Мандрівка з «Лейбової гори». На батьківщині бограча і лечо (фото)

 

В радянські часи реклами як явища у нас практично не було. Воно й зрозуміло – в часи тотальних черг та дефіциту в ній не було жодної потреби.

 

Найкращою рекламою бренду (хоча тоді і слова такого «не існувало») було в ті часи гасло про те, що він «Реклами не потребує».

 

Те ж саме було і з проблемою якості. Монополія не потребувала постійного пошуку і вдосконалення продукції… Цей менталітет часто не дозволяє нашим підприємцям досягати вершин досконалості у своїй діяльності...

 

Здавалось би готельно-ресторанний комплекс «Лейбова гора», який вже має найкращу репутацію серед мешканців та гостей краю, міг би зупинитися на досягнутому.

 

Проте колектив «Лейбової гори» завжди в пошуку досконалості. Ніби підтверджуючи відгуки, написані клієнтами в інтернеті, на кшталт: «Майже кожних вихідних приїжджаємо з друзями на «Лейбову гору». Кожного разу залишаємось задоволеними, дійсно один з найкращих закладів. Обслуговування завжди на найвищому рівні, завжди смачно… Хочеться повертатись, бо постійно з’являється щось новеньке. Дуже сподобався пам’ятник козі))) Молодці! Так тримати!!!»

 

Про пам’ятник козі – це окрема історія (до речі, окрім пам’ятників козі, «Два чоботи пара» та Яноша Лейби на Лейбовій горі незабаром з’явиться ще один оригінальний пам’ятник, за допомогою якого кожен відвідувач зможе спробувати себе в ролі Франца-Йосифа, імператора Австро-Угорщини), але сьогодні поговоримо про «щось новеньке»

 

Майстерність кухарів «Лейбової гори» є безсумнівною. Вишукана  "австро-угорська" (східно-європейська) кухня вже завоювала найвищу репутацію.

 

Окрім української кухні «фішкою» комплексу є і, зокрема, страви угорської кухні. Минулого року бограч кухарів «Лейбової гори» був відмічений як один з найкращих на щорічному фестивалі бограчу в Закарпатті.

 

Проте досконалість не має меж, вважають «лейбівчани»: «Ми сповідуємо не кулінарне ремесло, а кулінарне мистецтво.  А воно передбачає тонку рівновагу між – з одного боку – вишуканим і витонченим способом авторського приготування, а – з іншого – здоровою первісною простотою етнічної кухні».

 

І саме в пошуках досконалості велика делегація менеджменту та кухарів «Лейбової гори» відвідала Угорщину. Днями відбулася навчально-пізнавальна поїздка делегації колективу ГРК «Лейбова гора» до угорського міста Пейч. Десять представників «Лейбової гори» відвідали лекції та майстер-класи відомих в Угорщині кулінарів. Приймаючою стороною був готельно-ресторанний комплекс «Корсо». Михайль Пейтз, власник комплексу та його майстри кулінарної справи влаштували гостям з України  теплу зустріч.

 

Старший кухар ресторану «Корзо» гранд-майстер Пітер Варнай під час проведеної лекцій поділився з гостями  секретами приготування страв національної угорської кухні, тонкощами їх презентації та ресторанного обслуговування споживачів.

 

Угорська кухня відома  різноманітним асортиментом  страв зі свинини, телятини, птиці приправлених  червоною солодкою паприкою. Своєрідністю  національної кухні є широке використання різноманітних сортів перцю, помідорів, цибулі та гострого стручкового перцю, а також  прянощів.

 

Одною з основ угорської етнічної гастрономії є все той же бограч.

 

«Бограч – це правдивий суп древніх кочовиків Євразії, який готували пастухи від доби князя Арпада. У нього входить 2-3 сорти м’яса, обов’язковою складовою є перець паприка. При чому він є багатьох сортів», - розповіли нам на «Лейбовій горі».

 

Приготування їжі – це практична справа, а тому засвоївши теорію - базові  рецепти, - «лейбівчанам» організували й практичні заняття. Під керівництвом шеф-кухарів ресторану «Корсо» Пітера Хеймюлера та ресторану  «Лейбова гора» Наталії  Германюк були приготовані  найбільш улюблені  угорські страви: суп «Гуйяш», курячий паприкаш з галушками, рулети зі свинини по-зенгеварконьськи, перкельт з телятини, улюблений десерт угорців «Шомлой», лечо,  перкьолте та інші  страви.

 

«Авторам страв вдалося досягти вершин  вишуканого і витонченого смаку. То ж незабаром  смакувати ці шедеври гастрономічного хай-арту зможуть  і відвідувачі «Лейбової гори», - переконані кухарі комплексу.

 

Під час поїздки в передмістя Пейча на березі  мальовничого озера Орфю гранд-майстри Пітер Хеймюлер  та Пітер Варнай провели майстер-клас  з приготування  супу «Гуйяш» у бограчі (спеціальному угорському казані). Приготований на природі суп смакував присутнім, а дружня  атмосфера неформального спілкування надовго залишиться у пам’яті учасників.

 

Окрім  навчання  угорці влаштували  для своїх  гостей і широку культурну програму.

 

Перебуваючи в Угорщині гості з України не  могли не відвідати її столицю  м. Будапешт, яка славиться багатьма пам’ятками історії та архітектури.

 

Як підсумок, між керівниками Готельно-ресторанних комплексів «Корсо» і «Лейбова гора» була підписана угода про співпрацю. Вона передбачає  постійне і системне співробітництво в збереженні та розвитку кулінарних традицій України та Угорщини, обмін досвідом, маркетинговою та рецептурною інформацією. То ж колектив «Лейбової гори»  вже тепер готується  до зустрічного візиту  гостей з Угорщини на своїй землі.

 

А ще на «Лейбовій горі» буде побудований винний погріб за традиційним взірцем, який івано-франківці побачили у селі Віллаль, що століттями славиться досягненнями елітного виноробства. Власник погребу професійний сомельє Гобор Сенде провів змістовну лекцію про розвиток  виноробства Трансільванії та смакові особливості місцевих вин. «Ми будемо раді, коли мешканці Прикарпатського краю зможуть скоштувати на «Лейбовій горі» смакові букети, що є гордістю угорського виноробства. А ще любителі вин зможуть орендувати місця в погребі для зберігання власних запасів, - діляться планами менеджери «Лейбової гори», - «Ми зрозуміли: для того, щоби досягти вищих рівнів майстерності, треба відкритись новому досвіду. Для того, щоби заступити на охорону кулінарних традицій, треба відвідати місця, де вони виникли і здобули свого класичного втілення. Й тоді ми подаруємо нашим відвідувачам не лише високий стандарт смаку, але й неповторну симфонію правдивого гастрономічного мистецтва».

 

Зауважимо, що поїздка делегації «Лейбової гори» відбулася за сприяння Тогово-промислової палати Івано-Франківська (президент Василь Гуменюк) Та тогово-промислової палати «Угорщина-Україна» (директор Котидзьордзь). До слова, «Лейбова гора» подала документи на вступ в тогово-промислову палату Івано-Франківська і торгово-промислову палату «Угорщина-Україна».

 

«Було дуже цікаво, - ділиться враженнями і планами директор комплексу на Лейбовій горі, - Ми плануємо й далі робити такі подорожі. Нас їхало 10 людей – шеф-повар, су-шеф, наші "мясники". Наступного разу повеземо інших людей. Ще займемося окремо Дебрецинськими ковбасками. Це ковбаска, яка робиться за спеціальними рецептами із двох-трьох сортів м’яса і підкопчується. Думаю, що поїдемо у вересні».

 

«Поїздка завершилася зустірччю із президентом Торгово-промислової палати «Україна-Угорщина». Франківці запросили його на «Лейбову гору». Він пообіцяв обов’язково приїхати, разом із консулом Угорщини. Були спільні побажання і завірення у подальшій співпраці».

 

І наостанок члени делегації поділилися з «Фірткою» загальними враженнями щодо Угорщини: «Звичайно, що дороги. Середня швидкість 140 км. Кожні 60 км на дорогах є зупинки, де можна зупинитися, відпочити, є туалети, лавочки, вода. 

Ми не бачили безгосподарних земель. Усі землі використані по-максимуму. Усе обробляється, все засіяно. Приємно здивувало село. Дороги не тільки на автобанах, але й між селами ідеальні. За усю подорож ми двічі бачили як ведуться ремонтні роботи - усюди попереджувальні знаки, вказівники. Все освітлено. На другий день ми їхали, то усе вже зроблено було. 

У селах люди працюють. Ідея одна – працювати, вчитися і гарно жити. Депресивності немає ніякої. Візуально – усе "живе"».

 

 

/data/blog/38752/0a4d26d6aaa01581d722112545cbdee6.jpg

 Су-шеф ресторану "Корзо" Пітер Варнай проводить лекцію про особливості національної угорської кухні працівникам "Лейбової Гори"

 

/data/blog/38752/b9d458fe6c85d322ec28182391eec8a1.jpg

 

/data/blog/38752/f3c03e3261996bf763bef2a83b21e7ab.jpg

 Су-шеф ресторану "Корзо" Пітер Варнай та працівники ресторану "Лейбова Гора": cу-шеф Андрій Климик, шеф-кухар Наталія Германюк, заст.директора Леся Танцева, гриль-кухар Ігор Зварич, кухар Віталій Пасічняк

 

/data/blog/38752/c16928d1abb70edc5f2f7bc1d34d336c.jpg

 Шеф-кухар ГРК "Корзо" Пітер Хеймюлер та шеф-кухар ГРК "Лейбова Гора" Наталія Германюк  готують "перкельт з телятини" - традиційну угорську страву

 

/data/blog/38752/b56da151918715aeead2725beb756423.jpg

 Шеф-кухар ГРК "Лейбова Гора" Наталія Германюк, Шеф-кухар ГРК "Корзо" Пітер Хеймюлер, заступник директора ГРК "Лейбова Гора" Леся Танцева

 

/data/blog/38752/b4f84e3311251868e0f49ec0d23472b3.jpg

 Працівники ГРК "Лейбова Гора" : шеф-кухар Наталія Германюк та су-шеф Андрій Климик конспектують всі секрети приготування угорських страв

 

/data/blog/38752/983df1191f7b7e34fe132873109e599e.jpg

 "Гуйяш" у бограчі (спеціальному угорському посуді)

 

/data/blog/38752/594bc90d6cee6ee43060a4b54d36c187.jpg

Кухарі ГРК "Корзо" та "Лейбової Гори" готові до дегустації спільно приготовленої страви

 

/data/blog/38752/19ce357844c6da0673f40bc563c42165.jpg

 На березі мальовничого озера Орфю (Угорщина) передмістя м. Пейч шеф-кухар Пітер Хеймюлер ділиться з колегою шеф-кухарем Наталією   Германюк тонкощами угорських спецій

 

/data/blog/38752/735ca97ee9db5752b8418f4f122a46b2.jpg

 : Директор ГРК "Лейбова Гора" ( Україна ) Андрій Стиранка та директор ГРК "Корзо" ( Угорщина ) Михаиль Пейтз підписали договір про співпрацю між підприємствами

 

/data/blog/38752/a230aa6ba9a0a81ac2635b08626fcdb5.jpg

 Ось такого розміру рибні блюда в знаменитих ресторанах озера Балатон

 

/data/blog/38752/176a62e6445878c9bc2fb1573fc39603.jpg

 Вечеря в винному погребі "Сенде" м. Віллань

 

/data/blog/38752/1d55c0767e816f0d615f9d123c9bc2f7.jpg

м. Віллань - центр виноробного регіону південної Угорщини

 

/data/blog/38752/a52bc0fcff706a6e9b05f4ab039b0ac9.jpg

 Сховище вин винного погребу "Сенде" м.Віллань

 

/data/blog/38752/c3998fdc8dba87d5a7a880b334772428.jpg

 Мовного бар'єру, як і не було - після спільної дегустації вин :)

 

/data/blog/38752/97a1395753da089021d181f12efbe2f6.jpg

 Після навчань трошки відпочинку - на озері Балатон, найбільшому озері Центральної Європи

 

/data/blog/38752/8e12b8b30c223f4442fad6b66f2b3c51.jpg

Одна з найбільших в світі будівель парламенту - Будапештський парламент, налічує 691 приміщення і 19 км. коридорів

 

/data/blog/38752/0916e65c4c4b83f262ac2234739014e8.jpg

Прощання з столицею Угорщини Будапештом і славнозвісною річкою Дунаєм

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

"Світська хроніка": Відомий кухар Дарвін Седеньо запросив на Лейбову гору учасників третього сезону "Пекельної кухні" (фото)

На "Лейбовій Горі" до пам'ятників Янушу Лейбі та його козі-годувальниці Любці додався ще й символічний пам'ятник "Два чоботи - пара" (фото)

На Івано-Франківщині встановили перший в Україні пам'ятник козі (фото)

Учасник "Пекельної кухні-3" провів майстер-клас для кухарів "Лейбової гори" (ФОТО)

"Лейбова гора" – готель-ресторан з найкращою в Західній Україні оглядовою панорамою та унікальною легендою (ФОТО)


05.08.2013 2806 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

817
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

623
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1694
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3039
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2468
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2446

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

52

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

614

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

607

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1469
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

216
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

577
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

430
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

220
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

301
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26936
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

759
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19591
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

312
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

325
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

652
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1082 1