Комунікують з родичами та держструктурами: як на Прикарпатті діє представництво Уповноваженого з питань зниклих безвісти за особливих обставин

фото: ілюстративне


З травня 2023 року в Україні працює Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб, куди вносять всі дані про військовослужбовців, яких розшукують.

Торік у вересні Кабінет Міністрів ухвалив передачу функцій Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти до Міністерства внутрішніх справ. З того часу МВС займається координацією розшуку осіб та функціонуванням Реєстру. 

Разом з тим, в областях запровадили посади представників Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин. На Івано-Франківщині цю посаду з лютого 2024 року обіймає Наталя Пасічник.

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців, чому близьким зниклих не радять поширювати у соціальних мережах персональну інформацію та як відбувається процес пошуку зниклих захисників та захисниць, Наталя Пасічник розповіла в інтерв'ю журналістці Фіртки.


Поки триває розслідування обставин зникнення, сімʼї відважних бійців та бійчинь змушені жити у невідомості


«З 12 лютого 2024 року я забезпечую функції представника Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин МВС України в Івано-Франківській області. 

Ще з 2014 року, не з чуток, а з власного досвіду, знаю специфіку роботи пошуку безвісти зниклих та ідентифікації тіл. Розумію, які труднощі  виникають в родин зниклих та структур, які безпосередньо долучені до процесу пошуку.

Кожна історія унікальна, втім проблеми не дуже відрізняються. Безперечно, вкрай складно жити у невідомості.  

Якщо близьким зниклих потрібна моя підтримка та допомога, я супроводжуватиму їх на будь-якому з етапів пошуку», — ділиться представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області.

фото: зі сторінки у соцмережі Наталі Пасічник


Чим саме займається представництво Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин на Прикарпатті?


Приймаємо звернення від родин зниклих безвісти, допомагаємо їм у комунікації з різноманітними державними структурами, які власне займаються пошуком, включаючи військові частини, територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, а також правоохоронні органи. 

Мені важливо, щоб люди, звернувшись в уповноважені структури, не залишалися з тим же переліком запитань з яким й починали. Для людей дуже важливо, аби був результат — розшукати зниклого живого або повернути його тіло додому та з почестями поховати.

Тобто, представництво Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин — це комунікаційна ланка між рідними зниклих та установами, які залучені до пошуку зниклих безвісти.

Моє завдання — вислухати, іноді навіть просто дати виговоритися, підказати, куди звернутись, як подати звернення та що мати з собою, скерувати з усіма установами, а також бути на зв’язку, коли я знову буду потрібна. 

Зокрема, до мене близькі зниклих безвісти можуть зателефонувати (+380 66 069 72 71 — ред.) та отримати консультацію. Крім цього, можна прийти на очний прийом за адресою: Коновальця, 46. Звертатись можуть не лише близькі тих, хто зник під час повномасштабної війни, а також й рідні тих воїнів, яких розшукують з 2014 року.


Як рідним правильно подати звернення щодо зниклого безвісти? Розкажіть про алгоритм дій.


Насамперед — звернутись до військкомату та до військової частини, в якій військовослужбовець проходить службу. Там родичам мають повідомити, що відбувається з людиною, чому вона не виходить на звʼязок, в якому статусі перебуває (полонений чи зниклий безвісти).

Після цього подати заяву до найближчого підрозділу Національної поліції. Родичам та близьким особам при написанні заяви необхідно мати з собою паспорт, а також документи, які підтверджують ступінь родинних зв'язків з особою, зниклою безвісти.

Також необхідно підготувати сповіщення військової частини про зникнення військовослужбовця. Надати слідчому повну і точну інформацію про зниклу особу, зокрема фотографії, опис зовнішності, особливі прикмети, одяг та всі відомі обставини зникнення.

Далі отримати від слідчого постанову про визнання заявника потерпілою особою у кримінальному провадженні. Отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Згодом правоохоронці направлять на здачу ДНК-зразків (для забору ДНК підлягають рідні діти, батько, мати).

Крім цього, зареєструватися на сайті Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в «Особистому кабінеті» та на сайті Національного інформаційного бюро.


Як відбуваються пошуки після того, як людина подала звернення?


Є чіткий алгоритм пошуку. По-перше, після звернення відкривають справу у поліції, відбирають ДНК-зразки, назначають слідчого, заносять всі дані в загальну базу та Реєстр, розпочинають пошуки. Слідчі комунікують з військовими частинами, вимагають акти службового розслідування, з якого черпають важливу для пошуку інформацію.

Також, шукають серед військовополонених. Бувають й такі випадки, коли окупанти під час обмінів повертають військових, яких не підтверджували і які в Україні вважалися зниклими безвісти. Для рідних це велике щастя.

Також, пошукові бригади безпосередньо виїжджають на точки, їздять у лікарні та інші місця. Тобто, до пошукового процесу залучають всі відповідні органи та структури. Не всі деталі цього процесу можна розголошувати.

Що точно можу сказати — найбільше ускладнює процес пошуку відсутність доступу до зони бойових дій та окупованих територій.


Коли розшук припиняють?


Розшук зниклої безвісти людини припиняють не пізніше ніж через три дні з дня встановлення її місця перебування, місця поховання чи місцеперебування останків. Про це повідомляють родичів, а також заявника, якщо заявник не є родичем.

Якщо зникла безвісти за особливих обставин людина, вважається загиблою, але її останки не знайшли, розшук не припиняється до встановлення її місцеперебування, місця поховання чи місцеперебування останків зниклого.


Щодо часових рамок, адже розуміємо, що на фронті іноді бувають випадки, коли у військових просто немає змоги вийти на зв'язок.

Як зрозуміти, що людина саме зникла й час звертатись за допомогою до вас?


Немає часових рамок. Для Національної поліції це неважливо — можна звертатись одразу. Водночас важливо враховувати, що на прифронтових територіях, де тривають активні бойові дії, по декілька днів поспіль може бути відсутній мобільний зв’язок. Тому перед тим, як повідомляти про зникнення людини, спробуйте зв’язатися з командирами частин або ж з побратимами, їхніми дружинами.

Якщо не вдалося отримати жодної інформації, тоді раджу звертатись у відповідні структури та діяти згідно з чітким алгоритмом дій. Обов’язково повідомте про зникнення на гарячі лінії Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, до Національної поліції та Національного інформаційного бюро.


Скільки вже людей звернулись за допомогою з початку роботи, з лютого 2024 року? 


Точні цифри не скажу. Загалом вже було понад сотня звернень. Це не лише нові звернення, є ще й повторні звернення. Наприклад, людина звернулася, ми прокомунікували, а через декілька днів у неї ще виникли запитання. Це нормально, я готова допомагати стільки часу, скільки це буде потрібно.


Вкрай часто найкращі пошуковці — рідні зниклих безвісти. Яким чином відбувається співпраця з ними у пошуках?


Тримати зв’язок із близькими зниклих важливо. Ці люди мають відчувати підтримку. Ми не маємо права залишати їх на самоті з бідою.

Насамперед наша комунікація — щира розмова. А вже потім — настанови, як правильно діяти. Рідні зниклих безвісти у різні способи долучаються до пошуку своїх близьких. Іноді це шкодить, іноді — навпаки корисно. Важливо не забувати про безпеку, бо нашкодити вкрай легко.

Також, важливо, аби усю нову зібрану інформацію, відео- чи фотодокази полону або загибелі, рідні передавали до відповідних організацій, сприяючи прискоренню процесу пошуку. Цю інформацію правоохоронні органи перевірять та підтвердять чи спростують її правдивість.


Чи можна у соціальних мережах публікувати фото військовослужбовців, які зникли безвісти? Чи безпечно це?


Це не заборонено, але не варто це робити, щоб не нашкодити процесам пошуку. Скільки б на цьому не наголошували, люди все одно продовжують це робити. Така поведінка близьких зниклого цілком зрозуміла.

Втім, важливо розуміти, що будь-яка інформація, яка містить персональні дані людини зниклої безвісти може зашкодити не лише процесу пошуку та подальшому процесу обміну, а й здоров’ю та навіть життю зниклої людини.

Наприклад, коли ви в соціальних мережах поширюєте персональні дані людини та її світлину у військовій формі, ви, несвідомо, можете викрити цю людину, якщо вона переховується на тимчасово окупованих територіях у цивільному. Чи, для прикладу, людина може перебувати в полоні як цивільна, а ви викриваєте її, зазначаючи, що це саме військовослужбовець.

Ще один важливий нюанс — під час пошуку зниклих нерідко можна натрапити на шахраїв, які намагаються нажитись, пропонуючи начебто можливість розмови телефоном зі зниклим або ж послуги щодо обміну чи повернення тіла. Не довіряйте таким повідомленням та ретельно перевіряйте отриману інформацію. Пам'ятайте, якщо за розшук або нібито повернення тіла зниклого у вас просять грошову винагороду — це шахрайська схема. На жаль, є ті, які ведуться на це.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


21.03.2024 Тетяна Дармограй 6687 58
Коментарі (58)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1315
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2613
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2155
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2227
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6687 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2502 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

395

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1212

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1334

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1470
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

331
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

203
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

624
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

107
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26563
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

589
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10511 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

111
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

136
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

448
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

597
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

661