Ой на горі два дубки, ой на Горбатій

 

Молоді хлоп’ята-голуб’ята ( а тоді ще тільки хлопці-горобці,  ще правильні пацани, з і для народу !)  Віто і Віто, уродженці різних штатів та вихідців зі спільного ранчо  сеньйора Лені, санкціоновано викупленого у сеньйора Лені Першого, трохи Старшого, трохи Спершого,  в свою чергу експропрійованого-репатрійованого (хоча подейкують, що без викупу також не обійшлося, принаймні деяких га. Га ? А-га) в сеньйора Лені-на, царство йому Прєісподніє, опинилися там, де, курча-ляга, не мали би…

 

Їх найняли пасти овець на вельми мальовничій і романтичній горі з історично складеним назвиськом «Горбата», або «Горбата-я» - для саморефлексивних і відповідальних натур. І навіть неважливо, кількісно скільки тих клятих горбів у неї…  - це другорядне, це для запеклих онаністів, або для любителів жорсткого порно, це для AVN Awards, а не для  Золотих Глобусів і Оскарів, а Горбата Гора, її рупори, її вершники, безголові і головасті, мітять виключно на далекосяжні і пристойні цілі, – вони істеблішмент і контемпорарі, вони базарять залізно, вони шляхетно, благородно дивляться у вічі, не ховають у груди і підборіддя ствердні, несхитні, а інколи і полум’яні  погляди, вони мустангів ведуть на родео не лиш для видовищ, але і для хліба, пам’ятайте !  Вони не цураються ні чужої цурки, ні своєї, і не цураються цукерки, ані від суворого і люто-морозяного Діда Мороза, ані від всеблагого, хитруватого Санти.

 

І не кажіть, що «цур їм !», не говоріть, не злословте, брати і сестри, мовчіть і довіряйте ковбоям-чабанам, немов вівці – ви і є вівці ! Ми Вівці !!! Хіба то зле, що вівці ? Міркуйте самі: Вів-Ці, Вів-Цих, якщо хочете, а коли й так Вас не влаштовує, то знайте, що Ці у давній китайській традиції – то все проникаюча життєва споконвічна енергія світу, а Вів… – VIV без А. Так, ви – «А», щоправда позаду, але то пусте.

 

Зате хтось заслужить на шашлик сласний, хтось дослужить на фартух класний.., а чиїсь сусіди по отарі, ієрархії – ні не колективного, а коли й так, то колективного-свідомого «ме-е» - назвуть вас «Агнець», а ви тоді лишень не зазирайте назад, у дві тисячі років тому, не зазирайте, тримайте гідно рамена індивідуально-несвідомого, чимчикуйте вправно, гордо і зухвало навпростець, топчучи і переступаючи всякий мрець, поки не наступить ... Не наступить. Та дещицю про полонину, а дещицю про Голівуд. А непогано було б, все-таки, Карпатські ліси оздобити вивіскою HOLLYWOOD на кшталт Вестсайдських пагорбів, особливо за сих смутних днів ?

 

Колись гірські довгожителі таки доживуть до того Сутного Дня, якщо з Холу остаточно не випаде літера «О», а на її місце не постане остаточно «Е». Колись, декотрі кажуть, Горбата Гора могла величатися неабияк, а навіть  самим Хередомом, якби за часів Лені Першого і надалі переконливіше Лені Другого, а відтак несподівано (?) найоптимальніше Віто Першого, не випала одна «Е».  Жалко ? Жаль ? Жєль ? Забийте… думайте про Ж, як завЖе. Життя таке - не Жито Жати.

 

Отже, Віто Перший, бравий ковбой, трохи правий, а відтак – трохи правий, трохи мрійливий, трохи лінивий, а відтак – трохи нелівий, допас і допасся до такого трасся.., що канув на запас. Та перш ніж зійти з Горбатого Парнаса, у «ропорних» чоботях, бордових шароварах, вишиванці файній і сомбреро солом’яно-фетровому, хіповому, діркуватому, покручуючи, набитим холостими Кольтом на мізинці,  він не оминув доленьки пасивного …аса. І доленьки діда Панаса.  Він її, зачарований до забуття поетичністю Горбатого Парнаса, ще задовго до того не уникав – шерифська політреформа, бідкався, забороняла запрозячити Парнаса лівим, правим і прямим-центральним в лоб, і ще, бідкався, що дарма його іменували …асом, адже спершу він віддавав перевагу салону перед салуном цілком в дусі приписів історичних законодавців салунів.., і звідкіля він міг знати, що на задрипаному Горбатому ранчо існують ще й салони краси ?...   Не він же, виправдовувався він же,  цінитель мейк-апу і ботаксу, – він же людина поглядів позаминулих століть, невитравних духом традиції цінності, а не трендиції цінного,  так би мовити.    

 

…Асс він до слова мав «не для нас», який тільки ас і …ас не гребував його … не за нас, канєчно.., і многа-многа раз. Останній раз, немов останній раз, у Віто з Віто трапився, на високогірному осінньо-зимовому пасовищі ГГ, коли от-от чекав  чергової черги туго затягнутого ласого лассо скотячий загін, аби  ямами горизонту почимчикувати гладенькою вертикаллю  в рідкісні сакральні дні циклу, дарованими служителями свого Ча, неначе Ра, неначе Джа... Наслідком «непомітного» проникливого проникання в загадкову ду…шу Віто Першого щонайбільше стало лише відділення, унезалежнення, нейтралізація десятка-другого інтелектуальних овець. Їх звали Доллі. Така Dоll. Та й усе.

 

Ну а ще легка кривда дамам, від такої перверсії, чоловічої, прозірливим дамам, легка, які досконало розбираються в тонкощах нестабільної психеї і блудливого еросу   деяких  мучачос.

 

Селяві.

 

Тепер Віто Другий – Перший Пєрєц на Горбатій…, гне і сам гнеться, щоб не гнутися і щоб діти-правнуки не гнулись. Його, Горбатого Рейнджера. Його жерці з есагілів йому навперебій  твердять і прорікають, що Межиріччя стопудняк можливе і в Межигір’ї.., а тому нєфік тремтіти перед дощами, громами і всякими іншими циклонами, проте, про всяк випадок, радять, убезпечитись від циклонів, творенням і звільненням  циклопів…

Та підступна доленька не спить, чатує («доля Горбатого», то сі називає, курва), не дає йому чабанити і  ковбоїти безтурботно і натхненно, немовби у кращих сновидіннях медитативного кочегара Фолкнера. «Озброюватися», «Наважуватися», «Їхати», - йому так волять не зовсім горяни, а печерні люди, точніше власники печер і власники ще більш глибоких і недоступних печер, вічної темряви гада Гадеса, резиденти інших ранчо і езіди, западлюцькі резистори і ревізори всякі чужоземні.

 

Віто Другий, хоч і править за Першого (в смислі№1) на своїй фазенді, одначе пам’ятає, що не один-єдиний він ковбой, аби дати гідний бой.., що існує і сей бой, і той бой …, а тому – трєба і надо, і бєз базара, і єс-оф-кос,  без зайвіх хлапот, да будєт-прєбудєт вєчна нєпабєдімий кокс - нафік йому  всякій бойкот-$ ?!   

 

А Гора тим часом щодалі то Горбиться і розроджується новими Горбами. Віто не боїться ненависників, критиків і просто крикунів, він зве їх «горбофобами» (не він, звичайно, в нього інший лексикон, як правило, –  Г Гер-бата часто-густо замість нього рапортує і на вухо шепче); він – кавбой, а тому здебільшого грає у гриву і хвіст… лашадок, лашаріків і прочь-іх поні; він на дурний-лихий випадок у сейфі зберігає дві старі сорочки, замащені голубою і помаранчевою лімфою на рукавах, що нагадують про сутичку між полюбовниками, яка мала місце в листопаді-грудні 2004, і  більш ніж впевнено заявляє, що горби вирівняються і вже вирівнюються, якщо виростуть нові горбочки в овець і поні, – ще трошечки.., горбочечки.., малесенькі.., гарнесенькі.., а тому Вівці, Овечки і Овечечки – думайте трохи про вічність, а не лише про шлунок, мат вашу, і мат вам скоро.  Вічну, як у сеньйора Леніна, царство йому Прєісподніє. Амат  вам. Амінь.

 

А підгоряни і підгірянки з’юрбилися, вдивляються разом  у повен-повен місяць, наче омен-ковен, понад Горою, чаруючий-не-розчаруючий (?) їх своєю Триєдністю у достеменно невідомій (думають-гадають відуни Фесенки-Карасьови і звіздуни Волхва Вови) якій ще фазі, а потім традиційно голяком ходять колом, взявшись за руки, підгіряни, вік-кане, паладини Вікки-Вікторії, та й  співають пісень на втіху собі та іншим із  заголовком: « Відала вже раз, відає назавжди», або частіш «Віддала вже раз, віддасть назавжди»:

 

Ой на горі два дубки, ой на горі лиш два по два  дубки, 

Ой на горі тілько дубкє, ой де ж ті дівкє ?...

Де ж то ті, й наші, й ваші, й-обіцяні Аси, шо то на тій Горбатій одні лиш…аси ? 

 Йой, чого ж ти Горо, Горонько,  Горбата, йой чо ж ти не Лиса …?

Ліпша вже мати Лиса, хай заллє їх всіх  Тиса.

  

І ми заллємось піснею, і нас заллє пісня ця, трясця ? Прийдеться заспівати ? І на цей раз навіть овечкам Доллі ? За горбофобію Дикий Захід залюбки пробачить?  

 

Пробачить…  А потім ми собі пробачимо, якщо раптом ЇЙ таки ПРобачать?...   Сподіваймося, що таки мимоволі будуть вимушені PRобачити.


14.08.2011 Яв Назар 2052 3
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1793
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1787
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1767
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5270 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2074 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1454

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

604

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

705

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

896

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

934
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1666
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3594
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10179
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26053
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10085 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7653
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

837
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1342
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

313
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1202
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

790
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1017