Мобілізація в Україні: хто може вручати повістки та що таке військова бронь

Для багатьох залишається актуальним питання, чи підлягають вони мобілізації, кого на війну не можна забирати через заборону законодавства, що таке військова бронь та хто й коли має право вручати повістки.

Детальну інформацію Фіртці надали в Безоплатній правовій допомозі.

Про це розповідає начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Хто підлягає мобілізації?
Указом Президента від 24 лютого цього року оголошено загальну мобілізацію. Вона триватиме протягом 90 днів.

Є певні хвилі або черги мобілізації:

  • в першу чергу на військову службу призиваються колишні військовослужбовці, які мають бойових досвід або служили за контрактом;

  • друга черга — це військовослужбовці, які проходили строкову службу або також служили за контрактом;

  • третя черга передбачає призов військовозобов’язаних громадян, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу;

  • четверту чергу на військову службу призиваються всі мешканці країни, які не мають вікових обмежень або за станом здоров’я.

Зараз ми перебуваємо на другій черзі мобілізації, тобто коли призивають військовозобов’язаних людей, які проходили строкову військову службу або служили за контрактом.

Чи може людина, яка має інвалідність, служити в ЗСУ?

Є певний перелік категорій осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Однією із таких категорій є особи з інвалідністю. Але є виняток: такі особи можуть призиватися за власним бажанням, призвати їх на загальних підставах, як інших військовозобов'язаних, не можна.

Якщо особа з інвалідністю хоче служити, їй слід звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, пройти співбесіди та медичний огляд. Після цього лікарська комісія та керівник військового комісаріату будуть приймати остаточне рішення, чи може ця людина бути мобілізованою, чи ні.

Чи можуть призвати багатодітних батьків?

Відповідно до законодавства, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, які мають на вихованні трьох неповнолітніх дітей або самостійно виховують дитину до 18 років. Крім того, примусово не можуть мобілізувати батьків чи опікунів, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю або тяжкохвору дитину.

Ще одна категорія, яка не підлягає мобілізації, — це батьки, які виховують повнолітню дитину з інвалідністю 1 або 2 групи. Також не підлягають мобілізації усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують неповнолітніх дітей, сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. 

   читайте також: Відомо, як та навіщо фіксувати руйнування будинку внаслідок війни


При плануванні перетину кордону військовозобов'язані чоловіки повинні мати документи, які підтверджують те, що вони, до прикладу, є батьками трьох і більше дітей. Також одними з документів можуть бути відповідні медичні документи, які підтверджують факт хвороби чи наявності в дитини інвалідності.

Також при плануванні поїздки за кордон можна додатково проконсультуватися в юристів, які нададуть інформацію про вичерпний перелік документів, які слід завчасно підготувати. Рядять також звертатися на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.

Що таке військова бронь та хто має на неї право?

Військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від мобілізації за допомогою так званої броні. Статтею 24 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначено, що бронювання військовозобов’язаних запасу здійснюється заради забезпечення функціонування певних органів, підприємств та організацій в особливий період.

Бронь можуть отримати військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, місцевого самоврядування, на підприємствах, яким встановлені певні мобілізаційні завдання.

Якщо вас цікавить, чи можете ви бути заброньовані, то варто звертатися до фахівця свого підприємства чи установи, який відповідає за облік військовозобов’язаних, або до керівника та уточнити це питання.

Право на бронь можуть мати фахівці управління певних військових структур. До прикладу, в ЗСУ, Міноборони є, крім військовослужбовців, які зараз на фронті, певна кількість працівників, які забезпечують функціонування таких міністерств, інституцій. В першу чергу такі фахівці мають право на бронювання та відстрочку на шість місяців від призову на військову службу під час мобілізації.

 Хто, як та коли має право вручати повістку?

Законодавством на сьогодні не визначено місця, де можна чи не можна вручати повістку. Фактично її можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці.

Вручати повістку може представник органу місцевого самоврядування, керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний. Також повістки можуть вручати безпосередньо посадові особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Повістка має бути вручена особисто. Якщо особа відмовляється від вручення повістки, складається акт, який вручається військовозобов'язаному під підпис.
Разом з тим, керівник підприємства, установи, організації має обов’язок вручати повістки працівникам, якщо вони переховуються від військового комісаріату, і це не буде порушенням норми законодавства.


Агенція новин «Фіртка» чинить ворогу інформаційний спротив. Будь ласка, підтримайте редакцію!


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Відомо, чи звільняють працівників з робіт під час воєнного стану

Відомо, куди в умовах воєнного стану можна подати заяву про призначення пенсії за віком

Намагаємось всіляко сприяти всім: куди звертатися переселенцям, які шукають роботу на Прикарпатті

На Прикарпатті роботодавці подали 100 нових вакансій у центр зайнятості

Відомо, як можна підтвердити перебування в статусі безробітного, якщо центр зайнятості не працює


Коментарі ()

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

970
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

787
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1902
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3257
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2558
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2548

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

252

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

737

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

695

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1619
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

366
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

701
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

620
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

356
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

386
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27045
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

847
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19684
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

436
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

402
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

735
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1350 4