Остання трапеза: що замовляли американські смертники перед стратою

Щоби глибше зрозуміти, як функціонує система смертної кари у США, фотограф Джекі Блек закарбувала страви, які в'язні замовили востаннє перед стратою.

Пише Фіртка з посиланням на ВВС Україна.

"Що відчуває людина, коли востаннє замовляє їжу перед стратою за злочин, який вона скоїла, а, можливо, й ні?", - запитує американський фотограф у художньому маніфесті до проєкту.

"Якщо ми подивимось на ці страви, мабуть, ми зможемо зрозуміти, що відчував смертник".

"Мабуть, ми зможемо відчути деяку співучасть із правосуддям і засумніватися у своїх усталених поглядах".

"Мабуть, ми зможемо поспівчувати засудженому".

Блек додає до фото фактичну інформацію про в'язнів, зокрема про те, скільки вони вчилися, ким працювали та що сказали наостанок.

Девід Вейн Стокер

Страчений: 16 червня 1997 року

Освіта: вісім років

Професія: оператор важкої техніки/столяр

Останні слова: "Я дуже співчуваю вашій втраті... але я нікого не вбивав".

Ентоні Рей Вестлі

Страчений: 13 травня 1997 року

Освіта: вісім років

Професія: чорнороб

Останні слова: "Я хочу, щоб ви знали, що я нікого не вбивав. Я всіх вас люблю".

Томас Енді Берфут

Страчений: 30 жовтня 1984 року

Освіта: не вказана

Професія: робочий на буровій вежі

Останні слова: "Я сподіваюся, що колись ми сприйматимемо зло, яке ми чинимо тепер, так само, як ми ставимося до спалювання відьом. Я хочу, щоб усі знали, що я не тримаю зла на них. Я їм все прощаю. І сподіваюся, всі, кому я щось зробив, пробачать мені".

"Я цілий день молився, щоби дружина (жертви) прогнала злість зі свого серця, тому що ця ненависть відправить її у пекло так само, як будь-який гріх. Я шкодую про все, що я комусь зробив. Сподіваюся, вони мені пробачать".

Джеймс Рассел

Страчений: 19 вересня 1991 року

Освіта: 10 років

Професія: музикант

Останні слова: лунали 3 хвилини, але не були записані або запис не був розшифрований.

Джефрі Аллен Барні

Страчений: 16 квітня 1986 року

Освіта: не вказана

Професія: не вказана

Останні слова: "Я шкодую про те, що зробив. Я заслуговую на це. Ісусе, прости мені".

Джонні Френк Гаррет

 Страчений: 11 лютого 1992 року.

Освіта: сім років.

Професія: робітник.

Останні слова: "Я хотів би подякувати своїй родині за те, що вони любили мене і піклувалися про мене. А решта світу може поцілувати мою дупу".

Вільям Принц Девіс

Страчений: 14 вересня 1999 року

Освіта: сім років

Професія: покрівельник

Останні слова: "Я хотів би сказати родині, як я шкодую в глибині душі й у серці за біль та страждання, які я заподіяв своїми вчинками... Хочу подякувати всім в'язням камери смертників, які поставилися до мене з любов'ю протягом багатьох років".

"Я сподіваюся, що подарувавши своє тіло науці, я зможу комусь допомогти... Це все, що я хотів сказати, наглядачу. А, ще хотів спитати, що з цими ковбоями? "

Джералд Лі Мітчелл

 Страчений: 22 жовтня 2001 року

Освіта: 10 років

Професія: столяр

Останні слова: "Я шкодую про біль. Я шкодую про життя, яке я забрав у вас. Я прошу у Бога пробачення. І я прошу вас про те саме. Я знаю, що це важко. Але мені дуже шкода того, що я зробив".

"Моїй родині - я люблю кожного з вас. Будьте сильними. Знайте, моя любов назавжди з вами, назавжди. Я знаю, що я йду додому, щоби бути з Господом. Пролийте сльози радості за мене".

Роберт Ентоні Медден

Страчений: 28 травня 1997 року

Освіта: 12 років

Професія: Кухар

Останні слова: "Прошу вибачення за втрату і біль, які вам довелося пережити. Але я цих людей не вбивав. Сподіваюсь, ми всі дізнаємось дещо про себе і одне одного. І ми навчимось зупиняти замкнене коло ненависті та помсти і навчимось цінувати те, що насправді відбувається в цьому світі".

"Я прощаю всіх за цей процес, який, здається, неправильним".

Джеймс Бітхард

Страчений: 9 грудня 1999 року

Освіта: 15 років

Професія: мотомеханік

Після судового розгляду головний свідок обвинувачення відмовився від своїх показань, і три члени колегії умовно-дострокового звільнення рекомендували помилування.

Останні слова: "Я хочу почати з того, що моя родина любила мене. У світі немає кращої родини за мою. У мене були найкращі у світі батьки. У мене було найкраще життя, яке тільки може мати людина. Я ніким не пишався так, як пишаюся своєю донькою і сином".

"Я хотів би дещо сказати, тому що це один з небагатьох випадків, коли люди слухатимуть мене. Сполучені Штати досягли моменту, коли людське життя більше нічого не вартує. Моя смерть - лише симптом більшої хвороби. Уряд повинен колись прокинутися і припинити знищувати інші країни та вбивати невинних дітей. Санкції проти Ірану, Іраку, Куби та інших місць не змінять світ на краще, вони лише шкодять невинним дітям".

"Мабуть, найважливішим є те, що ми робимо для навколишнього середовища, поки ми продовжуємо рухатись у цьому напрямку, ми досягнемо кінцевого результату, і отже, не має значення, як ми ставимося до інших людей, тому що всі на цій планеті загинуть".

"Один з небагатьох способів зберегти правду і зробити так, щоби люди дізналися її, це підтримати вільну пресу. Я бачу, що існування незалежної преси опинилося під загрозою".


26.08.2020 40236 2
Коментарі (2)

Іван Гресько 2020.08.28, 08:49

Блін я як читаю заголовок що замовляють смертники перед стратою , от про що автор думає, та кого цікавить що він буде їсти , дайте людям пораду що добре їсти і як правильно приготувати. Я ті вони собі дадуть раду , і задайтесь питанням що наші в'язні їдять ні переживають як не Росією то Америкою.я вшоці.

Андрусь 2020.10.04, 06:41

Їжа на картинці. Вся суть в словах цих людей.

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6428 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10878 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12149 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5796
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3723
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2955

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

478

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

752

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1051
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

371
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

451
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4079
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11610
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6643
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1145
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18038
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

398
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

684
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

808
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

757