Нові правила субсидії та виплати військовим. Що зміниться в Україні з 1 лютого 2023?

Війна внесла свої корективи у життя людей. З 1 лютого 2023 року українців чекають деякі зміни.

Фіртка розповідає, що саме зміниться в Україні у лютому.


Субсидії


З лютого скасовується можливість безготівкової оплати пільг за користування житлово-комунальними послугами. Це означає, що всі субсидії виплачуватимуть у грошовій формі.

Для тих, у кого вже є банківський рахунок, на який надходять житлові субсидії або пенсія, нічого не зміниться. Однак, якщо отримувач субсидії не відкрив рахунок в банку або не повідомив, на який рахунок переказувати ці виплати, гроші надходитимуть на відкриті Пенсійним фондом рахунки в "Ощадбанку".

Також гроші за субсидію можна буде отримати готівкою і перерахувати за комуналку в будь-якому відділенні "Укрпошти".

Тож, з 1 лютого "Ощадбанк" не перераховуватиме автоматично комунальникам кошти субсидій, як це було раніше. Одержувач пільг має отримати ці гроші в касі або на рахунок та сам сплатити комірне безпосередньо постачальникам комунальних послуг. Таким чином, оплата комуналки стане однаковою для усіх, а ті, хто отримує субсидії, матимуть адресну грошову компенсацію.

Важливо!: пенсіонери надалі зможуть отримувати субсидію через відділення "Укрпошти" разом із пенсією без відкриття рахунку.


Безплатна заміна лампочок


З початку року кожен повнолітній українець може безплатно обміняти лампи розжарювання старого зразка на світлодіодні. Це передбачено державною програмою, мета якої — знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру.

У лютому на повну запрацює програма, в межах якої українці можуть безплатно замінити старі лампи розжарювання на нові LED-лампи. Про офіційний запуск програми урядовці заявили в січні, а у тестовому режимі проєкт почав працювати із середини січня.

Програму реалізовуватимуть через Укрпошту. Треба прийти до поштового відділення та обміняти лампи. Також є можливість залишити заявку на порталі «Дія», а потім прийти на пошту для обміну. Кожен дорослий може замінити п'ять лампочок.


Допомога внутрішньо переміщеним особам


З 1 лютого право на допомогу на проживання матимуть внутрішньо переміщені особи (ВПО), які перемістилися з території можливих бойових дій.

Допомогу виплачують мешканцям всіх українських територій, якщо для них не визначена дата завершення бойових дій чи їхньої можливості або тимчасової окупації.

Право на допомогу на проживання матимуть переселенці, які:

  • перемістилися з тимчасово окупованих територій;
  • перемістилися з територій, де ведуться бойові дії;
  • мають зруйноване або непридатне для проживання житло внаслідок пошкодження та подали заявку на відшкодування відповідних втрат до 20 травня 2022 року через портал «Дія»;
  • мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, внаслідок військової російської агресії;
  • обліковувалися як ВПО до 24 лютого;
  • станом на 24 лютого отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання;
  • після 24 лютого повторно перемістилися з ТОТ або територій, на яких ведуться бойові дії.

До оновленого переліку ввій­шли території: Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та Києва.


Судові повістки через Viber


Виклики до суду, а також судові повістки та повідомлення можна буде отримати у месенджерах, зокрема у Viber. Повістки в першу чергу надсилатимуться на месенджер, а якщо телефонний номер не привʼязаний до нього – то через SMS, як і раніше.

Впровадити сервіс запланували не пізніше 10 лютого.


Виплати військовим

З 1 лютого змінюється порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям. Йдеться про застосування нового підходу до виплати 30 тисяч та 100 тисяч гривень.


01.02.2023 3138
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1967 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

563
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6910 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11409 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1098

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1121

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

84
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

293
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1096
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2959
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

90
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

361
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670