“Ми просто не маємо права заспокоюватись чи зупинятись": у Фонді підтримки "едельвейсів" розповіли про допомогу бійцям, ініціативи та тематичні футболки (ФОТО)

З 2015-го року у Коломиї базується 10-та окрема гірсько-штурмова бригада. З того часу їм допомагає Фонд підтримки гірсько-штурмової бригади.

Фіртка поспілкувалася із Мар'яною Мацьків, волонтеркою Фонду підтримки гірсько-штурмової бригади "Едельвейс".

"Все почалося з 2015-го року - відколи у Коломиї базується 10-та окрема гірсько-штурмова бригада. Правда, тоді все волонтерство зводилося до однієї людини - Олександра Тарасюка, засновника та голови правління Фонду, а вся допомога бригаді надавалась внаслідок особистого ресурсу та підтримки друзів", - говорить волонтерка.

Офіційно Фонд підтримки гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" зареєстровано у 2018-му році.

"Головна мета - реалізація  спільного з військовими проекту “народного” будівництва меморіалу пам’яті полеглим Героям. 14 жовтня 2019 року, в День захисника України та Покрови Пресвятої Богородиці, в Коломиї біля військового містечка бригади урочисто відкрили меморіал та назвали його "Кожному поколінню своя війна".

Відтоді «Едельвейс» займається цільовою та дієвою допомогою 10-й ОГШБР ЗСУ, яка на передовій захищає нашу Батьківщину крайні вісім років", - продовжує Мар'яна.
Волонтерка зазначає, що всі запити отримують напряму від командування бригади, з якими за ці роки вже зав’язались дружні стосунки.

"З 24 лютого 2022 року діяльність Фонду значно масштабувалася. Багато людей самі приходили та ставали волонтерами, допомагали хто чим міг, та і запити від воїнів збільшувалися в геометричній прогресії.

За цей час Фонд підтримки ГШБ «Едельвейс» придбав коштом благодійників і доставив на передову понад 80 автомобілів (позашляховики, буси та вантажівки), десятки квадрокоптерів, планшетів, ноутбуків, оптику, технічні засоби спостереження та зв’язку, пральні машинки, без ліку - різну амуніцію, тактичний одяг, взуття, засоби медичного призначення, у тому числі тактичні аптечки та турнікети, засоби гігієни та продукти харчування", - каже дівчина.

Однак, майже за чотири місяці повномасштабної війни потреби з передової тільки ростуть, а ресурси Фонду не безмежні.

"На жаль, цивільні стали більш пасивними, для багатьох - війна вже закінчилась. Щоби якось активізувати людей - виникла ідея з благодійним продажем футболок. В той час ілюстраторка видавництва мальописів «UA comix» Дарця Зіронька створила окремий арт «Едельвейси» із серії «Новий Український Пантеон», заснованої видавництвом мальописів «UA Comix»", - розповідає волонтерка про створення тематичних футболок.

У Фонді домовилися з ілюстраторкою та засновником видавництва Богданом Кордобою про дозвіл на друк футболок із цим принтом, згодом - отримали детальну консультацію, бо «UA Comix» вже мав попередній досвід друку та благодійного продажу футболок зі схожим принтами.

"Футболки виготовляємо у Львові. Спосіб друку - шовкотрафарет, що є досить практичним і додає зображенню довговічності. Тканина - 100 % бавовна. Стиль - унісекс, тож підходить як чоловікам, так і жінкам. Колір - чорний. Щодо розмірної сітки - представлено S, M, L, XL та XXL", - говорить Мар'яна Мацьків.

Всі, тобто 100 % вторгованих коштів з продажу футболок, йдуть на підтримку 10-ї ОГШБ. Якогось конкретного призначення немає.

"Є терміновий запит - всі ресурси кидаємо туди, є наступний - шукаємо кошти та можливості для його оперативного виконання та швидкого доставлення воїнам. До речі, з початку повномасштабного вторгнення наші волонтери вже близько 30-ти разів цілими автоколонами возили допомогу едельвейсам на передову", - ділиться волонтерка.

Конкретно зараз є критична потреба поповнити автопарк бригади позашляховиками, а особливо - пікапами. На це витрачають майже всі ресурси. Є потреба й у квадрокоптерах. Також, проводять збір коштів для купівлі у США спеціальних нашоломних кріплень для нічних приладів візуального спостереження.

"Актуальним залишається питання форми - ми й закуповуємо готові комплекти, і шиємо в Коломиї. Є потреба в амуніції та спорядженні. Влітку також є великий запит на питну воду, портативні душі та засоби гігієни", - додає Мар'яна.

Волонтерка відзначає, що ідея благодійного продажу футболок з принтом «Едельвейси» полягає не тільки у тому, щоби продати побільше і за ті кошти придбати щось потрібне для воїнів. Мета - значно глибша.

"По-перше - благодійник матиме класну і практичну пам’ятку, а по-друге - коли воїни повертатимуться додому і бачитимуть там людей у цих футболках - їм, як мінімум, буде приємно. Це теж підтримка", - впевнена дівчина.

До слова, міський голова Руслан Марцінків придбав футболку на підтримку "десятки".

"Хвалюся! Маю тепер отаку крутезну футболку! Купив, щоб підтримати наших "Едельвейсів"", - йдеться у його дописі в соцмережах.

Що стосується подібних ідей та ініціатив - все можливо. Проте зараз головне, виконати всі завдання та запити, поставлені командуванням бригади.

"Фонд підтримки гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» - унікальна організація. Такою потужною і стабільною підтримкою, мабуть, не може похизуватися жодна з українських бригад. Для волонтерів Фонду за честь допомагати нашим хоробрим воїнам. Їхня мужність, звитяга та героїчний опір кацапам мотивують нас ще ефективніше працювати в тилу.

Розуміння того, що воїни там, ціною власного життя, тримають над нами мирне небо робить тут, в тилу, все неможливе можливим. Ми просто не маємо права заспокоюватись чи зупинятись", - додала волонтерка Фонду підтримки гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" Мар'яна Мацьків.

Якщо ви теж хочете підтримати та допомогти штурмовій бригаді "Едельвейс", то за ПОСИЛАННЯМ придбайте футболку.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Мати Героя України Степана Тарабалка пожертвувала пів мільйона гривень на облаштування лікарні

Прикарпатське подружжя організувало благодійну акцію на власному весіллі

В Івано-Франківську дружини військових завдяки випічці збирають кошти на маскувальні сітки (ВІДЕО)

Більше ніж благодійність: «АТБ» передала три тисячі великодніх подарунків дітям із «сірої» зони Донбасу


22.06.2022 Іван Муканик 1298
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

727
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2288
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2012
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2035
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6126 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2323 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

195

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1006

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1004

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1264
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

108
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

490
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1952
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26380
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

437
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10351 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7895
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

444
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

292
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

451
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

521
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1457