Частина українських пенсіонерів можуть розраховувати на отримання пенсій, які в три рази перевищують середню пенсію по Україні.

У 2021 році середня пенсія у жінок в Україні становить 3031,32 грн, що на 30% менше, ніж середня пенсія у чоловіків — 4242,53 грн. Однак, частина українців можуть розраховувати на пенсію в розмірі 10 тис грн. 

Як йдеться в документі, пенсія в розмірі 10 тисяч гривень може бути нарахована тим, у кого є 35 років стажу і в роки роботи зарплата була більш ніж у 2,5 раза вища за середню.

Від чого залежить розмір пенсії

Згідно з формулою розрахунку розміру пенсії, яка вказана в документі, розмір пенсії залежить від зарплати та стажу. 

Заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається за формулою:

Зп = Нд х (Ск : К), де:

Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях;

Нд - середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Ск - сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожен місяць (Кз1 + Кз2 + Кз3 + ... + Кзп)

К - страховий стаж за місяці, враховано для визначення коефіцієнта заробітної плати (доходу) застрахованої особи.

Коефіцієнт зарплати за кожен місяць страхового стажу визначається за формулою:

Кз = Зв: Нд, де:

Кз - коефіцієнт заробітної плати (доходу) застрахованої особи;

Зв - сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої сплачено страхові внески і яка відповідно до цього закону враховується для обчислення пенсії за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу);

Нд - середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески.

Сума зарплати за місяць, за який розраховується коефіцієнт, визначається за формулою:

Н = С + Зд, де:

Н - сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, відповідно до цього закону враховується для обчислення пенсії за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу);

С - сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої фактично сплачено страхові внески. Якщо сума страхових внесків сплачена виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), для обчислення пенсії враховується розмір мінімальної заробітної плати;

Зд - сума заробітної плати за місяць, за який визначається коефіцієнт заробітної плати (доходу).

Формула розрахунку пенсії:

Середню зарплату по країні за три минулі роки множать на 1%, на стаж в роках і на співвідношення зарплати конкретної людини до середньої.

Хто скільки отримає:

Згідно з цією формулою, українці, які отримують менше середньої зарплати, можуть претендувати тільки на мінімальну пенсію.

Українці, які отримували мінімальну зарплату, згідно з цією формулою отримують компенсацію з держбюджету і як результат - мінімальну пенсію.


Читайте також:

Календар перерахунку пенсій: наскільки зростуть виплати до кінця року