Моральний терор як зачистка території для «Свободи»

 

 

Боротьба за Україну входить у жорстку фазу. Основний чинник, звичайно, той, що в Росії вже «назавжди» обрано президентом відомого «друга» України Владіміра Путіна.

 

Однак чергове обрання Путіним Путіна – це тільки загальне тло. В Україні воно відгукнеться ще не раз. Опанування Україною, гадаю, буде одним з пріоритетів його чергового президентства. А для цього потрібно буде вирішити кілька завдань.

 

Перше з них – опанувати уми українців. Це опанування відбувається у різних регіонах по-різному. Так у зовсім вже зросійщених чи з домінуючою часткою, власне, етнічно російського населення найкраще впроваджувати ідеологію «русского мира». Так вони зможуть плавно ввійти у цей чи інший імперський проект.

 

У центральних регіонах України, де історична пам’ять, оперта головно на травматичну колективну пам’ять про Голодомор та великий сталінський терор слід сіяти зневіру у спроможність українців якось самоорганізуватися – зокрема у якійсь українській державі. Таким чином цей регіон принаймні буде нейтралізований і впаде у повний песимізм та зневіру у власне майбутнє. У разі якоїсь загрози цілісності української держави, етносу чи політичної нації, будучи деморалізованим, він не чинитиме спротиву. Чого і треба на цьому етапі добиватися.

 

Натомість досі пасіонарну, проте безнадійну, з огляду на подальшу асиміляцію у «русском мире» чи ще якомусь російському імперському проекті, Західну Україну треба просто відштовхнути, виштовхати з України. А тому її варто ізолювати від решти України. Ізоляція має відбуватися методом творення у Західній Україні типу «чужого». Інструментом культивації цього «чужого» для українців з Центру та Сходу має стати крайня форма українського націоналізму, яка буде абсолютно для них неприйнятною. У Західній Україні слід блокувати всякі спроби створити привабливий для Центральної і тим більше для Південно-Східної України проекти України. Жодних демократичних, відкритих на різноманітність, економічно привабливих проектів чи пропозицій всій Україні у Львові чи Івано-Франківську з’явитися не має. Західна Україна має плекати найпримітивніші форми ксенофобії та дикості – саме у цьому і має полягати українська (західноукраїнська) національна ідея. І у цьому їй допоможуть.

 

Яким чином?

 

- По-перше: диким антиукраїнським дискурсом чинного режиму в Україні. Він чітко, свідомо і з першого дня велетенськими буквами, щоб побачив навіть сліпий, задекларував програмну антиукраїнськість у найбільш брутальному сенсі цього слова. Ні президентство «посткомуніста» Кравчука, ні президентство «батька олігархів» Кучми не відзначалося такою люттю до всього українського. І що головне – до саме культурної та етнічної його складової. Демонстративне вимахування такими червоними шматами, як Дмітрій Табачнік тому свідоцтво.

 

- По-друге: через розчистку для партії ВО «Свобода» електорального поля у всій Галичині. Спочатку у Тернопільській області на виборах до обласної ради 2009 року. А потім у Львові 2010 року, коли головного опонента ВО «Свободи» та Партії регіонів – БЮТ просто зняли з виборів, організувавши фіктивний розкол у партії. У результаті ВО «Свобода» безроздільно опанувала всіма обласними радами Галичини та головних міст краю. Таким чином для Партії регіонів у Галичині створювався винятково вигідний спаринг-партнер(1). Критикувати такого «опонента» надзвичайно легко. Тим більше, що він, як виглядає, завжди готовий подати м’яча Партії регіонів.

 

- А по-третє: блокуванням організації на Західній Україні привабливих політичних проектів, які можуть стати загальнонаціональними і прийнятними у Центрі та на Південному Сході України. Такими проектами свого часу були Народний рух України, Наша Україна. Про їхній сьогоднішній стан мови не веду – це вже щось інше. А якщо такий з’явиться, як от Комітет опору диктатурі, то його треба очолити, а потім, дивлячись на ситуацію, або розколоти, або підім'яти під себе.

 

- По-четверте: спільною з ВО «Свобода», зачисткою Галичини від елементів, які здатні генерувати для всієї України привабливі чи прийнятні духовні, культурні та ідеологічні пропозиції. У Галичині чи, ширше, у всій Західній Україні мають правити бал тільки адепти інтегрального націоналізму чи соціал-націоналізму у його найпримітивніших формах. Що примітивніше – то ліпше. Аж до ритуального камлання та виклинання опонентів. Тому така велика кількість політичних клікуш і балює на мітингах «Свободи».

 

1. Павло Солодько. Колесніченко = Тягнибок

 

Саме цей останній аспект і є темою нашої статті.

 

ВО «Свобода» і ті, хто нею маніпулює, розуміють, що головна боротьба йде за уми людей. Скільки б міліції та ОМОНу не було, врешті-решт вирішуватиме все-таки народ. Тому «свободівцям» потрібно заволодіти умами. І це їй частково вдалося. Результати виборів до місцевих рад 2010 року свідчать саме про це. Виборця «загнали» у вибір без вибору, коли видавалося, що залишилася тільки ВО «Свобода», і тільки вона відстоює національні цінності.

 

Цей етап пройдено. Тепер потрібно закріпити позиції. А це вже важче. Попри все виборці бачать ті «зміни», які принесла ВО «Свобода» у ради Галичини. Одразу зникла корупція, забуто проблему відкатів, владою не керують кримінальні авторитети, культурно-освітній рівень депутатського корпусу став на порядок вищим тощо. Іронізую, звичайно.

 

Тому ВО «Свобода» та її патрони максимально зацікавлені у зачистці Галичини від духовних, моральних, інтелектуальних та політичних авторитетів. Їх потрібно:

 

- або ізолювати;

- або перетворити на маргіналів;

- або дискредитувати;

- або застрашити і заставити замовкнути;

- або ж перетягнути на свій бік.

 

Отож полювання на інтелектуалів почалось. Атмосфера приблизно така, як на гравюрі Ганса Ґрюндіґа 1930-х років – саме тоді починалося полювання на німецьких інтелектуалів. 

 

 

Які ж інституції чи середовища можуть бути небажаними для ВО «Свобода» та їхніх спаринг-партнерів?

 

1. Українська Греко-Католицька Церква. Маю на увазі не ритуально-практикуючих, а саме вірних. Зрозуміло, що християнство з ксенофобією та непоганством всіх крайньоправих нічого спільного не має і не матиме. Тим більше УГКЦ небезпечна для ВО «Свобода», оскільки сама є доволі жорсткою ієрархічною структурою, як і ВО «Свобода».

 

2. Демократичні та ліберальні середовища – перш за все Львова. Вони не організовані, не структуровані, однак доволі авторитетні на регіональному та національному рівнях. Ба більше – вони мають вагомі впливи і у Західному світі, де розвінчують роль «Свободи» як структури нібито «української», «опозиційної» та «демократичної».

 

Трохи з історії зачистки території ВО «Свобода» духовного та інтелектуального ландшафту Галичини:

 

З огляду на те, що УГКЦ є головним духовним авторитетом Галичини, розпочалося саме з неї. Причому з її найбільш поступової інституції – Українського Католицького Університету.

 

Український Католицький Університет це саме та інституція, яка, разом з Національною Києво-Могилянською академією, відіграли надзвичайно важливу роль у подіях Майдану. Вони так само першими почали протиставлятися брутальному наступу на національні, демократичні та академічні свободи теперішнього режиму ще навесні-влітку 2010 року.

 

Наступ на УКУ ішов кількома напрямами:

 

- Спочатку режим пішов фронтальною атакою – почали «розмовою» з отцем-ректором Борисом Гудзяком на предмет участі студентів у політичних заходах та взагалі лояльності щодо режиму. Не врахували ані того, що він вихований у вільному світі, ні того, що Католицька церква не має традицій московського цезаропапізму. З того виник величезний міжнародний скандал. Інструментом у цій операції була СБУ.

 

- Далі пішли в обхід. Почали вишукувати, як упокорити ректора, що не розуміє натяків. У нас це вирішується репресіями проти дітей, батьків, братів, сестер – одним словом, родини. Тому зайнялися далекою родиною – у отця-ректора близької немає. І знайшли, і посадили. Однак і це не спрацювало. А тому нещодавно відпустили. Тут інструментом були ще й прокуратура та суд.

 

- А на третьому етапі тиску на УКУ задіяли «Свободу» – благо, що тоді її вже вдалося протягнути до Львівської міської та обласної рад, де вона опанувала ледве не всіма владними важелями. Коли вирішувалося питання звільнення навчальних закладів від сплати за оренду землі, то УКУ, на відміну від інших вишів, чомусь обійшли. А це для організації, яка існує на пожертви, означало фінансову катастрофу. Ще ніхто досі не відважувався так відверто протиставитися Церкві. Для Галичини це був шок. Але у тому і задум організаторів – не має залишатися жодних авторитетів, жодних сакральних чи табуйованих територій, навіть у Церкві – всюди має домінувати ВО «Свобода», а отже і її спаринг-партнери. Приниження УКУ відбувалося публічно і навмисно показово: 27-річний лідер крайньо правого крила ВО «Свободи» Юрій Михальчишин ледве не вишикував «на струнко» поважних проректорів і зажадав простого пояснення, а чому це УКУ має мати таку пільгу і чим він взагалі займається. Це виглядало на справжнє знущання.

 

Очевидно, що результатом такої серії заходів мало стати мовчання цієї інституції, її «порозуміння» з керівництвом СБУ та Адміністрації президента.

 

Наступним етапом стала нагінка на демократично-ліберальні середовища Галичини.

 

- Розпочалося з шельмування знакового для Львова дисидента, проректора УКУ, інтелектуала, людини, яка роки відсиділа у совєтських таборах за патріотичні та демократичні переконання Мирослава Мариновича. Його делікатні зауваги на адресу ВО «Свободи» викликали шквал брудних образ. На ньому першому, як на особистості, застосували технологію особистих образ, обпльовування. Те, що було моральним і авторитетним, мало бути збезчещене. Будь-який опір, і перш за все моральний, слід було позбавити найменшого плацдарму. Почитайте коментарі і зрозумієте, наскільки потрібно було опуститися, щоб дійти до такого (2), (3), (4).

 

2. Львів’яни вважають, що заяви людей Тягнибока ізолюють їх від України.

3. Тримати гарячим треба серце, але не голову.

4. Маринович: Мене не вперше називають ворогом.

 

- Наступний удар було завдано по історику, професору Ярославу Грицаку. Йому не могли вибачити ні видання полемічного збірника дуже різних статей «Страсті за Бандерою», ні тверезого історичного аналізу надскладного періоду визвольних змагань 1930-1940 рр. А найголовніше було змусити замовчати. Мовчати з усіх питань (5), (6), (7), (8).

 

5. Страсті за Бандерою.

6. Не сотвори собі кумира…

7. Неевклідова Україна.

8. Об’єктивно Михальчишин працює на Януковича, – Грицак.

 

- Наступним став редактор львівського Журналу «Ї» Тарас Возняк. Він вже не заглиблювався в історичну ретроспективу і зайнявся самим феноменом ВО «Свобода». До того галицьке суспільство, ніяковіючи, мовчало: занадто давалася взнаки європейська чемність, чи що. Всім було незручно назвати речі своїми іменами. Починали здалеку і делікатно – наче б то «свої» ж. Здається, що з галичан саме він чітко і однозначно окреслив антиукраїнську, на його думку, сутність «Свободи» як проекту, що задумувався далеко від Львова та Тернополя (9), (10), (11). Звичайно, він писав не про наївних патріотів, яких у ВО Свобода більшість. Особливо дошкульним для «свободівців» став зрив чергових безпорядків, які вони з іншим «клієнтом» Партії регіонів – проросійською партією «Родіна» – планували провести у Львові 22 червня 2011 року (12). Тоді планували повторити «успіх» ВО «Свобода» та «Родіни» 9 травня 2011. Це був перший істотний програш «Свободи» у Львові після виборів 2010 року. І він викликав цілу кампанію персонального шельмування у ЗМІ опонентів ВО «Свобода». Воно набуло інституціонального виміру.

 

9. Обережно – «ліберасти».

10. Неонацизм і ВО «Свобода».

11. Сланцевий газ contra Путін & ВО «Свобода» чи Путін & ВО «Свобода» contra сланцевого газу.

12. Східні бойові мистецтва, високі підбори або з якого боку розбивати яйця.

 

- Своє отримав і чи не найбільш знаний український письменник та, що головне, громадський діяч Юрій Андрухович. Його, очевидно, як вже зовсім не вартого уваги, інтелектуальний колос Юрій Михальчишин згадав так: в тилу борців за українське визволення «не повинно бути грицаків, андруховичів, мариновичів та іншої клістирної інтелігенції».

 

Окремої уваги вартий сам стиль цькування. Жодних серйозних духовних, інтелектуальних чи культурних авторитетів, які могли б виважено та аргументовано дискутувати з опонентами, у «Свободи» немає. Тому застосовується технологія «зграї», яка накидається на опонента з найбруднішою лайкою. Все це відбувається зазвичай анонімно. І, звичайно ж, розраховане на те, що тому, кого цькують, стане просто гидко, і він вдруге на це не піде. По-суті, це одна з форм морального терору.

 

Свого часу це застосовували і нацисти. «Я звільняю вас від химери, що зветься совість» – Адольф Гітлер – а після цього все можна. Можна і Церкву «щемити» і дисидента болотом обляпувати. Бо ж за все відповідає Великий Лідер. Цікаво – хто цього разу?

 

І не даремно на пам’ять спадають мотиви німецького художника Ганса Ґрюндіґа, який цькування нацистами німецьких інтелектуалів зобразив як напад зграї псів на ведмедя: 

 

Така була атмосфера у далеких 1930-х.

 

Звичайно, багато інших аналітиків у Галичині та поза нею сказали своє слово у цьому питанні. Це і Сергій Грабовський (13), і Юрій Левикін (14), і Остап Кривдик (15), і Василь Расевич, і Данило Мокрик (16), і Микола Малуха (17), і Олесь Безвершенко, і Юрій Андрухович, і Лесь Подервянський та Борис Кушнірук (18) та багато інших (19).

 

13. Сергій Грабовський, Про те, як складно називати речі своїми іменами.

14. Юрій Левикін, Навіщо потрібна Свобода - ВО Свобода.

15. Остап Кривдик, Неякісний націоналізм.

16. Данило Мокрик, «Свобода» проти «ліберастів»: починає і програє.

17. Микола Малуха, Олесь Безвершенко, «Свобода» впроваджує світогляд «русского міра».

18. Борис Кушнірук, ВО ''Свобода'' все більше скочується до неприхованого націонал-соціалізму.

19. Олександр Крамаренко, ВО "Свобода": є певні запитання.

 

Так у Галичині у часи незалежності з’явився новий феномен: новітнє дисиденство. Наразі правляча у регіоні політична сила відмовляє опонентам у праві на власну думку та її висловлення. Саме час Мирославу Мариновичу та іншим вдруге стати і «ворогом народу», і «дисидентом».

 

На жаль, ця традиція у Галичині не нова. Ще у 30-х роках націоналістичні ідеологи підспудно і явно пробували протистояти впливам УГКЦ та духовного провідника краю Митрополита Андрея Шептицького (20). І сьогодні він не герой ВО «Свобода» (21). Щоправда, до насильства, як було тоді, коли 1934 року загонисті юнаки вбили директора Львівської академічної гімназії, колишнього старшину Січових Стрільців, Івана Бабія.

 

Не менше невдоволення було і Мирославом Іваном кардиналом Любачівським, який своєю виваженою публічною позицією завадив попередниці ВО «Свобода» – Соціал-Національній партії України отримати вагомий результат на виборах до Верховної ради 1994 року. «На виборах у 1994 році партія йшла з гаслом: «Ми – соціал-націоналісти – не належимо ні до старої комуністичної, ні до нової демократичної номенклатури» - з сайту ВО «Свобода». Вже тоді демократія не була їх ідеалом. Однак коротке послання Церкви перекрило їм шлях до влади у регіоні.

 

Так само підспудне невдоволення у прихильників крайньоправих своєю виваженою та демократичною позицією викликав і викликає Любомир кардинал Гузар. Не раз чулося поза спинами про його надмірну ліберальність – бо, бач, «добренький» він. Так – добренький. І на тому стоїть! Тому й шанують найбільше з усіх ієрархів в Україні.

 

Не думаю, що діждуться схвалення дії крайньоправих і з боку сьогоднішнього глави УГКЦ Святослава Шевчука. Але про це він скаже чи промовчить сам. Чи вже сказав/промовчав?

 

20. Василь Стефанів, Греко-католики vs ОУН: боротьба за "душі молоді" в 1930-х.

21. Тарас Возняк, Два принципи формування політичної нації.

 

Але що дозволило у центрі (принаймні географічному) Європи та серці українства вирости такому безперспективному та компрометуючому феномену як ВО «Свобода»?

 

Хтось скаже, що це робота спецслужб. І, напевне, не помилиться. Всі організації крайніх поглядів, так чи інакше, є плодом праці цих самих спецслужб, які використовують їх у своїх цілях. І працюють тут не лише українські спецслужби, але й дружні спецслужби сусідньої країни. Так було чи не з усіма попередницями «Свободи» часу Незалежності.

 

Хтось скаже, що «свободівці» заповнили нішу, яку залишили інші політичні сили. І не помилиться. Та тільки їм у цьому допомогли. І спаринг-партнери з Партії регіонів, і немічні рештки пост-Ющенківських сил.

 

Але головною причиною феномену ВО «Свобода» є інтелектуальна неміч та духовне убозтво величезної частини перш за все галицького люду. Замість відкритості на світ, відкритості до його різноманіття, якесь стагнуюче, жалісне замикання у мушельці глибокого провінціалізму та недоброзичливості. Згадати хоча б скандал щодо Гайтани. Вони не тішаться, що українці є різними, а скиглять, що їх знову страшний аспид Валід Арфуш не вписав у якийсь попсовий конкурс. Смішно. І сумно. Убогі. Росіяни бачать Росію там, де не те що чобіт їхнього солдата ступив, але й там, де їх ніколи не було. А ці здійснюють національний суїцид і навіть цього не розуміють.

 

Отож головною причиною я все ж вважаю:

- інтелектуальну неміч самих українців;

- лінь розуму – агресивне небажання думати;

- втечу до старих ідеологем збанкрутілих ідеологій 30-х років – інтелектуальний паразитизм;

- бажання отримати прості відповіді на складні запитання;

- постсовєтську схильність до соціального паразитизму – прийдуть якісь «вони» і все нам зроблять.

 

У своїй політичній практиці ВО «Свобода» інтуїтивно чи свідомо застосовує концепцію богохульства чи святотатства, яка, як вони гадають, дає їм доступ до оволодіння інтелектуальним простором якщо не України, то принаймні Галичини. Заперечуючи право на існування певних поглядів, ідей і навіть думок, вони тим самим узурпують право на інтелектуальну владу в регіоні. Тому їм, як і їхнім партнерам з правлячого режиму, ні до чого свобода слова чи свобода думки. А тим більше істина. Паплюжачи все, що було чи є орієнтирами для суспільства: чи ідеї, чи інституції, чи окремих людей, вони просто звільняють плацдарм для своєї політичної сили. Ні більше, ні менше.

 

 Василь Матвіїв

ZAXID.NET

 


20.03.2012 1218 30
Коментарі (30)

Cпокій 2012.03.20, 20:49
Маразм, ілюстрований песиками і підкріплений посиланнями на витвори широко відомих у вузьких колах "інтелектуалів", залишається маразмом.
Читач 2012.03.20, 21:45
Явно замовна публікація. Не фіртка, а Паркан.
Бичйо мля 2012.03.20, 22:38
Для тупоголових мареків і читачів. А чат з вашим фюрером Тягнибоком вище не замовний? А в цій жеж колонці фашизоїдні хфілософствування депутата Стефінка нормальні не замовні? От чо свободу не люблю, бо там половина ............ біомаси, з чим не згідний - то замовне. ........... .......... _____________________________________ ФІРТКА. Велике прохання до коментаторів утримуватися від взаємних образ та нецензерних висловлювань.
Марко 2012.03.20, 22:23
Чим ближще вибори, тим більше маразму і несинітниць...явно замовна стаття...фіртка не позор себе як видання!!!
Кук 2012.03.20, 22:54
Самозакохане пашталакання михальчишиних, тягнибоків і сичів - от маразм. Маразм - це тричі за місяць презентувати убогий зборнічєк власних інтервю і промов під виглядом "глибокої аналітики" про формування нації...
Роман 2012.03.20, 23:08
Свобода це політична сила національно схвильованого люмпену не надто обтяженого інтелектом. Все в статті - правда. Але правда і те, що в світі наступає "час Свободи". Те саме "бичьйо" вірить в прості рішення і щиро вірить, що винні в його бідах не власна тупість, а москалі, які поїли його українське сало.
Дмитрук П. Ю. 2012.03.20, 23:35
ну чого ви вже аж так. в свободі далеко не всі тупі вуйки. є декілька і нормальних щирих людей. Олєжка наприклад зовсім не тупий. правда на віскарі полотно сидить, але то ж ніяк на його розум не вплинуло. Фаріонка тоже грамотна баба. так що не треба всіх одною міркою міряти.
Ще читач 2012.03.20, 23:39
Як класно хлопці з фіртки самі влазять з гидотними коментами й тут же пишуть: Велике прохання до коментаторів утримуватися від взаємних образ та нецензерних висловлювань. Супер!
МАР'ЯНА 2012.03.20, 23:53
ВО СВОБОДА - ЦЕ ЄДИНА НАДІЯ УКРАЇНМ!!!!!!!! ЩО БИ ТУТ НЕ ПАТЯКАЛИ ЛІБЕРАСТИ-ТОЛЕРАСТИ МАРИНОВИЧІ-ВОЗНЯКИ І ЇМ ПОДІБНІ, УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!!!!!! ОЛЕГ ТЯГНИБОК НАШ МЕСІЯ, ОСТАННЯ НАДІЯ НА ЗБЕРЕЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ! ЙОГО ВІРНИЙ ПОБРАТИМ ОЛЕКСАНДР СИЧ!!!! ВІН БУДЕ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ! СВОБОДУ НЕ ЧПИНИТИ!!!!!!!
Сашко 2012.03.21, 01:22
Жах. Мар'яна - чемпіон!))))))))))))
Неспокій 2012.03.21, 09:26
Спокою. Колись демон Лєнін звинувачував у всьому "гнілую інтєлігєнцію", а тепер вже свободі винні "інтелектуали". Всі біди в нас від інтелектуалів? Воістину історія циклічна. Хам знову хоче правити балом. А може прислухатися до інтелектуалів?
wolf 2012.03.21, 09:44
daloj provokatoriv...tupy vse bulo dobre prujshla Svoboda i stalo pohano..ta vu ysi cej bardak zrobuly klati liberflu.. a zaraz robute Svobody krainoju..
пеха 2012.03.21, 10:19
не зупиняйте цей народ. на ньому знак Божий. нехай він візьме собі у провідники демонів і пройде через кола випробувань. час покаже хто є хто
Токар 2012.03.21, 10:30
Якщо це правда щодо створення політтехнологічної бінарної пари "Рускій Мір - Свобода", то ситуація майже безнадійна. Тому що ця бінарна пара вже не на стадії зростання, а розвинутий проект, який ніякі інтелектуали не зупинять. Низова маса не споживає той змістовий продукт який виробляють інтелектуали, маса споживає гасла і слогани. Але проти Свободи працює здоровий глузд. Що хотіла бачити маса, коли голосувала за петеушників? Хотіла бачити як буржуїв та інших жирних котів чесні націоналісти будуть ставити раком. Два роки пройшло а жирні коти стали ще жирнішими. Маса ще вірить, що Свободі не дають чіпати буржуїв. Але чим далі, тим віри менше. Пацани занадто швидко пересіли на ніссани. А статтями Свободу не спинити. Грицаків простий незрящий народ мав в одному місці.
Мельник 2012.03.21, 10:51
Та не вір ти цим провокаторам...Слава Україні!
Українець 2012.03.21, 11:43
Цікаво, що про утиски інтелігенції ми чуємо не від інтелігенції. Свободівці - люмпени? Лю́мпени (люмпен-пролетаріат, лумпен-пролетаріат, нім. Lumpen-proletariat, від нім. Lumpen — «лахміття») — декласовані й деморалізовані верстви населення, які опинилися на «дні» суспільства й нездатні до самостійного організованого руху, хоча висувають завищені соціальні вимоги й претензії.(Вікіпедія) Якщо свободівці нездатні до самостійного організованого руху, то що говорити про інші партії, які вигравали вибори за хвилі ПОМАРАНЧЕВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ, а зараз, втративши довіру населення, побігли в до партії регіонів. Всі ключові фігури помаранчевого кола в "засосах" з регіоналами, залишивши рядових партійців біля розбитого корита.
Роман 2012.03.21, 13:33
Свободівці якраз можуть організуватися. І вони самі не дурні, і не бідні, і сценарії їм писали також грамотні люди. Мова йде про електорат Свободи. А це якраз тупий люмпен. Який реагує на примітивні гасла в стилі пошуку винних у своїх бідах.
Люстрація ВО Сволота 2012.03.21, 14:01
Мені соромно, що я був у секті… ВО “Свобода”. «Найгірший удар я отримав не від молодиків, які били мою доньку. Найгірший удар я отримав у спину від тих, у кого очікував отримати підтримку». Такими словами помічник депутата Івано-Франківської обласної ради Руслана Зелика Василь Угринюк пояснив своє бажання вийти зі складу Всеукраїнського об’єднання «Свобода», членом якої він досі був. http://antivos.info/toczka_zoru/157/
Cпокій 2012.03.21, 14:21
До Фіртки. Панове, шануюче себе видання не мало б допускати реклами на своїх сторінках таких низькопробних і відверто провокативних ресурсів, який згадав у своєму дописі попередній коментатор, гидкий брехун, до речі.
Cпокій 2012.03.21, 14:29
Неспокою. А хто, крім Вас, каже, що Свобода звинувачує у чомусь інтелектуалів? Просто, щоб бути інтелектуалом, мало так назватись , розвинути лексику і навчитись картинно жестикулювати у кнайпі. До того ж, ознакою слабкості і підступності є намагання втекти від боротьби чи дискусії, ховаючись у якусь нішу, не чіпайте мене, мовляв, бо я... далі варіанти: гей, єврей, інтелектуал і т.п. Тому я таких опонентів називаю інтелектуалами саме так, як і назвав - В ЛАПКАХ.
Українець 2012.03.21, 14:54
Роман, а у інших партій який електорат? Я знаю що СВОБОДУ підтримують освітяни, медики, а це вже не тупий люмпен. Насправді, люмпену в Україні мало і він жодну партію до влади не приведе, крім того, українці завжди прагнуть до самодостатності, і "люмпен" - явище не характерне для України.
малюк 2012.03.21, 18:30
Одна жінка мені розповіла: Працює вона в Італії,доглядає за літніми людьми.А ця історія трапилась коли вона тільки приїхала і мови практично не знала.Друзі знайшли їй роботу(дивитись за жінкою,якій приблизно 90 років)От одної ночі та бабця померла,і моя знайома подзвонила її сину,намагаючись повідомити про це.Але з її словниковим запасом він її не розумів.Після досить твивалої розмови вона видає:Сіньйора Джованна-Гітлер капут!Аж тоді італієць зрозумів що до чого і швиденько приїхав. Все ж таки українці-винахідливий народ=)))
Сак 2012.03.21, 18:31
Стоїмо з одногрупником біля кафедри в інституті. І тут підходить одногрупник Тарас, про якого можу з впевненістю сказати як "Найтупіша людина інституту". Взали подивитись його статтю і побачили фразу "в цій статті я дослідила..." і бла бла бла. Через 2 хвилини, після того як він ввійшов на кафедру, двері відчиняються, і чути репліку викладача: - Тарас, ви підготуйте краще статтю, або хоча б визначтесь зі своєю орієнтацією. На кафедрі і в коридорі дикий ржач xD
Іванко 2012.03.21, 18:31
З укрправди: Сам Сергій Тігіпко прибув на з’їзд Партії регіонів в дуже доброму настрої. Він вийшов з машини, і широко крокуючи та усміхаючись майбутнім однопартійцям, попрямував до входу. Аж поки він не наштовхнувся на кореспондента каналу "1+1" Романа Вінтоніва, який працює в жанрі політичного епатажу і одного разу прославився походом у Верховну Раду в костюмі зайчика. Серйозно дивлячись Тігіпкові в очі, Роман поставив питання, від якого у політика перехопило дихання: - Сергію Леонідовичу, після об’єднання з Партією регіонів ви візьмете прізвище "Янукович", чи залишитесь на дівочому?
Віктор 2012.03.22, 09:38
Стаття має право на життя! Свобода, не затикайте рота тим, хто думає інакше!
Цюняк В.В. 2012.03.22, 10:29
Міський голова м.Бурштин Курляк П.І. та його підконтрольні депутати від ВО "Свобода",прикриваючись пафосними назвами площ, знущаюся над громадою Нашого міста, а прокурор Галицького району Стефанишин І.Я. усе беззаконня та свавілля міського голови покривати("кришувати"). Мер Бурштина свободівець Курляк П.І. та його свободівська шпана - розікрала вісім мільйонів екологічних коштів через фіктивні фірми свободівців (ПІЗЬ, ОСТАФІЙЧУК, КУХАРСЬКИЙ, ГОЛОВІНСЬКИЙ, КАРПІНСЬКИЙ і т.д), роздула незаконно штат виконкому в два рази (родина Курляка та його однопартійці без освіти), знищили парк Шевченка під нелегальний базар, продаж планів під індивідуальну забудову поза чергою жителів міста(на початку каденції незаконно план отримав голова земельної комісії свободівець - Волочій М.Д.), крадіжка та незаконна реалізація грунту з урочища Краки-Підкраки (фашистський бізнес), доведення до штучного банкрутства та невиплата зарплати праціникам КП "Житловик"(на директора Марчука В. відкрито кримінальну справу), незаконне фінансування Галицького СБУ з бюджету міста у сумі 30 тисяч гривень (керівник СБУ Колісник - "криша" мера), викрадення Генерального плану міста Бурштин, рейдерське захоплення мером приміщення комунальної власності по вул. Енергетиків,3 без сплати оренди та відкриття магазину "Спорттрек" в якому продає заборонені рибальські сітки браконьєрам ,на Великдень 24.04.11 року протаранив пяний, їдучи з бару "Козирна крата" біля памятника МЯЧу на автомобілі КІА АТ 7760 АО таксі ДЕО чорного кольору АТ 4025 АР( водій Кальницький В.В.)з місця ДТП втік,незаконно підписав угоду про оренду землі на прибудинковій території жителів будинку по вул.Січових Стрільців,21 з підприємцем Тузом В.М. без жодного рішення сесії міської ради,відмінив вперше за незалежну Україну відіоархівацію сесій міської ради телекомпанією "РАІ" для можливості підробки та фальсифікацій рішень сесій і т.д. і т.д. СВОБОДУ НЕ СПИНИТИ?????!!!!!
Роман 2012.03.22, 10:53
Цюняк - задовбав! Цюняк - спамер! Заблокуйте ІП Цюняка, хай цюняє в іншому місці!
Кук 2012.03.22, 13:33
Згоден з кожним словом. Навіть надто м'яко написано. І зверніть увагу на подібність поведінки Свободи і Регіонів в інфопросторі. Вони однаково затикають рота всім неугодним і паралельно нарікають на якусь інформаційну війну проти них. Ця подібність - структурна, вона випливає з авторитарної природи цих партій. Просто в Регіонів зараз можливості більші: вони не тільки затикають рота критикам, а й садять їх в автозаки. Не впевнений, що Свобода б утрималася від такого ефективного інструмента проти критики, як Беркут, якби була при владі.
До Спокою 2012.03.22, 17:12
Бай-бай, а факти говорять самі за себе. Для когось песики - а хтось за твори Грюндіга тисячі євро платить. Питання - в цінностях... Для цікавості (Grundig) (1901-1958), немецкий живописец и график (ГДР). Учился в АХ в Дрездене (1922-26), испытал влияние экспрессионизма. При фашистском режиме подвергался арестам, в 1939-44 находился в концлагере Заксенхаузен. В 1946-47 профессор и ректор Высшей школы изобразительного искусства в Дрездене. Страстное, политически активное искусство Грундиг достигает трагического пафоса в обличении преступлений фашизма (триптих "Тысячелетняя империя", 1935- 38, "Жертвам фашизма", 1946-49, - оба в Картинной галерее, Дрезден). Автор выразительных иллюстрации к произведениям Ф. Вийона и др. Скільки мов ти знаєш - стільки раз ти людина. Тому перекладати не буду.
Cпокій 2012.03.22, 19:44
Безмежно вдячний панові за мистецький лікнеп, так нас, люмпенів, енциклопедією по тім'ячку, тай без гуглперекладача, щоб бути надлюдиною. А по-суті є що сказати, бо на Грюндіга я не нападав, а лиш назвав маразмом, ілюстрованим грюндігівськими песиками, базгранину матвіївих, котрим після "богохульства чи святотатства" свободівців залишилось приписати нам хіба іще канібалізм та марсіанське походження?
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

633
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1830 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

535
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6888 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11358 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

318

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1052

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1097

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1092
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

262
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1065
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

830
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

724
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2928
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4421
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18423
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

293
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

338
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

648
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

752