання очільника облради. Варто зазначити, що на цю посаду запропонували лише одну кандидатуру - голову фракції ВО "Свобода" Олександра Сича.

 

Відтак, за результатами таємного голосування, кандидатуру Олександра Сича підтримали - 53 депутати. "Проти" проголосував - 31 обранець.

 

До того Сич вже встиг відпочити від крісла нардепа та віце-прем'єр-міністра України та пережити обшук у власному помешканні.

 

Нагадаємо, слідчий Генпрокуратури разом з правоохоронцями з'явились до будинку Сича 12 жовтня десь о 8.30. Однак політик впустив їх у житло лише коли на місце події прибув його адвокат Петро Кучкуда.


Як з'ясувалось, приводом для проведення обшуку стали події Майдану, зокрема 20 лютого 2014 року. Мовляв, оскільки однією з точок снайперського обстрілу майданівців зі столичного готелю "Україна" був 11 поверх, а саме на цьому поверсі проживав Олександр Сич, будучи народним депутатом України, він може бути безпосередньо причетним до розстрілів або ж володіти чи інформацією щодо злочину.

 

ПРОЛІТ РОКУ:

Невиграш Ігора НАСАЛИКА у другому турі виборів міського голови Івано-Франківська

/data/blog/95315/8c0c73b9dc870628dbe5386c45da552a.jpg

 

У другому турі виборів мера Івано-Франківська переміг представник ВО «Свободи» Руслан Марцінків.

За Руслана Марцінківа віддали свої голоси 54,82% виборців - 37 714. Ігор Насалик отримав у другому турі 42,27% голосів - 29 077.

Ще у вересні місяці в такий сценарій, мабуть, не повірив би ніхто. Насалик "метеором" увірвався в мерські перегони, грамотно збудував кампанію, понавозив ВІП-агітаторів, включно з Порошенком і спокійно виграв перший тур, з розривом в 3,5 тисячі голосів.

А далі - погода, байдужість виборців, недопрацювання команди і вже об 23.00 15 листопада Насалик телефонує Марцінківу і вітає його з перемогою.

 

НЕПОРОЗУМІННЯ РОКУ:

Втеча Ярослава ОБОДЯНСЬКОГО

/data/blog/95315/e5b38b8edfa9a5a1c92669dbf6aaaab2.jpg

 

В середині червня радник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації з питань освіти Ярослав Ободянський втік до Росії і попросив там політичного притулку.

 

У сюжеті, котрий вийшов ввечері 22 червня у випуску новин на каналі vesti.ru, Ярослав Ободянський розповідає про жахи, які нібито відбувають в області та Україні в цілому.

 

Завершується сюжет повідомленням про те, що питання про політичний притулок Ободянському знаходиться на стадії розгляду, а його родина надалі знаходиться в Україні.

 

Пізніше стало відомо, що звільненим з радника голови ОДА він був ще 19 червня, а за інформацією родичів, Ярослав Ободянський зник три тижні до того.

 

25 червня, з соцмережі Фейсбук зник і профіль скандального радника. Після скандалу із Ободянським, голова ІФ ОДА звільнив усіх позаштатних радників.

 

Що спонукало Ободянського до такого кроку і де він знаходиться зараз - наразі невідомо.

 

ФРАЗА РОКУ:

Ігор НАСТАСЯК

/data/blog/95315/dae472a637c1c9d94c7eaa1689572493.jpg

 

Екс-прокурор Івано-Франківської області Ігор Настасяк розкритикував дії новопризначеного голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі щодо тамтешньої прокуратури та відзначив роботу голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука.  

 

За словами Настасяка, губернатор "перед тим, як зробити щось різке", телефонує і радиться. "Я кажу: так робіть, а так ні, бо станете моїм клієнтом", – додав Настасяк.

 

Через кілька годин Настасяк сказав, що його неправильно трактували журналісти. Ще через кілька годин його слова прокоментували Саакашвілі та голова ІФ ОДА Олег Гончарук.

 

Згодом Настасяка звільнили. Про звільнення останнього з посади прокурора Івано-Франківської області на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук повідомив заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе.

"Івано-Франківськ сьогодні залишився без прокурора-мислителя...Неоціненна втрата"...

 

СУД РОКУ:

Суд над Русланом КОЦАБОЮ

/data/blog/95315/3bb3fbc702827e35afdd158f219650cd.jpg

 

Ще минулого року франківський журналіст-блогер Руслан Коцаба у січні записав відеозвернення до Президента України, в якому закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

 

Після того, як громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, пана Коцабу було затримано і звинувачено в державній зраді та ухиленні від мобілізації. 

 

В ухвалі суду від 8 лютого зазначено, що блогер за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах російські державні канали.

 

У документі також наголошується, що пан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих «ЛНР» та «ДНР», аби продовжити свою діяльність. Суд залишив під арештом вилучені в Руслана Коцаби під час обшуку кошти в сумі 6 тис. 300 доларів, 9 тис. 110 євро та 7 тисяч гривень.

 

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби. Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

На минулоу тижні суд продовжив тримання під вартою для Коцаби до середини лютого.

 

ПОВЕРНЕННЯ РОКУ:

"Чоловік Божий" Олександр ЛЕВИЦЬКИЙ

/data/blog/95315/fcea8640820a52733c15ac2622c3f39f.jpg

 

Представник ВО "Батьківщина" на Прикарпатті Олександр Левицький, який відомий своєю хамською поведінкою стосовно представника громади під час засідання Народної ради в лютому 2014, знову став депутатом Івано-Франківської обласної ради.

 

Окрім цього новообраний міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків призначив Левицького своїм заступником.

 

 

ПРИКОЛ РОКУ

Серія замінувань

/data/blog/95315/68205cbaa1037b8cd8f1c5a2ae6be4e4.jpg

 

Почалося все 23 липня, коли в міліцію Івано-Франківська надійшло анонімне повідомлення про замінування залізничного вокзалу в обласному центрі.

 

Вже 7 грудня близько 10 год. ранку до правоохоронних органів каналами електронного зв’язку поступила інформація про замінування у приміщенні міської ради. Згодом, близько 11 год. – залізничного вокзалу, пізніше – міського суду, готелю «Надія» та приміщення Ратуші.

 

12 грудня о 9 год. ранку, каналами електронного зв'язку до правоохоронних відомств області надійшло повідомлення про замінування будівель у Івано-Франківську. У перелік об’єктів, де могли знаходитися вибухові пристрої, потрапили дві полікліки, обласна державна адміністрація (міська рада), міська ратуша, газове господарство, вокзал та два автомобілі.

 

Всі повідомлення виявились неправдивими. Більше того - всі вони надійшли від "друзів" із Росії. Найбільше в цій ситуації жаль рятувальників, та міліцію, котрих гідно поганяли ці дні по місту та СБУ, котра знає хто, що і звідки, але нічого не може зробити.

 

Події та герої (в різному розумінні цього слова) не закінчуються ніколи. Події відбуваються навіть тепер, коли ви читаєте цей допис. Триває війна на сході, триває становлення громадянського суспільства, триває затягування з покаранням винних за розстріли на Майдані, триває затягування з покаранням “Межигірської зграї”.

 

Втім, ми щиро віримо, що особливо дві останні справи закінчаться наступного року і ми заживемо у дійсно українській Україні. Так, це мрія, щира, наївна, але це мрія. Астрологи кажуть, що у цей рік відбудуться позитивні зміни і він стане щасливим. Отож, давайте мріяти разом і нехай наші мрії здійсняться!

 

З прийдешнім Вас Новим 2016 роком!


29.12.2015 2145 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1991
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1874
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1873
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5558 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2165 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1524

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

759

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

825

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1024

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1015
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1789
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3696
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10273
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26165
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10201 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7727
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

913
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

243
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

275
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

398
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1297
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

899